Zelf vloeibaar wasmiddel maken: mijn tips en ervaring

Tijdens onze zoektocht naar manieren om duurzamer te gaan leven, stuitte ik op een hoop huishoudelijke DIY tips waaronder je eigen zeep en wasmiddel maken. Waar het maken van zeep bij mij nog niet heeft geleid tot een perfect brouwsel (te dun, te dik, schuimt niet, geen lekkere geur etc.), bleek het zelf maken van wasmiddel echt vrij simpel.

Het kan eigenlijk niet mislukken en het allermooiste: het is zowel milieu- als geld besparend! Voor 5 liter wasmiddel ben ik nog geen 50 cent kwijt.

Benodigdheden

Er zijn slechts 4 ingrediënten nodig voor het zelf maken van wasmiddel en die zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar.

  • 5 liter water
  • 80 gram zeep (geraspt)
  • 40 gram kristalsoda
  • Etherische olie

Natuurlijk zijn er ook (keuken)benodigdheden nodig voor het bereiden van de zeep. De meeste mensen zullen dit al wel in huis hebben: een grote pan (minstens 5 liter, of je moet kleinere hoeveelheden wasmiddel in één keer maken), rasp, keukenweegschaal, garde en twee grote potten of lege wasmiddel flessen van minstens 2,5 liter per stuk (of je moet kleinere hoeveelheden in één keer maken).

Welke zeep is geschikt voor het zelf maken van wasmiddel?

Bijna alle soorten zeepblokken zijn geschikt voor het maken van wasmiddel: gewone zeep, natuurzeep (zoals marseillezeep) of speciale wasmiddelzeep. Die laatste is hier bij ons in Spanje in elke supermarkt te verkrijgen (en súper goedkoop!).

Sommigen adviseren het gebruik van african black soap, maar uit eigen ervaring weet ik dat dat niet werkte. Het wasmiddel bleef te dun, dus ik zou dit niet aanraden.

Duurzame zeep gebruiken

Wil je en wasmiddel maken die geen schadelijke effecten heeft voor het milieu dan kun je het beste marseille zeep of een andere natuurzeep gebruiken. Extra duurzaam is dat deze vaak ook plasticvrij zijn verpakt.

Soda is zo ongeveer bij elke supermarkt of drogist te verkrijgen. Zelf gebruik ik de kristalsoda van Driehoek, maar er zijn ook goedkopere varianten. Zowel kristalsoda als zilversoda zijn te gebruiken (zilversoda is over het algemeen wat goedkoper).

benodigdheden voor het zelf maken van wasmiddag

Let op: gebruik voor het maken van wasmiddel geen baking soda!

Tot slot kun je voor de geur etherische olie toevoegen maar dit hoeft niet. Gebruik je bijvoorbeeld speciale wasmiddel zeepblokken dan zit daar vaak al een geurstof aan toegevoegd. Gebruik je marseillezeep dan zal je was neutraal ruiken wanneer het uit de machine komt. Door het toevoegen van etherische olie kun je je was naar eigen voorkeur laten geuren.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven. Hoe doe je dat? (met tips)

In stappen zelf wasmiddel maken

Breng voordat je begint alvast 1 liter water aan de kook in de grote pan en weeg de zeep af (+/- 80 gram). Rasp de zeep en meng het door het water zodra dat het kookpunt heeft bereikt.

Roer met de garde totdat de zeep volledig is opgelost. Voeg daarna de overige 4 liter water aan de pan toe en laat dit goed doorwarmen.

zelf maken van vloeibaar wasmiddel

Zet twee potten klaar en vul deze beide met 2,5 liter wasmiddel. Als je lege wasmiddelflessen wil hergebruiken, giet het dan nog niet in de flessen want dan kun je het niet goed meer doorroeren. Gebruik dan een extra pan of grote mengkom.

zelf maken van vloeibaar wasmiddel

Weeg +/- 40 gram soda af en voeg toe aan één van de potten. Dit is voor de witte was, soda heeft namelijk een licht blekend effect. Roer de soda goed door met de garde totdat het volledig is opgelost.

zelf maken van vloeibaar wasmiddel

Optioneel: voeg aan beide potten etherische olie toe en roer dit kort door. De hoeveelheid druppels is afhankelijk van hoe sterk je het wasmiddel wil laten ruiken. Zelf gebruik ik +/- 20 druppels. Mocht je later toch niet tevreden zijn over de geur, dan kun je altijd meer druppels toevoegen en het nog even doorroeren.

Het wasmiddel moet nu een aantal uur staan. Zelf maak ik het meestal ’s middags/ ’s avonds zodat het de volgende ochtend zeker de juiste dikte heeft.

zelf maken van vloeibaar wasmiddel

Je kan dan nog even met de garde (of een staafmixer) erdoor om het wasmiddel wat gladder te maken maar dit hoeft niet. Het is afhankelijk van de zeep die je gebruikt hebt hoe glad het wasmiddel van zichzelf wordt. Klaar is je zelfgemaakte, goedkope, duurzame en milieubesparende wasmiddel!

Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen

 Zo bespaar je maar liefst 10.000 euro. Dit zijn de 7 tips!

→  Zelfvoorzienend leven. Hoe doe je dat? (met tips)

→ Zeven tips om duurzaam te shoppen

→  Pieter Pot maakt verpakkingsvrij boodschappen doen makkelijk voor iedereen.

Heb je vragen over zelf wasmiddel maken en of een duurzaam leven? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram. 

Lees ook:  5x duurzame kleding winkels in Amsterdam
Maayke Cornelissen

Maayke (32) heeft een passie voor milieu, duurzaamheid en gezondheid en woont sinds een jaar in Andalusië met haar gezin om groener en vrijer te kunnen leven. Haar baan als orthopedagoog combineren met het prille moederschap zorgde voor stress. Ook liep het gezin al een tijd met het idee om te emigreren omdat ‘het Hollandse leven’ hen niet meer goed paste. Na een maand door Andalusië te hebben getrokken, vonden zij hun droomplek: een verwaarloosde finca met mangofarm, een groot huis en waanzinnige vergezichten. Hier zouden zij wel eens hun droom kunnen verwezenlijken!

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.