Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Dit zijn alle tips!

“Ben je al bij Mattie geweest? Daar moet je echt even gaan kijken als je over Bergen op Zoom schrijft”. Ik schud mijn hoofd. “Kom we gaan samen wel even”. De vrouw die ik nog maar 10 minuten ken pakt mij bij mijn arm en voordat ik het door heb lopen we de deur uit. “Wat ga ik nu precies zien dan”? vraag ik aan haar. “Dat zie je zo wel, een uniek concept en hele gezellige mensen” zegt ze lachend. Ik heb geen idee waar dit weekendje weg naar Bergen op Zoom mij heen gaat brengen, maar een ding weet ik nu al zeker; Bergen op Zoom is enorm gezellig en gastvrij.

Half juni was ik op uitnodiging van Visit Brabant 24 uur in Bergen op Zoom. Dit om deze Brabantse stad te ontdekken en om het net geopende Dilemma Doolhof te bezoeken. Nu hoor ik je denken; wat moet je daar nou, in Bergen op Zoom? Ik begrijp je volkomen; want eerlijk is eerlijk deze stad zou in eerste instantie ook zeker niet boven aan mijn bucketlist staan.

Maar omdat ik van nieuwe plekjes ontdekken houd en na mijn bezoek aan Breda en de Biesbos toch een beetje verliefd geworden ben op het gezellige Brabant, besloot ik toch om maar eens een in deze stad te gaan nemen. Conclusie? Ik heb zeker geen spijt van deze keuze! Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom

Bergen op Zoom ligt in het puntje van Noord Brabant, tegen de provincie Zeeland aan en op steenworp afstand van de Belgische grens. Bij binnenkomst in de stad viel mij een ding op; deze Brabantse stad ademt gezelligheid.

Daarnaast spotte ik diverse historische gebouwen en juist dat is waar Bergen op Zoom voor staat. Hier in deze stad vind je een goede combinatie tussen geschiedenis, shoppen en lekker eten en drinken. Wat wil een mens nog meer tijdens een weekendje weg?

Bezienswaardigheden / dingen doen in Bergen op Zoom


Laat ik voorop stellen dat Bergen op Zoom heerlijk is om tijdens je weekendje weg door heen te dwalen. Wandel door de smalle straatjes, loop over de oude pleintjes, bezoek een aantal monumenten en vergeet vooral niet om ergens te gaan eten. Hieronder mijn tips om te doen en te zien tijdens je weekendje weg naar Bergen op Zoom.

 • Wandel door de Engelsestraat; het mooiste straatje van Bergen op Zoom. Houd je van bloemen? Loop dan even binnen bij het schattige winkeltje Rozen en Bottles.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom , leukste straat van Bergen op Zoom Engelse Straat

 • Bekijk de gevangenpoort; het oudste monument van de stad. Deze overgebleven stadspoort dateert uit de 14eeeuw en is het is zeker een aanrader om hier even langs te lopen. Naast dat dit een moment is, is er ook een escaperoom in gevestigd. Het spel Escape the Gate kun je met 2 tot 5 personen spelen en duurt ongeveer 60 minuten. De kosten bedragen 88 euro per groep. Van te voren reserveren is noodzakelijk
 • Ontdek Bergen op Zoom ondergrond en wandel door het riool ook wel de Grebbe genoemd. Eerlijk? Deze bezienswaardigheid trok mij zelf niet enorm aan, maar meerdere keren kreeg ik deze tip. Wil je een bezoek brengen aan het riool? De ingang van de Grebbe ligt net naast de gevangenispoort. Een rondleiding van ongeveer 1,5 uur kost 7,50 euro per persoon. 
 • Beklim de peperbus; de kerktoren van de Sint Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. De peperbus is iconisch voor Bergen op Zoom en wordt zelfs aangekleed met carnaval. Tijdens je weekendje weg naar Bergen op Zoom is het dus zeker de moeite om deze te bezoeken en eventueel te beklimmen. Wij gingen het avontuur van 183 trappen omhoog lopen aan en dat was echt even zwoegen. Naast dat mijn conditie niet echt top is, word je ook een beetje duizelig van het rondlopen. Voor het beklimmen van de peperbus wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom , beklimmen Peperbus - Sint Gertrudiskerk

 • Bezoek het Markiezenhof oftewel het oudste paleis van Nederland. Een aanrader tijdens je bezoek aan het Markiezenhof is het kermismuseum wat zich bevindt op de tweede verdieping. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van jaarmarken en kermissen. Leuk weetje; dit museum is hier gevestigd omdat Bergen op Zoom van oudsher een kermisstad is.
 • Ga terug in de tijd en bekijk de overgebleven vestigingswerken van Bergen op Zoom. Het Ravelijn op den Zoom ligt op ongeveer 5 minuten lopen vanaf het centrum. Een tip is om een stadwandeling te maken vanaf het stadspaleis via de Hofstraat, Engelsestraat, Goudenbloemstraat richting Ravelijn op den Zoom.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom , Ravelijn op den Zoom

Heb je honger en of dorst gekregen na het bezoeken van alle bezienswaardigheden tijdens je weekendje weg in Bergen op Zoom? Geen paniek! Er is echt volop keuze uit leuke restaurantjes en cafe’s.

De leukste restaurantjes en cafe’s in Bergen op Zoom

Tijdens mijn weekendje weg in Bergen op Zoom werd mij meteen duidelijk dat Bergen op Zoom een bourgondische stad is. Bij aankomst in de stad zaten de terrassen vol en waar ik ook keek overal zag ik leuke restaurantjes en cafeetjes. Maar waar moet je nou naar toe?

Bij Betty –  Steenbergsestraat 9

De eerste avond (toen ik alleen door de stad heen dwaalde) spotte ik Bij Betty. Een restaurant/eetcafe ingericht in jaren 70 stijl. Het restaurant is vernoemd naar de eigenaresse Betty, die na altijd in de horeca te hebben gewerkt het nu eens tijd vond voor een eigen bar/restaurant. Ze volgde haar hart en opende nog maar kort geleden Bij Betty. 

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Leukste cafeetjes Bij Betty

Bij Betty is een restaurant waar je terecht kan voor gezonde sapjes, lekkere salades, hamburgers, maar ook voor de overheerlijke Bossche Bol. Op de vrijdag avond heb ik hier gegeten en ik voelde mij meteen thuis.

Ik was alleen, maar al gauw zat ik met een hele grote groep meiden gezellig te borrelen. Je snapt natuurlijk wel dat ik hun natuurlijk meteen om een aantal restaurant, café en uitgaanstips heb gevraagd. Hieronder vind je ze op een rijtje.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Leukste cafeetjes Bij Betty

Bodega Waldolala – Moeregrebstraat 84

Bodega Waldolala werd door alle meiden genoemd. Dit is een net geopende wijn en tapasbar in het havengedeelte van de stad. Heb je zin om te borrelen met vriendinnen dan is dit the placet to be. Let er wel op dat Bodega Waldolala alleen geopend is van donderdag tot en met zondag avond.

Villa Heidetuin – Balsedreef 4

Net buiten het centrum midden in de natuur ligt Villa Heidetuin. Is het mooi weer dan is deze spot een echte aanrader. Hier is een stukje Frankrijk gecombineerd met Brabant en vind je natuur en lekker eten. Let er wel op dat dit restaurant net buiten het centrum ligt en je het beste vanuit de stad hierheen kan fietsen of een taxi hierheen kan pakken.

Hemingway – Grote Markt 36

Hemingway is een restaurant gevestigd in het oudste hotel van Nederland, hotel de Draak op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Tijdens mijn weekendje weg in Bergen op Zoom verbleef ik in dit hotel (daar later meer over) en op de de tweede dag gingen we met de persgroep hier uitgebreid lunchen.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Culinair eten Hemingway - Grote Markt 36

Het restaurant is stijlvol ingericht, het zou niet perse mijn eerste keus zijn qua sfeer, maar het eten is echt verrukkelijk. Alle gerechten die wij geserveerd kregen waren enorm smaakvol en dat maakt dit restaurant een echte must go tijdens je weekendje weg. Ben je van plan om met je lover een romantisch weekend Bergen op Zoom te boeken, en houden jullie van culinair uiteten dan moet je hier echt gaan eten. 

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Culinair eten Hemingway - Grote Markt 36

Restaurant de Berk – Bemmelenberg 21

Hou je van de natuur? Dan is restaurant De Berg misschien wel iets voor jou! Dit restaurant ligt in natuurgebied de Heide en is de perfecte spot om wat te gaan drinken na een wandeling over de Heide. Vanaf het terras heb je overigens een subliem uitzicht over De Heide. Deze locatie is ook erg leuk om in de winter te bezoeken.

 Lunchcafe gewoon bij Sjuul – Kortemeestraat 14

Begin 2018 opende Dennis en Carla (die jarenlang in de zorg hebben gewerkt) lunchcafe Bij Sjuul. In dit lunchcafe wordt er uitsluitend gewerkt met streekproducten. Het cafe is niet groot, maar daar hebben ze met een reden voor gekozen. Bij lunchcafe gewoon bij Sjuul willen ze mensen met elkaar te verbinden. Wat deze spot nog meer uniek maakt is dat mensen met een (arbeids) beperking binnen de maatschappij hier een kans krijgen om te werken.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Cafe lunchen Gewoon bij Sjuul

Restaurant Het Geheim van Bergen – Bosstraat 20

Het Geheim van Bergen werd een paar keer genoemd tijdens mijn weekendje weg in Bergen op Zoom. Maar wat maakt deze plek zo bijzonder? Het Geheim van Bergen heeft een eigen boerderij waar de Berkshire varken met liefde en volgens de filosofie van eerlijk vlees worden gefokt. Dit betekent dus ook dat het varken van kop tot staart wordt gebruikt.

Het Berkshire varkensvlees wordt geserveerd bij het Geheim van Bergen en een leuk weetje is dat je ook de boerderij zelf kan bezoeken. De boerderij ligt aan de Drie Lindekensweg 6 in Steenberg en is van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 14:00 geopend.

Restaurant Het Spuihuis – Spui 1

Ook restaurant Het Spuihuis werd een aantal keer genoemd. Dit restaurant kent een lange geschiedenis en diende in de 15deeeuw als sluis. Inmiddels is het een sfeervol restaurant waar je gerechten uit de Franse keuken kan eten. Het is de ideale plek als je met je lover een weekendje Bergen op Zoom boekt.

Cafe Locomotiefke – Grote Markt 1

Uitgaansgelegenheden zijn er volgens de meiden die ik Bij Betty ontmoette niet echt. Toen ik ze vroeg waar ze dan uitgaan of gaan borrelen vertelde ze mij dat ze meestal richting Amsterdam of Antwerpen gaan. Heb je toch zin om nog ergens een biertje te gaan drinken dan schijnt Cafe Locomotiefke het leukste en gezelligste (bier) cafe van Bergen op Zoom te zijn.

Terrassen in de zon

Wanneer ik zelf een weekendje weg ga dan wil ik altijd weten waar je lekker in de zon kan zitten. In Bergen op Zoom heb je twee grote pleinen waar je altijd wel een plekje in de zon kan vinden. De meest bekende is de Grote Markt (meestal erg druk, maar wel gezellig) en iets minder bekend is het Beursplein (hier ligt ook restaurant Bij Betty)

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Beursplein

Shoppen in Bergen op Zoom

Een weekendje Bergen op Zoom is niet compleet zonder te shoppen. Vanaf het centraal station loop je via de Wouwsestraat het winkelgebied in. De leukste winkelstraatjes om te bezoeken zijn St. Josephstraat, De Parade, Zuivelstraat, Kremerstraat, Fortuinstraat en Kortemeestraat.

Zelf ben ik niet echt een shopaholic, maar ik heb natuurlijk wel voor jullie de leukste winkels van Bergen op Zoom gespot.

Stik Leuk – Wouwsestraat 5

Stik Leuk is een winkel waar van alles te koop is en zelfs ik (geen shopoholic) werd meteen verliefd op deze winkel. Van badhanddoeken tot olijfolie, van knuffels tot mokken met sprekende teksten erop, alles is te koop. Ben je van plan om een weekendje Bergen op Zoom te boeken, breng dan sowieso een bezoek aan Stik Leuk.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. De leukste winkels, winkelen in Bergen op Zoom bij Stik Leuk 

Kolder – Steenbergsestraat 28A

Houd je van vintage shoppen tijdens je weekendje weg? Ga dan naar Kolder aan de Steenbergsestraat. Deze vintage winkel wordt gerund door Willeke Matthijs, een van de meiden die ik ontmoet heb tijdens de eerste avond bij Cafe Bij Betty.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. De leukste winkels, winkelen in Bergen op Zoom bij Kolder - vintage shoppen

Naast vintage kleding, kun je er ook terecht voor feestkleding, zonnebrillen, sieraden en heel veel meer. Wil je meer vintage shoppen in Bergen op Zoom? Hop dan ook even langs vintage winkel Hip een deur verder.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. De leukste winkels, winkelen in Bergen op Zoom bij Kolder - vintage shoppen

Overnachten in Bergen op Zoom

Na een dagje Bergen op Zoom is natuurlijk niks lekkerder om in een heerlijk bed te duiken. Maar waar moet je overnachten tijdens je weekendje Bergen op Zoom?

Tijdens mijn weekendje Bergen op Zoom verbleef ik een nachtje in de suite van het oudste hotel van Nederland, hotel de Draak. Dit hotel is gevestigd midden in het centrum op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Leuk weetje; het pand dateert uit 1397 (WOW!)

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Overnachten in Bergen op Zoom - Hotel de Draak - oudste hotel van Nederland  

Boek hier voordelig een overnachting in Bergen op Zoom 

Dingen doen rondom het centrum Bergen op Zoom

Het centrum van Bergen op Zoom is niet echt groot, maar rond het centrum zijn nog genoeg andere leuke en interessante dingen om te doen om zo je weekendje Bergen op Zoom helemaal compleet te maken.

Dwaal door Het Dilemma Doolhof

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding werd half juni het Dilemma Doolhof geopend. Het doolhof ligt in de groene natuur, pal naast het Brits en Canadees kerkhof en valt meteen op. Het Dilemma Doolhof is geheel wit en is expres zo geverfd zodat de bezoeker zich volledig kan focussen op de keuzes die hij of zij moet maken in het doolhof.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Het Dilemma Doolhof 

Tijdens mijn weekendje in Brabant bracht ik ook een bezoek aan het Dilemma Doolhof (ligt op ongeveer 10 minuten rijden vanaf het centrum). In het doolhof ga je terug naar 1940. De tijd dat de oorlog Nederland bereikte en word je voor soortgelijke keuzes gesteld. Het mooie aan dit doolhof is dat de verhaallijn is geïnspireerd op waargebeurde Brabantse oorlogsverhalen.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Het Dilemma Doolhof

Ga naar het strand in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom heeft toch geen zee hoor ik je nu denken. Nee er is geen zee, maar ze hebben zeker wel een strand gelegen aan recreatieplas de Binnenschelde. Aan de boulevard van de Binnenschelde vind je diverse leuke restaurants, winkels en heel veel meer. Zoek je een leuke beachclub? Strijk dan neer bij Het Strandhuys. Wil je lekker eten aan het strand? Ga dan naar Saus; eten en drinken aan het water.

Weekendje weg naar Bergen op Zoom. Aanrader of toch niet?

AANRADER! En ja dit schrijf ik met hoofdletters, omdat Bergen op Zoom mij positief heeft verrast. Zoals ik in het begin van dit artikel schreef stond een weekendje weg naar Bergen op Zoom zeker niet hoog op mijn bucket list, maar jemig wat is dit een gezellige stad.

Het viel mij echt op hoe aardig en gastvrij iedereen is (ook in de horeca, en ja daar kan Amsterdam nog wat van leren), hoeveel leuke restaurantjes Bergen op Zoom heeft en hoe bourgondisch eigenlijk deze stad is.

Daarnaast is het niet echt een grote stad, waardoor je niet constant het gevoel hebt dat je nog heel veel moet bekijken. Om een lang verhaal kort te maken; Bergen op Zoom is de perfecte stad voor een weekendje weg in eigen land. Need I say more? Boeken maar!

Bezoek VisitBrabant voor meer informatie en inspiratie voor een weekendje weg in Brabant!

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Wat een leuk artikel zeg. Naast Stik Leuk en Kolder zijn er nog heel veel andere van die leuke gezellige winkeltjes te vinden in Bergen op Zoom. 1 die beslist ook genoemd mag worden is Kweek Bergen op Zoom. Een plek waar ca. 30 veelal lokale ondernemers een plekje vinden om hun spulletjes aan het publiek te tonen en eventueel te verkopen.

  Mijn complimenten voor de leuke uitgaanstips. Ik hoop dat veel mensen ook de de moeite nemen dit zuidelijke puntje van Nederland eens te bezoeken. Veel te zien, ook in de omgeving.!

  1. Hi Chantal wat een leuke reactie. Bedankt daarvoor! Ik hoop ook zeker dat nu meer mensen Bergen op Zoom gaan bezoeken. Kweek ken ik niet. Is dat iedere dag geopend? Groetjes chloe Sterk

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP