Vakantie Vesterålen: de minder toeristische variant van de Lofoten.

In het hoge Noorwegen ligt het land van de stijle bergtoppen, gletsjers, fjorden en honderden eilandjes aan de kust. De meest bekende eilandengroep en diegene die jij hoogstwaarschijnlijk ook kent zijn de Loftoten, maar wist je dat naast deze steeds toeristisch wordende eilandengroep een verborgen parel van Noorwegen, genaamd Vesterålen ligt?

In september kreeg ik samen met een aantal internationale journalisten de kans om dit deel van Noorwegen te ontdekken. Ik had geen idee wat mij te wachten stond, maar de foto’s die ik op het internet ontdekte beloofde veel goeds.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden

De meeste mensen gaan op vakantie naar de Vesterålen om te hiken (er zijn meer dan 150 verschillende wandelroutes), om walvissen te spotten, het noorderlicht te aanschouwen of om te fietsen, maar er is nog iets anders waarom de Vesterålen bekend staan.

De Vesterålen staan namelijk bekend om de verse vis uit de Noorse Zee en de in de zon en wind gedroogde vis (ook wel stokvis genoemd). Bekende vissoorten uit de Vesterålen zijn koolvis, kabeljauw, schelvis, forel en heilbot. Je kan de Vesterålen dus echt niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan een van de tientallen traditionele vissersdorpen. Dus zo gezegd zo gedaan!

De vissersdorpjes van de Vesterålen

Verspreid over Vesterålen vind je diverse vissersdorpjes waarvan de meest bekende Nyksund, Stø, Andenes, Skipnes en Myre zijn. Andenes is de plek waar je het hele jaar door walvissen kan spotten, een must-do als je een vakantie Vesterålen boekt. Mijn reis begon in Stokmarknes, waar ik na de landing en een snelle kennismaking met de groep richting Nyksund ging.

Nyksund ligt op het eiland Langøya en heeft een interessante geschiedenis. We hadden enorm geluk met het weer, wat de weg naar Nyksund toe nog mooier maakte.

Nyksund

Nyksund is een klein vissersdorpje, welke rond 1900 een van de grootste vissersdorpen van de Vesterålen was. Naarmate de jaren voorbij gingen kreeg Nyksund steeds minder aandeel in de vissersgemeenschap van noord Noorwegen. Dit vanwege de verbetering van de schepen, waardoor de haven van Nyksund te klein werd als haven. Nyksund was niet meer belangrijk genoeg en de inwoners van Nyksund kregen zelfs geld om te verhuizen. Het onderhouden van dit vissersdorpje werd veel te duur wat resulteerde dat Nyksund vanaf 1975 een verlaten vissersdorpje was geworden.

Maar daar kwam rondom 1985 verandering. Een groep jongeren uit Berlijn kwam jaarlijks naar dit vissersdorpje en brachten weer leven in de brouwerij. Inmiddels is Nyksund uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van de Vesterålen eilanden.

Holmvik Brygge

In de namiddag checkte ik in in mijn accommodatie voor die nacht. Pension Holmvik Brygge wordt gerund door de Duitse Ssemjon Gerlitz, die in 2000 verliefd werd op Nyksund. Holmvik Brygge is echt een unieke accommodatie, er is namelijk zoveel mogelijk geprobeerd om de sfeer van 100 jaar geleden te behouden.

Mijn uitzicht vanuit mijn hotelkamer was echt geweldig en ik had er dagen kunnen blijven om meer te ontdekken. Vanaf dit pension start bijvoorbeeld ook de bekende wandelroute Dronningruta, ook wel de Queen’s route genoemd, welke vanuit de bergen via het vissersdorpje Stø terug naar Nyksund gaat.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - Nyksund - Holmvik Brygge

Boek hier voordelig een overnachting bij Holmvik Brygge

Ekspedisjonen

In de avond maakte ik kennis met vers gevangen Noorse vis. Bij restaurant Ekspedisjonen (aan de overkant van mijn pension) at ik gedroogde kabeljauw (bekend als skrei) en ik kan je een ding vertellen; dit was echt smullen!

De kleine en ‘onbewoonde’ eilanden in Øksnes Vestbygd

Pas vanaf 1970 zijn de meeste eilanden van de Vesterålen verbonden door bruggen, maar er zijn nog steeds eilanden op de Vesterålen die alleen te bezoeken zijn per boot. Na de eerste dag in Nyksund, bezochten wij de eilanden van Øksnes Vestbygd (de eilanden zijn hieronder op de kaart aangegeven met de rode pijl).

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - kaart Vesterålen

Het gebied Øksnes Vestbygd omvat enkele kleine (onbewoonde) eilanden waar eeuwenlang lang een belangrijke handelsroute lag. Tegenwoordig zijn steeds meer van deze eilanden onbevolkt geraakt en wonen alleen op de eilanden Skogsøya, Dyrøya en Lille Langøya nog een paar permanente bewoners.

Hoewel er weinig overgebleven bewoners zijn op de eilanden, zijn de ‘onbewoonde’ eilanden enorm interessant voor reizigers. De natuur en de historie van de oude vissersdorpjes trekken elk jaar toeristen en diverse plaatsen zijn nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid voor de Vesterålen. De bekende bezienswaardigheden en interessante plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie Vesterålen zijn Skipnes, Tinden en Finnvågan.

Per speedboat langs de Noorse fjorden

Op de tweede dag van de Vesterålen trip verzamelden we al vroeg in de haven van Myre. Hier werden we opgewacht door Hege Steiro die ons per speedboot vervoerden naar Skipnes.

De tocht door de fjorden en langs de hoge bergtoppen is voor iedereen die van natuur en avontuur houdt een enorme aanrader. Ondanks de kou (maar gelukkig wel met een zonnetje) heb ik de hele vaartocht buiten gezeten en genoten van de adembenemende omgeving.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - Øksnes Vestbygd

Ben je geïnteresseerd om Skipnes tijdens je vakantie Vesterålen te bezoeken? Een vaartocht per speedboot kost ongeveer 100 euro per persoon.

Bij aankomst in Skipnes ga je echt terug in de tijd, maar dat maakt een bezoek aan deze plek juist zo bijzonder. Wij waren hier maar een paar uur, maar ben je van plan naar op vakantie naar de Vesterålen te gaan, dan adviseer ik om hier minimaal een dag te besteden en om ook hier juist te overnachten. De betoverende natuur in combinatie met de rust is echt enorm fijn.

Tip: Maak een wandeling van Skipnes naar Tinden (ongeveer 30 minuten) in plaats van dat je weer de boot pakt. In Tinden vind je 12 huizen die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven en vormen een authentieke getuigenis van een levendige handelsplaats tot in de middeleeuwen.

In het vissersdorpje Skipnes vind je diverse accomodaties en een restaurant waar je traditionele Noorse gerechten kan eten. Tijdens de lunch aten wij een vers gemaakte lamssoep met brood. Ik kan je vertellen dat was smullen.

Zoals ik hierboven schreef verbleef ik maar een paar uur in het vissersdorpje Skipnes, maar als ik zelf het programma in elkaar had gezet was ik echt veel langer gebleven. De natuur is prachtig en ik had zeker een nachtje willen overnachten in een Noorse cabin ook wel rorbu cabins genoemd. Daarnaast had ik ook graag Tinden en Finnvågan verkend.

Overnachten in Skipnes

Wil je langer van de omgeving genieten boek dan een overnachting in Skipnes. Een aanrader, vooral als je met een groep/familie reist, is Skipnes Ferievilla. Dit is een vakantiehuis met 4 slaapkamers en geschikt voor maar liefst 12 personen.

Tijdens mijn bezoek aan Skipnes nam ik een kijkje in deze villa en ik was meteen verliefd. Het uitzicht vanuit de woonkamer (bij de openhaard) op de bergtoppen en de zee is echt adembenemend.

Boek hier voordelig een of twee nachten Skipnes Ferievilla

Slapen in een fisherman’s cabin uit 1920

Wil je even terug in de tijd gaan? Dan kan je er ook voor kiezen om te overnachten in een Noorse fisherman’s cabin. Deze vissenhutten dateren uit 1920 en je kunt voor ongeveer omgerekend rond de 40 euro een bed huren. Wil je slapen in deze Noorse vissershut? Check dan Visit Vesterålen voor meer informatie.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - Øksnes Vestbygd - Skipnes

Met de Hurtigbåt de eilanden verkennen

Wil je geld besparen dan kan je er ook voor kiezen om met de ‘vaardienst’ ook wel Hurtigbåt genoemd de eilanden gelegen in Øksnes Vestbygd te bezoeken. Deze vaardienst vaart meerdere keren per dag (afhankelijk van het seizoen) vanuit Myre en Skjelfjord (Lofoten). Let op: deze veerdienst komt alleen in Tunstad en Barkestad aan, wil je Skipnes bezoeken en hier afstappen dan dien je dat van te voren aan te geven.

Stø 

Waar Nyksund een eeuw geleden een levendig vissersdorp was, is Stø in het hoge noorden van de Vesterålen het vandaag de dag. Vooral in de wintermaanden tussen december en april wanneer de kabeljauw vanuit de Barentszzee (waar het te koud is) naar de kust van Stø zwemt om te paaien.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - Øksnes Vestbygd - Sto

Leuk weetje: de kabeljauw wordt in die periode skrei genoemd wat afgeleid is van het Oud-Noorse woord skrida, dat weer reizen betekent.

Fishfactory Gunnar Klo AS

In Stø brachten wij een bezoek aan fishfactory Grunnar Klo As. Deze fabriek staat betekend om stokvis (gedroogde vis). Stokvis is gedroogde kabeljauw en is door het droogproces veel langer houdbaar dan verse gevangen vis.

Stokvis komt uit het hoge noorden van Noorwegen en gaat terug naar de tijd van de Vikingen. Rond het einde van de negende eeuw was het lastig om voedsel houdbaar te houden op zee en stokvis was de uitkomst.

Slapen in een Noors vissershuisje

Ken jij die rode vissershuisjes in Scandinavië? Ik heb mij altijd afgevraagd waarom die nou rood zijn. Het antwoord is simpel; way back in time was rood de goedkoopste verfkleur. Inmiddels zijn de rode vissershuisjes een soort van traditie geworden en worden ze daardoor meestal rood geschilderd. Rondom Stø worden diverse pittoreske Noorse traditionele cabins via Airbnb aangeboden om in te overnachten. Een echte aanrader.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - Øksnes Vestbygd - Sto - Noorse Cabin slapen

Krijg 25 euro Airbnb tegoed voor jouw vakantie Vesterålen

Mis deze kans niet om je gratis 25 euro Airbnb-coupon te bemachtigen door je via deze link aan te melden bij Airbnb! Ja, je moet een nieuw account maken met een uniek e-mailadres, maar dat duurt slechts 2 minuten en een paar klikken. Het is de gemakkelijkste manier om een ​​paar euro voor je vakantie naar de Vesterålen te besparen.

Myre

Myre is geen pittoresk vissersdorpje, nee het is een van de meeste moderne vissersdorpen van Noorwegen. Myre ligt aan een haven met diverse grote visfrabrieken. Hier in Myre wordt het geld verdiend en er wordt jaarlijks 40.000 ton vis naar heel Europa verscheept.

Tip: Slapen in Myre kan bij Myre Kysthotell

Stranden op de Vesterålen

Je zou het misschien niet verwachten maar in de zomer kun je tijdens je vakantie Vesterålen naar het strand. Vesterålen heeft meerdere kleine witte strandjes en het water is helderblauw. De mooiste stranden liggen rondom Bleik en Hoyvika op het eiland Andøya, waar ik helaas niet geweest ben. Wij bezochten het strand bij Øysand, waar ik echt mijn ogen uit keek. Het water is namelijk onbeschrijfelijk helder.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - stranden Øysand bij Myre

Waar en wanneer kun je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht is iets magisch en veel mensen reizen naar het hoge noorden om het noorderlicht te zien. Ze reizen letterlijk naar het noorderlicht. Tijdens mijn reis naar de Vesterålen kwam ik via een gesprek met Ellen (PR Noord Noorwegen) er achter dat het noorderlicht in principe het hele jaar er is.

Alleen kunnen wij in de zomermaanden (wanneer het te licht is) het noorderlicht niet aanschouwen. Vanaf eind augustus tot midden april is de kans wel aanwezig om het noorderlicht te zien ( en ja ook tijdens je vakantie Vesterålen).

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden - noorderlicht Noorwegen

Op ongeveer 3 minuten vanaf Myre stond ik oog in oog met het noorderlicht, welke ook Aurora Borealis wordt genoemd.

Waarom Vesterålen en niet Lofoten bezoeken?

Iedereen kent Lofoten en zelf op Google Maps wordt Lofoten apart aangegeven. De toeristenstroom naar dit deel van Noorwegen wordt daarom steeds groter. De Vesterålen zijn minder bekend, maar bieden hetzelfde prachtige landschap, zijn veel minder toeristisch (dus minder druk en heerlijk rust) en de bergen zijn iets makkelijker te bewandelen.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden

Daarnaast kan je zowel langs de Lofoten eilanden als langs de Vesterålen eilanden walvissen spotten en het noorderlicht bewonderen. Ben je al enthousiast geworden over een vakantie Vesterålen?

Vliegen naar Vesterålen

Vliegen vanaf Nederland naar Vesterålen? Er is geen directe vlucht vanuit Amsterdam richting de Vesterålen. Wil je een vakantie Vesterålen boeken dan dien je een korte overstap te maken op Oslo of Bergen.

Vakantie Vesterålen Norway - lofoten eilanden - bezienswaardigheden

Vanuit Bergen en Oslo zijn er diverse opties om de Vesterålen te bereiken en de keuze die je maakt is afhankelijk van prijs en tijd. Ik koos ervoor om vanuit Oslo met SAS door te vliegen naar Bodø om vervolgens met een kleiner propper vliegtuig van Widerøe naar Stokmarknes te vliegen. 

Het duurt allemaal iets langer, maar de uitzichten van zowel het de vlucht naar Bodo als de vlucht naar Stokmarknes vind ik echt te gek. Zoals je ook op onderstaande foto’s kan zien kwam ik ultra vrolijk het vliegtuig uit.

Bovenstaande optie is vaak iets prijziger. Wil je besparen dan kan je er ook voor kiezen om vanuit Oslo op Harstad (net buiten Vesterålen) te vliegen of om vanuit Bodø met de auto verder te reizen naar de Vesterålen. Vanuit Harstad is het ongeveer 3 uur en vanuit Bodø is het ongeveer 6 uur rijden naar Nyksund. 

Vakantie Vesterålen; aanrader of toch niet?

AANRADER! Na mijn rondreis door midden Noorwegen werd ik verliefd op de schoonheid van dit land en deze reis naar Vesterålen heeft mijn liefde voor dit land alleen maar groter gemaakt. Ik volgde al een lange tijd Lofoten op Instagram, maar had ik geen idee van het bestaan van Vesterålen. Vesterålen is echt een verborgen paren van noord Noorwegen en ik kan een vakantie naar dit deel echt aan iedereen aanbevelen.

Wil je meer weten of heb je vragen aan over een vakantie naar Vesterålen of wil je misschien meer weten het noorderlicht, wandelen op de Vesterålen en of een vakantie Vesterålen combineren met Lofoten? Laat mij dat dan gerust weten en stel je in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Beste Chloe,
  Wat een mooi verhaal over de Vesteralen.
  Wij willen daar in september naar toe. Wandelen kan ik helaas niet. We hebben wel een auto tot onze beschikking. Hoeveel dagen zou jij aanraden? We gaan ook naar de Lofoten en naar de Noordkaap.
  We vliegen op Tromso. We hebben 3 weken de tijd.
  Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

  Met vriendelijke groet!

  Elly Voogd

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP