Zakendoen in Spanje is een hele uitdaging

Nadat we in ons nieuwe huis gesetteld waren begon ons Spaanse leven. En bij een nieuw Spaans leven horen natuurlijk ook de benodigde papieren. Wij hadden alles in Nederland achtergelaten en moesten ons bij de lokale autoriteiten inschrijven. In Nederland waren we gewend om alles even snel online te regelen. Een adreswijziging, het inschrijven bij een instantie of het opzeggen van een abonnement. In Spanje is dat iets anders geregeld. Bijna alles gaat nog met pen en papier en om te tekenen moet je ergens fysiek aanwezig zijn.

Voor ons Nederlanders was het even wennen in Spanje

Voor elk benodigd document is een stapel papieren nodig. En deze mogen doorgaans niet ouder zijn dan drie maanden, dus het is vaak een race tegen de klok of een proces dat eindeloos duurt. De kunst is om je hierbij neer te leggen en mee te gaan in de “mañana mañana” mentaliteit. Voor Noord-Europeanen is het wennen en ook wij moeten na een jaar nog af en toe tot tien tellen.

We merkten al snel dat de benodigde informatie per persoon of instantie kon verschillen. Het kostten ons weken en soms maanden om zaken te regelen of uitgezocht te krijgen. Een veel voorkomende uitdaging in Spanje. De enige manier om zaken geregeld te krijgen, is het in de arm nemen van een “Gestor”. Dit is een persoon die alle administratieve rompslomp uit handen neemt en zorgt voor duidelijke informatie. Een geschenk uit de hemel.

Twee maanden nadat we in het huis getrokken waren kon de verbouwing beginnen. We hadden een betrouwbare lokale aannemer ingehuurd die ongeveer vier maanden nodig zou hebben. Vanwege onze creatieve achtergrond en het vele reizen hadden we precies voor ogen hoe alles eruit moest komen te zien. Onze ontwerpen leken goed te combineren met de technische kennis van de aannemer. Om de kosten te drukken besloten we zelf een groot deel van het sloopwerk te doen. Een hele klus, vooral om het bouwafval in de container te laden met 35 graden. Toch genoten we ervan. We vonden het belangrijk om ook zelf een steentje bij te dragen.   

Verhuizen naar Spanje, moodboards
Onze concept wall

De verbouwing was in volle gang toen we een enorme tegenslag kregen te verduren. Onze dierbare hond Manu liep al een aantal weken mank en onze eerste indruk was een blessure door het spelen. Maar na meerdere onderzoeken, ingezwachtelde poten en scans werd de meest agressieve vorm van botkanker geconstateerd. Met uitzaaiingen in zijn longen. Het was een enorme klap in ons gezicht. Dit hadden we nooit verwacht bij een fitte hond van amper 2 jaar. 

We moesten ineens een beslissing nemen over leven en dood.

Tussen alle chaos van de verbouwing door moesten we letterlijk een beslissing nemen over leven en dood. Wij konden aankomende jaren zonder Manu niet voorstellen, hij was onze lieveling. Maar we zagen hem per dag aftakelen, de pijn was ondragelijk en zijn zin in het leven was er niet meer. Toen was het voor ons duidelijk dat we hem moesten laten gaan. De dierenarts heeft hem bij ons thuis laten inslapen en hij heeft een mooie en waardige laatste rustplek gekregen. 

Honden Manu met zijn broertje Juma bij Casa Alba
Manu met zijn broertje Juma

Het overlijden van Manu sloeg in als een bom, we zaten emotioneel gezien aan onze target. Door de gehele situatie werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Waarom waren we ook alweer in Spanje? Wat was de essentie van onze emigratie en ons nieuwe Spaanse leven?

Lees ook: We hadden een perfect leven in Nederland, maar emigreerden toch naar Spanje.

In ieder geval niet om constant gestrest te zijn over de verbouwing, op elkaar te fitten en 24/7 door te knallen. We waren naar Spanje gekomen om te genieten en om een fantastisch eigen bedrijf op te bouwen. Soms even stilstaan en genieten van het moment was iets wat we al maanden niet hadden gedaan.

Soms even stilstaan en genieten van het moment was iets wat we al maanden niet hadden gedaan.

De verbouwing ging ondertussen gewoon door en dat was op z’n zachtst gezegd lastig. Ons hoofd stond er totaal niet naar. De bouwvakkers waren vijf of soms zes dagen in de week over de vloer en we moesten constant opletten. Werden de elektrapunten wel op de gemarkeerde plekken aangebracht? Waren de afmetingen van dat ene muurtje wel zoals we hadden aangegeven? En waarom werd er cement gestort op een plek waar planten moesten komen? We verloren zeker twee maanden aan productief zijn door het proces met Manu. Alles werd in perspectief geplaatst en daardoor kon het ons ook even niet zoveel schelen waar dat ene stopcontact kwam.

Gaandeweg leerden we dat een verbouwing in Spanje een behoorlijke uitdaging is. De miscommunicatie of het niet communiceren, en het verschil in mening over afwerking en kwaliteit. Het nadeel in onze situatie was dat wij woonden, en dus veel aanwezig waren, op de plek van verbouwing. Wij zagen alles gebeuren.

Het voordeel was dan weer dat we gelukkig veel op tijd konden rechttrekken. Helaas had de aannemer hierdoor het idee dat hij minder aanwezig hoefde te zijn. Regelmatig probeerden we afstand te houden of bewust een half dagje weg te zijn, maar er waren altijd verrassingen als we thuiskwamen. Verrassingen die soms nog hersteld konden worden maar vaak ook niet.

Uiteindelijk duurde de gehele verbouwing inclusief de afwerking door onszelf ruim acht maanden.

Nadat de verbouwing klaar was hadden wij eindelijk zelf de tijd om alles af te werken. Het nam behoorlijk wat maanden in beslag totdat we tevreden waren met het resultaat. Er was een oneindig lange waslijst met taken die we samen moesten klaren.

Lees ook: Emigreren naar Spanje was alles behalve makkelijk.

Er moest veel geverfd worden, iets wat ik voornamelijk op me nam. Yalcin deed het vele kluswerk. En dan hadden we daarnaast nog de tuin van 6000m2 die aan een make-over toe was. Af en toe konden we nog iemand inhuren om te helpen met specialistische taken zoals stucen of tegels leggen. Maar het resterende budget was bedoeld voor de vaste lasten totdat we de eerste gasten zouden kunnen ontvangen.

Yasin verbouwen in Spanje, verhuizen uit Nederland
Maatwerk

Uiteindelijk duurde de gehele verbouwing inclusief de afwerking door onszelf ruim acht maanden. Hadden we ons hierop verkeken? Ja, absoluut. We hadden een realistisch business plan en waren verre van naief, maar hadden niet kunnen inschatten dat we zoveel tijd kwijt zouden zijn aan plaatsvervangend aannemer spelen. Daarnaast verloren we ook veel tijd aan het wachten op correcte kozijnen en ander maatwerk. Mañana mañana was vaak het welbekende antwoord.

Boutique hotel Casa Alba boek nu een weekend Spanje, zon en natuur vakantie
Boutique Bed & Breakfast Casa Alba na de verbouwing

Afgelopen februari waren we eindelijk klaar om vol trots onze deuren te openen voor de eerste gasten. Boekingen stroomden binnen en we kregen steeds meer volgers via Social Media. We konden niet wachten om te starten en ons paradijsje te delen. Een maand lang ontvingen we gasten, serveerden heerlijke ontbijtjes en zagen blije gezichten weer vertrekken. En toen kwam half maart Covid-19 ineens om de hoek kijken…

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties! Interesse om te overnachten in onze finca in Spanje? Neem dan een kijkje op Casa Alba. Denk je er over na om ook te gaan emigreren naar Spanje? Lees dan het boek emigreren naar Spanje. Het delen van dit artikel wordt altijd gewaardeerd! Blijf op de hoogte via Facebook! 


 

Carlijn Blaauw
Carlijn Blaauw

Carlijn (39) woont met haar man Yalçin en hond Juma in het zuiden van Spanje. Samen zijn ze een jaar geleden uit Amsterdam vertrokken om hun droom, een eigen Bed&Breakfast, te realiseren. Hun droom Casa Alba is te volgen op Instagram. Voor DailyNonsense.nl schrijft ze over het opbouwen van hun bedrijf en leven in Spanje.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP