Bezienswaardigheden en monumenten in Tarifa

Tarifa staat voor veel mensen bekend als kitesurf en surf mecca echter heeft de stad veel meer te bieden dan dat. De oude stad van Tarifa met zijn leuke restaurantjes en barretjes in de avond is al een beleving ansicht en ook overdag is het heerlijk om door die kleine witte straatjes te verdwalen om zo opeens weer een leuk winkeltjes of terrasje te ontdekken.

Maar wat mij opviel in de twee maanden dat ik in Tarifa verbleef is dat maar weinig mensen de bezienswaardigheden van Tarifa ontdekken. Ik zag de meeste mensen iedere dag weer naar hetzelfde strandtentje en restaurantje gaan om vervolgens laat in de avond te eindigen op het pleintje voor Surf Bar Tomatito en Taco Way. Zonde, want juist de bezienswaardigheden in Tarifa en de geschiedenis erachter zijn bijzonder

Geschiedenis Tarifa

Tarifa werd ooit, door de Romeinen ontdekt, maar de stad dankt zijn naam aan de Berberse krijgsheer Tarif Ibn Malik, die samen met 400 soldaten in 710 op verkenningsmissie naar de zuidkust van Spanje werd gestuurd.

Vervolgens was was Tarifa lange tijd in handen van de Mooren en hoorde Tarifa bij Al-Andalus. Dit veranderde toen Sancho IV van Castilië de stad veroverde op de Moren in 1292. Hierna diende Tarifa een lange tijd als grensstad op het koninkrijk Granada tot dat het in jaren 90 uitgroeide tot een ware kitesurf trekpleister.

Old town Tarifa stadswandeling langs de bezienswaardigheden

Anno 2021 leven de 18.000 inwoners van Tarifa van toerisme en komen de meeste toeristen af op de gezellige straatjes vol met restaurantjes en barretjes. Wil jij je vakantie in Tarifa compleet maken? Dan is het zeker een aanrader om een stadswandeling door de oude stad langs de verschillende bezienswaardigheden en momenten te maken.

kaart - map bezienswaardigheden Tarifa old town - stadswandeling

Hierboven een handige kaart die je langs de bekendste plekken van uit de geschiedenis van Tarifa leidt.

Let op: De poort naar Paseo de la Alameda kent Google Maps niet. Hoewel ik denk dat je vast niet mis loopt, wil ik wel aangegeven dat je dit even in gedachte moet houden wanneer je van plek I naar plek J loopt.

Puerto de Jerez

De stadswandeling door old town Tarifa start bij Puerto de Jerez (A). Puerto de Jerez is de hoofdingang van de stad. In de middeleeuwen was Tarifa omringd met stadsmuren en had de stad drie toegangspoorten. Puerto de Jerez is de enige overgebleven poort, die nog geheel in tact is.

Bezienswaardigheden en monumenten Tarifa - Puerto de Jerez

De binnenkant van de poort dateert uit de tijd van de Moren, terwijl de torens ernaast later door de Christenen zijn bijgebouwd. Boven de poort hangt een embleem ter nagedachtenis aan Sancho IV van Castilië, die de stad in 1292 veroverde op de de Moren.

Eenmaal de Puerto de Jerez door, wandel je het oude centrum binnen. Pak hier de linkerstraat naar beneden om uit te komen op de hoofdstraat Calle Sancho IV el Bravo. Sla hier linksaf om naar de bekendste kerk van Tarifa te wandelen. Onderweg passeer je leuke restaurantjes als Siglo XIX en El Barrilito.

Iglesia de San Mateo

San Mateo (B) is de bekendste kerk van de Tarifa en ligt midden in de oude stad. De kerk werd ooit in gotische stijl gebouwd en de barokke hoofdgevel ontstond aan het einde van de 18de eeuw. Ben je op vakantie in Tarifa neem dan sowieso ook een kijkje in de kerk. De kerk is voor zo’n klein dorpje als Tarifa echt groot en adembenemend mooi.

Bezienswaardigheden en monumenten Tarifa - Iglesia de San Mateo

Vanaf de kerk San Mateo vervolgd de stadswandeling door Tarifa via Calle Gral. Copons (houd hierbij Plaza de Oviedo aan de linkerhand) om uiteindelijk op een rotonde uit te komen.

Puerta del Retiro

Op deze rotonde staat een groot standbeeld. Het is een monument van Copons y Navia, een bekende verdediger die mee vocht tijdens het Franse beleg tussen 1811-1812.

Aan de rechterkant zit in de muur een deur en precies op deze plek zat Puerta del Retiro (C), de tweede middeleeuwse stadspoort van Tarifa.

Stadsmuren van Tarifa

Sla vanaf de rotonde gezien rechtsaf en loop daarna de Maria de Molina op. Aan het einde van mijn trip ontdekte ik pas deze straat. Deze straat ligt net buiten het oude centrum en omdat er geen restaurantjes of barretjes liggen is de straat niet enorm aantrekkelijk om door heen te wandelen. Wat de straat wel bijzonder maakt, is dat hij letterlijk naast de overblijfselen van de oude stadsmuur loopt.

bezienswaardigheden Tarifa - stadsmuren

Na de bocht in de straat heb je een prachtig aanzicht op de oude stadsmuur met op de achtergrond de Iglesia de San Mateo.

Op deze straat staan een aantal bordjes die bepaalde herkenningspunten uit de middeleeuwen aangeven. Zo vind je aan het eind van de weg de overblijfselen van de Torre del Cocuelo. Dit is een solide hoektoren, die tijdens het mediane tijdperk talloze aanvallen weerstond.

La PLAYA de La CALETA

Inmiddels heb je waarschijnlijk uitzicht op de zee gekregen. Ga op een gegeven moment met de bocht mee rechts om de stadswandeling door Tarifa te vervolgen op de Calle Aljaranda.

In dit deel van de stad bevond zich de derde middeleeuwse stadsmuur genaamd Puerta del Mar. Dit was de poort waar vooral de havenlieden, die Tarifa in wilden, gebruik van maakten.

stadsmuren, straat richting Mirador Africa

Interessant weetje is dat vanaf deze kant, bij postigo Santiago, de christelijke troepen, Tarifa binnenvielen en in de stad in 1292 veroverden.

Mirador Africa

Vervolg de standwandeling door Tarifa over Calle Aljaranda en tot dat je aan de linkerkan kleine trapjes omhoog ziet gaan. Loop hier naar boven om vervolgens op onderstaand plein uit te komen.

Bezienswaardigheden Mirador Africa - Tarifa old town

Vanaf dit plein wat Mirardor Africa (D), letterlijk vertaald uitzichtpunt over Afrika, wordt genoemd, heb je een prachtig uitzicht, je raad het al, op Afrika.

In de ochtend kun vanuit hier de zon zien opkomen (linker foto) en in de avond kun je hier ook de zon weer onder zien gaan (rechter foto). Een enorme aanrader!

Vervolg de stadswandeling door Old Town Tarifa via Calle Amargura naar Plaza de Santa Maria.

Plaza de Santa Maria 

Nadat ik twee maanden in Tarifa verbleef ontdekte ik pas tijdens het schrijven van dit artikel Plaza de Santa Maria (E). Dit bewijst maar weer dat je zeker niet zomaar langs alle bezienswaardigheden in Tarifa loopt en hoe goed sommige pleintjes verstopt liggen.

Bezienswaardigheden Tarifa Plaza de Santa Maria 

Plaza de Santa Maria wordt door de locals ook wel Plaza de la Ranita, letterlijk vertaald uit het Spaans plein van de kleine kikkers, genoemd. Op het plein vind je een stervormige fontein met ach keramische kikkers.

Loop vanaf hier weer de weg terug via Calle Amargura en sla wanneer je Calle Aljaranda passeert linksaf.

Op deze straat ligt Surfers Residence, de gezelligste accommodatie van Tarifa, waar ik meer dan 2 maanden verbleef.

Plaza de la Fuente

Vervolg de standwandeling door Tarifa richting Plaza de la Fuente. Rondom dit plein zitten diverse restaurantjes en leuke terrassen. Een van de bekendste restaurantjes van Tarifa, genaamd restaurant Lola, zit op dit plein en mijn favoriet is Castro Bar El Pasillo (F).

Plaza de la Fuente bezienswaardigheden Tarifa

Ander interessant feitje is dat de fontein op het plein, in 1831 de eerste bron van lopend water was. Loop vanaf hier verder over de Calle Guzmán el Bueno tot je uitkomt bij Castillo de Guzman el Bueno.

Castillo de Guzman el Bueno

Het kasteel Guzman el Bueno (G), is eigenlijk de enige bezienswaardigheid in Tarifa, waar je entree voor moet betalen om het te bezoeken. Een entree kaartje voor volwassenen kost 4 euro.

monumenten en bezienswaardigheden Tarifa - stadswandeling Castillo de Guzman el Bueno

Het kasteel dateert uit de 10e eeuw en is gebouwd door de Arabieren als verdediging van de stad. Op 21 september 1292 veroverde koning Sancho IV de stad op de moren (de Arabieren). Vandaar ook dat hierna een standbeeld van hem voor Castillo de Guzman El Bueno is gezet.

Vervolg de stadswandeling langs de bezienswaardigheden in Tarifa naar de Calle Santísima Trinidad. Dit straatje is een van de velen kleine straatjes die Tarifa rijk is.

Iglesia de san Francisco

Net voor het einde van deze straat aan de rechterkant ligt Iglesia de San Francisco (H). De kerk heeft zowel een ingang aan deze straat als aan de Calle San Francisco, vandaar de naam Iglesia de san Francisco.

monumenten en bezienswaardigheden Tarifa - stadswandeling Iglesia de san Francisco

In de ochtend als de zon schijnt is dit pleintje zo met de kerk en de boom met roze bloemen op ze’n mooist. Een paar stappen vanaf Iglesia de san Francisco ligt Mercado de Abastos. De bekendste (vis)markt van Tarifa

Mercado de Abastos

Mercado de Abastos (I) bestaat vanaf 1928 en is een bezienswaardigheid die je zeker niet over mag slaan. Tijdens mijn verblijf bij Surfers Residence nam de eigenaar mij mee naar deze fantastische markt.

monumenten en bezienswaardigheden Tarifa - stadswandeling Mercado de Abastos

Locals komen hier samen om koffie te drinken en naast een enorme grote visafdeling, is er ook een lokale groentenman en een kraampje waar je streekproducten kunt kopen. Ik heb er ijn ogen uitgekeken en kon er echt uren gewoon alleen maar staan om te zien wat er om mij heen gebeurde.

monumenten en bezienswaardigheden Tarifa - stadswandeling Mercado de Abastos

Een bezoek aan Mercado de Abastos mag je niet overslaan als je op vakantie bent in Tarifa. Vanaf Mercado de Abastos loop je onder de stadspoort door naar Paseo de la Alameda. Let op; deze poort staat niet op bovenstaande kaart, omdat Google Maps hem niet kan zien!

Paseo de la Alameda

Paseo de la Alameda is een laan met palmbomen, waar diverse restaurantjes met terrassen gevestigd zijn. Het is ook een plek waar veel locals samen komen en waar het standbeeld van Gúzman el Bueno, weer een andere lokale held, te zien is.

Paseo de la Alameda eindigt in de haven van de Tarifa. Vervolgens kun je linksaf het oude centrum weer in lopen of rechtsaf slaan richting de stranden van Tarifa. Vervolg de stadswandeling door Tarifa via de Calle Alcalde Juan Núñez naar Castillo de Santa Catalina.

Castillo de Santa Catalina

Castillo de Santa Catalina (J) is de laatste bezienswaardigheid van de stadswandeling door Tarifa. Het kasteel werd gebouwd in de 17de eeuw en gebruikt als toevluchtsoord voor de heilige Catalina de Siena, die hier in quarantaine ging tijdens de pestepidemie.

Castillo de Santa Catalina bezienswaardigheden in tarifa

Hierna in 1771, werd het omgebouwd tot buskruitopslag en jarenlang gebruikt, vooral door de strategische en hoge ligging, door militairen. Het kasteel is echt een eyecatcher van Tarifa, maar helaas staat het nu leeg, is het niet te bezoeken, en raakt het steeds meer in verval.

Dorst gekregen na deze stadswandeling langs alle bezienswaardigheden in Tarifa? Geniet dan van een lekker drankje in een van de strandtentjes op Playa Los Lances. Weten welk strandtentje je heen moet? Lees dan het artikel: Leukste strandtentjes in Tarifa.

Bezienswaardigheden buiten het oude centrum van Tarifa

Naast bovenstaande bezienswaardigheden zijn er ook nog een aantal plekken, buiten het centrum van Tarifa, die leuk zijn om te bezoeken.

Mirador del Estrecho

Mirador del Estrecho is een bekend uitkijkpunt op ongeveer 10 minuten rijden (richting Algaciras) van Tarifa. Vanaf dit punt heb je, op zo’n 300 meter hoogte, een uitzicht op de straat van Gibraltar en de Afrikaanse kustlijn.

Mirador del Estrecho mooiste uitzicht op Afrika vanuit Tarifa

Bij Mirador del Estrecho kun je gratis parkeren en je kan ook iets eten en of drinken in de iets wat toeristische cafetaria.

Baelo Claudia Bolonia

Op ongeveer 25 minuten rijden van Tarifa Old Town ligt Bolonia. En nee, dit is niet Bolonia in Italie, maar een schattig plaatsje welke behoort tot de gemeente Tarifa. Aan het strand van Bolonia ligt een van de bekendste bezienswaardigheden in Tarifa, genaamd Baelo Claudia.

Baelo Claudia Bolonia bezienswaardigheden en sightseeing in Tarifa

Baelo Claudia is een oude Romeinse stad en werd 2000 jaar geleden gesticht. Door een aantal aardbevingen raakte de stad in verval en in de 6de eeuw werd de stad verlaten. Op dit moment kun je de opgravingen van Baelo Claudia bezoeken. Voor EU-inwoners is een bezoek gratis en het museum is van juni tot en met december geopend. Echter is het museum op maandagen gesloten.

Tip: maak een dagtrip naar Bolonia. Naast Baelo Claudia heeft Bolonia een prachtig strand waar je heerlijk kan genieten van de zon. Honger gekregen? Ga dan lunchen bij Restaurante Otero Bolonia.

→ Wil je Kitesurfen in Tarifa? Lees dan het artikel: Kitesurfen in Tarifa: 50 kitespot en wind tips!

→ Wil je leren Kitesurfen in Tarifa? Lees dan het artikel: Leren kitesurfen Tarifa: beginners tips voor de eerste les.

→ Opzoek naar activiteiten tijdens je vakantie in Tarifa? Ga dan klimmen en boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving of paardrijden in Tarifa – Punta Paloma

Heb je nog vragen over bezienswaardigheden in Tarifa na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.