Weekendje weg naar Tilburg. Dit zijn de tips!

Yes! Ik mag weer een weekendje de Brabantse gezelligheid opzoeken! Dat is wat ik denk als ik hoor dat ik een weekendje op pad mag naar het bruisende Tilburg. Ik woon misschien wel in Nijmegen, maar ik ben geboren en getogen in Brabant en ik zal me altijd een ‘Brabantse’ blijven voelen. Ons land heeft zoveel mooie steden, dus hoe leuk is het om een weekendje weg in Nederland te gaan?

Tilburg is een stad wat barst van de creativiteit, energie en lokale helden die Tilburg de laatste jaren op de kaart zetten. Als ik aan Tilburg denk, dan denk ik aan de rijke textielhistorie, aan Guus Meeuwis met zijn zachte ‘g’, aan worstenbroodjes (en daardoor in één adem natúúrlijk ook aan Roy Donders), aan de grootse kermis met de bekende roze maandag en aan de enige echte Braboneger. Één en al gezelligheid dus! Ik kijk er naar uit om mezelf een geheel weekend onder te dompelen in deze compacte, maar complete stad en laat me dan ook graag verrassen.

Overnachten in Tilburg

Aangekomen in Tilburg worden we hartelijk onthaald bij B&B ‘De Burgerij’. ‘De Burgerij’ bevindt zich in het sfeervolle Dwaalgebied.

Weekendje weg naar Tilburg B&B ‘De Burgerij overnachten in Tilburg

We bekijken onze kamer en drinken er een goede latte macchiato. Ondertussen krijgen we uitleg over het ontstaan van de B&B en het aanbod van de verschillende kamers.

Hotel tips Tilburg centrum

Shoppen in Tilburg

Met positieve energie wandelen we naar het centrum en ontdekken we het aangename Dwaalgebied. Het Dwaalgebied heeft een mooi aanbod aan bijzondere boetiekjes en fijne conceptstores. Sla vooral de Nieuwlandstraat, de Willem ll straat en de Tuinstraat niet over. Gegarandeerd dat je hier een unieke vondst doet!

Deze ochtend gaan we op zoek naar de leukste vintage- en tweedehands winkels van Tilburg. Ben je benieuwd naar de uitkomst hiervan? In dit artikel vind je mijn tips, met daarbij een handig kaartje voor een leuke wandelroute langs al mijn favorieten.

Lunchen in Tilburg

Aangezien shoppen topsport is en je van sporten trek krijgt, zijn we heerlijk gaan lunchen bij ‘Cinecitta’. Al sinds 1916 heeft in dit historische pand voortdurend een bioscoop gevestigd gezeten. Bij ‘Cinecitta’ zijn ze niet zo van de blockbusters, maar kiezen ze voor bijzondere films en gaan ze niet met de massa mee.

Weekendje weg naar Tilburg restaurant Cinecitta

Met een voldaan gevoel kunnen we onze stadswandeling voortzetten. We laten ons meenemen naar onverwachte plekjes, straten en gebieden in Tilburg. Alles kan prima te voet worden ontdekt, wat super handig is!

De leukste wijken in Tilburg

We willen kennis maken met de verschillende sfeergebieden in Tilburg.

Spoorzone

Zo komen we bij de Spoorzone terecht. De Spoorzone is de oude NS-werkplaats en is één van de meest innoverende hang-outs van Tilburg. Eigenzinnig en experimenteel met een ruig randje. Of je nu op zoek bent naar een goede koffie, culinair wilt eten, rustig wilt werken of graag een dansje waagt op een underground party of een ander tof evenement; het kan hier allemaal!

Even later komen we langs een prachtig industrieel pand gewandeld, genaamd ‘RAW’. Op het zonovergoten terras wordt al gezellig geborreld. Regelmatig worden er leuke feestjes en bierfestivals georganiseerd. Ook heb ik gehoord dat de biefstuk er erg goed schijnt te zijn.

Weekendje weg naar Tilburg Spoorzone

Iets verderop in de Spoorzone zien we een gerestaureerde en monumentale treinloods met de naam ‘EVE’. We vinden het wel weer tijd voor een pauze, dus we nemen plaats op het grote terras en bestellen een drankje. Ook kun je hier de gehele dag terecht voor verrassende gerechten, bereid met eerlijke en verse producten. Neem ook binnen bij ‘EVE’ een kijkje, want het interieur is om door een ringetje te halen! Deze prachtige locatie is werkelijk een lust voor het oog!

Weekendje weg naar Tilburg Spoorzone restaurant EVE

Opgeladen en wel wandelen we verder door de Spoorzone. Het leuke aan de Spoorzone is dat alle locaties een eigen verhaal hebben. Zo lopen we voorbij ‘Eetbar de Wagon’. Dit is een unieke eetbar die zich bevindt in een authentiek treinstel uit 1930. Je kunt hier dus lunchen of dineren in een stijlvolle coupé. Romantiek ten top! En hoe heerlijk is het ook dat het herfst is en het nog zó’n prachtig weer is? Echt een nazomer cadeautje!

Weekendje weg naar Tilburg Spoorzone restaurant EVE

We slenteren nog wat door het centrum en daarna besluiten we om even terug te gaan naar onze B&B. Aangezien ik tijdens dit weekendje 26 weken zwanger ben, kan ik wel een powernapje gebruiken! Eenmaal ontwaakt uit mijn schoonheidsslaapje en weer opgefrist voor de avond wandelen we naar de Piushaven.

De Piushaven

De Piushaven is een plek waar een ongedwongen sfeer hangt, je prachtig kunt wandelen langs het water, kunt genieten van unieke winkels en kunt proeven van al het lekkers. Dat laatste staat bij ons op de planning! We gaan dineren bij ‘Restaurant RAK’, een nog redelijk nieuw restaurant in Tilburg. ‘Restaurant RAK’ heeft een moderne internationale keuken op hoog niveau en dat proef je. Ik kan de in roomboter gebakken zeetong iedereen aanraden. Hier ga ik zeker nog eens terug!

Weekendje weg naar Tilburg Piushaven Restaurant RAK

Weekendje weg naar Tilburg Piushaven Restaurant RAK

De volgende ochtend staat er een heerlijk Bourgondisch ontbijtje voor ons klaar bij ‘De Burgerij’. Ze gebruiken producten uit de eigen delicatessenwinkel, zoals de lekkere ham die we bij ons ontbijtje kregen. Het fijne aan ‘De Burgerij’ is het ultieme huiskamergevoel wat ze hebben weten te creëren. Ga zitten, voel je thuis en laat je verwennen.

Weekendje weg naar Tilburg B&B ‘De Burgerij overnachten in Tilburg

Na het ontbijt maken we ons op voor een ritje met de fietstaxi. De fietstaxi is een leuke, duurzame en goedkope manier om in de binnenstad ergens snel te komen. Theo van fietstaxitilburg.nl haalt ons op de afgesproken tijd op en brengt ons naar het TextielMuseum. Dit is net wat te ver om te lopen, dus een ideale uitkomst! Tijdens de rit vertelt Theo graag over zijn stad Tilburg. Hij geeft uitleg over de verschillende gebouwen, kunstwerken en parken waar we voorbij fietsen. Erg interessant!

Weekendje weg naar Tilburg fietstaxi tilburg

Eenmaal aangekomen bij het TextielMuseum spreken we af hoe laat we opgehaald willen worden. Daarna is het tijd om alles over textiel te gaan ontdekken in de voormalige textielfabriek.

Doen in Tilburg

We treffen een complex aan waar een eeuw lang textielfabrieken zijn gevestigd. De gerestaureerde panden bevatten het TextielMuseum en het TextielLab. Het moderne entreegebouw verbindt de twee historische panden met elkaar. Het is dan ook een makersmuseum waar heden en verleden samenkomen. Mooi om te zien hoe dit aan de buitenkant al zichtbaar is gemaakt.

In het museum wordt textiel getoond vanuit verschillende disciplines: design, kunst, mode, en techniek. Het maakproces van textiel staat hierbij centraal. We starten onze tour met het bezichtigen van ‘De Wollendekenfabriek 1900-1940’. Wat indrukwekkend!

Weekendje weg naar Tilburg Doen in Tilburg, Textielfabriek

Weekendje weg naar Tilburg Doen in Tilburg, Textielfabriek

Weekendje weg naar Tilburg Doen in Tilburg, Textielfabriek

Daarna komen we bij de tentoonstelling ‘Kleur & Abstractie’. In de expositie zie je stukken vanaf de jaren ‘60 tot nu. Ik heb me verwonderd over het brede spectrum aan abstracte textiele werken, want het is allemaal zo mooi! Deze tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 3 maart 2019.

Weekendje weg naar Tilburg Doen in Tilburg, Textielfabriek

We bezoeken ook nog de mooie tentoonstelling ‘Simply Scandinavian – Nordic Design 1945 – 2018’ (ik hóu zo van Scandinavisch design!) en het inspirerende TextielLab. In het TextielLab ben je getuige van wat ontwerpers, kunstenaars en architecten aan het maken zijn. Het biedt een uniek kijkje in de ‘ontwerpkeuken’ die normaal gesloten blijft. Door ter plekke te zien hoe samples en producten gecreëerd worden, word je echt deelgenoot gemaakt van het maakproces en dat vond ik erg inspirerend om te ervaren.

Lunchen bij TextielCafé

We sluiten de middag af met een lekkere lunch in het TextielCafé. Een fijne plek wat heel smaakvol is aangekleed. Het TextielMuseum heeft me positief verrast en het maakt een weekendje aan dé (van oudsher) textielstad voor mij compleet!

Weekendje weg naar Tilburg Doen in Tilburg, Textielfabriek lunch TextielCafe
Processed with VSCO with preset

Boek een weekendje weg naar Tilburg

Tilburg leent zich perfect voor een verrassend dagje of weekendje weg. Ik hoop dat ik jullie de nodige input heb gegeven om een fantastische stedentrip naar Tilburg te maken! Mocht ik nog leuke hotspots gemist hebben, laat het me weten. Dan heb ik weer een goede reden om nog eens terug te gaan! Vergeet niet: ‘Agge moar leut het!’ (betekenis vanuit het Tilburgs dialect: ‘als het maar gezellig is!’).

Ben je van plan om een weekendje weg naar Tilburg te boeken? Boek dan voordeling een accommodatie hier.

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Maartje van Hout
Maartje van Hout

Maartje (29) is lerares in het speciaal onderwijs en woont samen met haar vriend Geert en hondje Beer in Nijmegen. Ze wordt zen van yoga en heeft een grote voorliefde voor vintage. Kringloopwinkels, rommelmarkten en secondhandshops struint ze af, op zoek naar dat ene pareltje. Haar gouden tips deelt ze graag door erover te schrijven.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Super leuk artikel! Mijn vriend komt uit Brabant en heeft in Tilburg gewoond en gestudeerd. We zijn er nog vaak te vinden, maar ik kende deze plekjes nog niet, dus het lijkt mij super leuk om deze tips eens uit te proberen!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP