Dit zijn de voordelen van vintage shoppen

In gedachten verzonken denk ik terug aan vroeger. Aan de ‘Oilily-meisjes’. Je kent ze vast wel. In ieder geval als je in de jaren ’80 of ’90 bent opgegroeid. Ik was niet zo’n meisje en dat vond ik prima. Tegenwoordig vind ik Chanel mooi, maar ik kan er goed mee leven dat het niet in mijn kast hangt. Een beetje dat idee. Mijn ouders hebben mij nooit het gevoel gegeven dat ik daarin iets te kort kwam. Ze gaven mij juist het gevoel dat alles binnen handbereik was. Als je er maar zelf naar op zoek ging. Zo vroeg ik ooit voor Sinterklaas een éénwieler. Deze kreeg ik, maar wel tweedehands. Hoe mijn ouders dit aan mij verklaarden? Sinterklaas had de éénwieler al voor me getest! De waarden van de éénwieler werd voor mij daardoor nóg groter. Achter elk stuk zit een verhaal en dat is hetgeen wat ik tot op heden waardeer.

Voordelen van vintage shoppen Laura van Hout

Al vanaf jongs af aan ging ik met mijn ouders kleding shoppen in tweedehandswinkeltjes. De kwaliteit was goed en je betaalde een lage prijs. Heel logisch voor mij als kind. Ook rommelmarkten, vlooienmarkten, kofferbakverkopen, kringloopwinkels, de vrije markt in Cuijk (ook wel zwarte markt genoemd), antiek- of curiosamarkten waren voor mij als kind geen onbekend terrein. Ik voelde me er als een kind in een snoepwinkel en dat gevoel is nooit meer weggegaan. Het vintage shoppen is me ‘met de paplepel ingegoten’ en daar ben ik trots op!

Ik hou van vintage, retro en tweedehands (ja, dit is een verschil). Het is betaalbaar en uniek. Het gescoorde item draagt vaak een bijzonder verhaal met zich mee of de geschiedenis achter het item blijft een eeuwig vraagstuk. Ik ben gek op de mysterie en verliefd op de stijl. Dat verklaart waarom Grease vroeger mijn lievelingsfilm was en nog altijd mijn guilty pleasure is.

Er zijn enorm veel voordelen aan vintage shoppen

Oud met nieuw combineren zie ik als een uitdaging. Zowel in mijn interieur als in mijn kledingstijl. Woonaccessoires en meubels uit de jaren ’50, ’60 en ’70 geven mij een vrolijk en warm gevoel. Iets moderns met iets klassieks. Iets basics met iets bijzonders. Het maakt het geheel af als een kers op de taart.

Heb ik je nog niet overtuigd? Er zijn namelijk nog meer voordelen van vintage shoppen. Een fijne bijkomstigheid is dat het duurzaam is en goed voor het milieu. Door te hergebruiken kun je bijdragen aan een betere wereld. Waarom niet elkaar blij maken met elkaars overbodigheden? In tijden van ‘fast fashion’ (waar ik me ook weleens aan vuilmaak, want ik ben heus niet roomser dan de paus) is hergebruik gewoon puik!

Voordelen van vintage shoppen Laura van Hout

Ik hoop te bereiken dat mensen bij het woord ‘budget’ niet direct denken aan de negativiteit van ‘fast fashion’ (want dit is nou eenmaal niet meer weg te denken uit de winkelstraten), maar met een positieve en open blik kunnen kijken naar een eerlijke kledingindustrie.

Denk bij het woord budget niet meteen aan ‘fast fashion’

Graag wil ik jullie meenemen naar de verrassendste plekjes om vintage te kunnen shoppen. Daarnaast kijk ik ernaar uit om jullie tips te geven over hoe je vintage kan combineren en komt er nog veel meer leuks aan! Als je nog tips hebt, laat het vooral weten in de reacties. Ben je benieuwd of je in een bepaalde stad vintage kunt shoppen? Let me know! Ik ga het graag voor je uitzoeken. Ik kan niet wachten om aan dit vintage avontuur te beginnen!

Vergeet niet: ‘Waste isn’t waste, until we waste it’.

Maartje van Hout
Maartje van Hout

Maartje (29) is lerares in het speciaal onderwijs en woont samen met haar vriend Geert en hondje Beer in Nijmegen. Ze wordt zen van yoga en heeft een grote voorliefde voor vintage. Kringloopwinkels, rommelmarkten en secondhandshops struint ze af, op zoek naar dat ene pareltje. Haar gouden tips deelt ze graag door erover te schrijven.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik ben dit zo met je eens! En ik ben blij dat de kijk op tweedehands en vintage aan het veranderen is, en meer mensen het als schatzoeken zien in plaats van oud en stoffig. Ga deze reis graag volgen!

  2. Ik herken mezelf in je verhaal. Ook ik ben op die manier groot gebracht en het grootste gedeelte van mijn interieur en kledingkast bestaat uit vintage en tweedehands. Je hebt een leuk instagramaccount en dit is ook een superleuk initiatief. Wel wil ik mijn angst uitspreken dat wanneer alle leuke adresjes bekend worden, de prijzen omhoog zullen gaan en alle pareltjes onder mijn neus zullen worden weggekaapt

  3. Hi Jacq, super leuk om te lezen dat je jezelf in mijn verhaal herkend! Tof dat je ook zo’n voorliefde voor vintage hebt. Ik begrijp je angst voor het mislopen van de ‘pareltjes’, maar dat weerhoudt mij er niet van om het te supporten. Ik hoop namelijk echt dat meer mensen gaan houden van het vintage- en tweedehands shoppen, omdat ik vind dat we meer moeten hergebruiken 🙂 Maar waar vraag is, komt aanbod! Dus stel het wordt populairder, dan zullen er ook meer markten komen en dat betekent voor ons meer vintage shoppen! 😉

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP