Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amsterdam: 12x leukste terrassen in Oud-West met zon

Wanneer de eerste zonnestralen doorkomen wil ’tout Amsterdam’ naar het terras. We komen uit onze winterslaap en zijn klaar om te stralen als een zonnetje. Maar welk terras heeft zon als je wilt ontbijten, waar kun je niet zonder zonnebril lunchen of borrelen en misschien wel de meest belangrijke vraag; wat is het terras met de meeste zonuren? In deze reeks delen wij de beste terrassen in de zon in Amsterdam. De artikelen zijn opgedeeld per wijk en daarbij proberen we niet alleen maar die ‘hippe tentjes’, maar juist de verborgen parels, met jullie te delen.

Oud-West, met bekende straten als de Kinkerstraat, de Overtoom, Bilderdijkstraat en niet te vergeten de Clercqstraat. Waar volgens de locals de meeste mannen in Amsterdam Oost wonen, wonen de meeste vrouwen, juist, je raad het vast al, in Amsterdam Oud-West. Ook ik, vrouw, woon in Amsterdam Oud-West en trap daarom deze reeks af met de leukste terrassen in de zon, in Oud-West.

Ontbijten en koffie op een zonnig terras in Oud-West

De zon schijnt en je wilt een koffietje doen, of ontbijten, op een zonnig terras in Oud-West. Zelfs als het nog fris is in de wintermaanden is het mogelijk. Hieronder vier tips waar je het gehele jaar door in de ochtend zon hebt.

Kazik Amsterdam

Mijn favoriet en stipt op nummer 1 (service, prijs/kwaliteit en liefde voor het vak) is Kazik Amsterdam. Kazik is een huiskamer/cafe gerund door de Poolse Kasia. Wanneer je hier binnenstapt heb je even het gevoel alsof je in een cafe in het Poolse Krakau binnenstapt en juist dat vind ik leuk!

Zelf bestel ik hier altijd een dirty chai latte (een chai latte met een shot espresso) die met zoveel liefde en passie wordt gemaakt. Voor een kannetje (waar twee kopjes uit gaan) betaal je hier iets meer dan 4 euro, wat enorm betaalbaar is voor Amsterdamse begrippen.

Probeer ook zeker eens een Pools broodje als ontbijt. Vooral een zapiekanka’s, een soort van Poolse pizza, is heerlijk als ‘kater’ ontbijt. Tip: kies voor Kasia’s favoriet, welke is belegd met champignons, mozzarella, Goudse kaas, Poolse geitenkaas en cranberrycompote. Geloof mij dit wordt smullen!

Kazik Amsterdam – Bilderdijkstraat 202A – iedere dag geopend (doordeweeks al vanaf 08:30)

Sam’s Coffee

Mijn tweede favoriet is Sam’s Coffee. Sam’s Coffee wordt gerund door de 28-jarige Syrische Nasim, die door de oorlog zijn koffiezaak in Damascus noodgedwongen moest sluiten.

beste terrassen van Oud-West - Sam's Coffee - ontbijt

Hij is vastbesloten om een toekomst in Nederland op te bouwen en kreeg, door middel van crowdfunding (hij betaalt liever rente aan mensen, dan aan de grote banken, die investeren in oorlog en slecht zijn voor de wereld om ons heen) het voor elkaar om een plek op de altijd gezellige Ten Katemarkt te bemachtigen.

Al vanaf vroeg in de ochtend zit je bij Sam’s Coffee in het zonnetje (ook in de wintermaanden).

Sam’s Coffee – Wenslauerstraat 2a – iedere dag geopend vanaf 08:00 (op zondag is er geen markt en daarom pas geopend om 10:00)

Fika Amsterdam

Iets verderop zit lunchroom Fika Amsterdam van Youcef, de bekendste fruit- en groentekraam markthandelaar van Oud-West. Op de Ten Katemarkt, precies voor Fika, heeft hij ruim 30 jaar, deze kraam, waar hij nog steeds in staat. Fika Amsterdam wordt namelijk gerund door de Amsterdamse Marit.

beste terrassen van Oud-West - Fika Amsterdam - ontbijt

Laat je trouwens niet misleiden door de naam van het restaurant. Fika verwijst niet naar de de Zweedse keuken, maar naar het Zweedse begrip; samenzijn.

 Fika Amsterdam – Bellamystraat 11 – ma – za vanaf 07:00 geopend (op zondag vanaf 10:00)

Coffee Room

De laatste spot, en eigenlijk mijn minst favoriete, op de hoek van de Kinkerstraat en Bilderdijkkade, is de Coffee Room. Begrijp mij niet verkeerd, het is een leuke plek, het vintage interieur spreekt aan en een groot voordeel (daarom is het er ook altijd druk); je hebt de hele dag door zon. Wat mist, en dat zie je bij veel plekken in Amsterdam, is een verhaal en dat voel je.

Lees ook:  Club Atelier: flex-werken, sporten, borrelen en dineren onder een dak
beste terrassen van Oud-West - Coffee Room - ontbijt

Desalniettemin noem ik hem toch in dit artikel, omdat je er heerlijk zit. Daarbij wil je soms gewoon een kopje koffie drinken in het zonnetje als de andere tentjes (die ik hierboven noemde) tijdens een zonnig weekend vol zitten heb je waarschijnlijk hier iets meer kans omdat ze een groter terras hebben.

 Coffee Room – Kinkerstraat 110 – iedere dag geopend vanaf 08:00 (tot 18:00)

Brunchen met de zon op je bol in Oud-West

Zin om te brunchen in Amsterdam Oud-West, terwijl je geniet van het zonnetje op je bol? Dan zit je wat mij betreft goed op de Overtoom.

Peperwortel

Hier zit namelijk Peperwortel, mijn nummer 1 qua brunch/lunch spot in Amsterdam Oud-West. Vanaf de ochtend tot een uur of twee zit je hier heerlijk in het zonnetje. Wil je volle bak zon, ga hier dan brunchen rond een uurtje of 11.

In 1995 werd deze plek door de twee zussen Elianne en Sasja, die een liefde voor koken hebben als traiteur, geopend. Inmiddels is Peperwortel verbouwd naar restaurant, waardoor je nu zowel binnen als buiten kan genieten van een brunch/lunch.

Peperwortel – Overtoom 140 – geopend van woensdag tot en met zondag (van 10:00 tot 20:00)

Terras aan het water in Oud-West

Wanneer het zonnetje schijnt en het mooi weer is wil je vast niets liever dan lunchen aan het water. Er is een plek welke daar het hele jaar door ideaal voor is.

Cafe Lennep

Cafe Lennep ligt een beetje verscholen in Oud-West. Je moet dus maar net weten dat deze plek hier zit. Een groot voordeel is dat hun terras (gebouwd op een vlonder) al vanaf vroeg in de middag in de zon ligt.

Aan de overkant ligt de, iets wat overgehypte, brunchbar Starring at Jacob. Deze plek wordt door veel websites opgehemeld, maar, naast dat je in de wintermaanden hier niet in de zon zit, vind ik de service iets te Amerikaans. Je moet daar van houden en heel eerlijk? Ik zit ik veel liever op de stijger van Cafe Lennep.

Cafe Lennep – Jacob Van Lennepkade 334 – geopend van woensdag tot en met woensdag vanaf 12:00

Borrelen op een zonnig terras in Oud West

Zin om te borrelen op een zonnig terras in Oud-West? In de wintermaanden zijn er een aantal plekken die vanaf de middag zon hebben. Hieronder deel ik mijn zes favorieten!

Bar Kartel

Mijn favoriete plek wat betreft culinaire bites is het in 2020 geopende Bar Kartel.

Deze bar, waar je in het weekend zelfs tot 03:00 kan door borrelen, is geïnspireerd op wereldse gerechten (waaronder die uit Mexico, Amerika, de Cariben, Afrika, Azië en Europa) van foodtrucks. Oftewel: foodkartels. Uiteraard kun je hier ook voor de standaard borrelhap terecht, maar als ik je een tip mag geven zou ik er voor kiezen om een aantal culinaire gerechtjes met je vrienden te delen (zoals ik ook deed, zie foto).

Bar Kartel –  Overtoom 28 – geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 12:00

Kade West

Kade West is de bruine buurtkroeg van Oud-West, waar je vanaf het middaguur tot einde van de middag biertjes kan drinken met je bol in de zon. Hierna is er altijd binnen wel wat te beleven, dus plezier gegarandeerd!

Buurtkroeg Oud-West terrassen in de zon  KadeWest

In vergelijking met Bar Hendrix en Karavaan (hieronder genoemd) is Kade West net iets minder zo’n ‘gezien en gezien worden’ plek. Niets voor niets is het de buurtkroeg van Oud-West!

Kade West – Kinkerstraat 87 – iedere dag geopend vanaf 14:00

Bar Hendrix

Bar Hendrix is dus net wat hipper, ligt twee straten verderop en vanaf een uurtje of 12 zit je hier in de zon.

Lees ook:  5x restaurant & bar tips in Amsterdam Noord
Buurtkroeg Oud-West terrassen in de zon Hendrix

Op een of andere manier kom ik hier bijna nooit, maar omdat ze een prima terras hebben met veel zonuren neem ik hem uiteraard wel op in deze lijst.

Bar Hendrix –  De Clercqstraat 82 – iedere dag vanaf 11:00 geopend

Cafe Thuis

Schuin tegenover Bar Hendrix zit Cafe Thuys, een bruine kroeg die siert van eenvoud. Zin in een fluitje met een paar gehaktballetjes of een sateetje? Dan zit je hier helemaal goed.

Op de vlonder aan het water zit je tot laat in de middag (zelfs in de winter) nog in het zonnetje. Houd er rekening mee dat het terras van Cafe Thuys niet groot is. Tijdens een zonnig weekend kan het hierdoor al vroeg vol zitten.

Cafe Thuys – De Clercqstraat 129 – iedere dag geopend vanaf 11:00

Groot terras in Oud-West met meeste zonuren

Bovenstaande kroegen/restaurants hebben een klein tot middelgroot terras. Kom je wat later op de middag, dan bestaat de kans dat deze terrassen al vol zitten. Hieronder deel ik twee grote terrassen met de meeste zonuren.

Karavaan

De bekendste plek van Oud-West en bijna niet te missen als je door de buurt fietst, is het grote terras van Karavaan, op Kwakersplein. Jarenlang leek er een vloek op deze plek te zitten (meerdere horeca werd hier geopend en weer gesloten), maar met Karavaan kwam hier verandering in. Dit grote terras, wat de hele dag in de zon ligt (in de winter komt de zon in de middag), zit ondanks de grote hoeveelheid tafels en stoelen bijna altijd vol.

Het is hier een gezelligheid van jewelste en eerlijk is eerlijk, zelfs de gerechten op de kaart zijn lekker. Het is zo’n plek waar je dus altijd wel ‘safe’ zit en dat maakt het waarschijnlijk ook zo’n succes.

Het enige nadeel is dat je soms dus even moet wachten op een plekje, maar doordat er zoveel plekken zijn gaat de doorloop snel. Als je van het plannen bent kan je hier, zelfs een tafeltje buiten reserveren. Laat ik nou niet van plannen houden, maar hey dat is een ander verhaal.

Karavaan – Kwakersplein 2 – iedere dag geopend vanaf 09:00 tot 01:00 (in het weekend tot 03:00)

Cafe Dapper

Onderaan de lijst, Cafe Dapper. Groot voordeel aan Dapper is dat ze een groot terras hebben aan de gracht, in de zon. De locatie is dus echt top!

Groot terras in Oud-West met meeste zonuren - Cafe Dapper

Nadeel is de service. Ze werken met een QR-menu systeem (efficiënt, maar niet heel gezellig) waarbij je ook nog eens bij drukte (wat dus meestal het geval is als de zon schijnt) zelfs je drankjes moet afhalen aan de bar. Dat vind ik dus armoe. Maar het is dus ook niet eens zo’n goedkope spot.

Anyway, zoals je ziet, mijn service klachten lijken opeens als zon voor de sneeuw te zijn verdwenen wanneer ik de onderbuurman spot bij Cafe Dapper. Want hoe je het ook wendt of keert, het gezelschap is eigenlijk het meest essentieel op een zonnig terras!

Wil je bovenstaande tips overzichtelijk en makkelijk in een kaart bij elkaar hebben? Download dan nu de GoHere app, voeg mij dan toe via gebruikersnaam Chloe Sterk en ga op pad! 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *