Van ‘Doen’ naar ‘Zijn’: leven zonder onrust in Zuid Spanje

“Denk je dat je dit altijd blijft doen?” is een vraag die ik meerdere keren in mijn online carrière heb gehoord. “Je moet toch wel een vast inkomen hebben? Wat als er niets meer binnenkomt? Wat ga je dan doen?” Ik hoor deze vragen vaak, en antwoord vaak quasi nonchalant, “dat zie ik dan wel weer.”

Maar diep van binnen knaagt het aan me. In een maatschappij waarin we altijd maar aan staan en bezig zijn met het veiligstellen van onze toekomst, voelt het soms alsof ik moet meedoen. Moet ik ook constant een to-do-lijst maken, een plan en doel hebben voor de toekomst?

Constant vooruit kijken geeft mij paniek

Iets hebben waar ik naartoe werk, zodat ik, net als die anderen, altijd bezig ben? Eerlijk? Het constante vooruitkijken geef mij diep van binnen eigenlijk alleen maar paniek.

Rust vinden in Zuid Spanje Andalusie

Op dit moment zit ik onder een mangoboom en ben ik in Zuid-Spanje zonder plan. Maayke van Finca El Mundo Verde nodigde me uit om langs te komen, en impulsief als ik ben, boekte ik een vliegticket voor slechts 12 uur later. Het autoverhuurbedrijf waar ik twee jaar geleden een auto huurde toen ik 8,5 maand in Spanje woonde, belde ik voor een goede autodeal. Binnen vijf minuten had ik mijn beslissing gemaakt. En dat voelde goed.

Alweer zes jaar geleden bedacht ik DailyNonsense.nl als een platform waar jouw nonsense er wel toe doet. Hiermee bedoel ik alles in onszelf dat we wegdrukken, omdat het niet in de maatschappij lijkt te passen. Denk aan angst, donkere gedachten, gekke ideeën, onprettige gevoelens en twijfels.

Open leren praten over kwetsbare thema’s die er wel toe doen

Ik wil een platform waar we open kunnen praten over deze onderwerpen, de kwetsbare thema’s die er wel degelijk toe doen maar vaak worden genegeerd omdat ze ons ongemakkelijk doen voelen. De afgelopen twee jaar heb ik zelf een persoonlijke reis gemaakt om mijn eigen angsten en vooral paniek bloot te leggen. En nu, twee dagen op deze prachtige finca, voel ik dat het tijd is om echt mijn hart te volgen.

Finca El Mundo Verde uniek overnachten in een dome in Andalusie zuid Spanje

Niet langer doen om het doen, maar verbinden vanuit mijn zijn en gevoel, en daar verhalen over schrijven.

Lees ook:  Een 'eigen plek' zorgde voor innerlijke rust in mijn leven

Stoppen met dingen doen die niet altijd even gelukkig maken

Iets wat ik al heel lang wilde, maar steeds opzij schoof voor dingen die in de maatschappij als succesvol worden gezien, maar me diep van binnen niet altijd even gelukkig maakten.

Geluk vind ik namelijk in de kleine dingen die het leven zo mooi maken: authentieke verbindingen met mensen en het schrijven over hun passies. Wat drijft hen? Wat gaat er in hen om? Waarom maken ze bepaalde keuzes? Wat gebeurt er tijdens een reis, en vooral, hoe voelen ze zich daarbij, in plaats van wat ze allemaal kunnen doen en zien. Want over dat doen en zien, daar is al genoeg over te vinden.

Vraag je je weleens af waarom we altijd zo graag maar willen blijven doen? Is het om te kunnen zeggen dat we het gezien of gedaan hebben? Om erover mee te kunnen praten, om ergens bij te horen? Of is het omdat ‘doen’ ons sneller een positief resultaat lijkt te geven.

Zijn kost veel meer tijd en staat onze vooruitgang op korte termijn in de weg

Zijn kost veel meer tijd en staat onze vooruitgang op korte termijn in de weg. Als je iets gedaan hebt, kun je dat weer afvinken en dat geeft je tijdelijk een fijn gevoel.

Tips om meer in het moment te leven

Wil jij ook meer leren te zijn? Dan hier enkele tips om meer in het moment te leven:

  • Ga zitten, als je onrust voelt opkomen, laat het er zijn. Voel het en loop er niet van weg. Wees niet te streng voor jezelf. Het is logisch dat je afleiding zoekt, vooral als je dit niet gewend bent. Het mag.
  • Wees lief voor jezelf en analyseer je gedachten. Wat zeg je tegen jezelf?
  • Schrijf die gedachten op en geef er antwoord op. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je iets moet doen, anders krijg je het niet af, vraag jezelf dan af of dat echt zo is. Geef jezelf toestemming om nu niets te doen.
  • Probeer te voelen wat het ergste is dat kan gebeuren als je niets doet, als je geen plan hebt en gewoon laat zijn. Waarschijnlijk is het antwoord: niets.
  • Laat de controle los!
  • In het begin kun je dit het beste op rustige plekken doen, zodat je echt naar jezelf kunt luisteren. Als ik bijvoorbeeld met anderen ben, merk ik dat ik onrustig word. Ik voel hun onrust en dat maakt mij ook onrustig.
  • Na verloop van tijd zul je merken dat de onrust verdwijnt en kun je uiteindelijk gewoon zijn. In je notitieboekje heb je ook opgeschreven wat je gedachten zijn en waaruit je vaak je overtuigingen kunt afleiden.
Lees ook:  Is goed ooit goed genoeg?

Om je een voorbeeld te geven, toen ik hier zelf 2,5 jaar geleden mee begon, schreef ik vaak op dat ik misschien niet aardig was geweest door me niet bij een groep aan te sluiten.

Of dat ik sterk geloofde dat als ik te veel tijd aan mezelf besteedde, anderen teleurgesteld zouden zijn en ik uiteindelijk alleen zou overblijven.

Als je alleen bent zul je zien dat de overtuiging die je volgt niet altijd waar zijn

Pas als je een tijdje alleen bent en niet meer blindelings die overtuigingen volgt, zul je zien dat ze niet waar zijn. Dit stelt je uiteindelijk in staat je intuïtie te volgen, en geloof me, dat is het beste pad.

Leuke plekken in Spanje ontdekken? Check dan onze Spaanse rubriek hier!

We zijn aan het einde van dit artikel gekomen. Het is een beetje een hersenspinsel geworden van mijn gedachten en gevoelens, en zoiets heb ik eigenlijk nog nooit geplaatst. Maar het voelt goed om zo’n verhaal te schrijven. Vandaag ga ik verder naar een nieuwe plek in Andalusië en verlaat ik deze prachtige finca.

Als je ook even helemaal tot jezelf wilt komen en dat nog moeilijk vindt met alle Nederlandse afleidingen, boek dan deze fantastische dome bij Finca El Mundo Verde. Geloof me, daar zul je geen spijt van krijgen. Het is tijd om te zijn, en te genieten van de reis die het leven is. Wordt vervolg!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.