Het binnenland van Gambia ontdekken.

“Welcome, Welcome, Welcome” zingt de vrouw terwijl ze op haar zelfgemaakte trommel muziek maakt. Ik open de poort van de Community Garden in het binnenland van Gambia. Een andere vrouw komt op mij af en begint met mij te dansen. Ik glimlach en word enorm vrolijk van beide vrouwen. Wat is Gambia toch een prachtland!

Gambia, bij velen bekend als een winterzon vakantieland. Maar wist je dat dit Afrikaanse kleinste vasteland, veel meer te bieden heeft dan dat. Door middel van de Abca’s Safari (excursie vanuit Abca’s Creek Lodge) ontdekte ik het binnenland van Gambia. En eerlijk is eerlijk ik kan dit aan iedereen aanraden.

Op deze manier ontdek je het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge G

Dag excursie: binnenland van Gambia ontdekken met AbCa’s Creek Lodge

De Abca’s Safari duurt ongeveer vier uur en bestaat uit drie onderdelen. Je begint in de ochtend en rijdt dan met een jeep richting de eerste stop. De excursie is kleinschalig dus dat betekent dat je maximaal met een groepje van zes personen deelneemt. Daarnaast bezoekt iedere groep een andere school, ander dorp of andere moestuin zodat het een authentieke ervaring blijft.

Op deze manier ontdek je het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge G

Een bezoek brengen aan de Community Garden

We begonnen onze Abca’s Safari bij een van de Community Gardens in het binnenland van Gambia. Iedere vrouw die hier komt werken krijgt tien zogeheten bedden tot haar beschikking. Dit zijn eigenlijk kleine stukjes land.

Tijdens mijn bezoek spreek ik met een van de vrouwen. Voor de zaden moeten de vrouwen zelf betalen. De beste verkoop gebeurt op de Brikama markt, die alleen te bereiken is per bus. Hiervoor moeten ze weer betalen.

Het dagelijkse leven van vrouwen in de Community Garden Gambia Abca's Creek Lodge

Het dagelijkse leven van vrouwen in de Community Garden Gambia Abca's Creek Lodge

Het dagelijkse leven van vrouwen in de Community Garden Gambia Abca's Creek Lodge

De gekweekte groenten worden voor een klein bedrag verkocht en daarnaast is de concurrentie moordend. Uit haar verhaal kon ik opmaken dat het een zwaar bestaan is, maar desalnietemin vond ik de vrouwen zo vrolijk en liefdevol voor elkaar. Dit vond ik enorm bijzonder.

Een school bezoeken in het binnenland van Gambia

Onze tweede stop was bij een school in het binnenland van Gambia. Hoewel het lager onderwijs door de overheid wordt betaald, moeten de ouders wel zelf de kosten voor boeken, schriften, pennen en het schooluniform betalen.

Onderwijs in het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge

Onderwijs in het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge

Onderwijs in het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge

Onderwijs in het binnenland van Gambia Abca's Creek Lodge

Voor de meeste kinderen is vervolg onderwijs niet haalbaar doordat de kosten hiervoor te hoog zijn voor de ouders. Een leuk feitje: onderstaand schoolmeubilair stond oorspronkelijk in een Nederlands klaslokaal, maar werd niet meer gebruikt. Inmiddels maken kinderen in Gambia er met heel veel plezier gebruik van.

Een afrikaans gezin in het binnenland van Gambia bezoeken

Tijdens de laatste stop maakte ik kennis met het traditionele leven in het binnenland van Gambia. Hier kreeg ik te zien hoe mensen op het platteland leven. Kinderen gaan niet of nauwelijks naar school en er wordt op het land gewerkt.

Zo leven de locals in Gambia Abca's Creek Lodge Gambia

Zo leven de locals in Gambia Abca's Creek Lodge Gambia

De vader van het gezin liet mij vol enthousiasme zijn dorp zien waar hij samen met zijn broer, de vrouwen en kinderen woont. Tekort aan water is nog steeds een groot probleem in Gambia. Maar gelukkig heeft Abca’s een waterput geslagen in dit dorp. Door deze put heeft het dorp veel meer toekomst. Aan het einde van mijn bezoek kreeg ik alle uitleg over deze net aangelegde waterput die werkt op zonne-energie. Dit was echt enorm interessant.

Ik rits mijn rugtas open en haal er bellenblaas uit. “This is for you”. Voordat ik de bellenblaas overhandig laat ik een keer zien hoe het speelgoed werkt. Ik schud, draai de dop eraf en blaas. De bellen zweven omhoog de lucht in. De kinderen zijn verrast en kijken opgewonden naar hun nieuwe speelgoed. Ik baal dat ik maar een bellenblaas heb meegenomen. Ik geef hem uiteindelijk daar maar aan de vader van het gezin en leg hem nogmaals uit hoe het werkt. Meteen probeert hij het met zijn gezin uit. Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van het kind. Het is tijd om te gaan. De man uit het gezin bedankt mij duizend keer. Ik schud hem de hand en jump de auto in. We rijden weg en langzaam verdwijnt het dorp uit het zicht. Een ding is zeker deze trip is er weer een om niet snel vergeten. 

Ben je enthousiast geworden over een vakantie naar Gambia? Lees dan het volledige artikel: Vakantie naar Gambia: alle hoogtepunten en tips!

 Deze excursie kun jij ook voor 25 euro boeken bij Abca’s Creek Loddge in Gambia.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP