Weekend weg: citytrip Breda & varen door de Biesbosch

De Biesbosch ken ik van de Vinea zomervakantie gids. Vinea biedt kindervakanties aan door heel Nederland. Als jong meisje was ik altijd al geïnteresseerd in reisjes en bladerde ieder jaar door de gidsen heen. Het liefst wilde ik op pad, maar een vakantie boeken deed ik nooit. Waarschijnlijk had ik toen al die reisdrang, maar durfde ik alleen de stap nog niet te nemen. 

Inmiddels zijn we meer dan 15 jaar verder en is er een hoop veranderd. Ik reis de wereld over, en toen ik een aantal weken geleden thuis kwam van mijn Balkan roadtrip vond ik het tijd voor een rondje door Nederland. Op mijn lijstje stonden onder andere Zeeland, Friesland, Streek Waterland en De Biesbosch in combinatie met een citytrip Breda.

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch

In 1421 braken door de Sint-Elisabethsvloed de dijken van de toenmalige Hollandsche waard. Er ontstond een polder en men zegt dat door deze stormvloed in een nacht de Biesbosch is ontstaan. Echter blijkt uit onderzoek dat het nog tientallen jaren duurde voor het gehele gebied onder water stond en de huidige Biesbosch gevormd werd. Inmiddels is Natuurpark de Biesbosch uitgegroeid tot een beschermd natuurpark waar velen planten en dieren leven. In het park spot je onder andere vossen, bevers en reeën.

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda

Er zijn diverse fiets en wandel routes door de Biesbosch, maar het leukste is natuurlijk om te varen door de kronkelende kreekjes en riviertjes.

Per sloep zelf varen door de Biesbosch

Er zijn verschillende opstappunten als je met een bootje de Biesbosch wilt verkennen. Een voordeel; parkeren rondom alle Biesbosch opstappunten is gratis! Het is mogelijk om op te stappen in Drimmelen, Hank en Raamsdonksveer. Wij huurden een elektrische sloep (fluisterbootje) bij Bootje Gezond en stapten op bij Fort Lunet in Raamsdonksveer.

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - Bootje Gezond Fort Lunet Raamsdonkveer

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - Bootje Gezond Fort Lunet Raamsdonkveer

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - Bootje Gezond Fort Lunet Raamsdonkveer

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - Bootje Gezond Fort Lunet Raamsdonkveer

Handige weetjes & tips over zelf varen door De Biesbosch:

 • Op een sloep van Bootje Gezond kunnen 11 personen. Je huurt een sloep voor een halve dag al vanaf 95 euro.
 • In de Biesbosch mag je niet harder varen dan 8km per uur.
 • Bij restaurant Fort Lunet (net geopend) kun je van woensdag tot en met zondag vooraf lunchen of achteraf dineren. Leuk weetje: Fort Lunet heeft ook twee escape rooms. Leuk idee om te combineren met lunch of vaartochtje door de Biesbosch.
 • Vanaf het startpunt kun je twee routes varen. De blauwe route duurt 3 uur, terwijl je met de rode route 6 uur onderweg bent. Let op: wij vaarden een lang stuk over de Amer (deel route route), maar het is veel leuker om meteen na het oversteken van de Amer de blauwe route te pakken en rechtsaf te slaan richting recreatiegebied Aakvlaai (zie foto hieronder). In dit gebied kun je alleen komen met kleine sloepjes (ook van Bootje Gezond) en hier vind je diverse kleine strandjes waar je kan aanmeren en bijvoorbeeld picknicken.

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - vaarroute door de Biesbosch - zelf varen door de Biesbosch

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - vaarroute door de Biesbosch - zelf varen door de Biesbosch

 • In de avonden organiseert Bootje Gezond een bever safari. Samen met anderen ga je opzoek naar de bevers die in de avond ontwaken.
 • In de Biesbosch zijn geen restaurants aanwezig, maar je kan wel overal picknicken. Neem dus voldoende eten en drinken mee aan boord.
 • Het betreden van de Biesbosch is geheel gratis en je mag overal zwemmen.
 • Op bepaalde stukken bevinden zich zandbanken vraag hier naar tijdens het huren van een bootje. Let je hier niet op tijdens het varen dan bestaat de kans dat je vast komt te zitten en er uit moet om de boot los te maken (zie foto’s hieronder)

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - vaarroute door de Biesbosch - zelf varen door de Biesbosch

Een dag naar Natuurpark De Biesbosch in combinatie met Breda - vaarroute door de Biesbosch - zelf varen door de Biesbosch

Lekker eten en drinken rondom de Biesbosch

Zoals ik hierboven al schreef zijn er in het natuurpark de Bieschbosch geen restaurants te vinden. Wel vind je aan de Amer en rondom Raamsdonksveer een aantal hippe beachclubs waar je kan genieten van een drankje of hapje in het zonnetje.

Paviljoen het Houtse Meer

Aan de bosrand tussen Oosterhout en Breda ligt Paviljoen het Houtse Meer (15 min vanaf Raamsdonkveer). Je kunt hier iedere dag terecht voor lunch en of diner (diner alleen woe -zon). Tip: neem een zelfgemaakte ijsjes of drink een ijskoude limonade. Houd er rekening mee dat je hier niet mag zwemmen (vanwege veiligheidsredenen).

Een dag naar de Biesbosch - Lekker eten en drinken rondom de Biesbosch Paviljoen het Houtse Meer

Een dag naar de Biesbosch - Lekker eten en drinken rondom de Biesbosch Paviljoen het Houtse Meer

More-Itz Drimmelen

Vanaf ons sloepje zag ik More-Itz al liggen, het interieur trok namelijk mijn aandacht. Ik besloot de naam op te slaan en na de vaartocht meer informatie in te winnen via Google. Maar het was niet nodig. Meerdere malen kreeg ik de vraag (inclusief foto’s); ‘Ben je al bij More-Itz geweest?’ Lang verhaal kort te maken. More-Itz ligt in Drimmelen aan de Amer en is echt te place to be. Het is een plek waar je geweest moet zijn, al is het maar om even te gaan kijken. Helaas had ik net iets te weinig tijd. Maar hey, ik kom zeker een keer terug. Ps. lunchen hier is niet goedkoop, een goed gevulde portemonnee is noodzakelijk. Daarnaast is het niet mogelijk om te zwemmen bij More-Itz Drimmelen.

Een dag naar de Biesbosch - Lekker eten en drinken rondom de Biesbosch More-Itz Drimmelen

Een dag naar de Biesbosch - Lekker eten en drinken rondom de Biesbosch More-Itz Drimmelen

Beachclub Puur

Naast More-Itz werd mij ook Beachclub Puur geadviseerd. Dit is een beachclub met een eigen strandje, waar je heerlijk kan genieten tijdens een zonnige dag. Het verschil met de bovenste twee? Bij Beachclub Puur kun je de hele dag vertoeven, hoef je niet te betalen voor de bedden en kun je wel zwemmen.

De Biesbosch combineren met een citytrip Breda

Op ongeveer twintig minuten vanaf De Biesbosch ligt de stad Breda. Mijn tip: combineer een zomers dagje varen door De Biesbosch met shoppen en lekker eten in Breda. Zelf bezocht ik op de eerste dag van mijn Rondje Nederland de Biesbosch en ging ik de dag erna richting Breda. Breda is echt een super gezellige stad met diverse winkels en heerlijke restaurants.

cityrtrip Breda de Haven Dok19 tips voor een dag naar Breda

Er zijn honderden restaurantjes in Breda en in een paar uur kon ik deze natuurlijk niet ontdekken. Toch kon ik het niet laten om een klein beetje op onderzoek uit te gaan. Hieronder mijn favoriete spots, of beter gezegd vier diverse plekken en hierdoor voor ieder wat wils.

4X eten in Breda

 • Restaurant Pampelonne. De eigenaar werd geïnspireerd, je raadt het misschien al, door het strand van Pampelonne in Saint Tropez. Je vindt hier dus azuurblauw met witte stoelen, eet hier Franse gerechten en drink Franse wijnen. Een echte aanrader als je naar Breda gaat.
 • koffiebar Sowieso. Zin om te gezond te lunchen en te werken? Kies dan voor lunchcafe Sowieso. Is het mooi weer? Neem dan plaats in de leuke binnentuin.

cityrtrip Breda de Haven lunch cafe Sowieso tips voor een dag naar Breda

 • Dok19. Dit is een cafe aan de haven waar je authentiek Breda vindt. Sinds kort kan je hier ook lunchen, aanrader dus!
 • Lunchroom Sunshine. Ik heb hier zelf gegeten en werd als reisgek enorm enthousiast. Waarom? Dit restaurant is namelijk geboren uit passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Alle reiservaringen en culinaire avonturen vind je daarom ook terug in het restaurant.

cityrtrip Breda de Haven restaurant Sunshine tips voor een dag naar Breda

Handige weetjes & tips over een citytrip naar Breda:

 • Geen zin om veel te betalen voor het parkeren van je auto? Parkeer je auto dan bij het Arsenaalpad (4 euro per dag). Wil je helemaal gratis parkeren? Parkeer dan op de Lovensdijkstraat. Dit is 15-20 minuten lopen vanaf Breda centrum.
 • Shoppen en wat drinken kun je in het ’t Sas. Dit is een winkelhof in hartje Breda waar je de leukste boetieks van Breda vindt.
 • In de haven kun een rondvaart door Breda boeken. Dit kan al vanaf € 7,00 p.p.
 • Andere hippe restaurants tips: Wijnhuis 1535, Booze en Café Noir.
 • Zin om te slapen in een suite midden in Breda? Boek dan een van de luxe thema suites in Bliss Boutique hotel

cityrtrip Breda de Haven Dok19 tips voor een dag naar Breda

Slapen rondom De Biesbosch

Er zijn tal van slaapmogelijkheden rondom De Biesbosch. Zo kan je kamperen (je mag zelfs wild kamperen), slapen op een woonboot of in een B&B.

Gr8 Oosterhout

Een ander alternatief is het net geopende hotel Gr8 Oosterhout. Het hotel ligt aan de rand van Oosterhout, nabij de A27, op 15 minuten afstand van de Biesbosch en op 10 minuten afstand van Breda. Het hotel is ideaal bereikbaar, je kan gratis parkeren voor de deur en een uitgebreid ontbijt bij La Place zit altijd bij de kamerprijs inbegrepen. Daarnaast zijn de kamerprijzen betaalbaar.  Je boekt al een suite vanaf 98 euro per nacht.

Extra tip: Vanaf €74,50 per persoon boek je een Efteling arrangement. (Hierin zit een hotel-overnachting, Efteling bezoek, ontbijt en meer).

cityrtrip Breda in combinatie met een bezoek aan de Biesbosch overnachten in Gr8 Oosterhout

Ik heb echt een super leuke tijd in Breda en De Biesbosch gehad. Of ik nog een keer terug ga? Zeker weten! Ben jij weleens hier geweest? Heb ik bepaalde spots gemist, heb je nog tips of zie je spel/taalfouten. Laat het mij weten hieronder in de reacties!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. De buren hebben een boot en we zijn van de zomer mee geweest om te varen in de Biesbosch. Ik vond het er prachtig. Wel trof het me hoe groot het daar nog is. De buurman scheen echter de weg wel te weten. Wij gingen erheen vanuit Dordrecht. De volgende keer doen we zeker Breda aan.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP