Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vulkaan El Teide op Tenerife bezoeken: dit zijn de tips!

De hoogste berg van Spanje is vulkaan El Teide (3718 m), die je vind in het noorden van het Canarische eiland Tenerife. De vulkaan is actief, maar bevindt zich in een slapende fase.

Uitzichtpunt Llano de Ucanca / Pico Viejo (3.135 m), El Teide ((3718 m) en Montaña Blanca (2.750 m)

Ga je op vakantie naar Tenerife, dan kan een bezoek aan deze vulkaan en het omliggende Nationaal park Teide niet ontbreken.

In 2021 beklom ik de, Mulhacén, de hoogste berg van het vaste land van Spanje. Lees hier meer over het beklimmen van de Mulhacén.

Hoe kom je in El Teide?

Het park is uitgestrekt en dagelijks komen velen toeristen van over het hele eiland hier naartoe. Voordat je de El Teide gaat bezoeken is het daarom erg handig om je in te lezen en eventueel een planning te maken.

Met de bus naar Nationaal park Teide

Vanaf het busstation Costa Adeje rijdt bus 342 rechtstreeks naar Nationaal Park El Teide. Deze bus maakt onder andere stops bij Boca Tauce (begin van wandelroute N28.), Hotel/restaurant Parador del Teide, Teleferico del Teide (dalstation kabelbaan) en Montaña Blanca (startpunt wandelroute N7.).

Als je wilt gaan wandelen kun je de bus gebruiken om van bijvoorbeeld Boca Tauce terug naar de parkeerplaats van de kabelbaan te gaan. De bus doet over die route zo’n 30 minuten, terwijl dit meer dan 2 uur extra wandelen is.

Nationaal park Teide bezoeken met de auto

Heb je een auto dan kun je ook het park met de auto bezoeken. Net na Chío op de TF-1 pak je afslag TF-38. Deze weg slingert dwars door het nationaal park, gaat op een gegeven moment over op de F-21 en loopt tot aan het startpunt van Sendero de Montaña Blanca (N7.).

Nationaal park Teide bezoeken met de auto

De weg door het park is al prachtig, want het landschap en weersomstandigheden veranderen constant. Het duurt een klein uurtje voordat je of het startpunt van de hike of het dalstation van de kabelbaan bereikt.

Een auto bij Sunny Cars huur je all-in (dus zonder verborgen kosten) voor ongeveer 50 euro per dag.

Wij hadden weinig tijd, zaten met een groep in een bus en konden daardoor niet of nauwelijks stoppen. Heb je een eigen huurauto tot je beschikking (sowieso een enorme aanrader als je op vakantie naar Tenerife gaat) dan raad ik het zeker aan om ook voldoende tijd voor deze weg uit te trekken.

El Teide bezoeken en/of beklimmen

Eenmaal aangekomen in het nationaal park word je waarschijnlijk net als ik overrompeld door de schoonheid van de natuur. Hoe ga je verder en omhoog? Ga je wandelen / hiken of pak je de kabelbaan naar de top van de El Teide?

Uitzichtpunt Llano de Ucanca

Voordat je die beslissing maakt adviseer ik eerst om een stop te maken bij uitkijkpunt Llano de Ucanca. Dit uitzichtpunt geeft je namelijk een perfect uitzicht op de drie naast elkaar gelegen vulkanen: Pico Viejo (3.135 m), El Teide ((3718 m) en Montaña Blanca (2.750 m). Vanaf dit uitkijkpunt start ook wandelroute N26.

Hierna kun je er voor kiezen om naar boven te wandelen of de kabelbaan te pakken.

Wandelroute Montaña Blanca – Pico del Teide (N7.)

De meest bekende en gelopen wandelroute in nationaal park Teide, die naar Pico del Teide gaat (mits je voor de laatste 170 meter een permit hebt), is wandelroute Montaña Blanca. De start van deze wandelroute (2.349m) ligt iets voorbij (om de hoek) het dalstation van de El Teide kabelbaan. Google maps: Sendero de Montaña Blanca.

Lees ook:  Noord Tenerife: 7x doen in La Laguna
Wandelroute Montaña Blanca - Pico del Teide (N7.)

De lengte van de route is 8,3km en loopt naar Mirador de La Fortaleza (3.536 m). Dit duurt, afhankelijk van je conditie, tussen de 3 en 4 uur. Vanaf het uitkijkpunt La Fortaleza begint route N11. naar La Rambleta (bergstatation van de kabelbaan). Deze wandelroute is kort en duurt ongeveer 20 minuten.

Wil je met de kabelbaan naar beneden houd er dan rekening mee dat de laatste rit in de wintermaanden eerder is, dan in de zomermaanden (klik voor actuele tijden hier). Bij het bergstation kun je een ticket voor een enkele rit naar beneden kopen voor € 21,50.

Met de kabelbaan naar Pico del El Teide

Vanwege tijdsgebrek kozen wij ervoor om met de kabelbaan de El Teide te bezoeken. Naar aanleiding van mijn bezoek en eigen ervaring een aantal handige tips en feitjes.

 • Door wisselvallige weersomstandigheden kan het zijn dat de kabelbaan van de El Teide niet gaat. Check dus voorafgaand aan je bezoek altijd via de website van de kabellift of deze werkt.
 • Qua weer is het bij het dalstation, maar al helemaal op het bergstation stukken kouder in vergelijking met het zuiden van het eiland. Trek dus warme kleding aan en neem eventueel iets extra’s mee wanneer je Pico del Teide gaat bezoeken. Wij bezochten El Teide in januari en het was toen 0 graden op het bergstation.
 • Ticketprijzen voor de El Teide kabelbaan voor 2023 zijn hierboven zichtbaar. Voor een retourticket betaal je €38 en voor een enkele reis (als je naar boven of beneden wilt wandelen) betaal je €21,50.
 • Bij het dalstation staat aangegeven hoeveel graden het op het topstation is en of de wandelpaden zijn geopend. Wandelpad N11. gaat naar het uitzichtpunt Fortaleza (duur +/- 20 minuten) en wandelpad N12. gaat naar Pico Viejo (duur 30 minuten). Deze wandelingen zijn makkelijk te met sneakers.
 • Je moet 20 minuten vóór de tijd van de sessie op je toegangsbewijs naar de instapzone van de kabelbaan gaan met je toegangsbewijs bij de hand, afgedrukt of op je mobiele telefoon. Er wordt aangeraden om eerder te komen om rustig te kunnen parkeren. Als je niet op tijd komt, verlies je het recht om in te stappen.
Met de kabelbaan naar Pico del El Teide
 • Let op: Met de kabelbaan ga je naar La Rambleta (3543 m) en dus niet naar Pico de del Teide (3718 m). Per dag mogen er maar 200 mensen het wandelpad N10. Telesforo Bravo naar de top lopen en hiervoor dien je een permit aan te vragen. Deze is gratis, maar dien je wel ruim van de voren aan te vragen hier.
 • Koop je een retour ticket dan heb je rondom het bergstation een uur de tijd om alles te bekijken. Hierna dien je de kabelbaan weer naar beneden te pakken. Hier wordt op gecontroleerd en kom je later aan dan dien je een boete te betalen.
 • Bij het dalstation zit een restaurant waar je broodjes, snacks en drinken kunt kopen. Houd er rekening mee dat het restaurant om 16:00 sluit.
Restaurant en openingstijden in nationaal park Teide (bergstation kabelbaan El Teide)
 • Wil je later dineren? Dan kan je er voor kiezen om bij hotel parador de Las Canadas del Teide te dineren. Het is ook mogelijk om in de avond de zonsondergang te bekijken, te dineren en daarna sterren te spotten (met een professionele astronomiegids), Hiervoor betaal je zo’n 70 euro per persoon en dat speciale pakket boek je hier.
Lees ook:  Wandelvakantie op Fuerteventura bij B&B Villa Vital

Bergstation La Rambleta

Vanaf het moment dat je bij het dalstation instapt (in zo’n 8 minuten ga je omhoog) heb je 60 minuten de tijd om van al het moois van El Teide te genieten. Zoals ik hierboven al schreef wordt er duidelijk gecontroleerd op de tijd en om een boete te voorkomen adviseer ik je dus ook aan die tijd te houden.

Wil je langer blijven, dan kun je er ook voor kiezen om twee enkele tickets te kopen. e bent dan iets meer geld kwijt, maar wel minder geld dan waneer je een boete krijgt.

Mirador del Teide

Vanaf het bergstation La Rambleta loop je met een paar stappen direct tegen uitkijkpunt Mirador del Teide aan.

Omdat de meeste bezoekers van El Teide veel foto’s maken en daarna zien dat ze al veel tijd daaraan hebben verloren blijven ze vaak hier hangen. Hierdoor kan het op dit uitzichtpunt erg druk zijn.

Wandelroute Mirardor de Pico Viejo (N12.)

Wil je wat meer ruimte, rust en echt even de frisse berglucht (en zwavellucht die af en toe uit de grond komt) inademen wandel dan wandelroute N12. naar mirador de Pico Viejo. Dit is een korte wandeling waar je +/- 30 minuten (heen en weer) over doet.

Na een snelle selfie besloot ik deze wandeling te maken en hier heb ik zeker geen spijt van. Na uren in de bus te hebben gezeten was het heerlijk om even met verstand op 0, zonder alle toeristen om mij heen, te wandelen.

Wandelroute Teide – Pico Viejo – TF 38 (N9.)

Vanaf het uitzichtpunt Pico Viejo start wandelroute N9. (zie foto hieronder). Deze wandelroute (8,3km) loopt via Pico Viejo (de vulkaan die links van El Teide ligt) naar uitkijkpunt van Las Narices del Teide (gelegen aan de weg TF38).

Ik had enorm veel zin om deze wandeling af te maken en naar beneden te lopen, maar omdat ik gebonden was aan een groep moest ik na een aantal stappen op de wandelroute helaas weer terug keren. Heb je geen verplichtingen die dag, dan kan ik het sterk aanbevelen om te gaan wandelen.

Loop je naar beneden en heb je de auto geparkeerd onder aan het dalstation. Wandel dan niet de hele sendero. Loop tot Pico Viejo Sendero N9. om vervolgens linksaf te slaan naar Sedero N28. – Chafari.

wandelroutes nationaal park Teide - Sedero N28. - Chafari.

Deze wandelroute eindigt namelijk bij uitkijkpunt Boca Tauce. Bij Boca Tauca kun je bus 342 pakken naar het dalstation van de kabelbaan (+/- 15 minuten).

Heb je nog vragen over het bezoeken van El Teide en of een vakantie naar Tenerife na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

2 reacties

 1. Wat een leuke blog!

  Ik vroeg me nog af wanneer je de kabelbaan retourticket koopt en je heb een permit voor de top zit je dan ook aan dat uur vast dat je boven mag blijven?

  Ik heb zojuist de permit aangevraagd en maar verder nog niks, mocht je nog tips hebben hoor ik het heel graag!

  1. Hi Loraine, dank voor je reactie. Wij waren als pers (dus kregen het ticket vanuit de organisatie), maar via via heb ik gehoord dat je het beste van te voren online een ticket kan kopen (zo hoef je niet in de rij te staan). Over de permit, je mag sowieso langer blijven (een uur tot ander half uur). Vraag de precieze extra tijd nog een keer wanneer je de permit krijgt. Heel veel plezier! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *