Weekendje weg naar Mechelen met kids. Dit zijn alle tips!

Wauw……en dan na 3 best persoonlijke verhalen mag ik opeens op een “pers-trip” naar Mechelen. Stiekem iets wat ik al heel lang wil doen en waar ik al een beetje op hoopte toen ik aan dit schrijfavontuur begon. En dan opeens, komt dit via een omweg op mijn pad. Dan zie je maar weer, uit het vertellen over iets negatiefs ontstaat toch weer iets positief. En alsof het feestje nog niet af was mocht niet alleen Ralph, maar ook Finn – onze zoon van 7 – mee,  want zeggen ze in Mechelen: “Mechelen is een echte ‘Kinderstad’”. 

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Mechelen bezoeken

Mechelen? Hoor ik je denken, wel van gehoord maar waar ligt dat eigenlijk? Ik wist wel dat het in België lag maar waar ligt Mechelen nou echt? De Belgische stad Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel en is vanaf Amsterdam nog geen 2 uurtjes rijden.

Bereikbaarheid

De stad is zowel met de auto, maar ook met de trein zeer goed te bereiken. Parkeren doe je in het weekend gratis bij het ‘Rode kruisplein’ en doordeweeks voor  een zeer laag tarief. Deze parkeerplaats ligt op nog geen 10 minuten lopen vanaf het centrum dus dat is goed te doen.

Dit alles bij elkaar maakt Mechelen zeer aantrekkelijk voor een weekendje weg. Misschien zelfs nog wel voor langer, want eerlijk, voor ons was een weekend Mechelen eigenlijk net te kort!

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Mechelen is een oud vestingstadje met nog veel elementen van vroeger. De stad was vroeger omringd door een stadsmuur met verschillende doorgangen waarvan er nu nog maar een overeind staat. Daarnaast staan er in de stad alleen al acht kerken en zijn diverse andere oude gebouwen bewaard gebleven. Een aanrader om te bezoeken is het begijnhof en de oude bier brouwerij, ‘het anker’. Hier kan je zelfs een rondleiding krijgen.

Shoppen in Mechelen

In de loop der jaren zijn in Mechelen vele leuke restaurantjes, barretjes en winkels geopend wat een mooie afwisseling biedt tussen oud en nieuw. Kom je puur voor het shoppen in Mechelen dan is deze Belgische stad niet meteen de stad om heen te gaan. Maar het biedt wel genoeg andere activiteiten en bezienswaardigheden om je een goed weekend te kunnen vermaken.

Mechelen bezoeken met kinderen

Voor elk kind dat Mechelen bezoekt heeft de Belgische stad Mechelen een gave rugzak klaar liggen. In deze rugzak zitten allemaal leuke spulletjes voor kinderen. Denk aan een sleutelhanger, een ballon, een plattegrond van de stad en boekjes met stadtours speciaal ontworpen voor kinderen.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Op de tas en de sleutelhanger is de mascotte Rommy afgebeeld.  Deze mascotte is in heel Mechelen te zien en geeft aan dat een plek geschikt is voor kinderen of dat er een speciale activiteit voor ze is.

Leerzame stadwandeling door de stad Mechelen

Om de stad geschikt te maken voor kinderen hebben ze in Mechelen verschillende routes uitgezet waarbij zowel de ouders als de kinderen veel leren en zien van de stad Mechelen. Door bij de routes gebruik te maken van opdrachten en spelletjes is het zowel voor de ouders als voor de kinderen leuk en leerzaam. Het fijne aan deze routes is ook dat ze geheel gratis te downloaden zijn. Mocht je toch liever de officiële boekjes hebben dan kan je deze kopen voor 3 euro.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

In onze rugzak zat een folder van ‘Mechelen stuurt je stappen’. In deze folder staan twee tochten die je leiden door stad met ieder een eigen thema. De ene tocht ‘Van arend tot zwaluw’ brengt je aan de hand van een dieren thema langs alle speciale plekken en gebouwen. De andere tocht ‘Met natte voeten’ leid je juist meer om de stad heen langs het water. Bij beide de tochten zit een plattegrond, leuke opdrachten en ontdekkingen voor kinderen. Ook zijn er onderweg op verschillende plekken ‘spelprikkels’ te vinden waar iets extra’s voor de kinderen te doen is. Denk bijvoorbeeld aan een speeltuin of een leerzaam spel.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Naast deze twee tochten heeft de stad Mechelen ook een kunstroute voor kinderen door de stad uitgezet.

Kunstroute in Mechelen voor kinderen

Op 10 elektriciteitskasten zijn interpretaties van wereldberoemde schilderijen geplakt. Daarbij hoort ook weer een opdrachten boekje met vragen.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

En dan als laatste nog een route langs alle kerken.

Kerk route met Rommy de mascotte

Tijden deze route, ook weer aan de hand van een opdrachten boekje, neemt de mascotte Rommy de kinderen mee langs en door de kerken door middel van leuke speelse opdrachten en spelletjes. Dit is ook weer een mooie combinatie tussen cultuur snuiven voor de ouders en door middel van spel en opdrachten een leerzame bezigheid voor kinderen.

Wat vonden wij:
Helaas hebben wij niet al deze routes kunnen doen doordat het weer wat slecht was. We hebben wel een stukje van ‘Mechelen stuurt je stappen’  gedaan en deze stadswandeling vinden we leuk en leerzaam. Houd er wel rekening mee dat de stadswandelingen en routes rond de leeftijd vanaf een jaar of 7/8 het leukst zijn. Beter gezegd als het kind zelfstandig kan lezen. Dit maakt de tochten namelijk nog net iets spannender doordat zij dan echt zelf de weg kunnen wijzen aan de hand van de route.

Musea in Mechelen

Ook als je geen mooi weer hebt, heeft Mechelen nog steeds van alles te bieden en hoef je je ook echt niet te vervelen. Zo hebben ze in en om Mechelen alleen al 4 museums. Nou denk je misschien niet meteen aan een museum als je met je kinderen op pad bent, maar dat verandert natuurlijk als het echte kindermuseums zijn of wanneer ze er een speciaal parcours hebben voor kinderen. Wij hebben zelf 3 van de 4 museums kunnen en mogen bezoeken, maar over alle 4 hebben wij hieronder een klein stukje geschreven.

Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum ligt op 5 minuten lopen vanaf de grote markt in Mechelen en is met drie verdiepingen goed voor 1 a 2 uurtjes lekker speelgoed kijken. De entree is 9,80 voor een volwassenen en 7,30 voor de kids. In het speelgoedmuseum kom letterlijk alles voorbij. Denk hierbij aan; het eerste blokje Lego ooit gemaakt, Playmobile door de jaren heen en ook de echte oude stukken zoals tolletjes van hout en schaatsen van botten uit een koe.

In het speelgoedmuseum bevindt zich ook een speelhal waar echt oude speeltafels staan. Er is een mogelijkheid om gratis de benodigde attributen te lenen om lekker nog even een potje te poolen of tafelvoetballen. Altijd leuk en zeker ook goed door ons gebruikt!

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Wat vonden wij:
Wij vonden dit een leuk museum. Finn was ook erg onder de indruk van al het Playmobile wat ze hadden staan. Ik denk dat we in het museum zelf 1 a 1,5 uur hebben rond gelopen en daarna nog een klein uurtje bezig zijn geweest in de speelhal met de speeltafels.
Helaas waren mijn pool-skills niet meer wat het is geweest. Daarnaast waren de stokken niet helemaal meer van de juiste kwaliteit, maar dat maakte de lol alleen maar groter.

Technopolis, ontdekken en experimenteren

Dit is eigenlijk het ‘Nemo’ van België. Wat betekent lekker ontdekken en experimenteren met alles wat er in het museum staat en hangt. In het Technopolis mag je overal aanzitten, op drukken en mee spelen. Bij binnenkomst krijgen de kinderen een polsbandje, waarmee je proefjes kunt activeren. Naast de vele experimenten en spellen die door de grote hal verspreid staan zijn er ook met regelmaat verschillende shows en workshops.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Het museum ligt net iets buiten de stad dus als je niet 50 minuten wilt lopen is het wel handig om even de auto te pakken. Vanaf het centrum van Mechelen is het ongeveer 10 minuten rijden. Parkeren is gratis en het een bezoek aan het museum kost 16 euro voor volwassen en 12,50 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Wat vonden wij:
Dit was voor Finn de nummer 1 activiteit. En ik moet zeggen vond het zelf ook erg leuk. We zijn een goeie halve dag binnen geweest, maar als je echt wilt kan je je er zeker een dag vermaken. Helemaal als je met meerdere kinderen bent. Voor de ouders is er een restaurant aanwezig dus met een goeie kop koffie in je hand hou je het hier makkelijk een hele tijd uit;-). Zeker een aanrader zijn de verschillende work-shops en shows die er worden gegeven.

Museum Hof van Busleyden

Het museum Hof van Busleyden is gevestigd in het mooie stadspaleis van Mechelen. Hier beleef je -aan de hand van schatten en verhalen- de bourgondische geschiedenis van de stad. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.

Misschien niet een onderwerp waarbij elk kind meteen enthousiast van zijn stoel springt, maar doordat ze in het museum een leuk familie parcours aan bieden wordt het museum aantrekkelijk voor groot en klein. De kinderen gaan met de ouders -aan de hand van een kaart- de route volgen door het museum. Op de kaart zitten verschillende luikjes en achter elk luikje zit een opdracht of verwijzing naar een van de gouden kubussen die in de verschillende museumzalen zijn opgesteld. In de kubussen zitten uitdagende en afwisselende opdrachten. De opdrachten variëren van een puzzel tot een verhaal of het zelf maken van een bouwwerk. Door dit familie parcours zien de kinderen alle stukken in het museum door een net wat speelsere bril. Het parcours wordt afgesloten op de zolder. Hier is de gelegenheid voor de kinderen om te knutselen en zo hun eigen kaart om te toveren tot een ‘Besloten hofje’. Aan de ouders is ook gedacht, want er staat een lekkere bank en een koffieautomaat;).

Wat vonden wij:
Ik vond dit een mooi en interessant museum. Het museum zelf is van binnen is heel modern en dit staat in mooi contrast met de oude kunststukken. Door het familie parcours te volgen hebben we alle kamers gezien. Ik had zelf het idee dat het voor Finn allemaal nog een beetje te serieus was, maar ik denk dat dat ligt aan de interesse van het kind. Ik zelf vond de opdrachten die ze bedacht hadden voor de kinderen wel erg leuk en leerzaam. Van bouwen met Kapla tot een opdracht met een echte VR-bril alles kwam aan bod.

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is een memoriaal museum en documentatiecentrum over de holocaust en mensenrechten. Dit thema is misschien ook niet iets waarbij je meteen aan de kinderen denkt, maar ook hier hebben ze speciaal familieparcours uitgezet.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Samen kunnen families het parcours ‘Het verhaal van Simon’ volgen.  Tijdens dit parcours komen ze aan de hand van een speurtocht met sleutels en kistjes te weten hoe Simon in de oorlog heeft kunnen ontsnappen. Het leuke is dat na afloop dit verhaal ook te koop is in de vorm van een prentenboek.

Kazerne Dossin is op loopafstand van het centrum. De entree voor kinderen is 4 euro en voor volwassen betaal je een tientje.

Wat vonden wij:
Doordat onze zoon Finn nog niet oud genoeg is hebben wij ervoor gekozen om dit museum niet te bezoeken. Het museum is eigenlijk geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, dit vooral omdat het onderwerp heftig is. Finn is niet zo’n stoere met dit soort dingen dus dat hield ons een beetje tegen. Het lijkt ons wel een heel mooi en interessant museum. 

Slapen in Mechelen

Ook hotels en restaurants in Mechelen spelen in op kinderstad Mechelen. Diverse hotels bieden kamers waar families met kinderen op 1 kamer kunnen slapen. Daarnaast noemen de meeste restaurants zichzelf vaak 100% kinderproef!

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Wij sliepen in het Novotel hotel en dit hotel heeft kamers voor gezinnen met maximaal 2 kinderen. Hebben jullie meer kinderen dan is het nog geen probleem, want onze kamer had een deur met directe toegang tot de kamer ernaast. Hierdoor kunnen er dus twee kamers geschakeld worden. De kamers zijn basic, maar wel netjes en schoon.

Het hotel bevindt zich midden in het centrum wat natuurlijk heel fijn is voor het bezoeken en bewandelen van de verschillende activiteiten.

Weekendje weg naar Mechelen met kids

Het hotel is ook ideaal als je je even fijn wilt terug trekken. De mannen konden zo nog heel stoer de grote Sint-Romboutskathedraal beklimmen. 538 treden omhoog en dus ook weer naar beneden, terwijl ik even in de kamer kon uitrusten. Of ze gingen even terug voor een potje tafelvoetbal en ik plofte even op de bank ernaast.

Eten en drinken in Mechelen

Nou gaat dit artikel natuurlijk over het feit dat Mechelen een echte kinderstad is, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de ouders niet worden vergeten. En zeg nou zelf, lekker kunnen eten in leuke hippe tenten of gewoon ergens een lekker drankje drinken is toch wel wat een weekendje weg naar Mechelen helemaal af maakt. Voor ons is dat zeker waar en in Mechelen werden wij op onze wenken bediend.

Een scala aan leuke restaurantjes en barretjes zitten verspreid door de stad. Het zijn er eigenlijk te veel om uit te kiezen. Dus wij hadden de mazzel dat er al een aantal voor ons waren uitgezocht, scheelde weer een hoop keuzestress;-)

Cafe de KUUB

Een lekker biertje, een cocktail of gewoon een glaasje fris -tijdens of na alle wandelingen- haal je bij ‘de KUUB’. Een gezellige cultureel cafeetje welke ook een ideale uitval basis is als het heldhaftige deel van de familie toch besluit om de toren te beklimmen en jij meer trekt hebt in een lekker bakje koffie! Let op, het is er wel altijd druk. Het kan dus zijn dat je even moet wachten op een tafeltje of op een lekker plekje op de bank. Ook kan je hier niet pinnen dus zorg voor genoeg contant geld.

Weekendje weg naar Mechelen met kids Cafe de Kuub

Ontbijt en lunchroom Foom

Op loopafstand van de Sint-Romboutskathedraal vind je Foom. Hier geniet je van een heerlijk ontbijtje met keuze uit eitjes, american pancakes, granolas of gewoon een lekker super vers croissantje.

Weekendje weg naar Mechelen met kids restaurant Foom

Brunch tent Sister Bean

Het idee van Sister Bean is simpel, lekker eten en lekkere koffie. Kom je laat uit je bed rollen? Ga dan lekker hier brunchen en geniet van verse salades, taarten, soep en heerlijke broodjes.

Restaurant Il Cardinale

Heb je aan het einde van de dag trek in een super lekkere verse hamburger met verse friet dan moet je echt bij ‘Il Cardinale’ wezen.

Weekendje weg naar Mechelen met kids Restaurant Il Cardinal

Restaurant De Cirque

Restaurant ‘De Cirque’ is 100% kindvriendelijk. Dit viel meteen op, want voordat we daar aan tafel zaten lagen de Suske en Wiskes al klaar. Naast een kinderkaart biedt restaurant De Cirque ook de mogelijkheid om de standaard gerechten van de kaart in kleinere porties te bestellen voor kinderen.

Weekendje weg naar Mechelen met kids Restaurant De Cirque

Onze mening; weekendje weg naar Mechelen met kinderen.

Wij vonden het alle drie een top weekend! We hebben veel gedaan en eigenlijk nog zoveel niet kunnen zien. Mechelen is echt een stad welke ingespeeld is op gezinnen en dat merk je aan alles. Denk hierbij aan  de wandeltochten tot de museums en van de hotels tot de restaurantjes. Letterlijk alles staat in het teken van gezinnen. Nu natuurlijk de vraag; is het daardoor heel druk of kan je over de kinderkopjes lopen? Nee zeker niet.

Het is ook zeker niet zo dat je in de restaurants tussen de rond rennende kinderen zit. Een weekendje weg naar Mechelen betekent voor zowel jou als voor jouw kind een leuk, leerzaam en gezellig verblijf! Wij zeggen DOEN.

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Lonneke Stevens
Lonneke Stevens

Lonneke (35) woont in Assendelft, heeft MS, houdt van reizen, en is inmiddels al bijna 15 jaar samen met Ralph. Daarnaast heeft ze een zoontje van 7, een leuke hond genaamd Lana en zit ze thuis omdat werken helaas niet meer kan. Toch probeert ze het beste uit haar leven te halen.

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Mooi geschreven. Fijn dat je die trip mocht doen. Ikzelf ben vorig jaar ook begonnen met het schrijven van een blog (www.komalo.be) over het leven met MS, omdat ik cognitief bezig wou blijven sinds ik al 4 jaar geleden ben moeten stoppen met werken. Tof om andere positieve verhalenbte lezen. Veel succes nog!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP