24 uur in Osnabrück: dit zijn de leukste tips!

‘Heb je zin om Osnabrück en Münster te verkennen?’ was de vraag die ik een aantal weken geleden kreeg. De stad Münster kende ik van horen zeggen dus ik vertrouwde er op dat ik daar wel iets over kon schrijven. Maar Osnabrück? Daar is toch niks te beleven? Plottwist; tijdens mijn bezoek aan deze verborgen parel van Nedersaksen veranderde mijn blik op Osnabrück met 180 graden.

Na een treinreis van zo’n 3,5 uur komen we aan op het station van Osnabrück waar Anja van toerismebureau Osnabrück al ons staat op staat te wachten. Het is warmer dan gedacht dus rijden we, voordat we gaan lunchen, eerst nog even langs ons hotel, hotel Vienna House Easy, om de koffers te droppen en even op te frissen.

Als we even later vanuit het hotel richting de lunchplek lopen valt meteen op hoe groen en landelijk Osnabrück is. Daarnaast zie ik geen industriële gebouwen, zoals verwacht, maar juist schattige huisjes en authentieke gebouwen.

Verken de retro wijk rondom Redlingerstraße en Adolf-Reichwein-Platz

Onze eerste stop en ook zeker een plek die je niet mag overslaan tijdens een stedentrip Osnabrück is de retro wijk rondom de straten Redlingerstraße en Adolf-Reichwein-Platz. Je vindt hier een bonte mengeling van kleine winkeltjes en vernieuwende horeca. ‘Mein lieblingsladen’ Anja wijst naar de een retro winkel waar met grote letters Lieblingsladen op staat. Daar wil ik later wel even kijken, maar eerst is het tijd om onze honger te stillen.

Redlingerstraße leukste wijk Osnabruck

De zon schijnt flink en op de Redlingerstraße en het daaraan gelegen Adolf-Reichwein-Platz is het gezellig druk met jonge mensen. Ik word er helemaal vrolijk van.

Redlingerstraße leukste wijk Osnabruck
Adolf-Reichwein-Platz - leukste pleinen Osnabruck

Wil je vegan ontbijten dan moet je volgens Anja naar Henne, en de beste koffie, die drink je bij Barösta. 

Mellows

Wij ploffen neer bij Mellows. Een zaakje die voor de pandemie nog deels vegan was, maar door de grote vraag, besloten heeft geheel vegan te gaan. Tijdens een trip, al is het naar een andere provincie in Nederland, wil ik altijd iets lokaals of anders dan ik normaal zou kiezen, proberen. Daarom bestel ik dit keer de pink superfood latte. Een drankje bestaande uit goji, acai, rode biet en specerijen. Deze smaakt heerlijk!

Als lunch kies ik voor een bagel met vegan leverworst, baby spinazie, augurken, tomaten en uien. Mijn tafelgenoten bestellen een vegan quiche en een Mexican bowl. Mijn broodje smaakt prima, maar is niet zo bijzonder als ik verwacht had. Volgende keer toch maar iets anders kiezen

We zitten heerlijk in het zonnetje te kletsen, maar moeten ook weer door. Want de stadsgids Karl Heinz staat op ons te wachten.

Wandel door de Hexengang

Vanaf de Redlingerstraße lopen we via Platz der Deutschen Einheit richting de Dom van Osnabrück. Waar normaal de mensen de Platz der Deutschen Einheit over zouden streken slaan wij rechtsaf naar de Conrad-Bäumer-Weg straat. Hier komen we uit bij een kleine doorgang.

Stadswandeling Hexengang

‘Dit is Hexengang, mijn favoriete straatje van Osnabrück’ zegt Anja met een grote glimlach op haar gezicht.

Hexenhang of Klapperhagen is een smal steegje achter de Dom St. Petrus. De oorspronkelijke naam Klapperhagen komt van het verbod dat mensen met lepra of de pest de kathedraal niet mochten betreden. Hier in dit kleine steegje van de kathedraal mochten ze echter wel deelnemen aan de dienst, al moesten ze zichzelf wel eerst waarschuwen met een ratel.

Vanaf het Domhof, waar ook de Dom St. Petrus staat, steken we de weg over richting het stadhuis van Osnabrück. We passeren gekleurde huisjes, vrolijke bloemenwinkels en volle terrasjes.

Stendetrip Osnabruck tips en dingen om te doen

Als we aan komen lopen bij Marktplatz staat Karl Heinz al ons op te wachten. Wij zijn zijn eerste Nederlandse groepje, sinds dat de pandemie uitbrak, en daar is hij enorm blij mee. Al excuseert hij zich wel meteen dat hij waarschijnlijk iets slechter Nederlanders spreekt, want ja na twee jaar geen Nederlandse toeristen is het weer even wennen. ‘Kein problem ich spreche auch Deutsch’ zeg ik om hem gerust te stellen. Zijn oprechtheid kan ik enorm waarderen.

Bezoek het Stadhuis van de Vrede van Westfalen

Wie zich een beetje heeft verdiept in geschiedenis en/of heeft opgelet tijdens de geschiedenisles op de middelbare school heeft vast wel eens van de Vrede van Munster gehoord. Eerlijk, ook ik moest even diep graven.

Maar Karl Heinz geeft mijn geheugen met plezier een opfrisser. Wat blijkt nou? Beide steden, dus zowel het Protestantse Osnabrück als het Katholieke Münster waren het decor voor de onderhandelingen over, en het uiteindelijke ondertekenen van, het Verdrag van Westfalen.

Vredeszaal van Osnabrück

Voor ons Nederlanders is vooral de Tachtigjarige Oorlog bekend. Als land, waren wij namelijk jarenlang onderdeel van het Spaanse Rijk en van de koning mocht je alleen katholiek zijn. Protestanten waren niet welkom. Er ontstond een opstand tussen de Katholieken en de Protestanten, onder andere met de bekende beeldenstorm.

De Duitsers kunnen meestal meer vertellen over de Dertigjarige oorlog; tussen het Heilige Roomse Rijk, onder het huis Habsburg in Oostenrijk en diens vijanden – Frankrijk, Zweden en de Duitse vorstendommen. Het heeft dan wel een andere naam maar in beide oorlogen vochten de Protestanten tegen Katholieken.

Lees ook:  Weekendje weg naar Europa-Park. Dit zijn de tips!

Omdat de meeste landen na 30 jaar vechten en Spanje en Nederland zelfs na 80 jaar vechten een beetje moe begonnen te raken besloten ze vrede te sluiten. Alle protestantse landen en vrije steden kwamen bijeen in Osnabrück, en alle katholieke in Münster. Op deze manier werd deze godsdienstoorlog praktisch verwerkt vanuit de twee verschillende christelijke geloofsbases en dichter bij elkaar gebracht. Na vijf jaar onderhandelen leidde dit uiteindelijk in 1648 tot de vrede van Münster.

Vredeszaal Stadhuis van de Vrede van Westfalen Osnabruck

In de vredeszaal zijn de twee vijanden in het hout uitgesneden (links en rechts). In het midden zijn ze in vrede verenigd en staan zij ieder aan een kant van het wapen van Osnabrück. Grappig om te vermelden is dat, tot op de dag van vandaag, de twee vredessteden nog steeds een soort van figuurlijke competitie hebben met elkaar.

De kroonluchter en het wapen van Osnabrück

We dwalen verder door de zaal als Karl Heinz wijst naar de prachtige kroonluchter aan het plafond. Hij dateert uit de 16de eeuw en in de nok van de kroonluchter dansen Adam en Eva. Daaronder hangt een gewei en andere aardse voorwerpen. ‘Hoe hoger je komt hoe dichter je bij de hemel komt’ grapt Karl Heinz.

Net voordat we naar buiten lopen wijs ik naar het logo op zijn shirt. ‘Is dat niet het wapen van Osnabrück, wat betekent het precies?’ ‘Ik zat al er al op te wachten wanneer je het ging vragen’ zegt Karl Heinz met een grote lach op zijn gezicht. ‘Het stadswapen bestaat uit een wiel met zes spaken. Elke 2 spaken staan voor de groepering van mensen in het Middeleeuwse Osnabrück. Ten eerste de groep gewone burgers, ten tweede de groep ambachtslieden, en ten derde de groep van wijsheden oftewel de gepensioneerde raadsleden’.

Beklim de Marienkirche

Karl stelt voor om de Marienkirche te beklimmen. Enthousiast, als ik ben stem ik in. En daar gaan we dan, 163 stappen omhoog. Boven aangekomen hebben we een fenomenaal uitzicht over Osnabrück, het stadhuis en de hoogste berg van Osnabrück, de Piesberg.

Marienkirche beklimmen in Osnabruck

Karl wijst naar de gekleurde huisjes, die ik, toen we aan kwamen lopen, zo mooi vond. Precies zeven zijn er gekleurd. Nummer zeven scheen in de 16de eeuw al een geluksgetal te zijn. Het interessante is dat wanneer we naar beneden lopen en ik aan Karl vraag of hij altijd al stadsgids is geweest hij vertelt dat hij dit precies 7 jaar doet. Hiervoor was hij autoverkoper en door de hoge werkdruk en de stress die dat alles met zich meebracht raakte hij zoals hij zelf zegt ‘krank’ (burn-out).

‘Als er een deur dicht gaat, gaat er ook weer een open, maar je moet er wel doorheen lopen’ zegt hij vervolgens. Als hij buiten weer enthousiast vertelt over de rest van de stadswandeling besef ik dat hij gelijk heeft. Als mens blijven we soms veelte lang hangen en hopen we maar dat die oude deur weer open gaat, terwijl we veel gelukkiger zouden worden als we simpelweg door de nieuwe deur heen lopen.

Stedentrip Osnabruck tips en dingen om te doen

We vervolgen de stadswandeling door de oude stad en ook daar word ik weer positief verrast door de schoonheid van Osnabruck.

Winkel en overnacht in de Middeleeuwse huizen van Osnabrück

Vooral de Middeleeuwse huizen, waarvan de oudste dateert uit 1533, zijn een plaatje. In een van de huizen is inmiddels het Romantik Hotel Walhalla (links onder) gevestigd, terwijl in het andere huis de prachtige winkel Studio 50 te vinden is.

Winkelen Studio 50 in Osnabruck

Winkelen combineren met meer leren over de geschiedenis van de stad, dat is zo slecht toch nog niet?

Chocolaterie Leysieffer

Even later, glipt Anja, zonder iets te zeggen, een winkel binnen. Het blijkt Chocolaterie Leysieffer te zijn, waar ze de traditonele pralines van Osnabrück verkopen. De winkel dateert uit 1908 en het doel is niet om steeds meer producten aan te bieden, maar juist om alleen maar klassiekers te maken van goede producten.

En laat Anja voor ons nou net een klassieker, de ‘Leysieffer Himmlische’: een echt geheim recept van de familie Leysieffer uit 1950, hebben gekocht. Deze met suikerkorst bedekte pralines zijn gevuld met een ‘hemelse’ crèmevulling. En of je nu één ‘Himmlische’ in het typische hartvormig doosje koopt of een hele doos: de pralines zijn sowieso een leuk souvenir uit Osnabrück.

Proef het bier van Osnabrück bij Bierbrouwerij Rampendahl

De laatste stop van de stadswandeling is bij bierbrouwerij Rampendahl, de bierbrouwerij van Osnabrück. Je kan de stad namelijk echt niet verlaten zonder het Osnabrückse bier te hebben geproefd. Rampendahl is naast een bierbrouwerij ook een restaurant en je kan hier zowel a la carte als buffet dineren.

Proef het bier van Osnabrück bij Bierbrouwerij Rampendahl

Wij eten ergens anders, maar als ik langs het buffet loop zie ik dat het er smaakvol uit ziet. Voor de prijs hoef je het trouwens niet te laten; het aspergebuffet, wat op het moment van schrijven geserveerd wordt, kost tussen de 12 en 17 euro (afhankelijk van de dag).

Lees ook:  Weekend Münster: bezienswaardigheden, uitgaan en tips

Eenmaal plaatsgenomen aan de bar valt mij op dat het stel naast ons de huis schnaps bestelt. Hier moet ik meer van weten.

Tequila van Osnabrück

De huis schnaps blijkt ook wel de tequila van Osnabrück genoemd te worden en uiteraard wil ik weer proeven. Geheel volgens traditie lik ik eerst de mosterd eraf, eet ik vervolgens de salami en gooi ik daarna de likeur van Osnabrück achterover. En of het lekker is? Als je dat wilt weten moet je het zelf gaan proeven tijdens een stedentrip Osnabrück.

Surf indoor bij Hasewelle

Eigenlijk zijn we helemaal gesloopt; maar er staat nog een onderdeel op ons middag programma. We gaan namelijk indoor surfen bij Hasewelle. ‘Als jullie geen zin hebben kunnen we ook alleen gaan kijken’ stelt Anja voor. Dat klinkt wel aantrekkelijk denk ik. Maar eenmaal aangekomen bij Hasewelle denkt Daniel, de manager van Hasewelle, daar heel anders over. ‘Come on, put on the wetsuit and let’s go!’

INDOOR SURFEN HASSEWELLE OSNABRUCK

En dan nog geen tien minuten sta ik met een wetsuit aan en een surfboard in mijn hand te wachten tot ik aan de beurt ben om het water in te gaan. In een een klein uurtje kun je ongeveer 10 keer proberen om op je surfboard te surfen (of voor mij vooral te blijven staan). Uiteindelijk probeer ik het drie keer met heel veel lol en besluit ik daarna om te gaan kleden. Volgens Daniel ben ik te onrustig, maar heb ik wel talent. Eerlijk? Hij heeft een punt. Hou je van surfen en ben je in Osnabrück? Ga dan zeker even langs. Tickets kun je het beste online kopen en kosten 29 euro per persoon.

Als een verzopen kat komen we buiten. Tijd om te douchen en ons klaar te maken voor het avond programma. Onderweg naar het hotel passeren we een park vol met mensen die genieten van een drankje in de zon. Het is een gezellige bedoeling in deze stad.

Stedentrip Osnabrück tips en dingen. om te doen

Na een snelle douche wandelen we rustig naar onze diner spot voor vanavond. Aanvankelijk zouden we gaan eten bij een vegan spot, maar omdat ik zelf zo dol ben op traditioneel en lokaal heeft Anja iets anders voor ons bedacht.

Dineer traditioneel bij Osnabrücker Kartoffelhaus

Iets buiten het centrum van Osnabrück ligt Osnabrücker Kartoffelhaus. In eerste instantie, vanwege het mooie weer, willen we buiten eten, maar als ik eenmaal binnen stap denk ik daar totaal anders over. De inrichting van dit restaurant is tot op de detail afgewerkt. Het zou echt zonde zijn als we dan buiten gaan zitten.

Osnabrücker Kartoffelhaus beste restaurant Osnabrück traditioneel eten

Als ik in gesprek kom met de zoon van de eigenaar vertelt hij mij dat het restaurant nog geen jaar geleden volledig werd gerestyled. De traditionele aspecten bleven, en uiteraard ook de antieke verzameling van zijn vader die door het hele restaurant te vinden zijn. De oude koeienbel in het midden werd vervangen door een glinsterende discobal en andere passende vernieuwde decoratie werd ook toegevoegd. Het restaurant is hierdoor nieuw, maar toch traditioneel. Ik hou er van!

En wat eet jij bij Osnabrücker Kartoffelhaus? Uiteraard aardappel. Noah en ik besluiten de traditionele Opa’s Bratkartoffelpfanne en de specialiteit van het huis, de kartoffelpizza, te delen. Smullen.

Ga dansen bij Bar-Café Tiefenrausch

Na een heerlijke maaltijd lopen we rustig aan weer terug naar ons hotel. In de straten Redlingerstraße en op het plein Adolf-Reichwein-Platz is het wederom gezellig druk. Inmiddels is ons lunch tentje Mellows gesloten, maar is het ernaast gelegen Bar-Café Tiefenrausch open. Zowel buiten als binnen is het vol.

Leuke kroegen en bars in Osnabruck - Bar-Café Tiefenrausch

Eigenlijk zijn we klaar voor ons bed, maar we kunnen het ook weer niet laten om toch even de sfeer van het nachtleven te proeven. Wat meteen opvalt is dat iedere kroeg rondom Redlingerstraße en het plein Adolf-Reichwein-Platz zijn eigen vibe heeft.

Zo is Bar-Café Tiefenrausch een beetje alternatief, maar wordt er wel gedanst. Is biergarten Grüner Jäger echt zo’n biertent, en is Henne Cafébar en FOOD & bottled geschikt voor een chille avond met cocktails.

Maak een foto in de fotobox als aandenken aan je stedentrip Osnabrück

Op Adolf-Reichwein-Platz vind je een oude fotobox waar je voor 2 euro een foto kan maken. Je kan er zelfs met pinpas betalen, dus ik zou zeker even een foto gaan maken tijdens een stedentrip Osnabrück. Mijn foto hangt inmiddels in de woonkamer als aandenken aan een fantastische dag Osnabrück . En heel eerlijk; 24 uur in deze stad is echt veel te kort, dus ik kom zeker binnenkort nog een terug.

fotobox tips en dingen om te doen stedentrip Osnabruck

Tijdens deze stedentrip verbleef ik een nachtje bij hotel Vienna House Easy. Dit is een prima hotel, zeer centraal gelegen en dichtbij de hippe wijk. Een kamer boek je al voor 90 euro per nacht. Heb je vragen over een stedentrip Osnabruck of zie je foutjes? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.