North York Moors; de verborgen parel van Noord Engeland.

Ik rijd met volle concentratie over Blakey Ridge, de weg die dwars door het hart van North York Moors National Park loopt. Nog steeds moet ik wennen aan het links rijden, maar dat maakt het ook wel weer spannend. En dan opeens komt na een dag mist en regen de zon te voorschijn en zie ik hoe mooi deze route echt is. De verhalen zijn waar; deze weg is adembenemend, het is als een sprookje… Ik stop, parkeer de auto langs de kant en stap uit. Voor mij springen de schaapjes over de weg en de heide zien er betoverend mooi uit..

North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Half juni was ik vijf dagen in Groot-Brittannië om Engeland in de zomer te ontdekken. Nadat ik geland was op het vliegveld van Newcastle, mijn auto had opgehaald vervolgde ik mijn reis door het beeldschone North York Moors National Park om daarna een kleine stop te maken voor een stedentrip York en om uiteindelijk in Londen uit te komen voor een bezoek aan de Harry Potter Studio Tour. Deze Harry Potter reis door Engeland was in een woord; FANTASTISCH!

Even terug naar het begin. Voorafgaand aan deze reis was ik vooral ‘excited’ over de Harry Potter activiteiten, maar juist een bezoek aan North York Moors National Park heeft mij positief verrast. Waarom? Lees dan snel verder.

Waar ligt North York Moors?

Nationaal Park North York Moors ligt in het noorden van Engeland en is nog redelijk onbekend onder de toeristen. Het landschap bestaat uit heuvels, hoogvlaktes, graslanden, heide, bossen en kust. De eerste stop North Shire (zie kaart hieronder) ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf het vliegveld Newcastle.

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Na een prachtige dag in Alnwick (mijn eerste stop tijdens mijn rondreis door Noord Engeland) had ik tijdens mijn bezoek aan Nationaal Park North York Moors een beetje pech met het weer. Toen ik het park binnen kwam rijden was het bewolkt en de tweede dag was het extreem mistig en kwam het vooral in de ochtend met bakken uit de hemel. Hierdoor werd de rit in de oude stoomtrein North Yorkshire Moors Railway helaas gecanceld.

Toch besloot ik het North York Moors op mijn eigen houtje te gaan verkennen en daar heb ik zeker geen spijt van. Zelfs met slecht weer en slecht zicht is North York Moors een avontuur en prachtig om door heen te rijden. Hieronder twee foto’s die ik tijdens mijn roadtrip door North York Moors in de ochtend maakte.

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Ben je zelf van plan om een bezoek te brengen aan National Park North York Moors dan heb ik natuurlijk een aantal tips voor je verzameld. Mijn eerste tip en advies is om twee nachten (ongeveer 2,5 dag) in het park te plannen.

Als je net als ik een Harry Potter reis gaat maken is mijn advies om vanaf Newcastle eerst Alnwick Castle ( waar Harry zijn eerste vliegles kreeg) te gaan bekijken (trek hier een dag voor uit), daarna richting de Kathedraal van Durham te rijden (hier zijn ook een aantal Harry Potter scenes opgenomen) en het dorpje Durham te bezoeken om vervolgens in de avond je eerste nacht in North York Moors te besteden.

North Shire

North Shire is een vakantiepark geïnspireerd op het dorpje The Shire uit de Lord of the Rings films. Je kan hier in een hobbit huisje, tent, woonwagen en sinds kort zelfs in een replica van Hagrid’s hut (yes Hagrid uit de Harry Potter films) slapen. Hoe cool is dat?

In Hagrid's Hut slapen, The North Shire, North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

North Shire ligt in Liverton aan het begin van het park en is het best te bezoeken als je vanaf Newcastle binnen komt rijden.

Whitby

De meest bekende plek in North York Moors is Whitby, maar volgens insiders is het zeker niet de mooiste plek. Mijn advies is om vanaf North Shire even langs Whitby te rijden, een koffie te drinken, rond te kijken om vervolgens weer verder te rijden.

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen - Withby

Robin Hood’s Bay

Toen ik in Goathland (een andere plek in North York Moors) aan de praat kwam met een local vertelde hij mij dat je veel beter een bezoek kan brengen aan Robin Hood’s Bay dan aan het toeristische Whitby. Dus zo gezegd zo gedaan. Helaas was het tijdens mijn trip te mistig en kon ik geen foto’s maken. Maar onderstaande foto’s (verkregen via het toerisme bureau) welke zijn gemaakt tijdens mooi weer zeggen denk ik wel genoeg.

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen - Robin Hood's Bay

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen - Robin Hood's Bay

Na twee havendorpjes te hebben bezocht is het tijd om door te rijden naar Goathland. Mijn advies is om hier een overnachting te boeken.

Waar ligt North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Goathland

Toen ik Goathland binnen reed viel mijn mond even open. Dit dorpje in het heuvelachtige achtige landschap van North York Moors is echt prachtig en het lijkt wel of de tijd even stil heeft gestaan. Goathland was van 1992 tot 2009 de filmset van de televisie serie Heartbeat en tot op de dag van vandaag is het postkantoor, de garage en het hotel waar veel scenes zijn opgenomen niks veranderd.

Goathland, Heartbeat, Aidensfield, North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Zo heet het postkantoor nog steeds Aidensfield (zo heet het dorpje in de tv-serie) postoffice en staat de politie auto nog steeds in de hoofdstraat.

Wat vooral opvalt tijdens een bezoek aan Goathland zijn de tientallen schapen die door het dorp wandelen. Echt letterlijk overal waar je kijkt lopen schapen. Dit maakt een bezoek aan Goathland enorm rustgevend.

Goathland, Heartbeat, Aidensfield, North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Goathland, Heartbeat, Aidensfield, North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Zoals je kan zien aan onderstaande foto’s kon ik geen genoeg krijgen van het maken van schapen foto’s!

Yorkshire Moors Railway

Van Whitby naar Pickering ligt een spoorlijn waar nog steeds een stoomtrein op rijdt. De lijn ligt er al vanaf 1835, maar was op een gegeven moment niet meer rendabel. Hierdoor reed de laatste ‘gewone’ trein in 1965 over het Yorkshire Moors Railway traject.

Maar door de inzet van een aantal spoorweg fans rijdt de trein inmiddels weer tijdens het toeristenseizoen en kan dus ook jij een ritje maken.

North York Moors, Yorkshire Moors Railway, Hogsmeade station, Harry Potter filmlocaties in Engeland - Goathland station

Mijn advies (als Harry Potter fan) is om op te stappen bij Goathland station. Dit station werd namelijk bekend als Hogsmeade station. Het station waar de trein aankomt op Zweinstein en Hagrid tijdens Harry Potter en de Steen der Wijzen uitzwaait. Herken je het?

North York Moors, Yorkshire Moors Railway, Hogsmeade station, Harry Potter filmlocaties in Engeland - Goathland station

North York Moors, Yorkshire Moors Railway, Hogsmeade station, Harry Potter filmlocaties in Engeland - Goathland station

Een treinritje vanaf Goathland naar Whitbey kost 19 pond voor volwassen en 9,50 pond voor kinderen (retour). Het is ook mogelijk om een dagkaart aan te schaffen, hiervoor betaal je 25 pond voor een volwassenen en 12,50 pond voor kinderen.

The Mallyan Spout Hotel

Wat mijn opviel tijdens mijn rondreis door Noord Engeland is dat het eten bijna overal smaakvol bereid is. In Goathland dineerde ik bij The Mallyan Spout Hoteleen typisch Engels hotel midden in het centrum van Goathland.

Tijdens mijn diner kwam ik in gesprek met de manager, die mij diverse tips gaf voor een bezoek aan North York Moors. Helaas was dit hotel vol, maar ben je van plan om een bezoek te brengen aan North York Moors boek dan zeker een verblijf in dit hotel. Aanrader!

Best hotels in North York Moors, Goathland, The Mallyan Spout Hotel

Na een overnachting in Goathland is het tijd om via Dandy door te rijden naar York (als je ook geïnteresseerd bent in een stedentrip York).

Danby

In Dandy ligt The Moors National Park Centre, het bezoekerscentrum waar je meer te weten kan komen over National Park North York Moors. Vanaf hier kan je de reis vervolgens richting de mooiste route door het park genaamd Blakey Ridge vervolgen. Deze weg loopt echt dwars door het heide landschap heen en is een must-do. Heb je meer tijd en hou je van wandelen?

Boek dan een trekking of hike en verken North York Moors per voet. Helaas was het tijdens mijn bezoek slecht weer, maar ik kan een trekking zeker aanrader. Wil je een trekking boeken? Steun dan meteen het goede doel en boek een trekking via Trekking For Charity

Lion Inn

Honger gekregen na een wandeling of roadtrip? Maak dan een lunchstop bij het eeuwenoude restaurant Lion Inn. Dit restaurantje op de top van de mooren, in the middle of nowhere, doet denken aan een ski-restraunt in de bergen. Hier brand iedere dag en de hele dag de openhaard en bij Lion Inn kun je terecht voor die traditionele Engelse gerechten. Ik had hier wel de hele dag willen blijven.

Best restaurants in North York Moors, The Lion Inn

Vanaf hier vervolgt de roadtrip over de mooren, richting Hutton Le Hole.

Blakey Ridge

Ongeveer 1,5 km vanaf Lion Inn begint Blackey Ridge. Toen ik op deze weg reed was ik echt verkocht. Het gevoel wat ik had tijdens het berijden van deze route is niet in woorden uit te leggen. Ik ben een paar keer gestopt om van de rust, de stilte en de uitzichten te genieten.

North York Moors is afgelegen en veel minder bekend onder de toerisme dan andere National parken in Engeland. Juist dit maakt een bezoek aan North York Moors zo bijzonder. Kijk hieronder even mijn blije koppie. Een ding weet ik zeker, ik ga hier ooit nog een keer terug.

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Wandelen in North York Moors

Het liefste had ik mijn auto geparkeerd en was ik gaan wandelen over de motoren, maar zoals ik al aangaf zat bij mij het weer enorm tegen. Ben je een keer in North York Moors en is het wel mooi weer, maak dan beslist een wandeling. De mooiste wandelroute van North York Moors is de Daffodil Walk welke begint bij Low Mill car park.

Nadat je hier je auto hebt geparkeerd kun je via het zandpad langs de river Dove wandelen. Eenmaal aangekomen in de vallei tref je een zee aan bloemen aan. Zin in koffie, thee en of een lekkere scone? Op de helft van deze wandelroute ligt Doffy Cafe.

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

De auto-route Blackey Ridge begint bij Castleton en eindigt uiteindelijk in het dorpje Hutton Le Hole. Vanaf dit dorpje kun je North York Moors uitrijden en kun je er voor kiezen om je reis te vervolgen naar York of om nog een dagje in het schattige dorpje Helmsley te plannen.

Feversham Arms Hotel & Verbena Spa

Wil je na 2 dagen avontuur even rust, misschien wil je wel even opladen voordat je door rijdt naar York en/of Londen? Boek dan een nachtje in Feversham Arms Hotel & Verbena Spa, het wellness hotel aan de rand van National Park North York Moors. Je kan hier ook terecht voor lunch, diner of een afternoon tea.

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

Blackey Ridge, mooiste route door North York Moors National Park Engeland - wandelroutes, lunchen, overnachten, bucketlist reizen

North York Moors National Park. Aanrader of toch niet?

Hou je van avontuur, wil je naar bestemmingen waar niet iedereen heen gaat? Dan is North York Moors (en dan vooral in combinatie met een stedentrip York) een echte aanrader. Verwacht echter niet teveel luxe, lunchtentjes en winkels want het is echt een afgelegen national park en dien je dus een beetje rekening mee te houden. Ikzelf ben echt positief verrast door North York Moors, zou het iedereen aanraden en kom ook zeker nog een keer terug.

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Lees hier meer over een vakantie naar Engeland

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.