Dit zijn de vijf voordelen van alleen reizen

Alleen reizen. Heel eerlijk, soms is het hartstikke spannend. Je weet namelijk nooit wat je te wachten staan. Maar ergens is dit ook weer een groot avontuur en zoals je misschien gelezen heb ik het artikel “Ik ben een einzelgänger, is dat zo gek” word ik juist van die avonturen blij. Dus om jullie te enthousiasmeren hieronder de vijf voordelen van alleen reizen.

Je hoeft met niemand rekening te houden

Dit vind ik zelf het grootste voordeel van alleen reizen. Wanneer je alleen ergens bent kun je gaan en staan waar je wilt. Wil je naar het strand, dan ga je naar het strand. Wil je het stadje in, dan ga je het stadje in. Heb je geen zin om uiteten te gaan, dan haal je gewoon een broodje. Wil je nog even blijven op een bepaalde locatie dan hoef je met niemand te overleggen. Stiekem vind ik het heerlijk.

Echter heeft dit natuurlijk ook een keerzijde. Juist omdat ik nu zoveel in mijn eentje doe, vind ik het  enorm lastig om mijzelf aan te passen in een groep. Wanneer iemand tijdens een reis/vakantie vraagtga je mee lunchen terwijl ik heerlijk op het strand lig kan ik rustig zeggen dat ik geen zin heb. Mijn vriendinnen vinden dat natuurlijk gek, terwijl ik zo iets heb van: doe lekker je ding, ik zie je straks wel weer. Ondanks dat ik hier waarschijnlijk weinig in ga veranderen, probeer ik wel steeds vaker rekening te houden en mij te verplaatsen in de ander.

Dit zijn de vijf voordelen van alleen reizen Arunachal Pradesh India

Je ontmoet sneller nieuwe mensen

Alleen op pad gaan bekent sneller nieuwe mensen ontmoeten. In je eentje heb je namelijk veel meer aanspraak. Mensen zijn nieuwsgierig aangelegd en stellen altijd honderden vragen. Naast dat ik het leuk vind om bijvoorbeeld over mijn werk te vertellen vind ik het ook leuk om hun verhalen aan te horen. Voordat je het weet ben je uren aan het kletsen en zit je daarna gezellig met ze’n alle aan tafel te eten en wijn te drinken.

Daarnaast ontmoet je op reis vaak mensen die ook alleen op reizen. Als er een klik is, is het natuurlijke leuk om met diegene op pad te gaan of misschien zelfs verder te reizen.

Dit zijn de vijf voordelen van alleen reizen Arunachal Pradesh India Alex Chacon - Pratidhani Tamang

Dit zijn de vijf voordelen van alleen reizen Arunachal Pradesh India

Je leert jezelf beter kennen

Een ding is zeker, tijdens je reizen leer je jezelf een stuk beter kennen. Ik leerde mijzelf het beste kennen tijdens de reis van 4 weken naar India.

Ik reisde maar liefst vier weken met een onbekende groep mensen en dit was natuurlijk in het begin hartstikke spannend. In het begin is het vooral aftasten, maar naar verloop van tijd ontstaat er wrijving tussen personen. Je hebt tijdens zo’n reis te niet alleen te maken met cultuurverschillen maar ook met verschillende meningen en normen en waarden. En ja dat kan soms ook botsen. Ik vond het heel grappig om te zien hoe ieder persoon hier op reageert ermee omgaat. Maar ergens is het nog leuker om te ontdekken hoe je zelf ermee omgaat.

Je wordt zelfstandiger

Ga je alleen op reis dan betekent dat automatisch dat je op jezelf bent aangewezen. Dit kan soms lastig zijn, maar je leert er ook een hoop van. Door het reizen heb ik ontdekt dat ik gemakzuchtig ben. Als iemand mij iets uit handen neemt denk ik vaak: oh prima, doe jij het maar. Terwijl juist, als ik alleen reis de hele route uitstippel en alles zelf regel.

Door alleen te reizen word niet alleen zelfstandiger, je leert ook nog eens een keer het gebied of land waar je door heen reist veel beter kennen.

Dit zijn de vijf voordelen van alleen reizen Malibu Beach California USA Westcoast

Je bent goedkoper uit 

Ik geef toe, door het al het reizen ben ik stiekem best wel een cheap-asser geworden. Waar de meeste mensen een keer per jaar weg gaan, ben ik eigenlijk het hele jaar door op reis. Wanneer iemand full-time werkt is zijn of haar vakantie een gelegenheid om lekker te genieten, geld uit te geven en even aan niks te denken. Voor mij werkt dat net even wat anders. Ik reis regelmatig en heb daarom nooit meer echt dat vakantie gevoel van vroeger.

Daarnaast werk ik niet in vaste loondienst waardoor mijn inkomsten onstabiel zijn. De ene maand kan ik enorm veel opdrachten binnenhalen, terwijl ik in de andere maand weinig te doen heb. Dat vind ik geen probleem, want hierdoor heb ik wel alle vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Echter moet ik wel altijd rekening houden met een tegenvallen. Hierdoor probeer ik zo zuinig mogelijk te leven.

Je snapt natuurlijk wel dat dit soms lastig kan zijn als ik samen met een vriendinnetje reis. Voor haar is het dan echt vakantie, terwijl ik het zie als een van mijn vele reizen. Hoe je het ook wendt of keert als ik met een vriendin reis geef ik automatisch meer geld uit. Dus alleen reizen betekent in mijn geval zeker dat je goedkoper uit bent.

Heb ik je al overtuigd? Of ging je altijd al graag alleen op reis? Ik ben erg benieuwd wat je van alleen reizen vindt. Laat het mij weten hieronder in de reacties! Safe journey!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik vind het toch leuker om met m’n partner of dochter of vriendin naar Gambia te gaan Je deelt samen je ervaringen en als je afspraken maakt van te voren over wat je wilt of niet gaat het altijd goed Tenminste zo werkt het bij ons 6x geweest ( niet elk jaar ) maar we genieten er nog steeds van

  2. Ik vind alleen reizen best wel eng. Heb het zelf nog nooit gedaan, maar bij het idee al om alleen een stad door te dwalen denk ik al van hmm weet ik niet.

    Toch ben ik wel iemand die erg graag van reizen houdt. Helaas zijn mijn vrienden niet in de financiële situatie om met me mee te gaan…

    Nog enige tips hoe ik het minder eng kan maken? Of moet ik het gewoon doen?

    Groetjes Robert

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP