Zuid Schotland: de 8 bezienswaardigheden, dingen doen en tips!

Schotland is doordat onder andere de serie Outlander en bijna alle Harry Potter films er zijn opgenomen steeds meer in trek als vakantiebestemming. Want wat we zien, ja daar willen we graag naar toe. Maar wist jij dat de beroemde Schotse schrijver Sir Walter Scott (1771-1832) de eerste was, die toeristen naar Schotland trok? Hij was met zijn boeken Ivanhoe, Waverley & Rob Roy de uitvinder van het hedendaagse toerisme in Schotland.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis en de literatuur van Schotland maakte ik een reis langs verschillende belangrijke bezienswaardigheden gelegen in het zuiden van Schotland.

Combineer Zuid Schotland met de Schotse Hooglanden.

Als je voor de eerste keer naar Schotland gaat dan begrijp ik dat je misschien de Schotse Hooglanden wilt bezoeken. De meeste Nederlandse toeristen pakken daarom ook de boot naar Newcastle en rijden vervolgens in een keer door via Edinburgh naar het noorden. Maar hoe leuk is het om de Schotse Hooglanden te combineren met een aantal bezienswaardigheden in het zuiden van Schotland?

Zuid Schotland, Grey Mares Tail Nature Reserve, bezienswaardigheden Schotland

Lees ook: Harry Potter reis door Engeland: een 7-daagse reisroute

Schotland is een uiterst geschikt land voor een roadtrip. Je kunt er voor kiezen om te gaan vliegen naar Schotland en vanuit daar een auto te huren, maar hoe fijn is het om een roadtrip door Schotland met je eigen auto te maken. Wil je een roadtrip maken door Schotland dan is het het handigst om vanuit IJmuiden de veerpont te pakken naar Newcastle.

Met de boot naar Newcastle

Dagelijks vertrekken er veerdiensten vanuit IJmuiden naar Newcastle. De veerboot vertrekt om 17:30 en komt vroeg in de ochtend aan in Newcastle ( je slaapt dus in een hut aan boord). Vanuit hier kan jouw roadtrip door Schotland beginnen.

Scotlands’s National book town Wigtown

De eerste stop en een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is Wigtown. Wigtown is een klein dorpje in het diepe zuiden van Schotland, welke ook wel, Scotland’s National Book Town, wordt genoemd.

Zuid Schotland, Wigtown Scotland's National Book Town, bezienswaardigheden Schotland

Het dorpje telt rond de 1000 inwoners, maar heeft, maar liefst, 16 boekenwinkels, verspreid over heel Wigtown. Naast boekenwinkels vind je er ook een paar antiekwinkels en een community shop waar je voor een paar pond te gekke vintage items kan scoren.

Iets wat enorm opviel tijdens mijn bezoek aan Wigtown is dat iedereen even aardig en vriendelijk is. De rechterfoto hieronder is genomen nadat ik een warme trui kocht (voor nog geen 3 euro) in de community shop. Op de linkerfoto zie de eigenaresse van The Old Bank Bookshop die enthousiast vertelt over Wigtown en haar winkel. Ik kreeg echt een goede vibe van dit stadje!

The bookshop

In Wigtown ligt ook Schotland’s grootste tweedehands boekenwinkel. The Bookshop heeft maar liefst negen kamers vol met boeken. Een lust voor een echte boekworm!

Run je eigen boekenwinkel bij The Open Book

Maar er is meer in Wigtown. The Open Book is iets unieks, maar dat is zeker niet meteen vanaf de buitenkant te zien. The Open Book verwelkomd namelijk gasten van over de hele wereld om te verblijven in hun eigen boekenwinkel. Deze accommodatie kun je via Airbnb boeken (minimaal 6 nachten) en vervolgens kun je een of misschien wel twee weken een boekenwinkel runnen in het hart van Wigtown. Hoe cool?

Zuid Schotland, Wigtown Scotland's National Book Town, bezienswaardigheden Schotland, The Open Book

Kleine side note is dat verblijven in The Open Book pas in 2022 weer mogelijk is. Dit omdat deze accommodatie en tevens unieke ervaring in het zuiden van Schotland intens populair is en dus voorlopig is volgeboekt.

GG’s Yard Gatehouse of Fleet 

Op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Wigtown ligt het plaatsje Gatehouse of Fleet waar GG’s Yard ligt. GG’s Yard is een landelijke locatie waar je kan overnachten in een van de 18 verschillende zogeheten snug’s.

GG's Yard Gatehouse of Fleet 

Tijdens mijn reis langs de verschillende bezienswaardigheden in Zuid Schotland verbleef ik een nachtje in The Shore snug. Elke snug heeft een eigen thema en mijn snug staat geheel in het teken van de zee. Boven het bed zwemt een school makreel en verder is de kamer gedecoreerd met vuurtorens en zeesterren. Ga je met je lover naar GG’s Yard? Boek dan de snug met een privé bubbelbad.

GG's Yard Gatehouse of Fleet 
GG's Yard Gatehouse of Fleet 

Leuk om te weten: GG’s Yard is vernoemd naar de moeder van de eigenaar, die inmiddels oma is van twaalf kleinkinderen. Granny staat bekend als ‘GG’ voor de kinderen en is de held van thuisbakken en alom bekend om haar uitstekende zandkoekjes en ongerepte tuinen. En ja, die ongerepte tuinen, die je ook bij GG’s Yard.

De haven van Kirkcudbright

Op ongeveer 20 minuten van GG’S Yard ligt het pittoreske havenstadje Kirkcudbright. Kirkcudbright ligt aan rivier de Dee en is de enige stad aan de kust van Solway met een werkende haven.

haven van Kirkcudbright, zuid schotland, bezienswaardigheden

Verspreid over de stad (alles ligt op loopafstand en in werkelijkheid is Kirkcudbright meer een dorp dan een stad) vind je diverse gekleurde huisjes en typische Schotse cafeetjes! Houd er rekening mee dat de winkels, cafe’s en restaurant in het laagseizoen op zondag gesloten zijn.

Peter Pan Moat Brae Trust

De vierde bezienswaardigehid van deze Zuid Schotland reis ligt in de plaats Dumfries. Laat ik eerlijk met jullie zijn; Dumfries als stad is niet bijzonder, maar ondanks dat ligt er wel een bezienswaardigheid die je, zeker als je met kinderen reist, niet mag missen.

In Dumfries ligt namelijk Peter Pan Moat Brae Trust en is het landhuis waar J. M. Barrie, de bedenker van Peter Pan, speelde als kind. De schrijver speelde in zijn jeugd rondom het huis en in de tuin en bedacht hier een verhaal, wat later bekend werd als Peter Pan.

Na bijna tien jaar van fondsenwerving en planning is Moat Brae een aantal jaar geleden geopend als de nieuwe bezienswaaridheid van Schotland en dient het tevens als nationaal centrum voor kinderliteratuur.

In Moat Brea, welke van dinsdag tot en met zondag geopend is, dwaal je door het Peter Pan verhaal heen en ontdek je allerlei verhalen en geheimen uit het leven van J.M Barrie. Deze bezienswaardigheid is zeker aan te raden wanneer je met kinderen Zuid Schotland bezoekt. Entree is £6,50 voor volwassenen en £5 voor kinderen.

Vervolg je route door Zuid Schotland vanaf Dumfries richting Abbotsford House. Deze route doorkruist een prachtig landschap en duurt ongeveer 1,5 uur.

Grey Mares Tail Nature Reserve

In de buurt van het plaatsje Moffat ligt Grey Mares Tail Nature Reserve, een hangende waterval van 60 meter. Het uitkijkpunt op de waterval ligt echt op de parkeerplaats. Wil je meer zien dan kun je aan de rechterkant het stijle pad omhoog wandelen. Dit pad brengt je uiteindelijk bij Loch Skeen wat het hoogste natuurlijke meer van de zuidelijke hooglanden is.

Zuid Schotland, Grey Mares Tail Nature Reserve, bezienswaardigheden Schotland

Ik vind Grey Mares Tail Nature Reserve en vooral de omgeving van deze waterval een van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid Schotland. Het was erg jammer dat we juist op deze plek niet veel tijd hadden. Ik had hier graag een hike gemaakt om meer van de natuur te kunnen ontdekken.

Sir Walter Scott’s Abbotsford

Abbotsford House is het ouderlijk huis van de schrijver Sir Walter Scott, de schrijver die voor het eerst over de Schotse hooglanden schreef. Dit huis is een van de meest bekende huizen van de wereld en zeker het bezoeken waard.

Tijdens mijn reis langs de mooiste bezienswaardigheden gelegen in het zuiden van Schotland bezocht ik Abbotsford en kreeg ik zelfs de kans om in dit huis te logeren.

Als je het huis binnenstapt heb je echt het gevoel alsof je terug in de tijd gaat. Het huis bestaat uit een woonkamer, bibliotheek, keuken en een aantal slaapkamers. Alles is barok stijl ingericht en vooral door alle schilderijen, lijkt het alsof de familie Scott er nog steeds woont. Ik moet toegeven dat dit, vooral in de nacht, wel een beetje ‘creepy’ is.

Wij sliepen met onze groep een nacht in dit prachtige huis en ook jij kan dit huis met een groep boeken. Een weekend verblijf kost ongeveer £2500 voor 15 personen. Ben je alleen met je geliefde of met een klein groepje en wil je niet overnachten bij Sir Walter Scott’s Abbotsford House? Geen probleem! Een ander deel van het huis is omgebouwd tot museum en dus te bezoeken.

zuid schotland, bezienswaardigheden, Sir Walter Scott's Abbotsford

Daarnaast is het,zeker in het voorjaar en in de zomermaanden, aan te raden om een bezoek te brengen aan de gigantische tuin gelegen bij Sir Walter Scott’s Abbotsford House. Om een lang verhaal kort te maken; hou je van literatuur en wil je meer weten over de geschiedenis van een van de beroemdste schrijvers van Schotland, breng dan zeker een bezoek aan Sir Walter Scott’s Abbotsford.

Vanaf Sir Walter Scott’s Abbotsford naar Peeples Hydro kom je langs drie bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn, maar waar je geen uren voor uit hoeft te trekken.

Scott’s View

Scott’s view is een uitzichtpunt welke bekend staat als een van de favoriete plekken van Walter Scott. De heuvels waar je op uitkijkt herinneren aan de vulkanische activiteit die ooit in dit gebied plaatsvond.

zuid schotland, bezienswaardigheden, Scott's View

Melrose Abbey

Melrose Abbey is een van de bekendste ruïnes van Zuid Schotland en Sir Walter Scott beschreef Melrose Abbey in een van zijn gedichten, The Lay of the Last Minstrel, Canto Second.

zuid schotland, bezienswaardigheden, Melrose Abbey

De entree voor Melrose Abbey is £6 voor volwassen en £3.60 voor kinderen. Parkeren kan gratis voor de deur op de grote parkeerplaats.

Leaderfoot Viaduct

Leaderfoot Viaduct is een gigantisch trein viaduct wat een kleine fotostop zeker waard is.

zuid schotland, bezienswaardigheden, Leaderfoot Viaduct

1818 Distillery

1818 Distillery is de laatste stop van deze reis door Zuid Schotland. Deze stop is niet echt een bezienswaardigheid, maar het is zeker wel leuk om dit te doen samen met je geliefde of een groepje vrienden. 1818 Distillery ligt in de kelder van hotel Peebles Hydro en hier kun je jouw eigen gin maken (hoe cool!).

zuid schotland, bezienswaardigheden, 1818 Distillery

Een gin cursus duurt 3 uur en kost 95 pond per persoon. In deze drie uur maak je vier verschillende gin’s. Leuk weetje; in de zogeheten gin school kun je ook gerookte gin maken. Deze speciale gin wilden ze juist hier maken, omdat het hotel in 1881 bijna tot de grond af is gebrand en dus een herinnering is aan die tijd.

Peebles Hydro

Omdat je waarschijnlijk dronken bent na deze gin-cursus lijkt het mij handig dat je niet meer gaat rijden. Gelukkig hoeft dat ook niet want, 1818 Distillery is gevestigd in Peebles Hydro hotel. Boek een kamer bij Peebles Hydro, geniet van de spa en het prachtige uitzicht over het glooiende Zuid Schotse landschap. Leuk om te weten: het water van deze streek staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. 

Na Peebles Hydro ben je in de buurt van Edinburgh en kun je via Glasgow je reis vervolgen naar de Schotse Hooglanden.

Mijn mening over een reis door Zuid Schotland

Ik moet toegeven dat ik tijdens mijn reis door Zuid Schotland niet meteen laaiend enthousiast was. Maar nu ik dit artikel schrijf merk ik toch dat ik enthousiaster ben geworden. Uiteindelijk denk ik dat ik minder enthousiast was omdat ik deze bezienswaardigheden in de wintermaanden bezocht. Het was koud, regenachtig en door weinig tijd raasden we langs alle plekken. Wat natuurlijk enorm zonde is!

Maar nu ik al mijn indrukken heb verwerkt en er een artikel van heb gemaakt besef ik dat deze plekken zeker in de zomermaanden (wanneer het beter weer is) het bezoeken echt wel waard zijn. Zuid Schotland is een verborgen parel en je vind hier adembenemende natuur, rust en duizenden verhalen. Wat wil een mens nog meer?

Heb je vragen over Zuid Schotland? Sel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP