Bezienswaardigheden en tips voor Tozeur / Nefta in Tunesië

Midden in de woestijn, tussen de zoutmeren Sjott el-Djerid en Chott el Gharsa, ligt Tozeur. Een echte stad met verkeer en chaos. Dat de stad altijd mensen heeft aangetrokken is niet geheel gek. De nabijgelegen waterbronnen, die zorgen voor de grote hoeveelheid dadels in de regio, hebben waarschijnlijk ooit de mensen doen besluiten om zich te vestigen in de stad Tozeur.

Tozeur bezienswaardigheden Chebika oasis

Naast mensen vestigde, in 2019, net voor de pandemie, ook luxury hotelketen Anantara in Tozeur. Dat zo’n hotelketen hier een hotel opent wilt zeggen dat de stad grote potentie heeft. Daar moest ik meer van weten en daarom besloot ik tijdens mijn rondreis door het zuiden van Tunesië drie dagen naar Tozeur te gaan.

De bekendste bezienswaardigheden in de buurt van Tozeur

Chebika, Mides en Tamerza zijn allemaal dorpjes die verlaten werden na de grote  overstroming van de jaren 60. De dorpen liggen precies achter elkaar waardoor ze meestal door iedereen op het zelfde moment worden bezocht.

Chebika Oasis

Om de drukte voor te zijn starten wij daarom de eerste ochtend vroeg. Om acht uur komen we aan bij Chebika. Er zijn nog geen toeristen, maar de verkopers, die allemaal hetzelfde aanbieden zijn er helaas wel. Ik begrijp uiteraard dat men geld moet verdienen, maar drukke straatverkopers zorgen in mijn ogen altijd wel voor enorme afleiding bij een mooie plek.

Vanaf de parkeerplaats wandel ik rustig door het verlaten dorp heen naar de waterbron. De waterbron (zie foto hieronder) is waar Chebika vooral bekend om staat, maar eigenlijk is het verlaten dorp veel mooier.

Want, als ik aankom bij de waterbron ben ik even verbijsterd. Niet, omdat de waterbron zo mooi is, nee ik ben verbijsterd over de grote hoeveelheid kraampjes die rondom de waterbron staan (helaas heb ik daar geen foto van gemaakt, omdat ik lichtelijk geïrriteerd was).

Tozeur bezienswaardigheden Chebika oasis

Achteraf gezien hadden we beter nog vroeger naar Chebika moeten gaan. Een dag later waren we voor zevenen bij onze eerste stop en, omdat dan de verkopers er nog niet zijn, beleef je een bezienswaardigheid toch net iets anders. Denk je er net zo over als ik plan dan je bezoek aan Chebika vroeg.

Midès

Met ons vetrekken bij Chebika een aantal andere grote toeristenbussen. De gids stelt daarom voor om eerst naar Midès te gaan, de plaatst die na Tamerza komt. We stemmen toe. Midès staat bekend om de kloof/canyon en het loont zeker de moeite om hier even een stop te maken.

De plek is mooi om te zien, maar verder is er weinig te beleven. Na een klein uurtje besluiten we daarom om door te gaan naar Tamerza.

Tamaghza Golden Canyon

De laatste stop voor de lunch maken we bij Tamaghza Golden Canyon (deze naam kun je vinden op Google Maps). Wat meteen opvalt als we richting de waterbron lopen is dat waar we bij Chebika vooral toeristen zagen, hier vooral locals aan het zwemmen zijn.

Doordat deze plek ook echt gebruikt wordt door locals is Tamaghza Golden Canyon mijn favoriet wat betreft de drie bekendste bezienswaardigheden van Tozeur.

Omdat er maar weinig restaurants zijn in en rondom Tozeur lunchen we in ons hotel, Anantara Tozeur. Ik had uiteraard graag lokaal willen eten, maar met een wijntje in de zon bij het zwembad, genietend van een maaltijd besef ik dat dit ook een prima optie is.

De stad Tozeur

Aan het eind van de dag hebben we niks op het programma staan. Omdat ik toch ergens wil ervaren hoe Tozeur voelt zonder Tunesische gids stel ik voor om een taxi te pakken naar de stad. Mijn reisgenoot stemt toe en rond de klok van vijf zijn we onderweg.

Als ik uitstap heb ik, qua chaos, een beetje het gevoel alsof ik in een Indiase stad ben. De motorfietsen met soms wel drie mensen erop, vliegen mij om de oren. Ik hou ervan!

Medina Ouled El Hadef Tozeur

Op de kaart hebben we gezien dat Tozeur niet enorm groot is, dus we besluiten een beetje rond te gaan dwalen. Vanaf de grote weg wandelen we richting Medina Ouled El Hadef, ook wel bekend als de oudste Medina van Tozeur.

Medina Ouled El Hadef Tozeur

We komen uit op het centrale plein waar de meeste foto’s gemaakt worden. Maar mijn oog valt op iets anders, namelijk de winkel van Abderazak Seddik. 

L’Art du Venerie Abderazak Seddik

Waar de meeste verkopers in Tozeur en omstreken allemaal hetzelfde aanbieden (lees edelstenen of strandtassen met Tozeur erop geborduurd ) verkoopt Abderazak palmdadel producten die hij zelf in zijn eigen atelier maakt.

Eenmaal binnen gestapt in de winkel van Abderazak Seddik weet ik niet waar ik kijken moet. Alle producten, van hoeden tot lampen, zijn prachtig. Ik wil sowieso iets mee naar huis nemen, maar kan, zoals gewoonlijk niet kiezen. De dadellamp met groene accenten, die omgerekend nog geen 7 euro kost, past het beste bij mijn interieur. Die wordt het!

Lees ook:  9x Star Wars filmlocaties om te bezoeken in Tunesië
slow travel Tunisia Tozeuer - L'Art du Venerie Abderazak Seddik

Na ons bezoek aan Abderazak Seddik wandelen we verder door de Medina. Wat opvalt is de vriendelijkheid van de mensen. De stad Tozeur is niet enorm toeristisch, waardoor er geen hordes straatverkopers of dergelijke op je af komen. Het voelt allemaal heel gemoedelijk en prettig (zie foto’s hieronder).

De stad Tozeur in Tunesië bezoeken

Na 1,5 uur hebben we eigenlijk wel trek gekregen. Via mijn Tunesische vriend Medhi heb ik de tip gekregen om te gaan eten bij Restaurant Dar Deda.

Restaurant Dar Deda

Restaurant Dar Deda ligt een paar straatjes buiten het centrum. We hebben geen internet, maar schijnbaar is het restaurant zo bekend dat wanneer we aan de eerste beste voorbijganger er naar vragen we meteen er heen gewezen worden.

Restaurants in Tozeur Restaurant Dar Deda

Bij binnenkomst worden we meteen vriendelijk ontvangen en naar een van de tafels gewezen. We hebben dorst en bestellen een biertje. Maar wat blijkt? Alcoholische versnaperingen worden niet verkocht. Dan maar een koud colaatje. 

We krijgen de menukaart die vol staat met ondefinieerbare gerechten. Er is geen internet om de gerechten te vertalen en daarom vragen we hulp van de chef. Hij adviseert om chakhoukha, niet te verwarren met shakshuka, te bestellen.

Dit is een verkruimelde pasta met dadels, noten, uien, rode saus en on top dromedarisvlees. Voor mijn reisgenoot adviseert hij een van de Plats Locaux Tozeuriens. Dit is een gerecht van lamsvlees en groente gesmoord in een typische Berber pot.

De gerechten zijn niet alleen een feestje voor het oog, maar ook zeker voor de maag. De chakhoukha is heerlijk en ik heb in tijden (zelfs bij Anantara niet) niet zo lekker gegeten. 

Nefta en omgeving

Op een klein half uurtje van Tozeur, ligt de laatste stad voor de grens van Algerije, Nefta. Waar het in Tozeur echt hustle and bustle is vind je in Nefta een oase van rust.  De stad is voor het grote publiek vooral bedenkt vanwege Star Wars. Je vind hier namelijk Mos Espa, een van de bekendste plekken uit deze filmreeks.

Zandduinen van Nefta

Op de tweede dag gaan we de omgeving van Nefta bezoeken. Omdat we een dag eerder toch iets te laat waren vertrokken besluiten we om 06:00 weg te gaan. Net voor zevenen komen we aan in de woestijn. Wat meteen opvalt zijn de glooiende zandduinen die er echt prachtig bij liggen. Dit is al een bezienswaardigheid opzicht.

Ong Jmal Zandduinen van Nefta

Achter de zandduinen ligt Mos Espa, de plek waar we voor komen. Ik kan niet wachten om het te gaan ontdekken.

Star Wars filmset Mos Espa

Als we aankomen op de oude filmset is er letterlijk geen toerist. De eerste straatverkopers komen met hun motorfietsen aanrijden, maar daar heb ik verder geen last van. Het heeft ergens wel wat. Doordat we zo vroeg zijn hebben we Mos Espa helemaal voor onszelf en dat geeft een magisch gevoel.

Star Wars filmset Mos Espa Nefta

Na Mos Espa bekeken we ook nog een aantal andere Star Wars filmsets in de buurt. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: 9x Star Wars filmlocaties om te bezoeken in Tunesië.

Bedevaartsoord voor het Soefisme

Wat veel mensen niet weten is dat Nefta een belangrijk bedevaartsoort is voor het soefisme (storming binnen de Islam). Nefta kent maar liefst 100 heiligdommen (marabouts) en 24 moskeeën. De bekendste hiervan is Sidi Bou.

Nefta Soefisme bedevaartsoord - marabouts en moskeeën geschiedenis

De soefi-broeders en -zusters mediteerden veel, probeerden afstand te houden tot het materiële om zo lichamelijke en geestelijke verdieping te zoeken. De heilige heeft in het algemeen geen politieke macht, maar de soefi’s bezoeken hem (ziyarra) om hem te raadplegen of spirituele zaken te bespreken.

Een van de bekendste broederschappen in de Maghreb regio is de Soefi-broederschap van Zawiya Kadria, waar onder andere de ontdekkingsreizigster en journalist Isabelle Eberhardt (1877- 1904) was aangesloten.

Kleine side note, maar zeker belangrijk om te vermelden, is dat zij onder de schuilnaam Si Mahmoud (ze deed zich dus voor als man) te paard door de woestijn zwierf en islamitische heilige plaatsen bezocht. Haar reizen betaalde ze met het schrijven voor Europese kranten. De dagboeken die ze schreef tijdens de reis zijn inmiddels vertaald en worden hier verkocht.

EJJOUJ café Nefta 

Als we aankomen in de oude stad van Nefta stelt onze gids voor om een kopje koffie te drinken bij EJJOUJ café. Binnen in het cafe zit het vol met Tunesiërs die spelletjes aan het spelen zijn. Een groepje van vier mannen die vol passie en overgave domino spelen valt mij op. 

EJJOUJ café Nefta traditioneel cafe nabij Tozeur

Lachen, schreeuwen en met heel wat handgebaren spelen ze het spel. Het is een prachtig schouwspel. 

Eco-retraite Dar Hi

Na ons kopje koffie en een korte wandeling door de oude stad rijden we naar Dar Hi. Dar Hi is een eco-retraite welke in 2011 geopend werd. Wat het hotel, gerund door hoteliers Patrick Elouarghi en Philippe Chapelet, bijzonder maakt is dat er alleen gebruik wordt gemaakt van lokale materialen, arbeid en producten.

Lees ook:  Toujane: het onbekende Dahar gebergte in Zuid-Tunesie
Mooiste hotels van Tunesië Dar Hi Nefta

Dar Hi lanceerde in 2014 het project Les Dunes Electroniques, een festival in de Ong Jmal woestijn (dus midden in de oude Star Wars filmsets). Het project had tijdens de lancering een grote impact op Tunesische jeugd, die door middel van elektronische muziek zich weer meer verbonden voelden met elkaar.

Het toerisme en de economie stonden namelijk stil (mede door de aanslag in Sousse) en het zuiden had daar het meest onder te lijden. Inmiddels zijn we alweer een pandemie verder en dit jaar keert het festival groter dan ooit terug. Deze editie komen er onder andere grote schermen om ‘Star Wars’-films midden in de woestijn te bekijken.

Vanaf het Dar Hi terras heb je een prachtig uitzicht over La Corbeille.

Palmentuin La Corbeille

La Corbeille is de palmentuin van Nefta en is oorspronkelijk ontstaan door het water uit de tientallen scheuren en kloven in de woestijn. Dit water maakte een wadi, waardoor de palmbomen hier konden groeien en er een oase ontstond.

De 152 bronnen gaven ooit 700 liter water per seconde, maar doordat het water over geëxploiteerd is, om andere palmbossen te creëren,en de beroemde dadel “deglet nour” te produceren, zijn de bronnen van Nefta 20 jaar geleden opgedroogd.

La Corbeille in Nefta bezienswaardigheden woestijn van Tunesië

Een handvol liefhebbers uit het zuiden van Tunesië proberen op dit moment nieuw leven in te blazen. Dar Hi creëerde een creatief project genaamd ‘Palm Lab’ waar kunstenaars, architecten en ingenieurs worden uitgenodigd om zich voor te stellen hoe ze, deze wondere wereld genaamd Nefta, kunnen behouden.

Daarnaast werden er nieuwe technieken geïntroduceerd, zoals druppelirrigatie en zonne-energie en werd er een boek, genaamd The cuisine of the oasis – Feeding on the essentials, over de oase geschreven. Daarnaast wordt er van de ‘lelijke’ dadels, die eerder werden weggooit, een nieuwe gezondere suiker gecreëerd.

Bidawa Nefta

Als we na ons bezoek aan Dar Hi de trappen af lopen om een korte wandeling naar La Corbeille te maken valt mijn oog op diverse muurschilderkunst.

lokale initiatieven in Zuid Tunesie om te zien en te doen Nefta Bidawa Nefta

Vooral de schilderwerken op het huis vind ik prachtig. Via mijn gids, die inmiddels een gesprek met de bewoners van het huis is aangegaan, ontmoet ik Bidewa. Ze blijkt een bekende lokale kunstenares uit Nefta te zijn die haar gevoelens en gedachtes deelt door middel van schilderkunsten en andere creatieve uitingen.

lokale initiatieven in Zuid Tunesie om te zien en te doen Nefta Bidawa Nefta

Als ik vraag of we samen een foto kunnen maken schiet ze naar binnen. Even ben ik bang dat ik haar wellicht beledigd heb Wat blijkt? Vliegensvlug heeft ze zich omgekleed. Als ze op een foto gaat, die dus internationaal gezien gaat worden, ja dan moet je er wel goed uit ziet. Het resultaat, zie hierboven, mag er zijn.

Ben jij in Nefta, breng dan sowieso een bezoek aan Bidawa (je vind haar onder aan de trap van het Dar Hi hotel).

Chott el Djerid: het grootste zoutmeer van Tunesië

Op de laatste dag in Tozeur, net voordat we naar Berberdorp Tamezret gaan, bezoeken we Chott el Djerid oftewel het zoutmeer.

In de zomer bakt de zon het oppervlak van het opgedroogde meer tot een harde korst waardoor in het midden zoutafzettingen glanzen als sneeuw. Wanneer de grondwaterspiegel onder de oase van Nefta in de herfst stijgt, staat de Chott echter onder water.

Chott el Djerid: het grootste zoutmeer van Tunesië

Als we langs het meer rijden zien we zelfs een ‘Saleh’ aan het werk. Vrolijk is de zoutwerker aan het zingen. Als we vertellen dat we uit Nederland komen begint hij spontaan Nederlandse voetbalspelers op te noemen. Het geeft mij een grote lach op mijn gezicht.

Tozeur en Nefta, aanrader of toch niet?

Tijdens mijn rondreis door Tunesië zei iemand dat er maar weinig te beleven valt in Tozeur en daar heeft hij wellicht een punt. Tozeur heeft namelijk de naam (als grootste stad in de Sahara), maar eigenlijk liggen de mooiste verhalen en nieuwe initiatieven in Nefta.

Nefta heeft ook bij mij veel meer losgemaakt dan de bekendste bezienswaardigheden die rondom Tozeur liggen (waar vooral mee geadverteerd wordt). Als ik nog eens een reis deze richting op maak dan zou ik ook zeker meer tijd besteden in Nefta. Dus om echt antwoord te geven op de vraag. Beide steden zijn zeker een aanrader, alleen moet je daarvoor wel van de gebaande ’toeristische’ paden gaan.

Heb je nog vragen, over Tozeur, Nefta of over een rondreis door Tunesië, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.