IJsland: The Golden Circle iets wat iedereen gedaan moet hebben

National Park Þingvellir GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

Iedereen die naar IJsland gaat, moet langs de Golden Circle geweest zijn. De Golden Circle is een populaire route met de highlights van IJsland. De route brengt je langs het National Park Þingvellir, de Gullfoss waterval en het geisergebied Haukadulur. Tijdens onze tweede dag had IJslandspecialist voor ons de Golden Circle inclusief een bezoek aan het Laugarvatn Fontana Geothermal Bath op het programma gezet. Om half 9 werden we met een busje bij ons hotel Icelandair Marina hotel opgehaald. Hierna werden we gedropt op een centraal plein waarna we in een grote bus (inclusief WIFI) onze reis voortzette naar de eerste stop.

Þingvellir -Thingvellir National park

National Park Þingvellir GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND
National Park Þingvellir GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

Het National Park (50 km van Reykjavik) is onder andere bekend door de 6 km brede en 40 km lange verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Hierdoor is er een indrukwekkende gleuf ontstaan waar men doorheen kan lopen. Het bijzondere is dat op deze plek IJsland door tektonische bewegingen schoksgewijs 1 à 2 cm gemiddeld per jaar uit elkaar schuift. Voor de toeristen is er een looproute inclusief fotospots aangelegd, deze route was naar mijn mening te druk. Daarnaast kun je veel betere spots vinden als je juist van deze spots afwijkt. Mijn tip: loop niet de massa achterna en creëer je eigen unieke magische plaatjes. Succes gegarandeerd!

Geisergebied – Haukadulur

Geisergebied Haukdulur GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

Geisergebied Haukdulur GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

Jemig nadat ik eerst alleen maar geisers heb gezien in mijn aardrijkskunde boek, zie ik dit jaar maar liefst geisers op twee verschillende locaties. Na een bliksem bezoek aan Caldeira Velha op de Azoren was het nu tijd voor de geisers Geysir (ja de naam geiser is afkomstig van deze geiser) en de Strokkur die zich bevinden in het Geisergebied Haukdulur. Over de hele wereld zijn er geisers te vinden, maar er zijn maar zes grote geisergebieden ter wereld. Dus je snapt natuurlijk wel dat wij ook weer even een check konden zetten op onze bucketlist. Na een klein halfuurtje kwamen we aan in het gebied en hadden we ongeveer twee uur de tijd om rond te lopen en te lunchen. Terwijl Geysir de bekendste geiser is, is juist de Strokkur de geiser die nog steeds iedere 5 minuten water de lucht in spuit.  Dit moesten we natuurlijk zien en vastleggen. Vervolgens liepen we de berg omhoog voor een uitzicht over het gebied. Om eerlijk te zijn vind ik het enorm gaaf om een geiser te zien, maar is het gebied verder niet enorm bijzonder. Je kan dus makkelijk even langs dit gebied rijden, kijken en doorgaan naar de volgende spot.

Gullfoss Waterval

Gullfoss Waterval GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND
Gullfoss Waterval GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

De Gullfoss is een waterval in Hvítá (Witte rivier) en voert onder andere water naar beneden afkomstig van de Langjökull-gletsjer. Het neerstortende water creëert stuifwater waardoor je het gevoel krijgt dat het regent. De tocht naar de waterval (ongeveer 5 – 10 minuten lopen) is koud en nat dus houdt hier rekening mee. Desalniettemin is het een magische belevenis. Schijnt de zon op de waterval dan kan dit door het stuifwater zorgen voor een enorme regenboog. Daaraan dankt de Gullfoss dan ook zijn naam Gouden waterval.  Zelf vind ik dit echt “must-go”, ondanks de kou kon ik hier wel een uur blijven staan. Ik waande mij in een soort van “Lord of The Rings” verhaal en kreeg op deze plek echt een magisch gevoel.

Laugarvatn Fontana Geothermal Baths

De tour werd afgesloten met een bezoek aan Fontana, een geothermisch buitenbad in Laugarvatn die doet denken aan de Blue Lagoon, maar stukken kleiner is.  De dag ervoor hadden we natuurlijk Blue Lagoon bezocht, dus besloot ik daarom niet het water in te gaan en alleen maar te genieten van het uitzicht over het meer. Maayke heeft relaxed in verschillende baden, sauna’s en sloeg ook het koude meer niet over (die-hard). Naast het geothermisch bad biedt Fontana ook een rúg brauð beleving aan. Hier laten ze zien hoe in IJsland traditioneel brood word gebakken (onder de lavagrond).  Het donkere en soort van zoet roggebrood wordt bereid door het deeg in blikken onder de grond te bakken met behulp van de warmte van de aarde. De blikken worden ingegraven onder de grond waar lava dicht onder de oppervlakte stroomt. Door de warmte van de aarde wordt het brood gebakken. Dit brood wordt rúg brauð genoemd en lijkt wel wat op Deens brood. Dit was erg bijzonder om te zien.

Gullfoss Waterval GOLDEN CIRCLE IJSLANDSPECIALIST ICELAND

Na een enorm leerzame, leuke maar ook vermoeiende dag hopte we terug in de bus. Inmiddels hadden we Amerikaanse vrienden gemaakt en was het enorm gezellig op de terugweg. Daarnaast was onze tourguide ook geniaal. Toen ze ons afzette bij het hotel kon ik het daarom ook niet laten om nog snel even een foto met haar te maken. Golden circle check, op naar het volgende avontuur! Benieuwd naar meer? Volg mij dan ook 24/7 op snapchat @Fashionistachlo.

Golden Circle Tour by Reyjavik Excursions – South Iceland – Book here 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (29) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP