Week varen in Friesland: vaarroute, restaurants en tips

Net nadat ik terug kwam van mijn rondreis door Andalusie vroegen mijn ouders of ik zin had om een week mee te gaan varen in Friesland. Een paar jaar geleden gingen zij voor het eerst met vrienden op vaarvakantie in Friesland en sindsdien zijn ze verkocht. Hier moest ik meer van weten.

Inmiddels is het 2022 en ben ik voor de tweede keer op vaarvakantie in Friesland geweest. Hieronder heb ik daarom een paar dingen aangevuld met restaurant en museum informatie die ik heb verkregen tijdens het tweede jaar. De vaarroute is nog steeds voor een week.

Vaarvakantie in Friesland

Nooit eerder ging ik op vaarvakantie, maar het leek mij natuurlijk hartstikke leuk om Friesland vanaf het water te ontdekken. Vol enthousiasme stippelde ik een route uit. Het liefst wilde ik de Elfsteden vaarroute of de turfroute varen, maar dat was voor nu, een beetje te hoog gegrepen.

Mijn vader had net zijn vaarbewijs gehaald, dus we moesten even een beetje rustig opstarten. Achteraf gezien ben ik ook blij dat we een kortere route hebben gevaren. Dit omdat op deze manier veel meer van iedere plaats kan ontdekken, in plaats van dat je alleen maar gehaast van plek naar plek vaart.

Vaarvakantie in Friesland - vaarroute voor 1 week

En daar is ‘ie dan, onze boot voor de vaarvakantie in Friesland. Wij huurden deze boot bij Jachtwerf Oost in Akkrum en begonnen daar dus ook met varen.

Boot huren zonder vaarbewijs

Tijdens mijn vaarvakantie in Friesland kreeg ik een aantal keer de vraag of het mogelijk is om deze boot en überhaupt een boot te huren zonder vaarbewijs. Wanneer onderstaande punten gelden, mag je varen zonder vaarbewijs.

  • De boot is niet langer dan 15 meter (onze boot was ongeveer 12,5 meter)
  • De boot kan niet sneller dan 20 kilometer per uur varen
  • De boot wordt niet bedrijfsmatig gebruikt

Dit betekent dus dat in principe voor een boot zoals wij hadden je geen vaarbewijs nodig hebt om hem te huren. Echter is het wel handig om een vaarbewijs te hebben. Er staan bijvoorbeeld veel borden langs het water en het is toch net handig om te weten wat die betekenen. Daarnaast gelden er ook bepaalde regels op het water en als je die overtreed krijg je een hoge boete.

Vaarroute Zuid- Friesland (+/- 140 km varen in een week)

Wij begonnen onze vaarvakantie in Akkrum. De boot konden wij pas om 15:00 ophalen, maar we besloten al iets eerder naar Friesland te rijden voor lunch.

Akkrum

In Akkrum, op jachthaven Drijfveer &Tusken de Marren zit restaurant de Koken. Een heerlijke plek waar je een beetje kan relaxen in een van de hangstoelen en hangmatten, een biertje kan drinken of een hapje kan eten.

eten aan het water in Friesland de Koken Akkrum

Deze plek staat bekend om zijn lekkere flammkuchen (lijkt op een pizza, maar dan veel dunner) dus we kozen ervoor om twee verschillende soorten te delen. Hierna wandelden we rustig terug naar de boot om aan ons vaar avontuur te beginnen. Vanuit Akkrum vaarden we naar Terherne. Ik had via via gehoord dat hier een leuk koffietentje zit dus was uiteraard benieuwd.

Terherne

Het dorpje Terherne is in principe niet echt bijzonder, maar wat wel erg leuk is is Foodbar Picknickers. Deze plek kan je zien als een strandtent, maar dan zonder strand, maar wel midden in de natuur.

eten aan het water in Friesland - Foodbar Picknickers Terherne

Wij hadden natuurlijk net geluncht, dus daarom besloot ik alleen even een kijkje te nemen. Op de lunchkaart staat onder andere een kikkererwten burger, vegan patatje rendang of een zomerse maissoep. Je kan er ook terecht voor een simpele boterham met pindakaas of een tosti.

Zoals ik hierboven al schreef had ik mij enorm verkeken op tijd. Aanmeren, afstappen, en dorpjes bekijken kost gewoon tijd. Daarnaast wil je tijdens je vaarvakantie in Friesland natuurlijk niet gaan haasten. Toen ik terug op de boot kwam was het al een uur of half zes en we besloten daarom een overnachtingsplek te gaan zoeken.

Joure

Joure staat bekend om koffie en thee. Dit omdat  in 1752 Egbert Douwes zijn eerste winkel in Joure begon. Het woonhuis en de fabriek waar Douwe Egberts koffie en thee het licht zag, maken nu deel uit van Museum Joure.

museum Joure Douwe Egberts bezoeken tips Friesland

Tijdens onze tweede vaarvakantie in Friesland besloten we een bezoek te brengen aan het Museum in Joure. Naast dat je tijdens een bezoek meer te weten komt over koffie, thee en tabak wordt er ook meer uitgelegd over andere ambacht uit Joure. Hou je van geschiedenis en bezoek je graag een museum dan kan een bezoek aan het museum van Joure zeker niet ontbreken aan je vaarvakantie in Friesland. Een entreeticket kost €8,50.

Wij meerden aan in jachthaven Joure om daar de nacht door te brengen. In de jachthaven aten wij bij de Oranjerie. Een heel fijn restaurant aan het water, waar je de mogelijkheid hebt om in een kas te eten.

Lees ook:  Een nacht logeren bij Ink Hotel Amsterdam

Wat ik ook aan kan raden is restaurant Zuiver. Restaurant Zuiver is een nieuw restaurant en werd opgericht door het stel Marten en Nely. Hun concept; dineren zonder menukaart, zorgt ervoor dat ze de voorraad klein kunnen houden en alles volledig kunnen benutten. 

Top restaurants in Friesland 2021 - Restaurant Zuiver Joure

No waste is het motto en ze willen zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Reserveren is zeer aan te raden, want helaas was restaurant Zuiver tijdens ons bezoek aan Joure vol.

Een jaar later kwamen we terug bij restaurant Zuiver en ik heb hier echt super lekker gegeten. Er wordt gewerkt met een menu en voor een tweegangen verrassingsmenu betaal je €27,50. Iedere extra gang (tot 6-gangen) kost €10 euro extra. 

Wij kozen ervoor om het menu te combineren met een wijnarrangement, wat ik enorm kan enorm kan aanbevelen. Als ik terugkijk op de twee vaarvakanties in Friesland kan ik zeggen dat ik bij restaurant Zuiver het lekkerst gegeten heb. Aanrader dus!

Je vraagt je nu misschien af; hoe werkt dat overnachten precies en hoeveel betaal je daarvoor? Het is geheel afhankelijk van de jachthaven, maar bij de meeste jachthaven betaal je een bepaalde prijs per meter. Bij Jachthaven Joure is dat bijvoorbeeld €1,35 p/m (minimum €10,80).

Vaarvakantie in Frieland - vaarroute voor 1 week

Daarnaast kun je ook bij de meeste jachthavens stroom opladen, hiervoor betaal je dan een kleine bijdrage.

De volgende dag kregen we vrienden aan boord die we ophaalden in Langweer. Eerst even rustig ontbijten om vervolgens de stootwillen uit te gooien om uit te varen. Deze dag vaarden we van Joure, via Sloten naar Woudsend.

Woudsend

Woudsend is echt een innimini plaatsje aan het water. Aan het water en naast de zeilschool ligt Omke Jan ,een typisch Fries hotel en restaurant waar je stevige maaltijden met een twist kan eten.

restaurants aan het water in Friesland - Omke Jan Woudsend

De volgende dag besloten mijn moeder en ik nog even het dorp Woudsend te verkennen. In Woudsend ligt de 11 Stegentocht van Woudsend. Deze tocht laat je dwalen door de pittoreske stegen en de gezellige straatjes van Woudsend.

Op de borden in de stegen lees je alles over de historie van dit dorpje. Een andere tip voor Woudsend is het snoepwinkeltje; Ghenoeghet U, Comt alle Weder.

Vanuit Woudsend vaarden we verder richting de Fluessen.

Stavoren 

Het tweede jaar vaarden we via de Fluessen naar Stavoren. Dit is relatief ver varen, maar ik moet toegeven dat ik het zeker de moeite waard vind. Stavoren is mede, doordat het in mijn ogen minder toeristisch is (in vergelijking met bijvoorbeeld Lemmer), een hele fijne plek om een paar dagen aan te meren.

Tips om te doen 

  • Wandel langs het meisje van Stavoren
  • Snuffel in de meest bijzondere tweedehandsboekenwinkel die ik ooit heb gezien.
  • Tel schapen op de dijk en geniet van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer
  • Shop je suf bij Buuf Jelly, de leukste kledingwinkel van Stavoren 
  • Eet een ijsje bij de jongste ondernemers van Stavoren 

Elahuizen

Aan de Fluessen ligt Elahuizen waar je een leuk strandbarretje vindt genaamd terras Zoetwater. Dit terras is onderdeel van REBL OUTDOOR, een glamping, waar je back to basic met een vleugje luxe vindt.

Workum

Vanuit Fluessen vaarden we door naar Workum. Workum is lang en smal en de plaats, een van de Friese Elf Steden, heeft zich ontwikkeld langs de oevers van de Wymerts.

In 2018 maakten diverse kunstenaars elf verschillende waterwerken (een voor iedere Friese elf steden stad) genaamd 11Fountains. Ieder waterwerk vertelt zijn eigen verhaal. In Workum staan de Woeste Leeuwen van Workum die geïnspireerd zijn op het wapen van Workum.

Een aanrader om te bezoeken als je in Workum bent is de delicatessenwinkel de Nylander. In deze prachtige winkel koop je de lekkerste kazen, vleeswaren en streekproducten. Daarnaast vind je in het dorp een schattige tweedehandswinkeltje met spelletjes, boeken en kleding. Betalen gaat op goed vertrouwen. Simpelweg geld in het spaarpotje gooien als je iets wilt koken. Enorm bijzonder dat dat gewoon nog kan in Friesland.

Na een paar uur rondstruinen in Workum vaarden we door langs mijn droomhuis (zie foto hieronder) om uiteindelijk te overnachten in Bolsward.

Echter hadden we met een ding geen rekening gehouden, de sluitingstijd van de bruggen. De meeste bruggen zijn open tot een bepaalde tijd, daarnaast hebben ze een uur pauze tussen de middag en rond de klok van vier. Het is dus handig om dit van te voren te checken, want anders ben je genoodzaakt om een uur voor de brug te wachten (zoals bij ons het geval was).

Tjerkwerd

In Tjerkwerd, waar je natuurlijk normaal nooit zou stoppen, moesten we dus een uur aanmeren. Hier stuitte ik op de brocante theetuin. Op Google leek het gesloten, maar niets was minder waar.

Lees ook:  Deze plekjes moet je bezoeken als je een dagje in Eindhoven bent.

De brocante thee tuin is een tuin bij mensen thuis en als ze zin hebben serveren ze thee, koffie en gebak. De kleine garage is omgebouwd tot brocante en hier vind je verschillende Friese snuisteren. Uiteindelijk kocht ik een roman over de Elfstedentocht en een oude landkaart uit 1952 voor 3 euro.

Sneek

De volgende dag vaarden we door naar Sneek. Dit is een grote stad en we wilden hier een beetje op tijd aan komen om zo genoeg tijd te hebben om de stad te verkennen. Daarnaast ligt in Sneek, het Fries Scheepvaart museum, waar je alles leert over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw.

Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen in Sneek. Mijn tips zijn het Proeflokaal en ’t Vaticaan. Bij het proeflokaal, je raad het vast al, staat het proeven van verschillende gerechten centraal. Het is een redelijk nieuw restaurant, een lichte locatie en ligt midden in het centrum.

‘T Vaticaan is echt een begrip in Sneek en bestaat al meer dan 20 jaar. De uitgesproken inrichting, je ziet overal wel iets hangen, daar moet je van houden. Al vind ik dat het juist deze tent maakt, daarnaast is het eten overheerlijk en de bediening uiterst vriendelijk. ‘T Vaticaan is dus een enorme aanrader wanneer je een bezoek brengt aan Sneek.

Tip: bezoek het Scheepvaartmuseum in Sneek als meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Sneek.

 Natuurpark de Alde Feanen

De volgende ochtend was mijn moeder jarig, dus na taart, cadeautjes, ballonen, slingers en heel veel verjaardagsliedjes vervolgenden we onze vaarvakantie in Friesland naar natuurpark de Alde Feanen.

Dit natuurpark is prachtig en het is een aanrader om hier door heen te varen. Daarnaast mag je in dit natuurpark gratis overnachten (max 3 dagen) en jemig wat was dit fijn. Houd er wel rekening mee dat wanneer je in de natuur aanmeert en overnacht je alles qua ontbijt etc aan boord moet hebben, want een supermarkt of dergelijke is er niet. Maar zeg nou zelf als je dan in de avond zo’n zonsondergang als deze hebt, dan wil je niks anders meer. Eerlijk is eerlijk ik had prima twee nachtjes kunnen blijven.

Vaarvakantie in Friesland - vaarroute voor 1 week  -  Natuurpark de Alde Feanen

De volgende dag was het heerlijk weer en daarom besloten we om gewoon een beetje op de boot te hangen voordat we gingen varen. Van 999 Games kreeg ik de spellen Clever en Regenwormen, dus die probeerde ik samen met mijn vader uit. Vooral over Clever ben ik erg te spreken (aanrader!)

Op vrijdag moesten we al vroeg de boot in Akkrum inleveren, dus de volgende dag besloten we te overnachten in de buurt van Akkrum. We kwamen uit in Grou. Hier had ik als tip het Theehuis gekregen welke direct aan de haven ligt. Een leuke tent, maar wel erg groot en massaal en daar hadden we geen zin in. 

Grou

Via via kwam ik aan restaurant en hotel Oostergoo wat by far het fijnste restaurant is in Friesland. Hoterl Oostergoo is een van de oudste hotels in Friesland en op het eerste oog zou je zeker niet verwachten dat je hier zo goed kan eten.

Vaarvakantie in Friesland - vaarroute voor 1 week  -  beste restaurant in Grou hotel Oostergoo

Wat vooral heel erg leuk is aan deze plek is dat je kan eten aan boord. Dit betekent dat je wordt bediend op je eigen boot en je daar ook heerlijk van allerlei lekkernijen kan genieten. Ik vond dit zo bijzonder, uniek en leuk. De gerechten van restaurant Oostergoo zijn smaakvol en een ding weet ik zeker; volgende keer beginnen we bij restaurant Oostergoo en eindigen we ook hier. Deze plek mag je echt niet missen tijdens je vaarvakantie in Friesland.

Uiteindelijk hebben we iedere dag zo’n 30km gevaren en dat was prima te doen. Vooral als je de dorpjes en steden aan de vaarroute wilt zien en af en toe een bezoek wilt brengen aan de velen Friese musea welke Friesland rijk is. Uit dit artikel komt natuurlijk naar voren dat ik na deze vaarvakantie in Friesland helemaal verliefd ben geworden op deze provincie. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan. 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

 

 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.