Helgoland en Düne bezoeken. Dit zijn de tips!

Dat Duitsland net als Nederland een waddengebied met eilanden heeft is voor velen bekend. Maar dat er midden in de Noordzee, zo’n 55km van het vasteland van Duitsland, ook nog een ander eiland ligt weten de meeste weer niet. Helgoland hoort officieel ook niet tot de Duitse Waddeneilanden en is dus een zogeheten vreemde eend in de bijt.

Helgoland bezoeken, wat is er te doen en tips

Maar wat is er precies te doen op Helgoland? Hoe reis je naar dit onbekende Duitse eiland en wat zijn de mooiste accomodaties om in te overnachten? Tijdens mijn trip naar Helgoland, waar ik samen met whiskey merk Talisker een weekend op avontuur ging, zocht ik dit allemaal uit.

Wat is er te doen op Helgoland?

Helgoland is een klein rotseiland (zo’n 1,7² km met 1.307 inwoners) en het grote verschil met de waddeneilanden is dat het enkele steile, rode kliffen heeft. Daarnaast is het geheel autovrij en is fietsen er verboden.

Dit betekent dat je dus alles met de benenwagen zou moeten doen. Overigens is dit geen probleem, want door de grote van het eiland ben je in ongeveer een kleine twee uur om of over het eiland heen gelopen.

Bewonder de Lange Anna

Het bekendste rotspunt (die door omvallen wordt bedreigd) is de Lange Anna. Je kan Helgoland daarom ook niet verlaten zonder een kijkje te hebben genomen bij dit natuurfenomeen.

Helgoland dingen om te doen Lange Anna bekijken

De Lange Anna is bereikbaar vanaf het dorp via de Klippenrandweg. Je loopt via deze weg ook meteen langs natuur monument Med Hörn (eerste foto hierboven).

Nordstrand: het wilde strand

Vanaf de Klippenrandweg gaat de weg over naar de Treppe “Jägerstieg” die je naar het Nordstrand, ook wel bekend als het wilde strand, brengt. Dit is een heerlijk strand om lekker uit te waaien.

Daarnaast zijn de uitzichtjes op de steile rode kliffen vanaf het strand ook zeker niet mals.

Leer over de geschiedenis in Museum Helgoland

Om de hoek van het strand ligt het museum van Helgoland en is zeker het bezoeken waard als je meer wilt weten over de geschiedenis van het eiland. De geschiedenis is spannend, omdat Helgoland is beïnvloed door Deense, Britse en Duitse bewoners.

Wist je dat Helgoland ooit met de Britten werd geruild voor Zanzibar en dat in de jaren dertig Hitler het eiland om wilde laten bouwen als grote versterkte basis voor onderzeeër?  

Voor het geld hoef je een bezoek trouwens niet te laten, want een entreeticket kost 5 euro. Let er wel op dat het museum tot 14:30 geopend is en in de wintermaanden op maandag, dinsdag en donderdag gesloten is.

Lees ook:  Weekend Münster: bezienswaardigheden, uitgaan en tips

Naast dit alles kun je op Helgoland, door de bijzondere ligging, tax-free (belastingvrij) winkelen. Ik ben zelf even door de winkelstraat gelopen, maar werd er niet enorm warm van. Waar ik wel warm van liep is het kalksteen- en zandeiland Helgoland-Düne.

Van Helgoland naar Düne

Dit eiland is een paradijs voor vogels en natuurliefhebbers en is te bereiken met een kleine veerboot. De veeboot vaart ongeveer om de 20 minuten (laatste vaart om 23:00) en voor een ticket betaal je 6 euro.

Een leuk weetje is dat voor 1720 Helgoland en Düne een eiland waren. De hevige storm in dat jaar zorgde er voor dat de eilanden voor altijd gescheiden werden.

Wat te doen op Düne?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Düne stelt niks voor, maar juist dat is wat het bijzonder maakt. Het eiland is 0,7 km², onbewoond en je vindt er niks anders dan flora en fauna. Ben je opzoek naar rust? Dan moet je hier naar toe!

Maak een zonsopkomst wandeling over het strand van Düne

De stranden van Düne zijn prachtig en het is een enorme aanrader om tijdens zonsopgang een rondwandeling over het strand te maken. Tijdens mijn laatste dag op het eiland liep ik een rondje met zonsopgang en dit was heerlijk. Ik was hier in oktober en heb letterlijk tijdens het uurtje maar drie mensen gezien.

Helgoland Duitsland Düne

Wat ik wel veel zag was vogels en prachtige natuur. Na een ochtendwandeling zin in koffie? Dat kan, bij het enige restaurant op het eiland, Dünen restaurant. Houd er rekening mee dat dit restaurant pas om 11:00 open gaan.

Maak kennis met de Kegelrobben

Sinds 1989 hebben de Kegelrobben Helgoland ontdekt en liggen ze standaard dan ook op de stranden van Düne te rusten. Het is de trekpleister van het eiland, maar dit betekent niet dat je er met hordes op af moet rennen. 

Kegelrobben op Helgoland Dune

Als bezoeker van Düne mag je tot dertig meter afstand kennis maken met deze zoogdieren en dien je ze uiteraard verder wel met rust te laten. Maar dat lijkt mij geheel logisch. 

BBQ bij Grillteich

Midden op Düne (te vinden op Google Maps onder de naam Grillteich) ligt een plek waar je met maximaal 10 personen kan BBQen. Per toeval liep ik er tegen aan en vooral omdat de Grillteich op zo’n prachtige plek ligt is hij het vertellen waard. 

Lees ook:  24 uur in Osnabrück: dit zijn de leukste tips!

Houd er wel rekening mee dat er geen supermarkt op Düne  is. Wil je hier gaan BBQen dan dien je van te voren eerst boodschappen te doen op het hoofdeiland Helgoland.

Waar overnachten op Helgoland?

Op het hoofdeiland Helgoland vind je verschillende hotels, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de hotels iets wat toeristisch vind. Zelf zou ik het daarom aanraden om te overnachten op Düne.

Dit eiland heeft geen hotels, maar wel een bungalowpark (zie foto hierboven) en een camping. Een bungalow op Dünendorf boek je vanaf 110 euro per bungalow (4 personen). Enthousiast geworden? Boeken kan het beste via Helgoland.de

Reizen naar Helgoland

Als Helgoland zo ver weg ligt van het vasteland van Duitsland, hoe kom je er dan? Er zijn twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is per veerboot vanuit verschillende havens (oa. Cuxhaven, Bremerhaven en Hamburg) in Duitsland. De overtocht duurt +/- twee uur en kost zo’n 50 euro per persoon (enkele reis).

reizen naar Helgoland vanaf Duitsland (veerboot en vliegen)

Naast varen is het er ook een mogelijk om per propeller vliegtuig naar Helgoland te vliegen. Wij vlogen vanaf vliegveld Harle met de Inselfliger naar Helgoland. Vliegen duurt nog geen 15 minuten en kost 88 euro voor een retourticket. 

Combineer Helgoland met een citytrip Hamburg

Omdat Helgoland niet naast de deur ligt en ik mij zo kan voorstellen dat je niet deze hele reis gaat maken om alleen te gaan relaxen op een Duits eiland is het een tip om Helgoland te combineren met een citytrip Hamburg. 

Citytrip Hamburg Tips

Ga lekker een weekend eten en shoppen in Hamburg om vervolgens op de boot te stappen naar Helgoland om daar tot rust te komen. Geloof mij dan heb je echt een heerlijke week vakantie in Duitsland. Wil je meer weten over een citytrip Hamburg? Lees dan het artikel: 24 uur in Hamburg; dit zijn de tips!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

 

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.