Weekendje weg op de Veluwe. Dit zijn de tips!

Als je aan een weekendje weg op de Veluwe denkt dan denk je waarschijnlijk meteen aan een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit natuurgebied van 5400 hectare trekt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers en is zeker een must-go als je in de buurt bent. Maar wist je naast een bezoek brengen aan Nationaal Park de Hoge Veluwe nog veel meer kan doen en zien?

Begin april ging ik een lang weekend weg en sliep ik drie nachten in een natuurhuisje op de Veluwe. Samen met een vriendin verkende ik samen de omgeving en genoot ik vooral van de rust. Wil je er ook even tussenuit en graag de rust opzoeken? Check dan hieronder mijn tips voor een weekendje op de Veluwe.

Bekijk stuifzandgebied Kootwijkerzand vanaf grote hoogte

Kootwijkerzand, ook wel de sahara van Europa genoemd, staat met stipt op nummer 1 als de mooiste bezienswaardigheden van de Veluwe. Kooterwijkerzand is een stuifzandgebied en met 700 hectare aan stuifzand daarmee ook het grootste stuifzandgebied van Europa.

Ik moet toegeven dat voor mijn weekendje weg op de Veluwe ik nog nooit van Kootwijkerzand gehoord had. Eenmaal aangekomen in dit gebied viel mijn mond open. Je moet echt even twee keer met je ogen knipperen, want je hebt echt het gevoel alsof je ergens in Afrika bent beland (in plaats van in Nederland).

stuifzandgebied Kootwijkerzand - uitkijktoren Kootwijk - tips voor een weekendje weg op de Veluwe

Een must-do tijdens je bezoek aan Kooterwijkerzand is het beklimmen van de uitkijktoren Kootwijk. Bovenstaande foto is gemaakt vanaf de uitkijktoren Kootwijk, welke je een adembenemend uitzicht geeft over het stuifzandgebied.

Hoe kom bij uitkijktoren Kootwijk?

Bezoek je Kootwijkerzand met de auto, dan is het het handigst om in de navigatie uitkijktoren Kootwijk in te voeren. Vanaf het dorp Kootwijk wordt de route naar de uitkijktoren Kootwijk ook met bewegwijzering aangegeven. Op ongeveer 5 minuten lopen vanaf de uitkijktoren is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf deze parkeerplaats start ook een 3km durende wandelroute.

Verken de Ginkelse Heide met de hilarische loopfiets.

‘Loopfietsen, wat is dat?’ precies dat is wat ik zei toen de eigenaresse van Tiny15 ons adviseerden om de loopfietsen van de Veluwe Specialist uit te proberen. De loopfiets is een combinatie van een fiets, een step en een loopband.

De loopfiets is elektrisch, waardoor je op de hoogste stand een snelheid tot wel 20km uur bereikt en ja, dan scheur je echt over de weg heen. Hilarisch!

Hoe werkt het huren van een loopfiets?

De loopfiets is te huur bij de Veluwe Specialist, welke verschillende vestiging heeft verspreid over de dorpen op de Veluwe. Wij huurden onze loopfietsen bij de Veluwe Specialist in Otterloo. Naast de loopfiets krijg je ook een route mee welke handig vastzit op een van de fietsen. Onze route was 20k lang en duurde +/- 2,5 uur.

In het begin was het allemaal even wennen. Balans houden, even uitzoeken hoe het werk, je kent het wel. Maar als je dan eenmaal de smaak te pakken hebt, dan kan je meters gaan maken.

Onze route ging langs het middelpunt van Nederland, via de Ginkelse Heide en park Planken Wambuis weer terug naar het dorp Otterloo. Deze route is echt een aanrader en vooral van de Ginkelse Heide was ik erg onder de indruk.

Op de Ginkse Heide heb je de kans om wilde stieren en paarden te spotten! Het is daarom aan te raden om net iets meer tijd uit te trekken voor dit deel van de route en bijvoorbeeld te gaan picknicken of wandelen op de Ginkselse Heide.

  • Maak sowieso een stop bij Boerderij Mossel om iets te gaan drinken en de overheerlijke appeltaart uit te proberen. Vanaf Boerderij Mossel is het ongeveer nog een uurtje met de loopfiets terug naar Otterloo.
  • Loopfietsen bij de Veluwe Specialist zijn te huur vanaf 25 euro per persoon.

Geniet van de zonsondergang bij Planken Wambuis

Wij bezochten de Veluwe in april en ondanks dat het fris was, was het iedere dag heerlijk zonnig. Feit is dat we maar liefst twee avonden erin faalden om een goede zonsondergang plek op de Veluwe te vinden. Maar hey, 3x is scheepsrecht, de derde avond hadden we beet!

Planken Wambuis, tips voor weekendje weg Op de Veluwe

Ben je op zoek naar een goede zonsondergang plek op de Veluwe dan kan ik je zeker het stuifzandgebied in Planken Wambuis aanbevelen. Wij betraden het park vanaf de ingang bij EuroParcs Resort De Wije Werelt om vanaf hier de rode paaltjes te volgen richting het stuifzandgebied (je gaat eerst echt het bos is en bereikt het gebeid na ongeveer 5 tot 10 minuten).

Bovenstaande tips zijn de tips die je zeker moet doen als je een weekendje weg op de Veluwe boekt. Hieronder nog een aantal extra tips die altijd handig kunnen zijn.

Extra tips voor een weekendje weg op de Veluwe

Onderstaande tips zijn in de buurt van Droompark de Zanding, waar ik samen met een vriendinnetje drie nachten in een natuurhuisje heb geslapen.

  • In Otterloo ligt de Veluwse asperge boerderij. De Veluwse aspergeboerderij is al jaren een begrip in de wijde omgeving en verkopen tijdens het aspergeseizoen dagelijks verse asperges. Super aanrader om hier tijdens je weekendje weg op de Veluwe asperges te kopen!
  • Op de Veluwe vind je talloze wandel, maar ook fietsroutes. Je kan natuurlijk altijd fietsen huren, maar veel handiger is het om je eigen fiets mee te nemen. Scheelt weer geld!
Fietsroutes op de Veluwe - weekendje weg
  • Houdt er rekening mee dat er een entree fee voor een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt gevraagd. De dag entree is 10,95 euro per persoon. Het is ook mogelijk om met een auto het park te betreden. Hiervoor betaal je 7,75 euro extra.
  • Bijzonder overnachten tijdens je weekendje weg op de Veluwe? Boek dan een natuurhuisje op de Veluwe. Meer hierover weten? Lees dan: Natuurhuisje Tiny15: Bijzonder overnachten op de Veluwe.

Vakantie in Nederland

Weet je nog niet zeker of je een vakantie in eigen land wilt boeken? Lees dan onderstaande artikelen om nog meer inspiratie op te doen en om overtuigd te raken dat een vakantie in Nederland (bijna) net zo leuk is als een vakantie in het buiteneland.

Voor nu alvast een vakantie!

Vragen over een weekendje op de Veluwe? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.