Werken in Australië. Living the dream of de hel op aarde?

We varen langs de kust van Portugal. Het is de zomer van 2017. “Hé Nien, het leven is toch fantastisch met zon, zee en strand? Kunnen we de winter niet skippen en ergens anders gaan werken?” Nina lacht. “Dat zou super tof zijn, ik ben in! Laten we gaan werken in Australië, daar heb je mooie mannen, mooi weer én je kan er veel geld verdienen”.

Als je denkt dat dromen niet uitkomen dan heb je het mis. Wij zijn het bewijs. Werken in Australië, onze droom, kwam vorig jaar uit. Althans, het begon allemaal met dat ene grapje in Portugal. Nadat we bedacht hadden om naar Australie te vetrekken ging alles opeens heel snel. 

Nog geen twee weken later hadden we ons werkvisum voor Australië binnen. Maris nam ontslag van haar huidige horeca baan en Nina zei haar appartement in Arnhem op. Daarna boekten we ons ticket en 6 weken na de dag dat we ‘zomaar’ even meegingen op de boot in Portugal, vertrokken we naar Sydney, Australië. 

Werken in Australië Nina en Maris vertrek Schiphol

Onze ouders hadden het er zwaar mee. Daar gaan ze dan, onze dochters op avontuur. We hadden zelf geen idee wat we gingen doen. We gingen namelijk zonder reisplan, zonder backpack maar mét een koffer dit avontuur aan. Om onze ouders gerust te stellen hadden we een plan bedacht. We leggen alles vast op camera. We gaan vloggen over werken in Australië en delen het op YouTube, zodat iedereen kan zien wat we daar gaan uitspoken. Na een emotioneel afscheid op het vliegveld verdwenen wij door de douane.

Eigenlijk zonder dat we het door hadden werd daar onze droom realiteit. Al viel die droom in werkelijkheid ook vaak tegen. Het is niet altijd leuk, reizen is tof maar het blijft een bumpy road met ups & downs, maar hey dat snappen jullie wel toch? 

In Sydney verbleven we de eerste twee weken in een hostel om vanuit daar werk te zoeken. We hadden verder niks gepland maar wilden gewoon werken op een plek met mooi weer. In Nederland is het altijd maar koud en regenachtig, maar daartegenover is Australië weer enorm duur. Wij hadden geen buffer dus hadden weinig keus; we moeten een baan vinden.

Om negen uur zat de hele lobby van het hostel al vol met backpackers die op hun laptop werk aan zoeken waren.

Nu denk je dat je snel aan werk komt in Australie. Nou forget it! Dat werk zoeken bleek nog niet zo makkelijk. Om negen uur zat de hele lobby van het hostel al vol met backpackers die op hun laptop werk in Australië aan zoeken waren. Wat een ellende. De moed zakte ons in de schoenen. En dat Aussie duur was, dat wisten we al, maar hoe zuinig we ook deden, het geld vloog onze portemonnee uit. Help?! Hoe gaan we dit in vredesnaam overleven? 

Om de schade een beetje te beperken liepen we elke dag een blokje om, om het goedkoopste blikje Cola zero en koffie te scoren uit de stad. Tot zover ‘living the dream’. Een horecabaan scoren in het centrum van Sydney bleek geen optie. Er was veel meer vraag dan aanbod.

Er zat niets anders op dan farmwork in de outback van Australië

Hey shit, dit hadden we natuurlijk niet gedacht. Er zat niets anders op dan farmwork in de outback van Australië. Dus dat werd ineens een serieuze optie. Dit werk is er namelijk in overvloed én daarmee kan je gelijk je tweedejaars visum krijgen.

Op Google Maps zochten we naar een farm die aan onze eisen voldeed. We besloten rond te bellen. Boer Ken uit Coonalpyn, eigenaar van een sheep & Caddie Farm kon wel twee fitte meiden die hem 40 uur in de week zouden helpen met achterstallig onderhoud, schapen hoeden en hekken repareren, gebruiken.

Werken in Australië Nina en Maris farmwork in de outback van Australië

We zeiden eigenlijk ja tegen een man die we niet kenden en waar we maar liefst twee uur naartoe moesten vliegen. Waar je in Nederland dus al zeurt over een uurtje in de trein voor je werk is dat in Australie totaal anders. Nietsvermoedend en geen idee wat ons te wachten stond boekten we een ticket en vlogen naar Adelaide. Boer Ken kwam ons daar ophalen en vanuit deze plek was het ook nog eens 2 uur rijden naar zijn huis. Compleet de outback in dus.

Als we van te voren wisten wat we nu weten hadden we nooit ja gezegd tegen deze job.

Onze ouders waren er natuurlijk niet heel blij mee en hebben zeker een aantal nachten wakker geleden. Tot de dag van vandaag snappen we nog steeds niet dat we daar zo nuchter ingingen. Want als we van te voren wisten wat we nu weten hadden we nooit ja gezegd tegen deze job. 

Eenmaal aangekomen hadden we een goede klik met de boer. Hij leek op het eerste gezicht een doodnormale man met een grote, schone stationcar. Maar na een week wisten we zeker dat, dat het enige schone was op de hele boerderij. De farmers in Australië hebben een iets andere levensstijl. Ze hechten minder waarde aan persoonlijke hygiëne, aan goed voedsel en aan een schone/insecten vrije leefomgeving. Kortom alles wat wij niet gewend zijn. 

De eerste dag stonden we echt huilend het hele huis schoon te maken.

Eerlijk? De eerste dag stonden we echt huilend het hele huis schoon te maken. Waarom we niet opgaven? Simpelweg omdat we zo ver van de bewoonde wereld zaten, dat een taxi bellen geen optie was. Maar eerlijk is eerlijk nadat we eenmaal een nachtje daar sliepen, konden we de tweede nacht ook wel aan. Zo leefden we van dag tot dag en uit hebben we het uiteindelijk drie maanden vol gehouden. 

Werken in Australië Nina en Maris farmwork in de outback van Australië

Het gekke is dat het een van de ergste dingen is geweest, die we ooit hebben gedaan. Maar op deze ergste periode kijken we soms ook wel met een goed gevoel op terug. Hoe is dat mogelijk zou je nu denken? Hoe kan zoiets heftigs toch als een droomleven aanvoelen? 

De komende tijd nemen we je op Daily Nonsense mee in ons verhaal. In ons volgende artikel schrijven we, hoe we het op die boerderij hebben overleefd en deze ervaring tot zoveel positiviteit heeft geleid.

Wil je meer weten over dit werken in Australië, heb je vragen, of wil je iets tegen deze twee meiden zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Nina & Maris
Nina & Maris

Nina & Maris, de een uit Arnhem, de ander uit Nijmegen. De een werkzaam in de politiek, de ander in de horeca. Twee vriendinnen die elke zomer samen werken in Portugal, waar ze dan drie maanden genieten van mooi weer, gezellige mensen en veel feestjes. Kortom, twee doodnormale stadsmeiden van eind twintig met een iets wat avontuurlijke instelling. Hoe heeft het zo kunnen lopen dat zij hun leven in Nederland hebben opgegeven en nu de hele wereld over reizen?

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Coonalpyn is lang de ‘outback’niet !! Ligt tussen Adelaide en Melbourne . Outback is als je 500-600 km van het dichtsbijzijnde ‘dorp’ zit .

  2. Hallo

    Ik zou graag meer over de tijd in Australië willen lezen. Jullie ervaringen helpen me om een idee te krijgen hoe het is in het land.

    Ik heb een serieuze relatie met een vrouw en denk erover naar toe tegaan en bereid me erop voor, zodoende is alle informatie van harte welkom

    Groetjes guido

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP