Strandtent Timboektoe Wijk Aan Zee (Noordpier)

De Noordpier, strandtent Timboektoe & Aloha, een hip surferparadijs ergens boven in Nederland, zijn de dingen die door mijn hoofd gaan als ik aan Wijk aan Zee denk. Maar hoe is het er nou echt? Om daar achter te komen besloot ik Zandvoort aan Zee, waar ik normaal heen ga, want hey lekker makkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam met de trein, in te wisselen voor Wijk aan Zee.

De strandtenten van Wijk aan Zee liggen verspreid over twee delen. In het ‘echte’ Wijk aan Zee vind je onder andere Sunsea, Rijk aan Zee, Het Strandhuis en Beachclub Oost 3 en bij de Noordpier wat eigenlijk in Velsen Noord ligt (en op steenworpafstand van IJmuiden) liggen Timboektoe en Aloha. Om meer te weten te komen over die laatste twee strandtenten besluiten Achelle en ik naar de Noordpier te gaan.

Wijk aan Zee Noordpier duinen Velzen Noord

We bezoeken de Noordpier op een extreem hete vrijdag, in de zomervakantie van 2020. Door het hele land staan al vroeg files en het nieuws kondigt aan dat sommige stranden al vol liggen. Dit wordt wat!

Gratis parkeren in Wijk Aan Zee

Ook wij hebben last van drukte op de weg, maar als we om 10 uur aan komen rijden is er nog voldoende plek op de parkeerplaats. Een ding wat meteen opvalt; bij de Noordpier parkeer je de hele dag gratis. Wat een warm welkom!

strandtent Timboektoe Velzen Noord Noordpier Wijk Aan Zee

Eenmaal de duinen door en over verschijnt daar dan het brede strand van Wijk aan Zee. We lopen een klein stukje als we twee strandtenten zien verschijnen. De eerste is Aloha en daarna volgt Timboektoe Beach. We ploffen neer op een bank in het zonnetje bij Timboektoe en we bestellen twee ijskoffies (want die ziet er zo lekker uit bij de buurvrouw).

Waar het nieuws ons vertelde dat het druk zou worden op de stranden valt het op dat het hier, vooral voor deze hittegolf vrijdag, rustig is. Er hangt een down to earth vibe waar ik wel aan kan wennen.

Aan de overkant zit een stel, met aan hun zijde een skateboard, rustig een boekje te lezen, ‘Papa was a rolling Stone’ komt uit de boxen en er staat een klein briesje.

Menu Timboektoe Beach

Timboektoe Beach maakt zo veel mogelijk gebruik van biologische seizoensproducten. Het vlees komt van Lindenhoff, duurzame vis is van Jan van As, Natuurlijk brood VanMenno en lokaal geteeld fruit en groenten van Beentjes. Op het menu vind je salades, burgers, broodjes en soepen.

Menu strandtent Timboektoe Velzen Noord Noordpier Wijk Aan Zee

Een houten vloer, vintage tapijt, boeken en spelletjes in de kast, een gitaar aan de muur, links en rechts een aantal planten, en een grote ronde openhaard bij het raam. Het interieur van Timboektoe Beach op de Noordpier is simpel (niet hip), maar toch sfeervol.

Later vertelt DJ Floris, van Disko Dinozo, die heerlijke plaatjes met Vinyl draait bij Timboektoe, dat juist dat ‘pretentieloze’ sfeertje Timboektoe een fijne en bijzondere plek maakt.

Ben je meer van hip en happening? Check dan strandtent Ohana Beach. Deze strandtent is in de zomer van 2020 geopend in Zandvoort aan Zee.

Goed eerlijk, ondanks dat ik op hip en happening best goed ga, begrijp ik zeker wat hij zegt. Ontspanning en niks moeten is stiekem soms namelijk ook best wel lekker. Nadat we de ijskoffies op hebben lopen we naar het strand

Rust en ruimte op het strand 

Het strand van Wijk aan Zee is breed dus er is echt voldoende plek om nog ergens je handdoekje neer te leggen. Als ik over het strand loop valt een ding meteen op, de hoogovens van Tata Steel die vol staan te blazen. Later lees ik op Tripadviser dat sommige mensen dit vreselijk vinden en daarom afraden om naar dit strand te gaan, maar ergens vind ik dat dat industriële, een mix van industrie en natuur, wel iets heeft. Het is weer even iets anders!

Rust en ruimte op het strand van Noordpier Velzen Noord Wijk Aan Zee
Tata Steel Velzen Noord dagje strand Wijk Aan Zee

Bovenstaande beelden geven aan hoe heerlijk rustig en relaxed het was op het strand van Wijk aan Zee. Honden zijn overigens toegestaan op het strand van de Noordpier in Wijk aan Zee.

Surfen in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is samen met Scheveningen de surf hotspot van Nederland. En ook als wij er zijn, zijn er veel surfers in het water te vinden. Als ik later vraag aan en surfdude waarom je nou hier moet gaan surfen (want ik heb er geen verstand van), vertelt hij dat je door het havenhoofd (een in zee uitlopende pier) beschermd kan liggen tegen zuidwesten winden. Daarbij blijven de zandbanken beter voor de kust liggen zodat je hier betere ‘surf’ golven hebt.

surfenlessen in Wijk aan Zee
surfschool Ozlines Surf Wijk aan Zee de Noordpier Velzen Noord

Krijg je nou de ‘ik wil surfen leren’ kriebels als je een dagje in Wijk aan Zee bent? Goed nieuws! Op het strand zit Ozlines Surf waar je kan leren surfen. Een introductieles van 1,5 tot 2 uur kost 38,00 euro per persoon.

Review Timboektoe Wijk Aan Zee

Als afsluiter natuurlijk de vraag wat ik van een dagje Noordpier Wijk Aan zee vind? Een van de grootste voordelen van dit strand is dat er geen massa toerisme is, hierdoor is het het rustig en daardoor is het echt veel fijner vertoeven in vergelijking met het drukke Zandvoort of Scheveningen.

Het industriële, wat zowel op het strand als ook bij Timboektoe terugkomt kan beschouwd worden als lelijk en minder hip, maar ik vind dat dit juist deze plek heel erg eigen maakt. Het is net weer iets anders en wie mij kent weet dat ik af en toe (lees regelmatig) van de afwisseling ben.

Sfeerbeeld de Noordpier Wijk Aan Zee

Daarbij is die ongedwongen sfeer heel fijn. Al moet ik daarbij wel toevoegen dat de bediening soms net iets te relaxed is. Maar goed he, dat nemen we dan maar voor lief, want stiekem is dat nou juist de charme deze plek. Geen stress, let it be en gewoon maar kijken waar het schip strand.

Bereikbaarheid Timboektoe Noordpier Wijk Aan Zee

Timboektoe ligt op het strand van de Noordpier in Wijk aan Zee (Velsen-Noord) en is het makkelijkst te bereiken met de auto. Op loopafstand van Timboektoe zijn honderden parkeerplekken. En groot voordeel je kan er gratis parkeren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_5118.jpg

Ik raad je af om de Noordpier met het OV te bezoeken. Wil je toch met de trein naar Wijk aan Zee? Neem dan de trein van Amsterdam Centraal naar Beverwijk en neem vervolgens bus 78 (gaat 2x per uur) naar de halte Julianaplein Wijk aan Zee. Vanaf hier is het ongeveer 30 minuten lopen naar Timboektoe Beach.

Vragen over een dagje naar Wijk aan Zee of over Timboektoe Beach? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Leuk artikel en leuk dat de combi natuur en industrie in de verte bijzonder overkomt. Zo denken de Wijk aan Zeeërs er zélf ook over. We zijn het gewend. Voor de duidelijkheid: de weg naar de Noordpier bereik je via het dorp Wijk aan Zee en er zijn bij de pier niet tientallen parkeerplaatsen, maar hónderderden. Misschien wel 1000. Timboektoe is niét het tweede strandpaviljoen dat je tegen komt, maar het eerste. Maar ze zijn allebei prima en heel relaxed. Het dorp Wijk aan Zee is klein maar gezellig. Prima (nieuwe) ijssalon met 50 smaken ijs of zo. Zo’n 1000 gratis parkeerplaatsen en als die vol zijn: parkeren op de Dorpsweide middenin het dorpscentrum. Dat kost 3 euro voor een hele dag. Op het strand hier wel meer dan 10 leuke en heel verschillende strandtenten. En… het breedste strand van Nederland! In deze tijden worden (natuurlijk) wat minder mensen toegelaten.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP