IJland: restaurant en stadsstrand in Amsterdam Noord

Het is 18 maart 2013 als ik als 21-jarige puppy fashionblogger de show van Jan Boelo bij Undercurrent in Amsterdam Noord bezoek. Op dat moment heb ik geen idee dat ik zeven jaar later terug kom op dezelfde locatie, maar dan gevestigd op een andere plek en met een andere naam: IJLAND.

IJLAND is Hip, Hot & Happening en is pas vanaf augustus 2019 geopend. Maar wat is IJLAND precies en wat gebeurt hier allemaal? Begin september breng ik samen met een vriendinnetje een bezoek aan deze hotspot in Amsterdam Noord.

IJLAND zit aan de Tt. Vasumweg in Amsterdam Noord en is een drijvend restaurant gevestigd in Undercurrent. Even een kleine opfrisser. In 2008 werd het voormalige informatie centrum van IJburg getransformeerd tot een drijvend evenementen ruimte genaamd Undercurrent. Juriaan Bakker organiseerde hier veelal mode evenementen voor onder andere het magazine I LOVE FAKE.

In 2013 verhuisde Undercurrent naar de Papaverweg en sloten Raymond Kappert en Wilfred Hunsel aan. Undercurrent groeide uit tot (een van de eerste) hotspots van Amsterdam Noord, waar onder andere feesten als Chateau Techno werden georganiseerd.

Undercurrent wordt IJLAND

In Amsterdam Noord hebben de meeste horeca gelegenheden een tijdelijk contract met de gemeente en ook deze evenementenlocatie moest vanwege de bouw van woningen weer vertrekken. In mei 2020 werd het pand van Undercurrent met behulp van een boot verplaatst naar de nieuwe locatie: Tt. Vasumstraat. En toen sloeg het noodlot toe, COVID-19 bereikte Nederland. Wat nu? Tijdens mijn bezoek aan IJLAND spreek ik Raymond erover.

Raymond Kappert van Undercurrent in Amsterdam Noord

Lees ook: FC Hyena: bioscoop, restaurant & wijnbar in Amsterdam Noord

We zitten aan de picknick tafels met een wijntje en biertje wanneer Ray enthousiast en uitgebreid vertelt over IJLAND. ‘ In mei 2020 stond opeens alles stil, er waren geen evenementen meer. Ons hele hebben en houwen zit in Undercurrent, het is onze baby, ons kindje. Dus het was alles of niets. We wilden niet opgeven. Samen met Johan van Overbeek (eigenaar van cateringbedrijf Absolute Delicious) bedachten we IJLAND, een drijvend restaurant. Dit gebied hier in Noord is booming, dus waarom geen restaurant openen? De mensen die hier wonen moeten toch ook ergens heen kunnen?’

IJLAND is de nieuwe hang-out van Amsterdam Noord

Het is mooi om te zien als mensen vol passie vertellen over hun project. Als ik hem vraag hoe dat dan verder ging begint hij meteen weer verder te praten. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik een en al oor. ‘Eerlijk? Mensen verklaarde mij in eerste instantie voor gek. Een horecagelegenheid beginnen in deze tijd? Ach, pleur op! Is wat ik dacht, want weetje toen ik een aantal jaar geleden in Noord ging zitten met Undercurrent zeiden ze allemaal precies hetzelfde. Kijk nu wat voor een booming gebied Amsterdam Noord is geworden.

IJLAND is de nieuwe hang-out van Amsterdam, een stadsstrand in Amsterdam waar iedereen welkom is. De prijzen van eten en drinken in het restaurant zijn niet te hoog, waardoor het toegankelijk blijft. Je moet het echt zien als even op vakantie in eigen land. Wij willen mensen het gevoel geven van plezier’

Het leukste stadsstrand van Amsterdam - IJLAND

Binnen bij IJLAND in het restaurant heb je ook het gevoel alsof je op vakantie bent. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van hout en de kleuren lila, lichtroze en mintgroen voeren de boventoon (geïnspireerd op een restaurant in Miami). Ik word er meteen vrolijk van!

Later kom ik erachter dat alle stoelen van de kringloop komen en door het personeel met bloed, zweet en tranen zijn over geschilderd, daarnaast werd de bar en het podium door DutchAcidFamily, een groep kunstenaars afkomstig uit Nederland (Ruigoord) die een passie heeft voor leuke feestjes met een goed decor, in elkaar getimmerd. Iedereen hielp mee om IJLAND in deze tijd mogelijk te maken. En eerlijk is eerlijk het ziet er echt fantastisch uit.

Nieuwe restaurants in Amsterdam voor 2020 Amsterdam Noord  IJLAND - voorheen Undercurrent
Nieuwe restaurants in Amsterdam voor 2020 Amsterdam Noord  IJLAND - voorheen Undercurrent

Lees ook: De leukste vintage en tweedehands winkels in Amsterdam centrum.

Na heel veel babbelen is het tijd om wat gerechtjes van de menukaart te proberen. Bij IJLAND kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Op de lunch kaart staan onder andere gerechten als sandwich Tuna Melt, Funky Frankfurther en Pulled Sweet Patato (vegan).

Menukaart IJLAND

De menukaart van IJLAND voor de avond is net zo uitgebreid en er staat voor ieder wat wils op. Vegans kunnen hun hart ophalen met gerechten als Karma Shoarma (100% plantaardig) en rode bieten risotto. Daarnaast kun je kiezen uit diverse burgers, kip saté, salades en er staat zelfs kreeft op de menukaart van IJLAND.

Menu IJLAND Amsterdam Noord

Wij beginnen met peking duck rolls, tequila infused gamba’s en gemarineerde groene pepers. Er valt meteen een ding op en dat is dat de borden echt prachtig opgemaakt zijn. De keuken scoort hiermee zeker punten!

Nieuw restaurant Amsterdam Noord 2020

Na de eerste gerechtjes geproefd te hebben roept sous-chef Nigel (bekend van NigelsKitchenAmsterdam) mij naar de keuken. Hij vraagt of ik de kreeft (die voor een schappelijke prijs van €33,50 op de kaart staat) wil proeven. Nou dat wil ik wel!

Als hoofdgerecht eet ik dus kreeft en kiest mijn vriendinnetje voor bieten risotto met truffel (lekker). Als bijgerechten krijgen we gegrilde groenten en zoete aardappelfriet met truffelmayonaise en parmezaanse kaas.

We sluiten de avond af met petitfours van Holtkamp en gemberthee. Daarna starten we onze fietstocht via de NSDM pont terug naar het centrum van Amsterdam. Onze korte vakantie is weer afgelopen…

Review IJLAND

Wat mij vooral aanspreekt aan IJLAND is het enthousiasme en de creativiteit van het team. De harmonie en samenhorigheid is duidelijk te voelen en dat maakte mij enorm blij tijdens mijn bezoek aan deze locatie.

Sfeervolle sitdown feestjes en versgemaakte pizza’s

Daarbij vind ik het erg leuk dat je in het weekend bij IJLAND ook terecht kan voor sfeervolle sit down feestjes en versmaakte pizza’s in de achtertuin.

Leukste stadsstrand van Amsterdam

Binnenkort (half september) wordt het evenement hot tub cinema gelanceerd. Je kan dan samen met vrienden vanuit een warm gestookte houten hot tub films kijken in de achtertuin van IJLAND. Hoe leuk? Anyway, een ding weet ik sowieso zeker; als het zonnetje weer gaat schijnen dan ben ik als eerste te vinden bij het leukste stadsstrand van Amsterdam; IJLAND. Kom jij dan ook?

Tip: Boek een staycation / weekend Amsterdam Noord en combineer IJLAND met een nachtje logeren bij Hotel Bunk.

Restaurant en stadsstrand IJLAND zit op de Tt. Vasumweg 171 en is iedere dag geopend tussen 11:00 tot 01:00

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.