Wintersport Aletsch Arena: betoverend en puur genieten

Besneeuwde daken, skiën en sleetje rijden door het dorp, geen auto’s maar alleen sneeuwscooters; een ware wintersportdroom.

Bettmeralp Aletsch Arena - skigebied puur en autovrij geschikt voor kinderen

Zoals mijn vriend zei toen ik hem mijn uitzicht vanuit het hotel op de piste liet zien: ‘Dit is hoe wintersport is bedoeld en zou moeten zijn’. Je zou denken dat ik het heb over een bestemming hoog in Scandinavië, waar het altijd koud is en veel sneeuw ligt.

Aletsch Arena: Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp

Maar nee, het gaat over Aletsch Arena, een wintersportgebied in Wallis, Zwitserland, bestaande uit de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp.

Aletsch Arena: Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp aanrader of niet? Zwitserland

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Aletsch Arena gehoord. Pas toen ik het ging opzoeken en Riederalp tevoorschijn kwam, begon er een belletje te rinkelen.

Autovrij skigebied bekend uit Winter Vol Liefde

‘Hey, dit is het skigebied van Saul en Amy Rose uit ‘Winter Vol Liefde’. En Benjamin? Nou ja, Benjamin woont op een berg (Belalp) ernaast maar werkt wel in Aletsch Arena.

Wat dit gebied zo bijzonder maakt, is allereerst dat het autovrij is. Je kunt alleen in Riederalp, Bettmeralp of Fiescheralp komen met de gondel. De auto moet je achterlaten op de parkeerplaats onderaan de lift.

Maar geen zorgen, alles is perfect geregeld. Boven bij de lift worden je spullen opgehaald door het hotel met een sneeuwscooter, dus je hoeft niet alles door de sneeuw te sjouwen.

Eenmaal boven aangekomen, waan je je echt in een winterwonderland waar de tijd even stil lijkt te staan.

Bettmeralp skigebied Aletsch Arena tips Zwitserland

De eerste paar dagen verbleven wij in Bettmeralp, een pittoresk dorpje met een klein kerkje en een paar winkeltjes.

Het is echt een winters paradijs waar skiërs, snowboarders, sleetjes en wandelaars aan je voorbij rutschen.

104 km skipistes: van kindvriendelijk tot uitdagend

In Aletsch Arena vind je een uitgestrekt skigebied met 104 kilometer aan pistes.

pistekaart / map Aletsch Arena 2024/2025 wintersport Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp De meeste zwarte afdalingen liggen in de richting van Fiescheralp, dus als je van wat uitdaging houdt, is het slim om hier te verblijven. Voor wie op zoek is naar meer kindvriendelijke pistes, is Riederalp een aanrader.

Wintersport Zwitserland - tips voor 2024/2025 sneeuwzeker skigebied Riederalp / skipistes

Wij skieden de eerste dag van Bettmeralp naar Riederalp. Dit is een prima tour met pistes die voor iedereen begaanbaar zijn.

Lees ook:  Wintersport Saas-Fee: skiën met uitzicht op de gletsjers

Skiën met uitzicht op de Matterhorn

Houd er wel rekening mee dat je vaak in verbindingsliften zit en de afdalingen relatief kort zijn. Maar het adembenemende uitzicht maakt dat meer dan goed. 

Villa Cassel vanaf Riederfurka - Riederalp

Vooral het zicht op Villa Cassel vanaf Riederfurka (foto boven) en de indrukwekkende Matterhorn (foto onder) zijn mijn favoriet.

Skien met uitzicht op de Matterhorn in Zwitserland

In Fiescheralp vind je de mooiste zwarte afdalingen rondom de Eggishorn (2869 meter). Vanuit hier begint ook de zwarte afdaling 70, die echt fantastisch is om te skiën.

Mooiste zwarte afdalingen in Aletsch Arena - Fiescheralp vanaf de Eggishorn

Maar let op, deze afdaling is alleen bereikbaar met de Eggishorn gondel, die slechts eens in de 15/20 minuten gaat. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren checkt!

Berghutten op de piste in Aletsch Arena

Wat meteen opvalt als je naar Zwitserland gaat is dat lunchen op de piste behoorlijk prijzig is. Reken op zo’n 15 tot 25 euro voor een gerecht (zelfs voor een eenvoudige käseschnitte, een soort Zwitserse tosti, betaal je met gemak 20 euro). Maar goed, het is vakantie zullen we maar zeggen!

Horli Hitta in Fiescheralp

Horli Hitta, gelegen in Fiescheralp, is een knus berghutje hoog op de Eggishorn, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op de grootste en langste Alpengletsjer.

Berghutten op de piste in Aletsch Arena / Horli Hitta in Fiescheralp

Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar wel käseschnitte, lekkere wijnen, een goede soep en smakelijke broodjes. Vooral een aanrader als de zon schijnt.

Bättmer-Hitta in Bettmeralp

Bättmer-Hitta is een andere authentieke parel in Aletsch Arena. Ga hierheen als het sneeuwt en loop vooral naar de eerste verdieping (even buiten de hoek om de trap op). Boven kun je namelijk knus bij de open haard lunchen.

Berghutten op de piste in Aletsch Arena / Bättmer-Hitta in Bettmeralp

Houd er wel rekening mee dat deze plek erg populair is. Dat merkte ik zelf ook. Tijdens een sneeuwstorm leek het mij een top idee om hierheen te gaan, maar ik was niet de enige rond het middaguur. Kom dus op tijd voor een plekje.

Overnachten in Aletsch Arena

Overnachtingsmogelijkheden zijn er in overvloed in Aletsch Arena. Als je wilt besparen, is mijn tip om een appartement te boeken.

Deze zijn vaak net zo betaalbaar als in Oostenrijk of Frankrijk, en als je zelf kookt, bespaar je veel geld (de restaurants zijn namelijk behoorlijk prijzig in Zwitserland, en de supermarkten hanteren prijzen vergelijkbaar met die in Nederland).

Lees ook:  Wintersport Saas-Fee: skiën met uitzicht op de gletsjers

Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp

Als je op zoek bent naar een hotel, dan kan ik zeker het Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp aanraden.

Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp / Overnachten in Aletsch Arena

Dit hotel ligt direct aan de piste in Fiescheralp. De hotelkamers zijn ruim met een bureau, badkamer met douche.

Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp / Overnachten in Aletsch Arena

En het allerbeste? Het balkon, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de piste en de besneeuwde bergen.

In de kelder bevindt zich een privé wellnessruimte die je als gast kunt boeken.

Let op, het is echt heel klein (een sauna, bubbelbad en infrarood), dus zorg ervoor dat je de tijd goed communiceert om ongemakkelijke situaties te vermijden.

Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp / Overnachten in Aletsch Arena hotel op de piste sneeuwzeker skigebied

Boek een overnachting hier! 

Wat mij erg aanspreekt aan dit hotel, is het restaurant van Alpina. Van alle dagen heb ik hier het lekkerst gegeten. 

De keuken is culinair en vooral het vlees op steenplaat is een absolute aanrader.

Tijdens deze trip ging ik ook nog paragilden en sprak ik met Xandi Furrer over Aletsch Arena. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Xandi sprong naar vrijheid door familiebedrijf te verlaten.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.