Van Tinder tot Happn; het leed dat online daten heet.

‘To the left, to the left, Everything I swipe goes in the box to the left’. Maar, sommigen swipe ik naar rechts en héél soms, maar met de nadruk op soms geef ik een superlike. Deze superhunk liked mij dan meestal niet terug en doet hij dit wel, dan blijkt het 9 van de 10 keer een arrogante, zelfingenomen, ik-weet-dat-ik-lekker-ben pannenkoek te zijn. Ik praat dus over Tinder…

Ook zijn er mensen, mannen in mijn geval, die 28 uur per dag aan deze app hangen alsof het een infuus is. Is het gek dat ik dat niet doe? Dat ik ook nog een baan heb, vrienden en vriendinnen, een eigen leven heb? Het is namelijk gebleken dat als ik 1 of 2 dagen even niet reageer ik een stortvloed krijg aan (ongetwijfeld goed bedoelde) berichten.

Van Tinder tot Happn; het leed dat online daten heet. Anne Kolkman

Denk aan: “Fl*kker jij lekker op”,“Hallo? Haaalllloooo?? “Op Happ’n heb je me ook anderhalve maand genegeerd”.Die laatste wil ik even uitleggen want dat is inderdaad niet heel netjes. Maar ik heb waarschijnlijk deze app verwijderd zonder uit te loggen. En zonder doei te zeggen. Sorry man. Want zo ben ik. Ik vind dit swipen even leuk maar ben er doorgaans na 2 á 3 weken weer klaar mee. De leuke gasten volg ik dan inmiddels wel op insta, maar meestal blijft het daarbij.

Ik vind dit swipen even leuk maar ben er doorgaans na 2 á 3 weken weer klaar mee

Maar soms, heel soms duurt het net iets langer. Een paar weken geleden had ik opeens beet en hij wilde ook nog eens daten. Je moet weten, daten is eng. Want wat als het te dichtbij komt? Dan moet ik ook mijn minder leuke kanten showen. En ben ik mijn vrijheid, waar ik zo veel waarde aan hecht ook kwijt, moet ik rekening gaan houden met iemand, moet ik gaan verzinnen dat ik hoofdpijn heb terwijl ik eigenlijk gewoon lekker een serie wil kijken zonder gefriemel, dat soort dingen. Weet je wat ik bedoel?

Anyway, met hem had ik een leuke klik. Dus ik besloot af te spreken en me over mijn angst heen te zetten. Wijntje gedronken, gekletst en gelachen en de tweede date leek er zelfs aan te komen. Tot ik weinig tot niks meer hoorde. Mén, dat is toch vreselijk! Precies wat ik ook niet leuk vind aan daten. Dat onzekere gevoel, Waarom zegt hij niks? Vond hij het niet leuk? Vond hij mij niet leuk? Herkenbaar?

Waarom zegt hij niks? Precies wat ik ook niet leuk vind aan daten. Dat onzekere gevoel!

Lang verhaal kort, ik bleek een reality check voor hem. Hij was eigenlijk nog helemaal niet toe aan meer dan het zogeheten ‘Netflix & Chill’. Bummer! Hey, maar fijn dat ik je kon helpen hiermee. Oh, en wel echt bedankt dat je me hebt laten zien dat daten wél echt super leuk kan zijn! NIET DUS!

Iemand vroeg me laatst op wat voor een type ik dan val. Type.. tja, lang, gespierd, donker haar en het begint met een “A” en eindigt op “rie Boomsma”. Nee, een specifiek type heb ik eigenlijk niet echt. Hoe ouder ik word (gadverdamme, zeg ik dit echt?) hoe minder ik val op het uiterlijk van iemand. My momma always said; “van een mooi bord eet je niet alleen”. Nondeju dat heb ik een paar keer mogen ervaren. Maar dat is een ander verhaal. Kom ik later op terug, beloofd.

Van Tinder tot Happn; het leed dat online daten heet. Anne Kolkman

Ik bedenk me nu ineens dat ik laatst aan een vriendin vroeg waar een vriend van haar (single of course) op viel. Via de app stelde ze hem de vraag. Later appte hij: “fitgirl, smal gezicht, dun, veel sporten, lange haren en een goede kont”. Hey, haje (-Nijmeegs voor zoiets als doei-) vriend! Succes met dit. Hier gaan mijn haren van overeind staan. Ligt dat aan mij en verwacht ik te veel diepgang bij een man of moet juist ik mijzelf aanpassen en ook gaan 7 dagen per week gaan sporten?

Verwacht ik te veel diepgang bij een man of moet ik mijzelf aanpassen?

Inmiddels is het bijna kerst, ga ik mijn tweede verjaardag op rij vieren zonder iemand die ontbijt op bed voor me maakt en stress ik ‘m nu al over wat ik met Oud&Nieuw moet gaan doen. Want ja, ik heb hele lieve mensen om me heen, echt! Alleen hebben deze óf een gezinnetje, een leuke vent met wie ze lekker thuis voor de tv bivakkeren, een vriendengroep waar ze heen gaan, óf gaan ze naar het buitenland (en ik geef deze groot gelijk) om daar als single lady een knappe Engelsman te kussen om 00.00 uur. Maar wat ga ik doen?

De volgende keer schrijf ik over break-ups en wat dit met me gedaan heeft. Wil je meer weten over een tinder daten of heb je vragen aan Anne, of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Anne Kolkman
Anne Kolkman

Anne (30), woont in Nijmegen met haar twee katten Frum & Bobbie. Ze is single, is dol op lekker eten en gaat regelmatig een weekendje weg. Ze werkt als Manager Operations bij YveY, de horeca partner van N.E.C. Van goede hospitality en horeca heeft Anne dus wel kaas gegeten! Voor DailyNonsense.nl schrijft Anne over de lekkerste restaurants en de fijnste weekendjes weg in de regio Gelderland. Daarnaast deelt ze ook verhalen over liefde en vriendschap.

19 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Heel herkenbaar idd, ze zetten zichzelf in als serieus relatie man, vervolgens hoor je idd niks meer.
  Willen alleen maar met je naar bed, zijn vaak online tegelijkertijd.
  Jammer dat t niet meer “gewoon” kan.
  De achterdocht ligt dan telkens op de loer.
  Alles klikt en dat voel je ook op n date, en dan ineens appen ze niet meer ( op dat moment weer even met n ander ad rol) drnk ik dan.
  Zodra ze weer alleen zijn “ missen ze je ineens weer, om nog maar niet te beginnen dat t je eigen schuld was” somehow.
  Baal r ook van om nog steeds alleen te zijn.
  Ook met de feestdagen e.d.

  1. Hi Erica, bedankt voor je reactie! Vervelend om te lezen wat jouw ervaringen zijn met het online daten.
   We leven in een maatschappij waar heel veel online gebeurd en waar we meer online lijken te leven dan offline.
   Wie weet loopt de man van je dromen wel elke dag in de zelfde supermarkt! Koppie omhoog en dan weet ik zeker dat hij ergens rondloopt!

 2. Interessant artikel! Ongelofelijk wat voor rol een date-app tegenwoordig heeft in onze samenleving. Het heeft zijn voor en nadelen natuurlijk. Ik, als adolescente jongeman, ben sindskort van mening dat het leuker is iemand in het echt op date te vragen dan via een app. Moet zeggen dat het een stuk fijner is dan de hele tijd links of rechts te swipen. Helaas nog niet de juiste meid gevonden voor tijdens de feestdagen/gala maar better luck next time i hope

  1. Hoi! Ik ben het helemaal met je eens dat het leuker is om iemand in real life tegen te komen! Misschien moet men meer om zich heen kijken in plaats van op de telefoon 🙂

 3. Kijk eens naar het dagelijkse TV programma op NP03 : First Dates. Wat mij opvalt is dat de Mannen altijd veel positiever gestemd zijn, dan de Dames . Dames pas jullie gedrag aan ! En ja, Mannen kijken eerst naar het uiterlijk. Wil je niets aan je presentatie doen, dan Prima, dan ook niet zeuren dat je niemand kan vinden.
  P.s. : niet gaan zeuren dat innerlijk belangrijk is . Dat zeggen alleen altijd lelijke mensen op de TV .
  Je oog selecteerd in eerste instantie als eerste of je een persoon interessant vind wel of niet. ! Biologisch verankerd in mens & dier .

  1. Hi Ewald, dank voor je reactie!
   De inhoud van daten is voor iedereen anders denk ik. Ik ben het zeker met je eens dat het uiterlijk van een persoon belangrijk is en het eerste is wat we zien. Plus hey, het oog wil ook wat natuurlijk! Ik ben echter wel van mening dat het innerlijk vervolgens ook moet passen & net zo interessant moet zijn zodat je op meerdere vlakken kunt levelen met elkaar 🙂

 4. Ik had juist het idee dat de gewone sérieuse relatie man niet ‘spannend’ genoeg is. Players, jagers met praatjes, een vlotte babbel, romantiek en hartstocht worden sneller beantwoord en zijn meer gewild, dan de serieuze relatie man die ready is voor een commitment

 5. Hoi Anne, leuk om je artikel te lezen. Ik vind het knap dat jij het 2 tot 3 weken volhoudt op een datingsite. Ik ben er zelf na enkele dagen al klaar mee. Het is me allemaal veel te verkrampt en wat zoekt iedereen toch miss of mr perfect. Het begint al als je een typefoutje maakt. In feite druk je op het verkeerde knopje maar mensen ervaren het als een ramp of bestempelen iemand zelfs als dom. Weg ermee en door naar de volgende! Dit overleeft te hebben kom je in de ja-nee-haha- fase. Oftewel checken hoe iemand is zonder ook maar iets over je zelf prijs te geven. Ik vind het zelf heel bijzonder als je op basis hiervan kunt inschatten hoe iemand is. Helaas heb ik die gave niet.

  In mijn optiek bezoek je een datingsite om iemand tegen te komen. Je stelt je open, kletst samen en toont beide interesse in elkaar. Klikt het ga je verder en anders neem je afscheid. Bij een klik is het tijd om samen iets leuks te gaan doen. Ook dan weer: klikt het ga je verder en anders neem je afscheid. Je respecteert elkaar en gunt elkaar de tijd en vrijheid. Heel moeilijk is het allemaal niet maar wat maken we er zelf een drama van. En die datingsites die lachen want die verdienen er een hoop geld mee.

  Excuses als ik verkeerde knopjes ingedrukt heb 😉 Wil verder ook niemand beledigen met deze reactie.

  Gr
  Paul

 6. Helaas gebeurt het ook bij mannen. Je hebt een leuke afspraak gehad en vervolgens hoor je helemaal niets meer. Zo en zo vindt ik Tinder helemaal niets. Ikzelf vraag liever een vrouw in real life op een date. De reacties zijn vaak sneller en je hebt meer kans op contact maken. Ook grappig dat veel vrouwen klagen dat veel mannen zonder inhoud zijn en geen diepgang. Als je dan als man wel laat zien je wat diepgang hebt en serieus bent kiezen vrouwen vaak toch weer voor een foute oppervlakige man die vaak nog respectloos is naar haar toe. Maar he ik ben dan wel single. Ik geniet nog steeds van mijn leven die voor mij boeiend genoeg is. Natuurlijk hoop ik die leuke vrouw in de toekomst (weer) tegen te komen, maar tot dan is mijn leven interessant genoeg om afhankelijk te zijn van een relatie. Ik wens iedereen geluk & enjoy life of je nu man of vrouw bent.

 7. Wat een ongelofelijk herkenbaar verhaal dit. En dat terwijl ik helemaal niet op Tinder of welke datingsite zit! Het gaat gewoon via het oh zo zakelijke LinkedIn en mannen vinden mijn nr via mijn website. En idd ook vooral dat laatste wat je noemde…kerst, oud en nieuw…hoe dan …bij je ouders op de bank? Nee! Maar hoe dan wel? Alleen? Lieve help…Dit is wel echt een struglle ja.
  Ik ben benieuwd hoe jij dit in gaat vullen….

  1. Hi Julia,
   Bedankt voor je leuke reactie!
   Het is een onderwerp wat schijnbaar voor velen erg herkenbaar is en toch struggelen we er allemaal mee.
   Ik ben benieuwd hoe jouw feestdagen er uit gaan zien!

 8. hahaha Anne! Ik kom niet meer bij!
  Leuk om te lezen! Herkenbaar..
  Het zou veel makkelijker zijn als je er letterlijk tegen aanloopt!
  Ben benieuwd naar je andere verhalen!

  X Anne-Lotte (NDdA)

  1. Hee Anne!! Dank je wel voor je leuke reactie !
   Zou inderdaad een stuk makkelijker zijn als je hem ineens bij de bakker tegenkomt hé!
   Xxx Liefs!

 9. En zo gaat het online daten door. Tijdperk waar we in leven en het aanbod van potententiele partners is onuitputbaar.
  Ik heb de nodige tinder ervaring, maar ik ben er nu wel helemaal klaar mee. Uitkomst van het online daten weet ik wel. Bij voorbaat al…
  Maar goed, 3,5 jaar single en ik houd het nog vol. Ook de feestdagen is voor single mannen een issue.
  Wie weet….ooit.

  1. Hi Wouter, Dank voor je reactie! Het is wat, dat online dagen. Ik geloof zeker dat de feestdagen voor zowel single mannen als vrouwen een dingetje is. Ik hoop dat je toch een gezellige maand tegemoet gaat 🙂