Thais koken: kookcursus in Chiang Mai.

Wie een rondreis door Thailand maakt heeft vaak ‘de hoofdstad van het noorden’ Chiang Mai op zijn planning staan. Chiang Mai is na Bangkok de grootste stad van het land, maar voelt als een compleet andere wereld in vergelijking met de drukke metropool Bangkok.

Chiang Mai is verdeeld in het oude centrum en de nieuwere wijken eromheen. In beide delen is enorm veel te zien, te beleven en uiteraard te proeven. Dit jaar bezocht ik, tijdens mijn rondreis door Thailand, Chiang Mai voor de tweede keer. Dit keer ondernam ik een nieuwe activiteit; ik ging namelijk Thais koken tijdens een kookcursus in Chiang Mai.

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

Lees ook: Zuid Thailand; de 10 hoogtepunten voor een rondreis. 

Al een tijd terug, in 2015, maakte ik mijn eerste rondreis door Thailand en kwam toen niet toe aan het volgen van een kookcursus in Chiang Mai. Maar, des te hoger stond deze culinaire activiteit daarom tijdens deze rondreis door Thailand op mijn to-do lijstje!

Maar wat kun je nou verwachten van een kookcursus in Chiang Mai? Ik hoopte op het leren maken van een echte Thaise curry of een Pad thai, maar uiteindelijk ging ik naar huis met veel meer kennis dan verwacht.

Maak kennis met Thaise ingrediënten

Om 09:00 uur werden we opgehaald door chef kok Pon. In zijn mini-van nam hij ons mee naar een lokale markt buiten het oude centrum van Chiang Mai. Terwijl hij tussen de verschillende kraampjes doorliep en zocht naar de benodigde Thaise ingrediënten, vergaapte ik mij aan alle kleuren en geuren die op de markt te beleven waren.

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam
 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

Tijdens ons bezoek aan de markt kregen we onder andere uitleg over de verschillen tussen kokoswater, kokosmelk en kokos crème (alle drie veel gebruikte ingrediënten in de Thaise keuken). Ook liet Pon ons kennis maken met echte Thaise ingrediënten als Rambutan, Mangosteen, Kaffir Lime, Eggplant, Ginza en Lemongrass. Na het bezoek aan de markt stapten we weer in de bus en vertrokken naar de kookschool.

Chiang Mai Thai Cookery School

Bij de Chiang Mai Thai Cookery School werden we verwelkomd en kregen we een rondleiding over het terrein van de kookschool. Gesitueerd op een landgoed en grenzend aan een groene tuin (waarin de kookschool een hoop eigen ingrediënten kweekt) en grote vijver, verzorgt de kookschool dagelijks verschillende kooklessen. Na de rondleiding begon de kookles in het klaslokaal waar chef Pon ons al op stond te wachten.

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

Het eerste gerecht wat ons geleerd werd tijdens de kookcursus was Tom Yam Goong, een pittige Thaise garnalen soep. Na een klassikale uitleg waarin chef Pon duidelijke uitleg gaf over de ingrediënten en de manier waarop ze bereid moeten worden, was het onze eigen beurt. Achter een eigen kookstation en (gelukkig) onder begeleiding van Pon en twee instructeurs mochten we een eigen kom soep maken.

Pad Thai maken op vakantie in Thailand

Na de pittige garnalensoep volgden een authentieke Thaise groene curry, Pad Thai en gestoomde bananencake. Voor elk gerecht werd door Pon iemand uit de groep gekozen om samen met hem in het leslokaal het gerecht te koken, terwijl de groep toekeek. Tijdens de bereiding van de Pad Thai was het mijn beurt, spannend!

Chef Pon gaf duidelijk instructies die gepaard gingen met humor en een aardige dosis geduld, want niet ieder gerecht was namelijk even makkelijk te maken. Ook na dit gerecht mochten we zelf aan de slag op onze kookstations. En ja hoor het is mij gelukt om een smakelijke Pad Thai op tafel te zetten. Nadat alle gerechten bereid waren was het tijd om ze ook daadwerkelijk op te eten.

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

De gerechten waren enorm smaakvol en complimenteerden elkaar. De kookcursus in Chiang Mai vond ik enorm leerzaam en het is erg leuk om ook daadwerkelijk te proeven wat alle losse ingrediënten betekenden voor een Thais gerecht. Zo leerde Pon ons bijvoorbeeld een truc voor het toevoegen van hete pepers aan gerechten. Hoe grover het stuk peper, hoe minder hitte het toevoegt aan je gerecht. Goed om te onthouden!

Tijdens de kookcursus in Chiang Mai werd er aandacht besteed aan alle aspecten van het Thais koken. Zo werden naast de bereiding van de gerechten ook het gebruik van kruiden in de Thaise keuken duidelijk uitgelegd. Het grote verschil tussen de Thaise en Nederlandse keuken is namelijk het gebruik van die kruiden.

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

Waar wij in Nederland veel kruiden in poedervorm of gedroogde kruiden gebruiken, wordt in Thailand veel gekookt met verse kruiden als citroengras, laos, rode peper en koriander. In de Thaise keuken worden deze kruiden in grove stukken toegevoegd aan de maaltijd en moet je ze er tijdens het eten dus weer uitvissen (geloof me, opeten is alles behalve smakelijk).  

Thais koken: kookcursus in Chiang Mai. Aanrader of niet?

Mijn les bij de Chiang Mai Thai Cookery School was een groot hoogtepunt van mijn rondreis door Thailand. De wens om een groene curry te leren maken werd waargemaakt en aangevuld met kennis over nog drie andere gerechten. De sfeer die op de kookschool hangt is ontspannen en zelfs gezellig. Tijdens die kookcursus heeft Pon ons constant laten lachen en wist hij op een unieke manier zijn kennis over te dragen. Inmiddels ben ik weer thuis van mijn rondreis door Thailand en staat het maken van een curry uiteraard op de planning!

 kookcursus in Chiang Mai- Rondreis Thailand - Chiang Mai Thai Cookery School - Yvette Koedam

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een goeie groene Thaise curry of een pittig garnalensoepje leren maken in Chiang Mai? Op www.thaicookeryschool.com vindt je meer informatie en kun je een les boeken. Heb je vragen? Sel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Lees ook:  Olifantenopvang in Thailand, is dat wel oké?
Yvette Koedam

Yvette (28) is één bom van energie! Ze heeft een passie voor lekker eten, wijn, gooien met zware gewichten en ziet elke dag als kans om een avontuur te beleven. Ze woont in Den Haag samen met haar vriend Jordy en twee katten Bean en Indy.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.