Zeilen in Kroatië: mijn ervaring & tips voor een zeilvakantie

Stop! Voordat je denkt, zeilen is niet mijn ding, niet wegklikken! Zelf was ik namelijk ook geen groot fan van zeilen en zelfstandig zeilen kan ik nog steeds niet. Maar travellers, wij gaan een uitdaging toch niet uit de weg? Daarnaast, wil je echt tot rust komen, dan is zeilen in Kroatië een goede keus!

Zeilvakantie Kroatië

Hoe ik erop gekomen ben om op zeilvakantie naar Kroatië te gaan? Nou, mijn vader is een zeiler in hart en nieren. Hij heeft zijn eigen catamaran en tijdens het seizoen gaat hij met veel plezier iedere woensdag zeilen. Zelf, als kind, ging ik wel eens mee. Een beetje bungelen in de trapeze, terwijl mijn vader de boot bestuurde, vond ik heerlijk.

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Toen mijn vader elf jaar geleden voorstelde om te gaan zeilen met een goede vriend van hem en zijn dochter (wat een goede vriendin van mij is geworden) vond ik het spannend en leuk tegelijkertijd. Ten eerste wie gaat er nou zeilen met haar vader en daarnaast had ik nog van weinig mensen om mij heen gehoord dat ze een bootje huurden in Kroatië om daar te gaan zeilen. Dus, zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels zijn we al drie keer in Kroatië wezen zeilen en ik ben fan! Waarom jij ook moet gaan zeilen in Kroatië? Dat vertel ik in dit artikel. 

Zeilen in Kroatië is (redelijk) voordelig!

Ik kan niet bij iedereen in de portemonnee kijken. Maar het voordeel van een zeilvakantie is dat je voordelig je boodschappen in Nederland kunt doen én je verder gemaakte kosten deelt door het aantal personen op de boot. Zoals men ook wel eens zegt: je kunt het zo duur maken als je zelf wil.

Kosten zeilen in Kroatië:

Voor je zeilvakantie naar Kroatië zijn er natuurlijk diverse kosten, maar je moet sowieso rekening houden met onderstaande grote kosten. Er kunnen nog extra kosten bij komen, maar als je niet te gek doet op je reis dan zouden de kosten niet veel hoger uitvallen. 

De reis:

Het is ongeveer twee uur vliegen naar Kroatië en meerdere keren per dag wordt er gevlogen vanuit Amsterdam naar diverse bestemmingen in Kroatië. Met Transavia vlogen wij voor 73 euro vanuit Rotterdam naar Zadar.

Ga je met de auto, dan moet je rekening houden met eventueel een overnachting (het is namelijk ver rijden), benzine, tol en een Vignet. De kosten voor het gaan met de auto zullen uitkomen op een bedrag van ongeveer 600 euro. Dit deel je uiteraard met het aantal personen in de auto.

De zeilboot:

Je kunt kiezen voor een oude boot, een nieuwe boot, een grotere boot of een boot voor precies het aantal personen. Wij hebben onze boot uit 2017, geschikt voor 6 personen, gehuurd bij Asta-Yachting. Dit heeft ons 1181,50 gekost.

Boodschappen:

Wij halen onze boodschappen altijd van te voren in Nederland. Naast dat dit goedkoper is, is het ook handiger. Zo laten wij ons vlees invriezen bij de slager en bewaren wij dit onderweg in een koelbox. Na aankomst op de boot gaat het vlees in de koekast. De hele week blijft het vlees dan vers en bevroren. s ‘Morgens bepaal je wat je die avond wil eten en dit haal je uit de koeling om te laten ontdooien. In totaal waren wij voor een week, met vier personen, 300 euro kwijt. 

Ligplaats:

Aanmeren in een haven is duurder dan gratis overnachten in de baai. Dan zijn de kosten voor eventueel uit eten nog niet mee gerekend. Daarnaast is een ligplaats in de kleine haven weer goedkoper dan een ligplaats in de grote haven. Een ligplaats in Sali heeft ons 40,50 euro gekost en een ligplaats in Zadar 69,44 euro. Aan jou de keus om iedere avond in een baai te liggen of in een haven.

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Lees ook: Balkan roadtrip: 3-weekse rondreis + de tips!

Voor een week zeilen in Kroatië, waarbij onze vaders met de auto naar Kroatië zijn gereden, mijn vriendin en ik erachteraan zijn gevlogen en we gezamenlijk terug zijn gereden zijn de kosten 3000 euro totaal. Dit komt neer op 750 euro per persoon.

Zeilen in Kroatië leert je loslaten

Voor alle planners onder ons, zeilen in Kroatië leert je loslaten. In eerste instantie kost het vooral in Nederland wat denkwerk, want je moet de boodschappen halen voor een hele week. Maar als je dan eenmaal op de boot zit, moet je je overgeven aan het weer en dan voornamelijk de wind, aan de hand daarvan bepaal je je route en waar je die nacht gaat ankeren. Verder? Naast uiteraard het zeilen, gewoon heel veel chillen tijdens je zeilvakantie in Kroatië. Het is echt een relax vakantie to the max. 

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Wij ankerden (bijna) iedere dag in een baai. Met een beetje geluk lig je er helemaal alleen! Met mooi weer kun je dan rondom de boot zwemmen, zonnen en wellicht een dutje doen en ‘s avonds met een motorbootje naar de kust om daar een vuurtje te stoken en te barbecuen met het vlees dat je die ochtend uit de koeling hebt gehaald. Het is wel handig om koplampjes mee te nemen, want het wordt snel donker en je moet nog met het motorbootje terug naar je eigen boot! Daarnaast is een barbecue rekje en wellicht iets om op te zitten ook zeker handig. Heb je wat pech met het weer, dan ga je de kajuit in, tijd voor spelletjes en genieten van de regen die je hoort tikken op de boot. Weer of geen weer, uiteraard kan een biertje op zijn tijd ook geen kwaad. 

De mooiste plekjes van Kroatië ontdekken

Waarom wij gaan zeilen in Kroatië? Naast dat je bijna altijd (wij hadden even wat pech) mooi en goed zeilweer hebt in Kroatië, heeft Kroatië ontzettend veel leuke kleine dorpjes en eilandjes waar je ook in een haven kan overnachten. Ondanks dat overnachten in de baai natuurlijk goedkoper is raad ik je aan om een keer of twee tijdens de week te overnachten in de haven. Dit ook omdat je aan boord niet genoeg water hebt om uitgebreid te douchen. 

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Wij hebben tijdens onze zeiltrip aangemeerd in Zadar én Sali, twee totaal verschillende havens, met beide hun eigen charme! Waar Zadar een grote toeristenstad is, is Sali klein en pittoresk. 

Wat heb je nodig als je wilt zeilen in Kroatië? 

Als je gaat zeilen in Kroatië hoef je niet te kunnen zeilen, maar je hebt wel een zeiler nodig. Uiteindelijk moet de boot namelijk wel bezeild worden. Het is dus zeker handig (een must) als je iemand bij je hebt die de boel aan de praat krijgt. Mijn vader is voornamelijk diegene met kennis van zeilen en stuurde de rest aan. Zo leerden wij gedurende de week de regels op zee, hoe je de zeilen in de juiste positie ten op zichtte van de wind kan krijgen en we leerden hoe we konden lezen van een digitale kaart.

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Daarnaast heb je ook iemand nodig die een internationaal vaarbewijs (ICC) en zijn/haar marifoonbewijs heeft. Deze zijn verplicht om een boot te kunnen huren. Ik heb uiteindelijk besloten om het vaarbewijs (ICC) ook zelf te behalen. Het is vergelijkbaar met het behalen van je auto theorie examen, het is even doorbijten, maar het is zeker te doen én handig om te hebben! Je kunt je vaarbewijs halen via Vamex. Vanaf 1 januari 2020 zal het behalen van je vaarbewijs via CBR gaan.

Extra tips voor een zeilvakantie in Kroatië

Let er wel een beetje op dat je de stranden schoon achterlaat. De kleine eilandjes van Kroatië hebben al genoeg te kampen met plastic dat aanspoelt. Tijdens het varen verlies je al snel iets, zoals een pet (jup, dit is ons ook gebeurt) waar de zee niet veel mee kan. Dus zorg ervoor dat je tijdens het zeilen alles goed vast hebt liggen of in de kajuit en dat je na het barbecuen al je afval weer keurig meeneemt om later in de haven weg te gooien.

Zeilen in Kroatië: ervaring + tips voor een zeilvakantie

Een leuk idee is om een week zeilen in Kroatië te combineren met een rondreis door Kroatië. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Rondreis Kroatië: Van Zagreb via de Dalmatische kust naar Dubrovnik. Vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Tessa Koster
Tessa Koster

Tessa (27) woont in Nijmegen en werkt met veel plezier als junior inkoper. Het liefst gaat ze op reis en daarom gaan al haar vakantiedagen op aan reizen. Het kan haar niet ver genoeg!

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. En het verhaal is de grootste onzin die er is!
    Bevroren vlees in een koelbox meenemen op het vliegtuig!
    Gesteld dat het mag, gun de Kroatische bevolking ook wat inkomsten door je vlees ginder te kopen.

    En over dat bbq-en op een strandje zullen we ’t maar niet hebben. Sommige mensen zijn nu eenmaal niet slimmer.Dat bewijzen de jaarlijks weerkerende bosbranden!

    Laat één lettertje weg van de webpagina en je weet wat ik er van vind: nonsens!