Basecamp IJmuiden: slapen in een tiny house aan zee

IJmuiden, wat moet je daar nou weer? Ja, ik hoor het je denken. En ik moet toegeven dat de gedachtegang om naar IJmuiden te gaan tot voor kort ook zeker niet bij mij was op gekomen. Maar toen was daar Basecamp, een nieuw, rauw en vooral een digital nomad concept in Ijmuiden aan Zee. 

Half september word ik door Basecamp IJmuiden uitgenodigd om een paar dagen te komen logeren in hun Tiny Suite.

Basecamp IJmuiden natuurhuisje aan zee, Rauw aan Zee

De laatste paar mooie zomerse dagen van 2020 zijn voorspeld dus wie ben ik om dan niet op deze uitnodiging in te gaan. Als er niemand mee kan met mijn last-minute tripje, want hey het is doordeweeks, en iedereen moet werken, komt er even een kleine twijfel bij mij naar boven. Moet ik dan wel gaan, zou ik alleen gaan? Paniek!

Kansen moet je pakken als ze voorbij komen, dus voordat ik het weet heb ik mijn koffertje vol gegooid en zit ik in de tram naar Amsterdam Sloterdijk. Achteraf is dit de beste beslissing ever.

Basecamp IJmuiden is perfect te bereiken met het OV. Vanaf station Amsterdam Sloterdijk rijdt bus 382 rechtstreeks naar IJmuiden aan Zee en vanaf daar is het nog geen 5 minuten lopen naar Basecamp IJmuiden.

Natuurgebied Kennemerstrand

Basecamp IJmuiden ligt in natuurgebied Kennemerstrand, op loopafstand van IJmuiden aan Zee en het Kennermermeer.

Natuurgebied Kennemerstrand - Kennermermeer

Lees ook: Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Natuurgebied? Het is daar toch een en al industrie? Het klopt dat IJmuiden bekend staat als industriële vissershaven. De industrie ontdekte namelijk de mogelijkheden van een goedkope en gemakkelijke aanvoerweg na de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876. Na deze aanleg vestigde in no-time diverse bedrijven hun fabrieken en opende ook de Koninklijke Nederlandse Hoogovens (inmiddels overgenomen door Tata Steel) in IJmuiden.

Velsen Noord, Tata Steel

Maar wist je dat IJmuiden veel meer is dan een industrieterrein en een vissershaven? Er lopen diverse fiets en wandelroutes vanaf IJmuiden door de duinen en het strand is zo uitgestrekt dat je er altijd tot rust komt. Wat wil een mens nog meer?

Basecamp IJmuiden: vakantie in eigen land 

Als ik aan kom lopen bij Basecamp IJmuiden word ik hartelijk ontvangen door Norberto en Gert-Jan, twee van de drie eigenaren. ‘Ik neem je vandaag mee op sleeptouw, zodat je kennis kan maken met IJmuiden aan Zee. Het is echt fantastisch hier.’ Norberto zet mijn koffer in de Basecamp kantine en de rondleiding begint.

Lees ook:  BUNK hotel Amsterdam Noord: staycation in een kerk

Basecamp IJmuiden, tiny houses digital nomad rauwe duinen
Basecamp IJmuiden, tiny houses digital nomad rauwe duinen

We lopen over het terein waar de Mill homes, compaq houses, tiny houses en glamtainer gestationeerd zijn. Ongeveer een jaar geleden is Eco-cabins, in samenwerking met Condor en Wessels vastgoed, Basecamp IJmuiden begonnen. Het oorspronkelijke doel was het bevorderen van de verkoop van Eco-Cabins en tiny houses. Je kan het zien als een soort van showroom.

Door de grote vraag van tiny houses aan zee besloot Eco-cabins de huisjes te gaan verhuren, met succes. Vakantie in Nederland is populair en de hele zomer zaten de tiny house aan zee vol. 

tiny houses digital nomad rauwe duinen

Naast de tiny houses, Mill homes, compaq houses en de glamtainer vind je aan het begin van het terrein een grote loods. In deze loods zit een bar een kleine keuken. De loods is ideaal geschikt voor leuke feestjes, evenementen en diners. 

De ideeen liggen er en de mogelijkheden zijn er ook zeker. Buiten kan er een kampvuur gemaakt worden, er omheen staan een paar pallets en hooibalen die fungeren als stoelen en er kan ook gebbqd worden. 

Kunstwerken van Atelier van Lieshout

Als we bij de loods lopen valt mijn oog op het rode kunstwerk. Het is een kunstwerk van Atelier van Lieshout, opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout. Het kunstwerk heet Domestikator en naast dit werk vind je hier ook werken als de bikinibar en de refter.

Atelier van Lieshout - Domestikator

De kunstwerken van Atelier van Lieshout symboliseren het spanningsveld tussen mens en natuur. Het roept vragen op als: hoe gaan we met duurzaam wonen en werken, een veranderend klimaat en een stijgende zeespiegel, om? Men hoopt hiermee discussie op te wekken zodat vanuit IJmuiden aan Zee beter en duurzamer nagedacht kan worden over het vastgoed project Rauwe Duinen, welke hier over een paar jaar gerealiseerd dient te worden.

Rauw aan Zee

We vervolgen onze rondleiding naar het strand van IJmuiden. Het strand ligt op steenworp afstand en nog geen 2 minuten later voel ik het zand tussen mijn tenen. Dit is genieten. IJmuiden aan Zee wordt ook wel Rauw aan Zee genoemd, omdat de zee hier gecombineerd wordt met het rauwe en industriële van de havenindustrie.

Zeezicht, Noordzee, Zilt aan Zee, ZanDiego en Makai

Aan het strand van IJmuiden liggen vijf strandtentjes genaamd Zeezicht, Noordzee, Zilt aan Zee, ZanDiego en Makai. Mijn favoriet is Makai, welke echt heerlijke gerechten serveert. 

Lees ook:  Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Norberto heeft een afspraak en ik blijf nog even heerlijk met een muziekje op strand. Ik wandel langs de zee richting de pier. Het strand is zo uitgestrekt dat ik even het gevoel heb dat ik alleen op de wereld ben. Ik neem plaats in de duinen en geniet van de zon, de wind en observeer de meeuwen die overvliegen.

IJmuiden strand, Rauw aan Zee, mooiste strand van Nederland

Tip: Combineer IJmuiden met een stranddagje Wijk aan Zee. Meer weten hierover? Lees dan: over strandtent Timboektoe Wijk Aan Zee (Noordpier)

Even weg uit die drukke stad vol prikkels, ongestoord in alle rust tijd door brengen met mijzelf brengt mij altijd tot de beste ideeën. Dit voelt fijn. Ik blijf nog lang op het strand en pas rond zonsondergang loop ik op mijn dooie gemakje en op blote voeten (heerlijk) terug naar mijn Tiny Suite. Ik neem een snelle douche, trek een jeans en een trui aan en loop naar de loods.

Norberto heeft voor het hele team gekookt en ik kan mee eten. Eenmaal binnen vloeit de witte wijn rijkelijk, hebben we de leukste gesprekken en eet ik een typisch, maar smakelijk Nederlands kostje, hutspot. Net voordat het donker wordt sluipt er een vos voorbij de loods.

Basecamp IJmuiden, digital nomad vakantie in Nederland

‘Hey, daar hebben we onze huisvos’ grapt Gert-jan. Als ik de vos zie voel ik de adrenaline van avontuur, spanning (wat als de vos dichtbij komt?) en een enorme euforie door mijn lichaam stromen.

En dan besef ik het; het was de beste beslissing om vanmorgen vroeg gewoon alleen hier heen te komen. Die angst van, wat als, overboord te gooien en gewoon weer een nieuw avontuur aan te gaan. Want in de end, zeggen ze niets voor niets; Fear kills more dreams than failure ever will…

Enthousiast geworden over Basecamp IJmuiden? Boek een overnachting hier. 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.