Lian strijdt al jaren tegen haar zelfdestructieve gedrag

De grote steden in Nederland. De steden waar alles mogelijk is, waar dromen waar worden gemaakt, maar ook de steden van de verleidingen en hoge sociale druk. Is alles echt zoals het lijkt? Of leven de mensen in de grote stad soms voort op uiterlijke schijn? In deze interview reeks interview ik meiden en jongens uit de hoofdstad. Allemaal met hun eigen verhaal maar ook allemaal even succesvol, een tikkeltje onzeker en enorm kwetsbaar in deze grote perfecte wereld. 

Tijdens het scrollen op Instagram kom ik een berichtje tegen van Lian Galliard, een meisje die ik nog ken uit mijn Fashionista Chloe blogtijd.  In het berichtje schrijft ze dat ze om de paar weken vastloopt in een ‘self-defeating mode’ waarin ze vindt dat ze niet genoeg doet en sowieso niet zoveel als iedereen om haar heen. Ze schrijft over haar kritische innerlijke ik, die constant maar meer wilt, terwijl ze eigenlijk veel liever schildert, mediteert en of series kijkt.

Na een blogperiode van een aantal jaar werden haar streetstyle looks op Instagram een grote hit. Samen met haar vriend verhuisde ze ze naar Sydney en op dit moment heeft ze meer dan 200.000 volgers. Haar leven lijkt voor wind te gaan, maar haar berichtje doet anders blijken. Ik besluit haar eens te bellen en mag haar interviewen voor deze interview reeks.   

‘Lian, even een opfrisser hoe is jouw online leven begonnen?’ 

‘In 2012 ben ik begonnen met bloggen en dat vond ik super leuk om te doen. Teksten schrijven, daar hou ik van. Toen, van de een op de andere dag, nam Instagram alles over. Ik besloot mee te doen aan de Instagram hits, zoals het maken van perfecte foto’s etc. Ik postte van alles en nog wat, maar in vergelijking met andere Instagrammers groeide mijn account qua volgers niet goed genoeg. Al moet ik wel toegeven dat heel vaak dingen in mijn ogen niet goed genoeg zijn. 

Lian Galliard met vriend

Op een gegeven moment besloten mijn vriend en ik op reis te gaan. Qua Instagram bleef ik maar zoeken naar ‘mijn eigen Instagram ik’, maar ergens werd ik moe van die zoektocht naar perfectie. In Sydney werd ik gevraagd om streetstyle content te creëeren voor een mode merk. Ik vond dit erg leuk om te doen en kwam erachter dat mijn vriend Rick en ik goed werkten als team.

Ik besloot dit door te zetten op mijn Instagram account; alleen nog streetstyle foto’s van mijn persoonlijke stijl, gemaakt door Rick. Dit werd een groot succes. Mijn account groeide, ik voelde mijzelf nuttig en ik had eindelijk weer een doel. 

In 2018 groeide ik met maar liefst 150.000 volgers. Samen met Rick, verdiende ik leuk geld. Dit jaar zou dus het jaar qua geluk voor mij moeten zijn, maar diep van binnen ging het heel slecht. Ik was constant moe en bleek een ijzertekort te hebben.’ 

‘Een ijzertekort is toch met een paar tabletten opgelost of niet?’

‘Nee helaas was dat bij mij niet het geval. Ik lag op een gegeven moment zelfs aan het infuus om meer ijzer toegediend te krijgen. Als bijwerking van dit infuus kreeg ik ook nog eens hypofosfatemie (fosfaattekort), wat zorgde voor spierzwakte en moeite met bewegen. Na 8 maanden was ik er lichamelijk eindelijk bovenop, maar door dit voorval ging het psychisch steeds slechter. Ik kreeg een depressie en angstaanvallen. Iedere nacht wilde ik goed slapen, omdat ik de volgende dag niet moe wilde zijn. Ik zou en moest weer presteren.

Lian Galliard hypofosfatemie (fosfaattekort) infuencers

Maar ergens eiste ik toen alweer veel te veel van mijzelf. De angst om moe te worden uitte zich in paniekaanvallen. Bovenstaande foto is een goed voorbeeld van die periode. Deze foto is genomen tijdens een lunch met andere infuencers. Ik zie er ongezond en moe uit, en had een uur voor deze foot nog een paniekaanval gehad. Terugkijkend is deze periode wel traumatisch voor me geweest. ’ 

‘Wat vreselijk, maar de grote vraag waarom eis  je zoveel van jezelf?’

‘Het probleem ligt aan het feit dat ik mijzelf in de basis niet goed genoeg vind. Het is een gevoel, want ik weet in mijn hoofd dat ik een goed persoon ben die veel kan en veel heeft bereikt. Maar toch, iedere keer weer, blijf ik maar zoeken, zoeken naar die bepaalde bevestiging. Voor iemand zoals ik is Instagram daarom ook zeker geen goed medium.

Want, als ik groei op Instagram dan ben ik blij, maar als ik dan weer zak in likes en volgers dan voel ik mij slecht. Al moet ik wel zeggen dat ik er nu steeds minder waarde aan hecht. Eerlijk? Ergens zou ik Instagram het liefst er af knallen.

‘Maar waarom doe je dat dan niet, een inkomsten kwestie?’

‘Nee zeker geen inkomsten kwestie, want op dit moment verdien ik vrij weinig tot niks met mijn Instagram account. Toen ik zo ziek was in Sydney besloten mijn vriend en ik terug naar Nederland te verhuizen. Misschien zou het in Nederland, mijn thuisbasis, wel beter gaan. Maar niets was minder waar. Alles wat ik namelijk in Sydney had opgebouwd gooide ik weg. Eenmaal terug had ik geen netwerk meer en moest ik voor mijn gevoel opnieuw beginnen. 

Mede daarom besloot ik een break te nemen en 5 maanden offline te gaan. Alle socials gooide ik er af en dat maakte mij een stuk rustiger. Ik was niet constant meer bezig met vergelijkingen en rating. Daarbij merkte ik ook dat ik minder bezig was met wat ik aan had en hoe eruit zag. Maar eerlijk? Op een gegeven moment begon ik het te missen en besloot ik weer online te gaan. 

‘Je ging weer online, maar toch, blijkend uit je laatste bericht kamp je nog steeds prestatie en sociale druk?’

‘Het is een proces en ik ben op de goede weg. In 2018 was ik totaal anders. Ik zat in een extravert leven, terwijl ik introvert ben. Ik mocht van mijzelf niet verlegen doen en pushte mijzelf om maar gezellig te zijn. Kwetsbaar opstellen was een zwakte. 

Inmiddels is dat veranderd en luister ik veel meer naar mijn gevoel en lichaam. Maar helaas, zo af en toe komt toch die ‘self-defeating mode’ weer even aan de deur kloppen.’ 

‘Dit is vast en zeker herkenbaar voor mensen. Hoe zie je de toekomst? ‘

‘Ik heb mijzelf beseft dat ik enorm creatief ben, maar niet echt hou van de commerciële kant.  Langzaam begint nu dan ook het balletje te vallen. Ik besloot mijn pijlen de andere kant op te richten en heb vorige week Studio Lian Galliard gelanceerd.

In de toekomst wil ik liever in een team werken, samen met merken creatief zijn en hun helpen met social media. Wat betreft instagram, een echte influencer wordt ik niet meer, ik hou het erbij als CV. Dat is goed genoeg… 

Heb je vragen aan Lian, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Delen van dit artikel mag altijd en wordt ook zeer gewaardeerd! Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.