Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taqueria Bacalar; Mexicaans eten in Amsterdam Noord

[adrotate banner=”7″]

Alweer een paar maanden geleden vertelde mijn foodie vriendin uit Nijmegen, zo’n vriendin die altijd op de hoogte is van de nieuwste hotspots in Amsterdam, terwijl ze niet in de stad woont, over Bacalar. ‘Ik wil ook nog naar Taqueria Bacalar, dat nieuwe restaurant in Amsterdam’. Uiteindelijk kwamen we ergens anders terecht en schreef ik Taqueria Bacalar op het ’to eat’ lijstje erbij.

Nieuwste hotspot in Amsterdam Noord

Een paar maanden later, tijdens mij staycation in Amsterdam Noord, besloot ik samen met Juliette eens bij deze nieuwste hotspot in Amsterdam Noord langs te gaan.

Taqueria Bacalar werd eind 2019 geopend en wordt gerund door Joachim de Buck. De Belgische Joachim de Buck werkte jarenlang in Parijs, ging toen naar Gent en kwam 15 jaar geleden naar Nederland. Hier begon hij zijn culinaire avontuur bij hotel de Goudfazant, waarna hij niet veel later samen met Mirthe van der Schoot restaurant Coba opende.

Taqueria Bacalar Amsterdam Noord nieuwe hotspot Amsterdam

Na jaren met plezier gewerkt te hebben bij restaurant Coba vond Joachim dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Hij bleef Mexicaans koken, maar wel in een nieuw restaurant genaamd Taqueria Bacalar.

Taqueria Bacalar zit op de Chrysantenstraat op een verlaten industrieterrein en wanneer je de straat in fiets heb je geen idee dat hier een ‘hippe tent’ zit. ‘Dat is juist het idee’ vertelt Joachim tijdens ons diner.

‘Met Taqueria Bacalar willen we de klant even wat er buiten gebeurt laten vergeten. Je hebt hier binnen een gezellige avond en wat er buiten gebeurt dat is niet meer aan de orde’.

Eenmaal binnen begrijp ik precies wat hij bedoelt. Als je buiten voor Taqueria Bacalar staat, heb je geen idee, maar eenmaal binnen bruist het. Er hangt een heerlijk sfeertje.

We beginnen de avond met cocktails en mij wordt geadviseerd om een Michelada, een typisch Mexicaans drankje, te bestellen. De Michelada wordt gemaakt met clamato, chili, limoen en Mexicaanse cerveza. Juliette kiest voor de ‘Lost of the Oaxocans’, een cocktail met limoen, Marashino, Mezcal en Japeno.

Cocktails drinken in Amsterdam Noord

Als ik aan Mexicaans eten denk, dan denk ik aan wraps met gehakt of kip oftewel de Tex-Mex keuken. Wist je dat het Mexicaanse eten dat we herkennen uit Nederland, bij lange na niet lijkt op het Mexicaanse eten in Mexico? Daar kwam ik dus achter bij Bacalar. Even een klein geschiedenis lesje voor wel verder gaan over Bacalar.

Lees ook:  FC Hyena: bioscoop, restaurant & wijnbar in Amsterdam Noord

Geen Tex-Mex, maar echt Mexicaans eten bij Bacalar

Tex-Mex ontstond toen de Amerikaanse kolonisten zich op de grens van Amerika en Mexico (vandaag de dag Texas). De Kolonisten maakte het Mexicaanse eten, maar wel met Texaanse ingrediënten (vrijwel onbekend voor de Mexicaanse keuen). Deze mengeling van culturen leidde tot een eigen keuken en heet vanaf 1940 Tex-Mex.

Menu Taqueria Bacalar

Joachim bezocht meerdere keren Mexico en raakte verslaafd aan het ‘echte’ Mexicaanse eten, die hij ook wil laten proeven aan zijn klanten.

Op de menukaart van Taqueria Bacalar staan tostada’s, quesadaill’s en taco’s. Wij beginnen met een hele bijzonde namelijk een tostada met oesters, gedroogde watermeloen en chipotle. Hierna krijgen we tostada met zoete aardappel, bloemkool en mango gevolgd door de taco de pulpo.

De tostada met oester (geen grote oester fan) is voor mij iets te sterk, maar bij de taco met octopus eet ik bijna mijn vingers op. Deze taco is een echte aanrader!

De gerechten vullen, ondanks dat ze niet heel groot zijn, toch best wel aardig. Dus we lassen even een kleine pauze in. In de tussentijd krijg Juliette wormen poeder te proeven, want hey dat moet je ooit geprobeerd hebben en bestellen we een mooie natuurwijn.

Er worden ook krekels om te proeven aangeboden, maar die slaan we toch maar even af. We zijn schijnbaar nog niet echt doorgewinterde ‘nieuwe dingen proevers’.

Anders eten in Amsterdam Taqueria Bacalar

Hierna vervolgen we onze proeverij met tostada met rivierkreeftjes en avocado, taco’s met bloedworst (wilde ik eerst niet proeven, want he klinkt niet heel erg smakelijk, maar was achteraf echt smullen) en taco’s met rundswang.

We sluiten de avond af met een heerlijk cocos desert. Leuk om te weten is dat er altijd maar een desert op de kaart staat. Maar dat is dan wel het lekkerste nagerecht wat Joachim kan bedenken. Pas wanneer hij een nieuw nagerecht bedenkt, welke de huidige overtreft, veranderd hij het nagerecht op het menu.

Na heel veel heerlijke Mexicaanse gerechten valt mijn oog op de flessen drank die staan op de bar.

Mezacal proeverij 

Het is Mezcal, een Mexicaanse alchoholische drank gemaakt van de Agave plant. Volgens de barman moeten we dit echt proeven nu we hier zijn.

Lees ook:  Club Atelier: flex-werken, sporten, borrelen en dineren onder een dak

Juliette is nog niet helemaal overtuigd, maar al gauw is ze ook om. ‘Ok let’s give it a try’. Bij Taqueria Bacalar kun je als Mezcal fan je hart ophalen, want er zijn diverse soorten Mezcal die je kan proberen.
De barman vertelt dat hij een week eerder een Mezcal proeverij heeft gedaan, wat enorm aansloeg. Wij houden het bij een shotje Mezcal welke wordt geserveerd met watermeloen, sinaasappel en krekels.

Aan het eind van de avond als het wat rustiger is komt Joachim uit de keuken. We komen aan de praat en hij vertelt over het ontstaan van Taqueria Bacalar. ‘Ik wil de klant verrassen, dingen laten eten die ze normaal niet zouden proberen. Daarom staat er ook een taco met lamszwezerik en een taco met bloedworst op de kaart. De eerste keer wanneer gasten hier komen twijfelen ze meestal nog even, maar bij de tweede keer zijn ze om. Het is en blijft gewoon een kwestie van proberen’.

Iet wat opvalt is dat Taqueria Bacalar een Mexicaans restaurant is, maar naast dat er Mexicaans gekookt wordt, niks uit Mexico in het interieur terug te vinden is. ‘Ik ben zelf heel erg fan van rauw en underground en wilde een nieuw concept. Jarenlang heb ik in een typisch Mexicaans restaurant gekookt, het was tijd voor iets nieuws.’

Uiteindelijk rollen we rond een uur of half 12 Taqueria Bacalar uit en staan we weer op het verlaten industrieterrein. Als je voor Bacalar staat heb je geen idee wat er binnen gebeurt, maar dat geldt hetzelfde voor als je binnen zit. Taqueria Bacalar laat je echt vanuit een nietszeggend industrieterrein even een hele andere wereld betreden, en juist dat is de kracht van deze nieuwe hotspot in Amsterdam Noord.

Taqueria Bacalar zit op de Chrysantenstraat 4 in Amsterdam Noord en is iedere dag geopend (in het weekend ook geopend voor lunch)

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *