Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Walpurgisnacht vier je in de Harz en dat doe je zo!

Walpurgisnacht, een traditioneel feest, waar ik tot voor kort nog nooit van had gehoord. Daar kwam verandering in toen ik een paar dagen naar het Duitse Harz aan het plannen was.

Volgens mijn lokale contactpersoon kon ik de dag voor 1 mei niet naar huis gaan. Juist op die avond vind namelijk Walpurgisnacht plaats. En dat feest moest ik volgens haar een keer meegemaakt hebben.

Wat is Walpurgisnacht?

Elk jaar op 30 april vindt traditioneel Walpurgisnacht plaats. Het is een viering van gemeenschap en traditie, en een kans voor mensen om samen te komen en hun cultuur te vieren.

Walpurgisnacht vieren in Goslar Harz - 1 mei In heel Duitsland wordt dit feest gevierd, maar extra groot wordt het uitgepakt in verschillende dorpen en steden in het Harz gebergte.

Heksendans op de Brocken

Dat is overigens niet gek, want hier op dit grondgebied is de legende van Walpurgis ooit ontstaan.

Walpurgis waarom vieren in Duitsland en Harz - geschiedenis

Volgens het volksgeloof verzamelen namelijk tijdens deze nacht heksen op de top van de Brocken (de hoogste berg van Noord-Duitsland) om te dansen met de duivel.

Faust en de duivel

Op deze plek was het ook waar Faust (een wetenschapper die ongelukkig was) in ruil voor vierentwintig jaar onbeperkte mogelijkheden zijn ziel verkocht aan Mephistophles (een incarnatie van de duivel). Het verhaal gaat dat op het moment dat Faust niets meer te wensen zou hebben, zijn ziel aan de duivel zou geven.

Maar wat bleek? In de jaren die na de overeenkomst volgden maakte de onbeperkte vooral, materialistische mogelijkheden en wensen hem nog steeds niet gelukkig.

Walpurgis waarom vieren in Duitsland en Harz - geschiedenis Faust en Mephistopheles

Pas, velen jaren later, wanneer Faust zich bewust wordt van zijn foute wensen, en hij overschakelt naar daden (bijvoorbeeld het grootschalige inpolderingen van zijn land, zodat er meer ruimte en voedsel is voor zijn onderdanen) voelt hij zich gelukkig.

Het verhaal symboliseert ergens het hedendaagse Westerse leven waarin we denken dat spullen en geld ons gelukkig maken. Maar juist het goed doen en aangaan van echte verbindingen ons uiteindelijk velen malen gelukkig doen voelen.

Versiering en verkleden tijdens Walpurgis

Al dagen voor de grote avond/nacht staat Harz in het teken van Walpurgisnacht. De nacht van 30 april op 1 mei is het hoogtepunt van het traditionele feest, maar het weekend voorafgaand aan het festijn hangen de dorpen en steden al vol met diverse Walpurgis tierelantijnen (zoals duivels en heksen in winkels en voor huizen).

Op de dag zelf en het weekend ervoor (dan vinden er vaak al verschillende vieringen plaats) verkleden de bewoners zich als heksen of andere magische figuren om zich vervolgens onder te dompelen in het Walpurgis festijn.

Waar vier je Walpurgisnacht in Harz?

De regio Harz is relatief groot en in maar liefst 24 dorpen/steden wordt Walpurgisnacht gevierd. Waar moet je dan naar toe en waar is Walpurgisnacht het leukst?

Waar vier je Walpurgis in Harz Duitsland ?

Het meest traditioneel wordt Walpurgis in Schierke (ligt aan de voet van de Brocken) en Hahnenklee gevierd. In beide dorpen is een heel terrein afgezet en duik je echt terug in de tijd.

Lees ook:  Een bezoek aan Burg Eltz. Aanrader of toch niet?

Een hippere variant van Walpurgis met live muziek en een DJ vind je in de steden als Goslar en Quedlinburg. Aangezien Walpurgis in sommige dorpen en steden al op zaterdag begint besloten we Schierke en Goslar te combineren

Schierke: traditioneel Walpurgis vieren aan de Brocken

Beiden wilden we graag naar Schierke voor Walpurgisnacht, maar wat bleek? Last minute een accommodatie vinden is echt een hel. Ik reis veel, maar heb nog nooit meemaakt dat er letterlijk nog maar een stuk of vier accomodaties in de hele regio beschikbaar waren. Dus alvast mijn tip aan jou. Wil je naar Walpurgis boek dan tijdig een accommodatie.

Uiteindelijk kregen wij het voor elkaar om van 29 op 30 april een accommodatie genaamd Garni-Pension Andrä te vinden in Schierke. Wij betaalden uiteindelijk +/- 150 euro per nacht, terwijl je normaal voor een kamer rond de 60 euro betaalt. Boek dus tijdig!

Check hier prijzen en beschikbaarheid voor accomodaties in Schierke

In Schierke barst op 29 april het Walpurgis feest al los. Van 11:00 tot 24:00 kun je met een entreeticket het terrein bestreden. Een dagkaart voor Walpurgis in Schierke kost 20 euro per persoon en is te koop bij verschillende kassa’s. Op 30 april komt Walpurgisnacht rond 24:00 met een lasershow ten einde.

Walpurgisnacht entree tickets prijzen voor Schierke

Wanneer je binnenstapt op het festivalterrein van Schierke heb je echt even het gevoel alsof je terug in de tijd gaat. Dit komt mede door de middeleeuwse markt, waar vooral de stand van Beerenweine Riese eruit sprong. Hier kon je terecht voor verschillende toverdrankjes en elixers (zoals drakenbloed en groene fee drank).

Walpurgisnacht in Schierke 2023 / review Beerenweine Riese 

Iets anders wat je zeker geprobeerd moet hebben als je in Schierke bent is Schierker Feuerstein. Dit drankje werd oorspronkelijk geproduceerd door lokale apotheker Andreas Wilhlem Krenz, die bekend stond om zijn expertise in kruidengeneeskunde.

Schierker Feuerstein proeven en review Harz

Hij ontwikkelde een recept voor een kruidenlikeur die hij de naam “Schierker Feuerstein” gaf. In de loop der jaren werd Schierker Feuerstein steeds populairder, niet alleen als medicijn, maar ook als drankje.

De naam “Feuerstein” betekent “vuursteen” in het Nederlands en verwijst naar de historische mijnbouw in de Harz regio.

Concert en artiesten tijdens Walpurgisnacht in Harz 2023 Schierke

Verder is er ook de hele avond muziek en die muziek gaf mij constant het gevoel alsof ik in The Shire (de fictieve streek uit de boeken van J.R.R. Tolkien) rondliep. Walpurgis vieren in Schierke is bijzonder en wil je, vooral als je in de buurt bent, meegemaakt hebben.

Goslar: Walpurgis met DJ en live-muziek

De dag erna reden we door naar Goslar. Deze historische stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was ooit de zetel van de keizers van het Heilige Roomse Rijk.

Mooiste hotels in Goslar Harz Duitsland goede prijs kwaliteit

Wij boekten hier van 30 april op 1 mei een kamer bij AKZENT Hotel Villa Saxer en deze accommodatie kan ik zeker aanraden. Het hotel is centraal gelegen (op loopafstand van het oude centrum), heeft ruime hotelkamers en een fijn zonnig terras.

Goslar: Walpurgis met DJ en live-muziek / marktplatz 2023

Walpurgis vindt in Goslar plaats op 30 en 1 mei (dus niet zoals in Schierke al op 29 april) op Marktplatz. Entree is gratis en belangrijk om te vermelden is dat bij de bar op het plein alleen met cash geld betaald kan worden. Pinnen kan wel op de terrassen van de restaurants die liggen aan het plein.

Lees ook:  Bijzonder overnachten in een blokhut bij Europa-park
Goslar 2023 Walpurgis / Duitsland Harz

Wat meteen opviel is dat Walpurgis in Goslar veel hipper is ingestoken. De elementen zijn er zeker (zo lopen er mensen met heksenneuzen of hoeden op), maar het is veel minder traditioneel.

In Schierke kun je nog wel even het gevoel hebben dat je in een andere wereld bent beland, terwijl het Goslar meer aanvoelt als een regionale feestdag.

Grootste tip als je naar Goslar wilt is het om tijdig (vooral als het mooi weer is) een goede spot op het terras te bemachtigen om vervolgens onder het genot van een drankje en hapje te genieten van de muziek en het Walpurgis spektakel.

Wat betekent de Mai-Baum tijdens Walpurgis?

De eerste mei is voor de Duitsers een bijzondere dag. Het is De Dag van de Arbeid (en geloof mij iedereen doet daar aan mee, want geen een winkel, zelfs geen supermarkt, is geopend) en de zogeheten Mai-Baum wordt opgetakend.

De Mai-Baum is een symbool van de lente en het einde van de winter. Het opzetten van de meiboom is een oude traditie die teruggaat tot de middeleeuwen en wordt gevierd met festiviteiten en dansen.

Mai-Baum in Goslar

In Goslar wordt de Mai-Baum elk jaar opgericht op het historische marktplein van de stad. De boom is versierd met kleurrijke linten en kransen van verse bloemen en bladeren.

Mai-Baum in Goslar Harz Duitsland traditioneel  feest

Het optillen van de Mai-Baum is een gecoördineerde inspanning van een groep mannen die de boom met touwen optrekken totdat deze op zijn plaats staat. Hierna is tot een uur of 14:00 nog feest in de stad.

Walpurgisnacht een aanrader of toch niet?

Walpurgisnacht is een culture traditie die ik enorm kan waarderen en wanneer je in de buurt van Harz bent kan ik een bezoek aan Walpurgisnacht aanrader. Check wel van te voren goed de weersvoorspellingen. De avond in Schierke was enorm koud en een dikkere jas was geen overbodige luxe geweest.

Verder heeft heel Duitsland tijdens deze dagen vrij wat betekent dat op tijd een hotel boeken (vooral als je hoge hotelkosten wilt voorkomen) zeker geen slecht idee is. Ook een restaurant reserveren (hadden wij niet gedaan) in Goslar is aan te raden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *