Xandi sprong naar vrijheid door familiebedrijf te verlaten

Echt je passies volgen, de sprong in het diepe wagen. Hoe doe je dat? Wat komt er bij kijken? Is het allemaal zo leuk als het vooraf lijkt of wordt het eigenlijk alleen maar beter als je jouw droom volgt? In deze interviewreeks interview ik mensen die besluiten het roer volledig om te gooien en hun hart te volgen.

Art Furrer, is een begrip als hotelier in Aletsch Arena, die met zijn ondernemerschap de basis legde voor dit ski resort.

Leisure Properties, het bedrijf van Saul en AmyR Rose (bekend van Winter Vol Liefde) - Riederalp Opgroeien in zo’n gezin lijkt op het eerste gezicht als een droom, waar werk en geld er altijd genoeg zou zijn. Maar niets is zoals het lijkt.

Want hoe ga je om met de verwachtingen en de druk die onlosmakelijk verbonden zijn met zo’n bekende familienaam? Vooral wanneer je eigen verlangens eigenlijk heel ergens anders liggen?

Xandi Furrer interview Aletsch Arena 2024 / Zwitserland  - Flug Taxi in Fiesch Xandi Furrer, de jongste zoon van Art weet hier alles van. Ruim dertig jaar geleden maakt hij een ingrijpende keuze die zijn leven en dat van zijn familie voorgoed verandert.

Na jaren een van de Art Furrer hotels te hebben gerund, trekt hij de stoute schoenen aan en kiest voor zijn eigen pad (uit de schaduw van zijn vader).

Xandi Furrer interview Aletsch Arena 2024 / Zwitserland Wanneer ik voor een skitrip in Aletsch Arena ben besluit ik bij Xandi langs te gaan in Fiesch.

Ik ben namelijk erg benieuwd hoe hij uiteindelijk zijn eigen weg heeft kunnen vinden te midden van de hoge verwachtingen? En wat betekende deze keuze voor zijn relatie met zijn familie?

Nadat ik vriendelijk met koffie ben ontvangen en hij een grapje maakt over zijn verleden door de woorden’ Leidenschaft, ist wenn Leiden schafft.’ kan ik niet wachten om te beginnen met het interview

‘Om te beginnen kun je iets meer vertellen over opgroeien in dit gebied? Je vader is hier natuurlijk vrij bekend, hoe heb je dat in jouw jeugd ervaren?’

‘Ik ben de jongste, Andreas is de oudste, Betina zit in het midden. In ons katholieke gezin golden traditionele rollen. De oudste zoon nam de leiding, en vrouwen moesten gehoorzamen. Mijn zus heeft even gewerkt, maar vertrok al snel naar elders.

Mijn moeder deed gewoon wat er moest gebeuren. Ze is hartelijk, open en doet altijd alles goed. Dat heeft haar gelukkig gemaakt, maar het kostte ook veel energie.

Art Furrer en zijn vrouw in Aletsch Arena Zwitserland

Achter elke sterke man staat een nog sterkere vrouw lachend aan zijn zijde.

Mijn broer Andreas is rationeel, terwijl ik veel emotioneler en creatiever ben. Hij is rechtlijnig, zwart-wit, en behoorlijk dominant, net als mijn vader. De dominantie van mijn vader was niet gemakkelijk voor het gezin.

Op mijn negentiende nam ik een van de hotels over. Een 19-jarige die een hotel overneemt, kun je je dat voorstellen? Het was een grote verantwoordelijkheid, eigenlijk onverantwoord. Plotseling was ik de baas, en dat doet iets met je.

Lees ook:  Roos doorbreekt taboe rondom onvervulde kinderwens.

Eerlijk? De constante drukte en stress, met de bijbehorende aanmaak van dopamine, maakte me eigenlijk geen leuker mens.

‘Was er een specifiek moment waarop je dacht: oké, ik stop in de hotelindustrie en kies voor mijn eigen dromen?’

‘Het was zeker geen plotseling besluit, maar eerder een geleidelijk proces, van vele afwegingen. Het begon zo rond mijn 22e of 23e. Op dat moment leerde ik Dagmar kennen, mijn vrouw. Mijn vader had in eerste instantie al wat moeite met mijn vriendin. Ze was niet van Wallis, zelfs niet van Zwitserland. Om zijn sceptische blik wat te verminderen besloot ik met haar te trouwen.

Samen met Dagmar runde ik vervolgens het hotel. Dit hebben we een aantal jaar gedaan, maar het bleef het Art Furrer-hotel met altijd dezelfde strategie. Ook mijn vader bleef zich bemoeien en ik was daar op een gegeven moment echt wel klaar mee.

Aan het einde van het winterseizoen zei ik tegen mijn vrouw dat ik het huurcontract niet wilde verlengen. We zouden Hotel Jungfrau teruggeven. De beste beslissing ooit!’

‘Hoe voelde het voor jou toen je jouw vader vertelde dat je een andere weg dan het familiehotelbedrijf wilde inslaan?’

‘Het was een zeer directe beslissing, vrij nuchter en zonder veel emoties. Ik voelde me volledig opgelucht, maar mijn broer en vader vonden het teleurstellend en jammer. Mijn vaders droom van ‘familie hotelbedrijf’ viel in duigen.

Al dachten ze altijd dat ik ooit wel terug zou komen. Weetje, als ik was gebleven, was ik waarschijnlijk gescheiden van mijn vrouw. Ik koos voor de liefde, of beter gezegd, voor het leven.

Xandi Furrer met vrouw Flug Taxi Paragilden in Zwitserland

Het werd uiteindelijk de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Al die emotionele problemen die ik ervaarde waren opeens weg en daarbij bracht het mij zoveel rust en vrijheid.

De keuze om niet langer betrokken te zijn bij het hotel bracht opluchting en opende de deur naar een nieuw hoofdstuk.’

‘Inmiddels heb je een goedlopend paragliding bedrijf, hoe kwam je in deze wereld terecht?’

‘Ik begon met paragliden toen ik 16 jaar oud was. Het gaf me ongelooflijk veel vrijheid.

Xandi Furrer Paragliden in Aletsch Arena Zwitserland

Daarbij kun je de wereld van bovenaf ervaren, de natuur ruiken en echt één zijn met de natuur. Het voelt stiekem een beetje als een verslaving, je wilt er continu meer van.

Xandi Furrer Paragliden in Aletsch Arena Zwitserland Chloe Sterk

Toen ik stopte met het hotelleven waren de eerste twee jaar financieel gezien zwaar. Maar mijn ego was te groot om weer terug naar mijn vader te gaan. Weggaan was eigenlijk een beetje een domme beslissing gezien het feit dat we een gezin hadden met twee kinderen. Echter, emotioneel was het noodzakelijk.

Lees ook:  Nanne was er klaar mee en trok de stekker uit haar Instagram leven

Uiteindelijk na drie jaar begon alles te lopen. En weetje, alles wat ik nu heb, heb ik wel zelf opgebouwd. Dat voelt geweldig! Flug Taxi is klein, maar van mij.

Op dit moment doe ik tandemvliegen, geef ik vlieglessen en organiseer ik vliegreizen, bijvoorbeeld naar Oostenrijk. Ik heb weinig kosten en geen personeel nodig.

Wat mij betreft verdient iedereen die vrijheid die je ervaart met paragliden dus ben ik op een gegeven moment ook met gehandicapten gaan vliegen.

Xandi Furrer Paragliden in Aletsch Arena Zwitserland  ook voor gehandicapten Het is een ongelooflijke (soms ook emotionele) ervaring om met iemand in de lucht te zijn die niet kan lopen.

Xandi Furrer Paragliden in Aletsch Arena Zwitserland  ook voor gehandicapten

Wil je ook paragliden in Aletsch Arena? Klik dan hier! 

Ze zijn dan opeens gelijk aan iedereen, net als jij en ik.’

‘Inmiddels zijn alle hotels verkocht, heeft dat iets veranderd aan de familieband?’

‘Mijn vader was 75 jaar en bleef maar doorgaan. Zijn ‘baby’ loslaten vond hij erg moeilijk, maar het ging gewoon niet meer.

Leisure Properties, het bedrijf van Saul (bekend van Winter Vol Liefde) heeft uiteindelijk alles voor ons verkocht. Hij wil namelijk net als mijn vader dat de Aletsch Arena blijft bestaan.

Mijn broer volgt nu ook zijn passie, hij is drone- en helikopterpiloot. Hij is, net als ik, veel in de natuur. En zeker heeft dit alles veranderd, mijn broer en ik zijn veel hechter en ook de band tussen mij en mijn vader is heel fijn nu. We laten elkaar allemaal in onze waarde en dat voelt goed.’

Welk advies heb je voor mensen die zich onder druk voelen staan om een bepaald (familie)pad te volgen, maar diep van binnen hun ware passie willen nastreven?

Het belangrijkste is grenzen stellen. En wanneer je voelt dat er iets moet veranderen, probeer er dan eerst objectief naar te kijken om vervolgens een beslissing te nemen.

Daarbij is het ook erg belangrijk om op je instinct en gevoel te vertrouwen. Vandaag de dag verliezen helaas veel mensen het contact met hun instinct. Probeer te gaan zitten en voel wat je echt wilt.

Als ik weg ga vertelt Xandi mij nog iets over zijn toekomst, hij wil het rustiger aan gaan doen.

Samen met zijn honden wandelt hij voor een nieuw project, genaamd ACHO, van links naar rechts, van oost naar west. Een hond leeft altijd in vandaag, niet gisteren, niet in morgen, en dat is cool!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.