FC Hyena: bioscoop, restaurant & wijnbar in Amsterdam Noord

Amsterdam Noord werd jarenlang gezien als ver buiten de stad. De hotspots van Amsterdam, vond je in het centrum en niet in Amsterdam Noord. Inmiddels is dat wel anders en is dit deel uitgegroeid tot een van de hipste wijken / buurten van Amsterdam. Maar waar moet je dan precies zijn?

Om hier achter te komen besloot ik wat vaker naar dit deel van Amsterdam te reizen. Sinds ongeveer een jaartje kan ik mijzelf officieel Amsterdammer noemen en ondanks dat ik weleens bij de IJhallen, het Noorderlicht cafe en Plek (allemaal in Amsterdam Noord) ben geweest, had ik verder eigen geen idee van de leukste plekken in Amsterdam Noord. Daar moest natuurlijk verandering in komen.

bioscoop FC Heyna Amsterdam Noord

Lees ook: Weekend Amsterdam: 4x lunch & diner tips in het centrum.

Mijn Amsterdam Noord avontuur begint bij boulderhal Monk, welke is gelegen aan het water naast FC Hyena en restaurant de Goudfazant. Na een middagje boulderen en wat drankjes op het terras kom ik ongeveer een week later terug voor een avondje bij FC Hyena.

Avondje uit in Amsterdam Noord

FC Hyena is, zoals je misschien denk, geen voetbalclub. Nee het is een filmhuis, wijnbar en petit restaurant in een. Het is gelegen aan de Aanbeeldstraat, om de hoek bij het bekende Skatecafe, op steenworp afstand van Hotel Goudfazant en ligt op ongeveer 5 minuten fietsen van de IJplein pont.

Lees ook: Betsubara Amsterdam: ramen en aziatische hapjes

Samen met Juliette ga ik naar de psychologische film Sybil die om 7 uur draait, daarvoor willen we nog even snel een hapje eten. Als we rond de klok van 5 binnen wandelen vraag ik naar een van de eigenaresses Lotte Smit. Lot blijkt nog even druk te zijn met reservering dus ik begin alvast met foto’s maken.

Even laten ontmoeten we Lot. Het restaurant opent pas om 6 uur, maar als we willen, kunnen we wel alvast een drankje doen met een klein snackje aan de picknicktafels bij het water. De zon schijnt, dus dit is zeker geen slecht idee.

FC Hyena in Amsterdam Noord

Op de menukaart staan diverse natuur wijnen. Later vertelt Lot dat natuur wijnen haar veel meer energie geven dan de standaard wijnen. ‘Natuur wijnen worden zonder kunstmest en pesticiden gemaakt. De oogst is handmatig en het geeft voor mij een beter gevoel dat kinderen gewoon vrij kunnen rondrennen op de wijngaard. Daarbij zijn natuur wijnen iedere keer weer een verassing.’

natuurwijnen drinken in Amsterdam - hotspots in Amsterdam Noord

Verder bestaat de menu kaart van FC Hyena uit vier voorgerechtjes, drie hoofdgerechten, twee nagerechten en een aantal snacks. Omdat de keuken nog niet open is beginnen we met brood (smaakt echt heerlijk) met boter en augurk, droge worst (van Brandt & Levie) en hummus met aubergine kaviaar. Dit is nu al smullen!

Even later komt Lot er bij zitten om meer te vertellen over FC Hyena. Ik ben zoals gewoonlijk natuurlijk nieuwsgierig hoe dit allemaal is ontstaan. ‘Zes jaar geleden werden we geïnspireerd door Electric Cinema in Londen. Dit is een bioscoop-met-restaurant-concept in Nothing Hill. Mijn partner en ik vonden dit concept fantastisch en wilden dit ook graag naar Amsterdam brengen.’

Partner Joris Brieffies komt uit de filmwereld en zelf heeft Lot jarenlang gewerkt in de horeca, onder andere bij restaurant de Goudfazant. Ervaring hadden ze dus beide, maar waar ga je dit concept dan vestigen?

‘Samen met de jongens van restaurant de Goudfazant gingen we om de tafel en later kwamen daar ook nog Jordi en Colin van het Skatecafe bij. Het plan werd ingediend en toen het Theater M-Lab, op deze locatie, weg ging pakten we onze kans.’

In eerste instantie begonnen ze het avontuur met een Mexicaanse chef (die op dit moment chefkok bij restaurant Coba is). Hij maakte prachtige schilderijtjes op de borden, maar dat was niet wat Lot en Joris wilden. ‘We willen graag, simpele gerechten, met maximaal drie ingrediënten, waarbij het meeste bereid is in onze hout gestookte steenoven, aanbieden.’

Menu restaurant FC Hyena

Omdat het begint te waaien en afkoelt besluiten we ons naar binnen te verplaatsen. Het is tijd om wat houtoven gerechtjes te gaan proeven. We bestellen zoete aardappel, met hangop en chimichurri en bieten met geitenkaas en zonnebloempit.

Binnen aan tafel kletsen we verder en het wordt steeds gezelliger. De gesprekken gaan van links naar rechts en we praten over bloggen, films, Amsterdam Noord, eten en natuurlijk ook nog een beetje over FC Hyena.

Als ik vraag waar de naam FC Hyena vandaan komt blijkt dat deze naam op een avond door middel van stempels is ontstaan. ‘We vonden een incomplete doos met letterstempels op een rommelmarkt en toen we daarmee een beetje gingen schuiven op een avond, ontstond het woord FC Hyena. Het was pure toeval.’

Het is zo gezellig dat we bijna vergeten dat we nog naar de film zouden gaan. Snel drinken we ons drankje op en bestreden de zaal. Bij een filmhuis denk je misschien aan oud-bollige en oude films, maar niks is minder waar. Bij FC Hyena worden gewoon de nieuwste films gedraaid.

De nieuwste films bij FC Hyena in Amsterdam Noord

De film Sybil krijg gemixte reacties. Ik vind hem fantastisch, terwijl Juliette de film helemaal niets vindt. Als we na de film het restaurant weer inlopen valt het meteen op hoe gezellig het er nog steeds is. Op tafel zijn de kaarsjes aangestoken en het restaurant zit aardig vol. Dit is een totaal andere sfeer als wanneer je uit een bioscoop als Pathé loopt.

En juist dat sfeertje, is ook wat een avondje bij FC Hyena bijzonder maakt. Bij de meeste bioscopen ga je naar de bioscoop, bestel je cola en popcorn en als dan de film afgelopen is, dan ga je meteen naar huis, want de avond is klaar.

Door het bioscoop-met-restaurant-concept van FC Hyena ga je echt een avondje uit. Je gaat eerst lekker een hapje eten, pakt dan als je zin hebt een filmpje en drinkt daarna nog een drankje. Nog niet uitgeborreld? Dan kun je daarna nog even langs het Skatecafe hoppen.

Na FC Hyena bezocht ik ook nog Hotel Bunk en restaurant Bacalar in Amsterdam Noord. Wat mij opvalt is dat wanneer dit deel van Amsterdam bezoekt je echt even weg bent uit dat drukke centrum. Je voelt je een soort van ‘op vakantie’, gewoon in je eigen stad en dat zo dichtbij huis…

FC Hyena zit op de Aanbeeldstraat 24 en is iedere dag geopend tussen 12:00 en 00:00

Parkeren in Amsterdam Noord bij FC Hyena is de eerste 1,5 uur gratis. Daarna wordt er een tarief van €1,35 per uur gehanteerd.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.