Vincent overwon zijn verslaving door Rainbow Tai-Chi

Amsterdam. De stad waar alles mogelijk is, waar dromen waar worden gemaakt, maar ook de stad van de verleidingen en hoge sociale druk. Is alles echt zoals het lijkt? Of leven de mensen in de grote stad soms voort op uiterlijke schijn? In deze interview reeks interview ik meiden en jongens uit de hoofdstad. Allemaal met hun eigen verhaal maar ook allemaal even succesvol, een tikkeltje onzeker en enorm kwetsbaar in deze grote perfecte wereld. 

Tijdens mijn rondreis door Andalusië kom ik tijdens mijn bezoek aan de Happilization Centre in contact met de Nederlandse Vincent. De 33-jarige Vincent is goedlachs, geeft Rainbow Tai Chi en Chi-Kung workshops in Amsterdam en op het eerste oog zou je zeker niet zeggen dat hij zo’n 9 jaar geleden kampte met een drugsverslaving en een minderwaardigheidscomplex .

Vandaag de dag lijkt drugsgebruik onder jongeren de normaalste zaak van de wereld. Doordat iedereen het doet, lijkt gebruik ervan vaak onschuldig. Maar hoe onschuldige is het echt? Want, steeds meer kampen diezelfde jongeren met psychologische problemen, depressies, burn-outs en psychotische symptomen. Om meer te weten te komen over deze onderwerpen, maar ook hoe Rainbow Tai-Chi Vincent’s wereld veranderde besluit ik hem te bellen voor een telefonisch interview. 

‘Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Hoe kwam je bij Tai Chi terecht?’

‘Ah, dat is een lang verhaal. Heb je even? Eigenlijk begon alles met mijn toenmalige vriendin. Lange tijd worstelden we met onszelf. We waren van binnen niet gelukkig met onszelf, en zochten liefde in elkaar en ontsnapte de realiteit door veel te feesten. Daarbij hadden we ook geen idee hoe wel weer gelukkig konden worden. 

We hadden van alles geprobeerd, denk aan acupunctuur, yoga, spirituele heling en ga zo maar door. Alles leek tijdelijk te helpen. Het ging dan even goed, maar vielen al weer gauw terug in ons oude patroon.

Hier kwam verandering in toen we hoorden over Tai Chi en het Taoïsme. Mijn toenmalige vriendin ging opzoek en kwam uit bij de Rainbow Tai Chi school in Engeland. Ze besloot daar heen te gaan als student van Master Choy en was dol enthousiast.’ 

‘En jij dan? Jij liet haar gaan en bleef in Nederland?’

‘Dit was haar droom, dus ik liet haar gaan. Mijn leven ging hier door. Ik had een sales functie in Amsterdam, maar mijn baan was niet vervullend. Doordeweeks werkte ik hard en in het weekend ging ik alleen maar harder. 

Het was de normaalste zaak van de wereld om daarbij ook drugs te gebruiken. Iedereen om mij heen deed het en in vergelijking met de mensen met wie ik omging was ik een milde gebruiker.

Maar eerlijk? Diep van binnen voelde ik mijzelf leeg. Ik miste iets in mijn leven. Ik hunkerde naar een verruimende geest en alleen onder invloed van drank en drugs kon ik naar die voor mij zo fijne wereld. Grote nadeel wel was dat een paar dagen later de downside komt. 

In begin waren het nachtmerries, maar op een gegeven moment leek het alsof de nachtmerries overdag terug kwamen. Ik werd een soort van psychotisch. Ik zag kabouters lopen en hoorde onweer terwijl het er niet was. Drugs brengt je op een onnatuurlijke manier naar hogere dimensies, maar daartegenover staat natuurlijk lagere dimensies. En die zijn echt vreselijk!’ 

‘Die psychotische symptomen klinken heftig, wanneer kwam dan opeens dat omslagpunt?’

‘Ik wilde enorm graag stoppen met drank en drugs, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Dan had ik mijzelf voorgenomen om het weekend geen drugs meer te gebruiken, maar op vrijdag met een paar biertjes erin was de verleiding weer veel te groot. Ik was klaar met het wereldje. Mijn buitenkant paste er prima in, maar mijn binnenkant niet. 

Op een gegeven moment kreeg mijn vader kanker en had hij volgens de doktoren nog maar 3 maanden te leven. Er ontstond paniek. Master Choy, de taoïstisch meester, waar mijn toenmalige vriendin les van had, kan mensen healen. Ik besloot daarom in de leer bij hem te gaan. Als ik zelf kon leren healen, kon ik misschien wel mijn vader genezen.

Een kleine spoiler; mijn vader is inmiddels schoon verklaard, en doet dagelijks aan Tai-Chi. 

‘Wauw, wat mooi! Hoe werkt precies zo’n Tai Chi school?‘

‘Er zijn verschillende mogelijkheden. Op dit moment zit de school, de Happilization Centre in Spanje, maar toentertijd dus in Engeland. Tijdens een zogeheten summerschool leer je in 8 dagen de Tai Chi en Chi Kung basics. Hierna kun je ervoor kiezen om in 2 jaar jezelf verder te gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling.

In 2012 zou ik in eerste instantie voor 1 of 2 jaar weggaan, maar uiteindelijk bleef ik 7 jaar weg om bij Master Choy trainen. Toen ik daar aan kwam besefte ik pas hoeveel geconditioneerd gedrag ik had. Ik moest veel afleren en opnieuw aanleren. 

In Engeland vond ik een baan en wanneer ik dan vrij was, trainde ik Tai Chi als student van Master Choy. Rainbow Tai Chi helpt mij om beter om te gaan met tegenslagen en weer bij mijzelf terug te komen als ik mijzelf kwijt ben. Het brengt mij op een natuurlijke en rustigere manier naar die hogere dimensie.’

‘Dus het is nu toch gelukt om naar die hogere dimensie te komen zonder het gebruik van drugs?’

‘Ja dat klopt, al gaat het met Tai-Chi in kleinere stappen. Door het gebruik van drugs stap je in een soort van rollercoaster. Je gaat in een keer, heel snel, naar bijvoorbeeld een hoog liefdes level. Je voelt dan een enorme verliefdheid en wilt iedereen knuffel.

Echter ga je daarna ook weer heel snel omlaag. Bij Tai Chi ga je ook zeker omlaag, maar het is niet een wipwap zoals dat met drugs het geval is. Yin en yang, zijn veel meer in harmonie. Je kan het zien als een geblaseerde manier van groeien in je emotionele, fysieke, mentale en spirituele lichaam. 

‘Interessant! Wat leerde je door het beoefenen van Tai Chi?’ 

‘Door Tai Chi te beoefenen ga je iedere keer weer terug naar jezelf. Jouw behoeftes, gevoelens en eigen kracht. Hierdoor word je bewust van wie je echt bent en wat je doet.

Happilization Centre 

Door Tai Chi ontdekte ik bijvoorbeeld het torenhoge verwachtingspatroon wat ik had van mijzelf. Ik had daarbij een plaatje van mijzelf gemaakt wat ik niet waar kon maken. Daardoor stelde ik mijzelf teleur waardoor ik destructief werd en mijzelf nogmeer saboteerde, dit werd een soort neerwaardse spiraal. Ik had een rusteloze mind, zat alleen maar de blowen en zat in een box waar ik moeilijk uit kon komen. Tai Chi leerde mij alle oordelen over mijzelf, maar ook over anderen los te laten en terug te komen bij zachtheid en meer te flowen met alles wat het leven mij bracht. 

Daarbij leerde ik in de Tai-Chi Training beter mijn gevoelens te voelen en ook met andermans gevoelens om te gaan. Het allermooiste wat ik geleerd heb is om uiteindelijk mijn hart in plaats van naar mijn hoofd te volgen.’

‘En nu natuurlijk de vraag: wat heb je afgeleerd door Tai Chi?’

‘Goede vraag, ten eerste spanning vasthouden in mijn lichaam. Ik had altijd gespannen schouders, dat is zelf terug te zien op bepaalde foto’s van vroeger. Ik maakte mij altijd maar zorgen en was gefrustreerd om dingen die ik niet kon veranderen. 

Ten tweede heb ik afgeleerd om niet meer lang boos op mijzelf te zijn en mijzelf te straffen wanneer ik iets fout doe. Ik heb geleerd negativiteit te transformeren naar positiviteit en creativiteit.  

En als laatste, ja, dat is misschien wel een van de belangrijkste. Ik heb afgeleerd om bij conflicten of problemen niet meteen naar mijn hoofd te gaan. Confrontaties zie ik niet meer als iets slechts, maar meer als iets waarvan je als persoon van kan groeien. Tot een paar jaar geleden ervaarde ik de wereld vanuit mijn hoofd, maar nu lukt het steeds beter om alles vanuit mijn hart te voelen en dat is zoveel fijner.’ 

‘Het klinkt als een groot succes. Wat moeten lezers doen als ze ook enthousiast zijn geworden en Tai Chi willen proberen?’

‘Ik geef Rainbow Tai-Chi en Chi-Kung workshops en lessen in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Op de website https://www.rainbowtaichichikung.com/ kun je de laatste informatie vinden over de lessen. Op dit moment is het door de pandemie nog online maar vanaf mei 2021 hoop ik weer buiten in de natuur les te geven.

Rainbow Tai-Chi en Chi-Kung workshops Amsterdam

Je kan altijd een lesje mee komen doen, maar ik raad aan, als je echt wilt healen meerdere lessen te boeken. Tai Chi is  een levensstijl gecombineerd met taoistiche principes en zeker geen one-click en collect ervaring zoals een online bestelling. Groeien is als een ladder, er zijn meerdere treden naar boven en je kan het alleen maar stapje voor stapje naar boven. Verder ga je in Tai-Chi eerst naar beneden, net als de wortels van een boom, eerst diep de grond in daarna pas groeit de boom naar boven. 

In oktober 2020 bezocht ik de Happilization Centre en deed ik een Tai Chi les mee. Dit was voor mij een enorme eyeopener en ik schreef daar het artikel: Tai Chi zorgde voor balans tussen mijn hoofd, hart en lichaam, over. Wil je meer weten over Tai Chi, Vincent en of zijn workshops? Stel je vragen gerust hieronder in reacties! Zie je foutjes, laat het ons dan weten!

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ja! Happilization Centre is een bijzondere plek. Er is daar zoveel heling te halen. Ik ben dankbaar voor wat ik leerde van Master Choy en zijn studenten.

  2. Mooi en duidelijk weergegeven! Moge dit interview tot inspiratie leiden…. uiteindelijk wordt het een cadeau aan jezelf waar je altijd op terug kunt vallen!