Weekendje weg naar Europa-Park. Dit zijn de tips!

Ongeveer 2 maanden geleden kregen wij de vraag of wij het leuk zouden vinden om voor Daily Nonsense naar het pretpark Europa-Park te gaan. Wij hoefden daar natuurlijk niet heel lang over na te denken natuurlijk. Zo’n kans laat je natuurlijk niet schieten, geheel verzorgd 2,5 dag een pretpark verkennen en dan ook nog met zijn 3-en. Natuurlijk kwam bij mij wel meteen de gedachten op dat dit best wel eens heel vermoeiend zou kunnen worden. Maar soms moet je dingen gewoon doen en al helemaal als je weet dat het een ervaring wordt die je niet meer vergeet en die je vooral de andere gezinsleden niet wilt onthouden. Dus na een vrij kort beraad was onze eind conclusie: Europa-park here we come!

Weekendje weg naar pretpark Europa Park

De kans is groot dat jij nu niet weet wat Europa-Park is of waar het ligt. Eigenlijk is dit best gek, want Europa-Park is al vijf jaar achter elkaar uitgeroepen tot ‘beste pretpark van de wereld’, ze hebben een Trip-advisor award gekregen voor ‘beste pretpark van Duitsland’ en dan hebben ze afgelopen week ook nog de award voor ‘beste uitje over de grens’ van de ANWB gekregen. Het kan niet op.

Europa-park ligt voor ons niet bepaald om de hoek. Dat zou dus ook een reden kunnen zijn dat wij in Nederland niet heel bekend zijn met dit park. Het is zelfs zo dat wij Nederlanders en de Belgen bij de 6% van de bezoekers zitten die niet uit Frankrijk, Duitsland of Zwitserland komen.

Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Maar is het de moeite waard om zo ver te rijden?  Ja zeker! Laat ik beginnen met het feit dat Europa-park net zo groot is als 150 voetbalvelden en meer dan 100 attracties heeft. Al ligt de focus van dit park op achtbanen, ze hebben er maar liefst 13, er is ook veel te beleven voor de minder waaghalzen en zelfs ook voor de allerkleinsten.

Weekendje weg naar pretpark Europa ParkJe kan altijd nog voor je eigen race auto gaan, kan je zelf bepalen hoe hard je gaat;)

Doordat Europa-Park zo groot is heb je zeker twee dagen om het hele park te beleven. Wij zelf waren er 2,5 dag en er zijn nog steeds attracties die we niet hebben gedaan. Zoals de echte ‘die hard’ pretpark bezoekers natuurlijk weten is het altijd slim om te zorgen dat je op tijd bij een park bent en dat je eerst je favoriete attracties doet.

Ook een tip die vele wel kennen is om achteraan in het park te beginnen. Vooral als je een beetje doorloopt ben je vaak de drukte voor en kun je snel al 1 of 2 hoofd attracties meepakken. Het fijne bij Europa-Park is dat daar ook de gaafste attractie liggen dus zorg dat je goeie loop schoenen aan hebt en gaan!

plattegrond Europapark achtbanen en attracties - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Nou is het zo dat wij de wachttijden in het park heel erg vonden meevallen. Wij waren in er in de Nederlandse mei vakantie en het langste wat wij moesten wachten was 30 minuten. Dit in tegenstelling tot andere parken waar de wachttijden als snel oplopen tot 90 minuten vonden wij echt een pluspunt.

Zoals de naam al doet vermoeden is het thema van Europa-Park, Europa. Dit thema is duidelijk doorgevoerd in het hele park. Het park in onderverdeeld in verschillende Europese landen en elk land heeft zijn geheel eigen thema. Dit is niet alleen terug te zien in de styling en de attracties van de werelden, maar dit is helemaal doorgevoerd tot aan het eten.

Eten in Europa-Park

Zo kan je tapas eten in Spanje, Italiaanse pasta in Italië en super vers gebakken broodjes in Frankrijk bij de boulangerie. Ik kan je zeggen; niet alleen de broodjes in Frankrijk zijn super vers, maar al het eten in het park is van goede kwaliteit. Van de kip nuggets die vers zijn gemaakt in het Rock café, de cappuccino met daarbij een koekje tot aan het eten wat wij kregen in de Saloon van het Camp Resort. Alles is met zorg en kwaliteit bereid en dat proef je! Zelf als je vegetarisch bent kom je in dit park niks te kort.

Eten en dineren - Weekendje weg naar pretpark Europa ParkEten in het rock café, veel en vers

Eten en dineren - Weekendje weg naar pretpark Europa ParkBroodjes bij de boulangerie, vers gebakken

De vier tofste achtbanen in Europa-Park

Ooit, in 1975, is Europa Park begonnen als showroom voor achtbanen. Inmiddels is deze showroom uitgegroeid tot een groot pretpark en hebben ze maar liefst 13 achtbanen.

  • Arthur is echt onze favoriete achtbaan in Europa Park. Ken je droomvlucht in de Efteling? Nou dit is een kruising tussen droomvlucht 3.0 en een achtbaan. Het is zo mooi en zo gaaf  dat je hier zeker twee of drie keer in wilt.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

  • Blue Fire (achteraf net iets te heftig voor ons zoontje, oeps) is een achtbaan waarbij je wordt afgeschoten en in 2,5 seconden naar de 100 gaat.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

  • Euro Mir is een super leuke achtbaan waarbij je karretje steeds ronddraait en je dus niet weet in welke richting je naar beneden gaat.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

  • Silver Star is met 73 meter hoogte de hoogste achtbaan van Europa-Park (gelukkig mocht mijn zoontje hier nog niet in en hadden wij dus mazzel;)).

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Zoals je al merkt is er niet een achtbaan hetzelfde en zijn ze allemaal weer even spannend. Om de beleving nog gaver te maken bieden ze ook nog de mogelijkheid om een VR-bril op te zetten in sommige achtbanen, waardoor de rit weer totaal anders wordt. Voor deze optie vragen ze wel een kleine bijdrage.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Parkbobsleebaan, ook echt een aanrader!

Naast als dat geweld van al die geweldige achtbanen biedt, zoals ik al eerder schreef, Europa-park nog veel meer. Er is een klein sprookjesbos, er zijn draaimolens, een kop en schotel, een attractie die je kunt vergelijken met de Carnaval van de Efteling en speciaal voor de kleinere kinderen een is er een heel themaland genaamd Ierland speciaal voor hun.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Aangezien wij samen met ons zoontje van bijna 8 het park hebben bezocht snap je wel dat wij vooral bij deze snelle attracties te vinden waren, maar met kleine kinderen kun je jezelf net zo goed een lange tijd in het park kan vermaken.

Naast alle attractie biedt Europa-Park ook vele shows en een parade

Naast deze attracties waarvan ik ze natuurlijk nog lang niet allemaal genoemd heb zijn er ook de hele dag door op verschillende plekken in het park shows. Dit kunnen vaste shows zijn binnen of kleine showtjes buiten.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

En dan zoals elk pretpark natuurlijk niet kan missen hebben ze elke middag de Parade. De parade begint elke dag rond 16:00/16:30 uur en heeft een vaste route door het park. Langs deze route zijn er genoeg plekken waar je goed zicht hebt voor groot en klein dus zo hoef je niks te missen.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Overnachten in Europa-Park

Wil je Europa-park meer dan een dag bezoeken? Dat kan! Rondom het park liggen namelijk verschillende accommodaties om te overnachten. Zo zijn er zijn diverse mooie hotels in de omgeving en daarnaast is er voor  de echte avonturiers een Camp resort, waar je in een blokhut of tipi tent kan slapen als een echte cowboy.

Tijdens ons verblijf in Europa-Park overnachten wij zelf in een blokhut. Deze blokhut heeft simpele kamers waar stapelbedden in staan en een aantal kastjes. Tip de blokhutten zijn geschakeld en daardoor erg gehorig. Ben je dus een slechte slaper dan is een tipi tent misschien een betere optie. Of zorg gewoon dat je hele goeie oordoppen mee neemt;).

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Hotels om te overnachten rondom Europa-Park

Europa-park heeft een aantal hotels die bij het park horen. Het voordeel van slapen in deze hotels is niet alleen dat het heel dichtbij het park is, maar ook dat de gasten van deze hotels een eigen ingang hebben en ook een half uur eerder dan de andere bezoekers naar binnen mogen.

Andere hotels in de buurt:

Nieuw in Europa-park in 2019 en 2020

Europa-park probeert altijd te blijven vernieuwen. Zo openen ze dit jaar een heel nieuw deel in thema gebied Scandanavia. Dit omdat dit vorig jaar in een brand totaal verwoest was. Daarnaast komt er in de herfst van 2019 een nieuwe attractie ‘Snorrie Touren’ en in 2020 sluiten ze hierbij aan met een hele nieuw waterpark ‘Rulantica’. Dit waterpark komt buiten het hoofd park en met deze aanwinst is een bezoek van 2 a 3 dagen echt een must.

De leukste achtbanen in Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Bereikbaarheid Europa-Park

Europa-park ligt 651 km vanaf Amsterdam in het Duitse plaatsje Rust en is het beste bereikbaar met de auto

Met de auto naar Europa-Park

Dit is voor ons dus de beste optie. Tenminste ik denk het minste gedoe. Zitten en gaan, zeker met kinderen altijd erg prettig. Oke,  je bent even onderweg, maar zeker als je dus meer dagen gaat is dit de moeite waard. Parkeren bij het park is met 7 euro per dag niet duur en als je gebruikt maakt van een accommodatie zelfs helemaal gratis.

Bereikbaarheid Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Met de trein naar Europa-Park

Ook met de trein is Europa-Park goed te bereiken. Vanuit Amsterdam ben je ongeveer 7:30 uur onderweg en reis je met de Thalys en de TGV via Frankrijk naar Ringsheim. Vanaf daar rijden er bussen naar het park.

Met de vliegtuig naar Europa-Park

Uiteraard kan je ook met het vliegtuig. Er zijn verschillende vliegvelden in de buurt waarvan er met regelmaat shuttle bussen naar het park rijden. Maar dit is zeker niet goedkoop. Zie hieronder een overzicht van de dichtstbijzijnde vliegvelden waarvandaan de shuttle bussen rijden:

  • Karlsruhe/Baden-Baden (64km)
  • Vliegveld EuroAirport Basel (90km)
  • Aéroport International Strasbourg (64km)
  • Black Forest Airport Lahr (20km)

Prijzen Europa-Park

De toegang tot het park kost voor 2-dagen 83,50 euro voor kinderen tot 11 jaar en 98,50 voor volwassenen. Uiteraard kan je ook kaarten kopen voor 1 dag, maar dat is in verhouding duurder. Een dagkaart kost 44,50 euro voor kinderen tot 11 jaar en 52 euro voor volwassenen.

Openingstijden Europa-Park

Het park is bijna het hele jaar geopend vanaf 9 uur tot ongeveer 18:00 (bij grote drukte zijn ze langer open), met uitzondering van november en de periode na de kerstvakantie tot aan begin april. In deze periodes knappen ze het park weer op en zorgen ze dat ze elke bezoeker de ultieme beleving van het park kunnen geven.

Wat vonden wij van Europa-park?

Dan als laatste wat vonden wij van Europa-park? Ik heb het aan het begin al een beetje verklapt, maar wij vonden het park echt helemaal top. Oke, het park mist misschien een beetje de magie van Disney, maar verder is alles, van de attracties tot aan het eten echt goed geregeld. Er is veel variatie in aanbod van attracties en het park blijft doordat het continu vernieuwd en uitbreid elke keer weer een nieuwe beleving.

Bereikbaarheid Europa Park - Weekendje weg naar pretpark Europa Park

Van een animatie muis aan je ontbijt tot aan de parade aan het einde van de dag het is een hele beleving. Wij komen zeker nog een keer terug en gaan dan ook zeker weer een paar dagen!

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Lonneke Stevens
Lonneke Stevens

Lonneke (35) woont in Assendelft, heeft MS, houdt van reizen, en is inmiddels al bijna 15 jaar samen met Ralph. Daarnaast heeft ze een zoontje van 7, een leuke hond genaamd Lana en zit ze thuis omdat werken helaas niet meer kan. Toch probeert ze het beste uit haar leven te halen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP