De leukste tips voor een vakantie op Elba.

Capri, Sicilie en Sardinië zijn de bekende Italiaanse eilanden, maar ken je Elba al? Elba is na Sicilie en Sardinie het grootste eiland van Italie en is steeds meer in trek onder de Nederlandse toerist. Nadat ik vorig jaar samen met Villatent de Italiaanse regio Umbrie bezocht, in juni voor Relais Villa Giulia in de regio Le Marche zat, was het nu tijd om samen met Villatent het Italiaanse eiland Elba te ontdekken. Een week lang ging ik opzoek naar de leukste plekjes voor een geslaagde vakantie op Elba.

vakantie op Elba - Rio Nell' Elba

Elba hoort officieel bij de regio Toscane en heeft zeven kleine gemeentes waarvan de hoofdstad Portoferraio is.

Bereikbaarheid: vliegen of met de auto?

Met de auto naar Elba? Elba is te bereiken met de veerpont vanaf de Italiaanse havenstad Piombino. Vanaf deze havenstad (net onder Livorno) gaat dagelijks tussen 05:30 en 22:30 (hoogseizoen) ieder half uur een veerboot van Moby of Toremar richting Portoferraio. Het is ook mogelijk om vanaf Piombino naar Cavo/Rio Marina te varen. Deze boot gaat minder vaak, dus check van te voren het vaarschema. Een gemiddelde overtocht is al vanaf €9,95 per persoon te boeken. Wij betaalden voor een retour ticket met 2 personen inclusief een auto ongeveer 130 euro.

vakantie op Elba - auto huren in Italie dit zijn de tips

Vliegen naar Elba is vanaf Nederland helaas niet mogelijk. Er is wel een klein vliegveld in Marina de Campo, maar hierheen wordt alleen gevlogen vanaf Zwitserland. Wil je toch liever met het vliegtuig? Dat kan! Aan te raden is een vlucht naar Pisa te boeken en vanaf hier met de trein of met een gehuurde auto richting Piombino te rijden. Vanaf Pisa is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de havenstad Piombino.

Auto huren in Italie

Wist je dat tegenwoordig een auto huren echt spotgoedkoop is? Als ik vertel op reis hoeveel ik betaald heb voor een huurauto kijken de meeste mensen altijd verbaast. Mijn tip: huur een auto altijd op het vliegveld voor een langere tijd (bijvoorbeeld een week). Dit is velen malen goedkoper dan een paar dagen een auto huren in de (toeristische) plaats zelf.

Wij betaalden op het vliegveld voor een week autohuur op Bologna 85 euro en op Pisa vliegveld 80 euro. Deze prijzen zijn inclusief alle verzekeringen. Een all-in verzekering kost meestal 5 tot 7 euro per dag extra en is in Italie (vooral vanwege de smalle wegen) aan te raden.

vakantie op Elba - auto huren in Italie dit zijn de tips

Let op: als je online een auto inclusief verzekering huurt dan ben je verzekerd. Meestal wordt er nog om een extra verzekering gevraagd bij de verhuurbalie op het vliegveld. Ze maken je dan extra bang zodat je gaat twijfelen en ook nog eens bij hun een verzekering afsluit. Het is echt niet nodig om nogmaals te verzekeren, dus laat je niet ompraten op het vliegveld.

Boek ook voordelig een huurauto voor jouw volgende reis naar Elba. 

7x doen tijdens een vakantie op Elba

Elba is een klein eiland, maar je hoeft je zeker niet te vervelen. Door de tientallen strandjes is het een ideaal eiland voor strandliefhebbers. Elba heeft zandstranden, kiezelstranden, strandjes met of juist zonder beachclubs, maar Elba heeft ook een prachtige natuur welke ideaal is voor een wandelvakantie. Voor ieder wat wils dus.

Maak een tour langs het westen van Elba.

Het echte westen van het eiland is tevens ook het mist toeristische gedeelte. Hier vind je vooral rotsstranden en kliffen. Ga je een dag toeren langs het westen, dan is mijn advies om te starten in de meest toeristische plaats van het eiland; Marina di Campo. Ik vond deze plaats nogal tegenvallen, maar dit is wel echt het toeristische centrum.

De eerste twee stranden die je hierna tegenkomt zijn Cavoli en Fetovaia (zie foto hieronder). Wij besloten een paar uur naar het zandstrand van Fetovaia te gaan. Je kunt hier strandbedjes en parasolletjes huren en daarnaast zijn er ook een aantal beachclubs om wat te drinken of eten.

vakantie op Elba - Stranden op Elba Fetovaia

Hierna vervolgden we onze route richting het echte westen van Elba. Op tien minuten afstand van het strand van Fetovaia ligt Pomonte. Dit strand is bekend vanwege de toeristische attractie; het wrak van Elviscot. Het wrak van Elviscot (een gezonken schip net voor de kust van Elba) kun je vanaf Pomonte bezoeken per boot.

vakantie op Elba - Stranden op Elba Pomonte

vakantie op Elba - Stranden op Elba Pomonte

Nadat wij een korte stop hadden gemaakt bij het rotsstrand van Pomonte besloten wij verder te toeren. De rit van Pomonte via Sant’ Andrea en Poggio terug naar Marina di Campo (zonder echt te stoppen) duurt ongeveer 1,5 uur.

Wij gingen pas rond 5 uur op pad, maar als je eerder vertrekt dan kun je natuurlijk wel overal gaan kijken. Leuk plekken om te stoppen zijn: het strand van Chiessi, de kustplek Sant’ Andrea en het bergdropje Marciana.

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - het westen van Elba verkennen per auto

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - het westen van Elba verkennen per auto

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - het westen van Elba verkennen per auto

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - het westen van Elba verkennen per auto

Spendeer een avond in Capoliveri; het leukste dorp van Elba.

Je mag Elba niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan Capoliveri. Dit is namelijk het meest pittoreske dorpje van het eiland. Toen wij in Elba aankwamen kregen we van diverse hoeken als tip Capoliveri. Dit scheen de mooisteplek op het eiland te zijn.

Bezoek je Capoliveri dan adviseer ik om op tijd hierheen te gaan. Dit vanwege de schaarse parkeerplekken. Wij parkeerden de auto langs de weg van de straat ter hoogte van Coop supermarkt. Vanaf hier was het een klein stukje lopen richting Capoliveri (prima te doen).

Eenmaal aangekomen in Capoliveri waan je je meteen in een traditioneel Italiaans dorp en vanaf iedere hoek heb je een prachtig uitzicht over Elba. Het plein is erg toeristisch en daarom adviseer ik ook om juist de kleine straatjes in te lopen. Ben je in Capoliveri? Bestel dan sowieso een Aperol Spritz en geniet van een traditionele aperitief

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - dingen doen op Elba

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - dingen doen op Elba

5x restaurant tips in Capoliveri 

 • Lo Sgarbo – klein restaurant gespecialiseerd in seafood.
 • Anfi Teatro – een Italiaanse bistro, perfect voor aperitivo
 • Osteria Gallo Nero – traditioneel Italiaans restaurant
 • Cibo Cibo – Italiaanse deliciatessewinkel, maar ook perfect voor een klein hapje
 • Saloon Le Piccole Ore – Italiaanse pub met live muziek, ideaal als je nog een drankje wilt drinken na het diner.

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - restaurants op Elba Lo Sgarbo

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - restaurants op Elba Anfi Teatro

Vakantie op Elab - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - restaurants op Elba Osteria Gallo Nero

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - restaurants op Elba Cibo Cibo

Vakantie op Elba - Capoliveri; het leukste dorp van Elba - restaurants op Elba Saloon Le Piccole Ore

Bezoek de mooiste stranden van Elba zoals Capo Bianco.

De mooiste stranden van Elba vindt je in het noorden van het eiland,rondom de haven van Portoferraio. Hier vind je diverse witte kiezelstenen strandjes met azuurblauw water zoals Spiaggia Padulella en Spiaggia Sansone. Het mooiste strand van Elba schijnt Capo Bianco te zijn. Dus hier wilden we natuurlijk naar toe.

Wij bezochten dit strand in het hoogseizoen en in alle eerlijkheid werd ik daar niet heel blij van. De parkeerplekken op Elba zijn schaars en zo ook bij het strand van Capo Bianco. Wil je kunnen parkeren dan moet je er echt rond de klok van half 9 zijn. Daarnaast betaal je voor een dag parkeren maar liefst 12 euro.

De mooiste stranden van Elba - Capo Bianco Elba - vakantie op Elba

Toen wij aankwamen besloten wij dit natuurlijk te betalen, omdat we het strand wilde zien. Zo gezegd, zo gedaan. Houd er rekening mee dat alleen boven een klein cafe is. Op het strand zelf kun je bedjes huren, maar niks te eten of drinken kopen. Een ander ding om rekening mee te houden zijn het meenemen van waterschoenen. Wij hadden deze zelf niet, maar het dragen ervan is wel sterk aan te raden. Dit vooral omdat het kiezelstrand niet heel fijn is aan je voeten wanneer je het water in wilt lopen.

De mooiste stranden van Elba - Capo Bianco Elba - vakantie op Elba

De mooiste stranden van Elba - Capo Bianco Elba - vakantie op Elba

Mijn tip: Maak een combinatie scooter trip langs de noordelijke strandjes van Elba. Met een scooter kun je makkelijker parkeren en zit je dus niet vast aan een parkeerplek bij een strand.

Eet een ijsje in de haven van Porto Azzurro

Porto Azzurro aan de oostkust is een schattig dorp, met een jachthaven, kleine straatjes en winkeltjes. Na een dagje strand bezochten wij de jachthaven van Porto Azzurro. Wees voorbereid; want ook hier is parkeren weer een ramp. Kom daarom op tijd om een teleurstelling te voorkomen. Mijn tip: parkeer op de parkeerplaats van de Conrad supermarkt.

Porto Azzurro is klein, maar een lust voor het oog. Het leukste is om een bezoek te brengen aan de haven, maar de straatjes achter de haven zijn ook zeker de moeite om even doorheen te lopen. Uitgewandeld? Sluit je dag dan af met een lekker Italiaans ijsje.

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - de haven van Porto Azzurro

Ijs eten op Elba - vakantie op Elba - dingen doen op Elba - de haven van Porto Azzurro

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - de haven van Porto Azzurro

Ontdek de natuur en ga wandelen op Elba

Elba is een mix van liefelijke dorpjes en steile bergtoppen. Het is ideaal geschikt als je wilt genieten van een zonvakantie, maar ook een natuurliefhebber kan zijn of haar hart ophalen. Zelf hadden wij geen tijd om te gaan wandelen, maar er zijn diverse wandelroutes op het eiland beschikbaar.

 • Madonna del Monte – Wandelen langs de kruisweg vanaf Chiessi naar boven (duur +/-2 uur)
 • Monte Capanne – Wandel omhoog via de hoogste berg (1019 meter) van het eiland. Zowel ter voet (+/- 9 uur) als met een kabelbaan (+/- 20 minuten)  is de top te bereiken. Let op: de Monte Capanne kabelbaan is vanaf 31 maart tot en met oktober iedere dag tussen 10:00 en 17:00 geopend. Er is een lunchbreak tussen 13:00 en 14:30, de kabelbaan is dan gesloten. Een kabelbaan Monte Capanne ticket kost ongeveer 18 euro per persoon.

Koop Italiaanse schapenkaas en bezoek aan farm Regali Rurali

Het eiland Elba heeft drie farms en Regali Rurali is daar een van. Iedere dag liepen we vanaf onze camping Casa Dei Prati richting het strand van Lacona. De weg voerden ons door de wijngaarden langs dit biologische winkeltje richting het strand. De bio-store trok natuurlijk onze aandacht. Wat bleek? Hier was Regali Rurali gevestigd; een bio-farm met maar liefst 38 schapen. In de winkel kun je tussen 17:00 en 19:00 diverse kazen en typische Elba souvenirs kopen.

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - schapenkaas eten bij Regali Rurali

Wil je meer weten over de farm dan kun je ook een rondleiding boeken. Sara (zie foto) biedt diverse rondleidingen,die zowel geschikt zijn voor kinderen als volwassenen, door haar farm aan. Een rondleiding duurt +/- 1 tot 2 uur en kost 10 euro per persoon. Wil je meer informatie? Stuur dan een email naar Sara Esposito; info@regalirurali.it.

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - schapenkaas eten bij Regali Rurale - Sara Esposito

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - schapenkaas eten bij Regali Rurali

Toer langs het oosten van Elba en bezoek Cavo, Rio Nell’ Elba en Bagnaia

Toer een dag langs het westen van het eiland, maar toer ook zeker een dag langs het oosten van het eiland. In het oosten van het eiland vind je de plaatsen Cavo, Rio Nell’ Elba en Rio Marina. Het meest voor de handliggende plaatsje om heen te gaan is Cavo. Deze  havenplaats ligt helemaal in de punt van Elba. Echter vond ik dit nogal tegenvallen.

vakantie op Elba - dingen doen op Elba - Naar de punt van het eiland Cavo

Waar ik enorm enthousiast over ben is Rio Nell’ Elba. Dit is een authentiek Italiaans bergdorpje met diverse gekleurde huisjes. Toen wij hier langskwamen moesten we natuurlijk even stoppen. Het dorp is begaanbaar met de auto, maar het is leuker om er gewoon even door heen te lopen. In Rio Nell’Elba vind je ook het museum voor archeologie.

vakantie op Elba - Rio Nell' Elba

vakantie op Elba - Rio Nell' Elba

Wij reden na een middag toeren terug via de bergen naar Bagnaia. Dit is een klein strandje met diverse strandtentjes (redelijk simpel) waar je perfect de zonsondergang kan kijken. Wij namen plaats bij restaurant Le Palme Bagnaia. Hier dronken we een Aperol Spritz en genoten we van een aantal Italiaanse hapjes. Heb je hierna nog honger? Ga dan eten bij Agriristoro. Je eet hier aan grote tafels vooral typische traditionele Italiaanse gerechten. Een echte aanrader voor als je opzoek bent naar authentiek Elba.

vakantie op Elba - Le Palme Bagnaia

 Extra tips voor een vakantie op Elba

 • De meeste winkels zijn in het zomerseizoen in de avond tot 12 uur geopend.
 • Elba is perfect voor watersport zoals: zeilen, windsurfen, duiken, snorkelen en kajakken.
 • Op ieder strand kun je waterfietsen huren (perfect als je wilt snorkelen). Voor een uur op een waterfiets  betaal je 10 euro.
 • De Italianen hebben tot half september vakantie. Echt opzoek naar rust? Boek dan een vakantie op Elba in mei, juni of oktober.
 • Benzine is duurder op het eiland in vergelijking met het vasteland van Italië. Zorg daarom dat je in Piombino tankt. Met een volle tank (Fiat Panda) kun je een hele week het eiland over toeren.
 • Parkeren is echt een ramp op het hele eiland, maar een auto is een must. Wil je toch een alternatief? Huur dan voor een paar dagen een scooter. Zo kun je veel sneller en makkelijker het eiland verkennen.

Enthousiast geworden? Boek dan voordelig een accommodatie op Elba hier.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb je nog vragen, zie je fouten in dit artikel of ben je van plan om naar Elba op vakantie te gaan? Laat het mij dan hieronder weten in de reacties. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan onze avonturen via Facebook of Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Leuk verhaal! Ik ga in oktober naar Elba. Ik zit nog te dubben tussen een scooter of een auto. Vooral afhankelijk van het weer.. in oktober wellicht toch maar voor een auto kiezen hoe zijn de prijzen qua eten en drinken? Ik hoor van de een dat het goedkoop is terwijl anderen zeggen dat het duurder is dan in NL? Hoe hebben jullie dat ervaren?

  1. Hi Anouck, wat leuk dat je gaat. Vervoersmiddel is afhankelijk van waar je allemaal heen wilt. Wij waren met de auto en ik weet niet echt of alles haalbaar is met een scooter (daarnaast kan het in oktober fris zijn), maar aan de andere kant is een scooter wel fijner en goedkoper met parkeren. Prijzen waren gewoon gemiddeld; niet extreem duur, maar ook niet goedkoop. Heel veel plezier! Groetjes Chloe 🙂

 2. Ik heb ook weleens gehoord over het gezonken wrak aan de kust van Elba. Ik zou het eiland overigens graag eens willen bezoeken. Ik hoor er veel positieve verhalen over! Ook wil ik meer over de historie te weten komen.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP