Zelfvoorzienend leven. Hoe doe je dat? (met tips)

Direct na ons afstuderen kochten we een leuk jaren ’30 huis in hartje Arnhem. Met twee mooie dochters een goede baan en veel familie en vrienden in de buurt, leek alles te kloppen. Maar toch hadden we het gevoel iets te missen.

Waar ons zelfvoorzienend leven begon? Waarschijnlijk op het moment dat we ons meer zijn gaan verdiepen in het milieu, klimaatverandering, duurzaamheid en gezondheid. We werden bewust, zoals velen dat nu zeggen.

In 2016, aan het begin van onze ‘bewustwording’, hebben wij zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Later kozen we er voor om ons water gaan recyclen. Want, hoe normaal het ook is voor velen, het is ergens best wel gek dat we kraakhelder drinkwater gebruiken voor het doorspoelen van de wc en het sproeien van de tuin.

Tegelijkertijd legden we een moestuin aan, gingen we steeds minder dierlijke producten eten en begonnen we te experimenten met het kweken van oesterzwammen uit koffieprut en het maken van onze eigen compost voor de tuin. De eerste stappen naar een zelfvoorzienend leven werden gezet.

Wat is zelfvoorzienend leven?

Een zelfvoorzienend leven, wat is dat nu eigenlijk? Het is een term die je vaak hoort maar waar weinig mensen echt mee bezig zijn. Zelfvoorzienend leven kan in vele gradaties. De meest intense is volledig ‘off grid’, waarbij je helemaal zelfstandig bent zonder enige aansluiting op energie- en waternet. Maar je kan er ook voor kiezen om alleen zelfvoorzienend te leven qua eten, door het hebben van een moestuin.

Onze ambitie is om zo veel mogelijk off grid te gaan leven. Of dit haalbaar is, weten we nu nog niet. Dat zal de tijd moeten leren. Maar wat in Nederland opviel is dat deze zelfvoorzienende levensstijl wens door familie en vrienden niet altijd werd begrepen.

In Nederland is alles zo goed geregeld. Waarom zou je bewust kiezen voor de moeilijkere weg? Voor ons was dit heel logisch en wij zagen er een mooi avontuur en een levensmissie in. Een missie die we, zoals wij het wilden vormgeven, niet zouden kunnen vervullen in Nederland. Daarom besloten we onze horizon te verbreden.

Tijdens een lange vakantie in Andalusië, waar we echt even voelden hoe het zou zijn om los te zijn van ons gehaaste leven, vielen de puzzelstukjes in elkaar. We wilden niets liever dan emigreren naar Spanje om daar een meer zelfvoorzienend leven op te bouwen.

Zelfvoorzienend leven in Spanje

Tijdens onze reis bezochten we een aantal finca’s (finca = typisch Spaans landhuis, gelegen op een groot perceel en in een landelijke omgeving). We wilden een huis kopen met minimaal een halve hectare grond om hier ons eigen voedsel op te kunnen verbouwen (en het liefst met fruitbomen). Drie dagen voor vertrek naar Nederland vonden we ons droomhuis. Het was liefde op het eerste gezicht, waardoor we direct een bod hebben gedaan.

Lees ook:  Tom zeilde met de sailing taxi de wereld over opzoek naar een milieuvriendelijke ski.
Zelfvoorzienend leven in Spanje bij Ik Vertrek

Met een aangekocht huis op zak vlogen we een paar dagen later weer terug naar ons gehaaste leven in Nederland. Eenmaal terug in Nederland begon de hele rollercoaster. In het half jaar tussen de vakantie en de werkelijke emigratie hadden we bergen met papierwerk en regelzaken, moest ons huis verkocht worden en moesten we ook ineens veel leren over het verbouwen van mango’s.

De finca die we hadden gekocht, had namelijk 1,3 hectare grond met daarop bijna 800 mangobomen.

Bijdragen aan een gezonde aarde

Nu hoor ik je denken, zoveel gedoe, waarom zou je daar een beginnen? Wij krijgen regelmatig de vraag; waarom zou je zelfvoorzienend willen leven? Die vraag is voor ons makkelijk te beantwoorden. Wij willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dit is namelijk nodig om nog langer van onze prachtige aarde te kunnen genieten.

Met het recente klimaatrapport van het IPCC vers in ons geheugen, is deze ambitie alleen maar sterker geworden. Wij hopen met ons verhaal anderen te inspireren ook een bijdrage te leveren aan een gezonde aarde, op wat voor manier dan ook. Al realiseren we ons natuurlijk ook dat wij in een bevoorrechte positie staan.

Ik vertrek Maayke van houtum - Cornelissen, vriend en kinderen naar Spanje

Wij hebben hier namelijk de ruimte en de mogelijkheden om stapje voor stapje toe te werken naar een zelfvoorzienende en milieubesparende levensstijl. Dit is niet voor iedereen weggelegd en dat hoeft ook helemaal niet.

Alle kleine beetjes helpen en iedereen kan op zijn of haar manier een positieve bijdrage leveren. En weet je, het is nog leuk ook en geeft zó veel voldoening!

Tips voor een zelfvoorzienend leven

Zie jij er ook een uitdaging in om op wat voor manier dan ook zelfvoorzienend te worden en een bijdrage te leveren aan een gezondere planeet? Laat ik dan alvast een ding zeggen: het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Een moestuin beginnen

Een hele makkelijke en welbekende manier is een moestuin beginnen. En hier heb je echt geen stuk grond voor nodig, het kan zelfs al vanaf je balkon. Alle oogst die je uit je eigen bloempot of tuintje haalt, draagt al bij aan een beter milieu.

Dit omdat het niet verscheept / vervoerd is, dus geen co2-uitstoot. Daarnaast zijn ook geen chemicaliën gebruikt wat weer beter is voor het milieu en je eigen gezondheid.

Hergebruik je eigen water

Wat wij in Nederland zelf deden, was het hergebruiken van ons drinkwater. Dit maakt je niet zozeer zelfvoorzienend, maar het is wel een simpel trucje om water te besparen en een bijdrage te leveren aan het verlagen van het drinkwatergebruik.

Hoe hergebruik je je eigen drinkwater?

Lees ook:  Modeblad Vogue kiest voor duurzaam. Jij ook?

Wij vingen ons water o.a. op in de keuken met een emmer in de gootsteen en in de badkamer onder de douche. Deze emmers water gingen zo de tuin in, onder een boom of bij de planten. Vaak deden we ook ons groenafval in die emmers, zodat we gelijk compost hadden voor de planten. Hierdoor hoefden we twee zomers lang de tuinslang niet te gebruiken.

Een regenton in de tuin zorgt er ook voor dat je je tuin zo goed als zelfvoorzienend kan maken en je geen drinkwater hoeft te gebruiken. Er valt immers genoeg regen in Nederland! 

Als laatste; wist je dat je tegenwoordig bij sommige nieuwbouwwoningen van tevoren kan kiezen voor een water recyclingsysteem? Met zo’n systeem wordt bijvoorbeeld je keuken- of douchewater hergebruikt voor het toilet.

Maak je eigen compost of plantenvoeding

Wist je dat eigen compost zo is gemaakt, milieuvriendelijk is en echt krachtvoer is voor je planten? Gooi je groenafval daarom niet in de groenbak maar maak een composthoop of -bak in je tuin of op je balkon. Als je de composthoop of -bak regelmatig omschept, verteert al het groenafval goed en ontstaat er een donkere kleffe brei wat de perfecte voeding is voor je planten. In droge periodes kan het nodig zijn om de compost vochtig te houden met water. Geen vers drinkwater natuurlijk!

Plaats zonnepanelen op je dak

Tot slot een hele bekende, maar ook kostbare manier van zelfvoorzienend zijn, is zonnepanelen plaatsen. De aanschaf is prijzig maar in een aantal jaar verdient het zich wel weer terug. Daarnaast weet je zeker waar je energie vandaan komt, namelijk je eigen dak. Leuk meegenomen is het feit dat wanneer er een stroomstoring in je woonplaats is, je daar met je zonnepanelen geen last van hebt wanneer de zon schijnt.

Overigens is het grootste voordeel van zelfvoorzienend zijn op welke manier dan ook, dat je overal zelf de controle over hebt. Hoe lekker is dat?

Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen

 Zo bespaar je maar liefst 10.000 euro. Dit zijn de 7 tips!

Tom zeilde met de sailing taxi de wereld over opzoek naar een milieuvriendelijke ski

→ Zeven tips om duurzaam te shoppen

→  Pieter Pot maakt verpakkingsvrij boodschappen doen makkelijk voor iedereen.

Heb je vragen over zelfvoorzienend leven? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Maayke Cornelissen

Maayke (32) heeft een passie voor milieu, duurzaamheid en gezondheid en woont sinds een jaar in Andalusië met haar gezin om groener en vrijer te kunnen leven. Haar baan als orthopedagoog combineren met het prille moederschap zorgde voor stress. Ook liep het gezin al een tijd met het idee om te emigreren omdat ‘het Hollandse leven’ hen niet meer goed paste. Na een maand door Andalusië te hebben getrokken, vonden zij hun droomplek: een verwaarloosde finca met mangofarm, een groot huis en waanzinnige vergezichten. Hier zouden zij wel eens hun droom kunnen verwezenlijken!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.