Menstruatiecup review: dit zijn de voordelen en nadelen

Mijn tante is weer op bezoek, zei ik laatst tegen mijn vriendin toen ze vroeg waarom ik er zo moe uit zag. Er ontstond een heel gek gesprek. ‘Maakt je tante je altijd zo down dan, als ze langs komt’, hoor ik haar zeggen, ‘nou, prettig is het niet toch?’ zei ik een beetje verbaasd terug. ‘Maar, wat doet je tante dan dat ze je zo laat voelen? Ik bedoel…’. Op dat moment realiseerde ik mij, dat zij het had over mijn tante! De zus van mijn moeder. Nee, nee, die bedoelde ik niet! Dit is mijn manier van zeggen dat: ‘het mijn periode weer is’ of ‘dat ik weer ongesteld ben’. 

Het is niet dat ik er enorm last van heb, laat ik dat voorop stellen. Maar ik ben mij steeds meer bewust geworden van mijn lichaam en wat er allemaal gebeurt in je lijf. Toen ik iemand laatst hoorde vertellen over de menstruatiecup werd ik nieuwsgierig. Daarom besloot ik de menstruatiecup te gaan testen.

Menstruatiecup review. de voordelen en nadelen van Organicup en Kruidvat menstruatiecups

Want hey, nooit geschoten is altijd mis. Ik zal je zeggen, de aller eerste keer dat je met de menstruatiecup aan de slag gaat, brengt paniek! Het is raar en ook een beetje eng. Maar uiteindelijk zie ik er veel voordelen van. Graag zet ik voor jou de de voordelen maar ook de nadelen van een menstruatiecup op een rijtje. 

Nadelen van de menstruatiecup

Ik heb hieronder vijf nadelen van het gebruiken van een menstruatiecup voor je op een rijtje gezet.

Het is een dure investering.

Als je de menstruatiecup aan gaat schaffen, zal je schrikken van het aankoopbedrag. De gemiddelde menstruatiecups kosten tussen de 15 en 40 euro. En ja dit is vrij duur. Wat je je daarbij wel moet realiseren, is dat de menstruatiecup langer dan een ongesteldheid mee gaat. De houdbaarheid van een menstruatiecup is ongeveer 5 jaar.

Mijn tip: de menstruatiecup van Organicup, deze kost rond de 27 euro.

Het is even puzzelen om de menstruatiecup naar binnen te brengen.

Oke, als je voor het eerst een menstruatiecup in je hand houdt, denk je meteen: ‘dat ding gaat nooit passen!’. Een menstruatiecup oogt namelijk veel groter dan een tampon. Dit was ook gelijk het eerste wat ik dacht toen ik met de menstruatiecup aan de slag ging. Maar, niets is minder waar. Je brengt de menstruatiecup namelijk niet zo naar binnen, maar je moet hem op een gevouwen manier inbrengen. Daarna, zal de menstruatiecup zich in jouw vagina ‘uitklappen’ en vervormen naar jouw lichaam. Tadaa! 

Het gebruik geeft in het begin lichte paniek.

Als je uiteindelijk jouw manier van inbrengen hebt gevonden, is het in eerste instantie wennen. Bij mij ging dit echt niet soepel. Het zweet brak me uit. Hoe de ‘piep’ krijg ik dit ding er weer uit? En daar komt gelijk het tweede nadeel. Eruit halen vergt oefening en vooral niet in paniek raken! De meeste meiden vinden vooral het vacuüm zuigen van de menstratie cup eng, maar als je gewoon omgaat met de menstruatie cup zoals het hoort, kan dit niet fout gaan. Neem hier even de tijd voor, oefening baart kunst. Kleine site note: wees voorzichtig met een spiraal. 

De inhoud van de cup is na gebruik heel ranzig.

Een volgend nadeel, is gelijk wat onaangenamer. Maar als je de menstruatie cup eruit haalt, zie je natuurlijk wel de inhoud van de menstruatiecup. De eerste keer resulteerde dit bij mij in een heftige shock. Je hoeft de menstruatiecup maar om de 12 uur te verwisselen, en mijn advies is om dit de eerste paar keer op een plek te doen, waar je je fijn voelt. 

Je moet de menstruatiecup na gebruik schoonmaken en uitkoken.

Een menstruatiecup moet je natuurlijk wel ‘onderhouden’. Dus iedere keer als je hem eruit haalt en opnieuw inbrengt (zeker na 12 uur) is het goed om de cup schoon te maken. Er worden hier speciale onderhoudsmiddelen voor verkocht. Maar, het moet wel gedaan worden. Zeker na je ongesteldheid, moet je hem nog 2 á 3 minuten uitkoken. Dit vind ik het grootste nadeel. Het is voor je partner niet echt opwindend als je een pannetje heet water op het vuur hebt staan met je drijvende cupje.

De voordelen van een menstruatiecup

Ja jongens, ik kan het allemaal ook niet mooier maken dan het is. De menstruatiecup is, zeker voor de partner, gewoon niet sexy. Maar dat is ongesteld zijn sowieso niet. Ik vind, dat je goed voor je lichaam moet zorgen en je tijdens je periode goed moet voelen. Dus, waarom dan toch kiezen voor de cup?

De menstruatiecup is goed voor je lichaam.

Allereerst, de menstruatiecup is enorm goed voor je lichaam. Het is een stuk beter dan het gebruik van een tampon of maandverband. Dit komt onder andere omdat de menstruatie cups gemaakt worden van siliconen of natuurrubber. Daarnaast vangt de menstruatiecup enkel bloed op en neemt het niet, net zoals een tampon, ook je lichaamsvocht op. Als laatste, zeker aan het einde van je periode, laat de cup niets achter in de vagina.

Het is goed voor het milieu.

Naast dat ze goed zijn voor je lichaam, zijn ze ook nog eens goed voor het milieu, jippie! Iedere keer een nieuwe tampon of maandverband kopen en gebruiken maakt een groot verschil met een menstruatie cup in vijf jaar. Als laatste voordeel: het is goed voor de portemonnee. Je bent namelijk echt een stuk goedkoper uit wanneer je overstapt op de menstruatiecup. 

Lees meer over duurzaamheid en milieu. 

Je voelt je enorm vrij door de cup

Een belangrijk punt voor mij, waardoor ik ook over wilde stappen, is hoe je je erbij voelt. De menstruatie cup zie je namelijk niet zitten, zoals een tampon of een maandverband. Dus mocht je in je bikini op het strand lopen hoef je nooit te controleren of je een touwtje ziet bungelen.

Menstruatiecup review. de voordelen en nadelen van Organicup en Kruidvat menstruatiecups

Je hoeft de menstruatiecup pas na 12 uur te verschonen.

Dan, nog een belangrijk voordeel, je hoeft maar een keer in de 8-12 uur te verschonen. Je kunt hem op deze manier dus altijd verwisselen op een plek waar je je veilig en fijn voelt. Als laatste, je kunt hem ’s nachts echt heel goed dragen! Waardoor je je naast je partner misschien ook wat fijner voelt. 

De menstruatiecup geeft je een schoon gevoel.

Laten we nog even blijven hangen in de goede vibe. Een tampon of een maandverband kan soms het gevoel geven dat het broeit of een onaangenaam gevoel of geur geven. De menstruatiecup heeft dit niet. Daardoor voel ik mij echt een stuk schoner en zelfverzekerder tijdens mijn periode. Niemand heeft er last van!

Welke menstruatiecup kopen?

Ik heb mijn eerste cup van Organicup gekocht bij Kruidvat en ben daar heel blij mee. Heb je geen zin om naar de winkel te gaan? Je kan deze Organicup ook heel makkelijk online bestellen hier.

Menstruatiecup review. de voordelen en nadelen van Organicup

Menstruatiecup, aanrader of niet?

Ik vind de menstruatiecup echt beste tip die ik heb gehad. Ook voor op vakantie is de cup super. In plaats van dat je met doosjes tampons of maandverband loopt de zeulen, kun je de cup nu in je tas stoppen en discreet bij je dragen. Zo ben je op ieder moment van je ongesteldheid voorbereid en het scheelt enorm in gewicht!

Zelf ben ik inmiddels echt om. Je moet vooral in het begin wennen, maar als je er eenmaal doorheen bent is het echt een gezonde en veilige keus. Voor de verschillende manieren van inbrengen, verwijderen en onderhouden verwijs ik graag door naar andere websites die hier meer informatieve informatie over verschaffen. Lees je altijd goed in voordat je begint met tampons, maandverband of in dit geval de menstruatie cup. Verkeerd gebruik kan ernstige gevolgen hebben. 

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties!! Blijf op de hoogte via Facebook! 

Tessa Koster
Tessa Koster

Tessa (27) woont in Nijmegen en werkt met veel plezier als junior inkoper. Het liefst gaat ze op reis en daarom gaan al haar vakantiedagen op aan reizen. Het kan haar niet ver genoeg!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP