Toujane: het onbekende Dahar gebergte in Zuid-Tunesie

De meeste toeristen die tijdens hun reis naar Tunesië richting het zuiden gaan maken het standaard rondje. Ze overnachten in de woestijn, gaan een nachtje naar Tozeur (om daar wat bezienswaardigheden te bezoeken) en dalen daarna af naar de regio Tataouine om vervolgens terug te gaan naar het eiland Djerba.

Dat ze niet meer zien dan dat is niet geheel verwonderlijk. Jarenlang werd het namelijk afgeraden om naar Zuid-Tunesië te reizen en daardoor duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat het internationale toerisme hier op gang komt. Eigenlijk zonde, want er is zoveel moois te zien in Zuid-Tunesië.

Mooiste plekken in Tunesië - Zuiden berber dorp Toujane
Mooiste plekken in Tunesië - Zuiden berber dorp Toujane

Een van de dorpen die zeer hoog op mijn mooiste plekken in Zuid-Tunesië lijst staat is Toujane. Toujane is een berberdorpje op ongeveer 45 minuten rijden van Tamezret en Matmata.

Berberdorp in de regio Tatouine

Het is nog vroeg in de ochtend als we aan komen rijden bij Toujane, een prachtig authentiek Berberdorp in de regio Tataouine. Volgens onze gids Chokri zijn de bewoners van het dorp wat schuw, maar we kunnen, als we willen, wel even stoppen voor een kopje koffie aan de grote weg. Er is dan ook gelijk een mogelijkheid om wat foto’s te maken van de prachtige uitzichten. Nou dat wil ik wel! En ook mijn reisgenoot stemt toe.

Even later parkeert onze chauffeur de auto en wandelen we richting het koffietentje. In de verte zie ik een jong meisje op een ezel gepakt en bezakt aankomen, aan de andere kant steekt een vrouw met een ezel de weg over en tegelijkertijd begint een man vanuit zijn kleine vrachtwagen frisdranken uit te laden. Toujane ontwaakt.

Dahar gebergte in Zuid-Tunesie Toujane mooiste plekken

Ik tuur over de stenen rand naar het dorp onder mij en terwijl ik weg droom schieten er verschillende vragen door mijn hoofd. Hoe zouden deze mensen leven, hoe zou het zijn om hier op te groeien, hebben ze in hun huis een tv, spelen de kinderen alleen maar buiten of hebben ze ook ander speelgoed?

De grotwoningen van Toujane ontdekken

Naast mij staan opeens twee kleine jongetjes. ‘Come, Come’ zegt de ene, terwijl de andere met zijn handen een uitnodigt gebaar maakt. Ik roep mijn reisgenoot en vertel hem dat we worden uitgenodigd om het dorp te verkennen. ‘Zullen we meegaan? Wat denk jij?’ Mijn reisgenoot stemt wederom toe.

We dalen af naar beneden. Onze twee jonge gidsen hebben aardig de pas er in en ik kan ze maar net bijhouden. Zouden ze geld willen na afloop, of zou dat juist een belediging voor hun zijn? Plotseling voel ik me een beetje opgelaten, maar ik probeer het gevoel snel van me af te zetten. We stoppen bij een grotwoning. Een van de jongetjes gooit wat Franse en Engelse woorden eruit. De ander blijft stil en lacht verlegen, maar vriendelijk.

Dahar gebergte in Zuid-Tunesie Toujane mooiste plekken

Ik pak mij telefoon om een paar video’s en foto’s te maken van de grotwoningen. Maar als ik even later mijn telefoon weer weg stop zie ik ook dat de jongetjes en mijn reisgenoot zijn verdwenen. Waar zijn ze heen? Ik snap er niks van! Hoezo heb ik ze niet weg zien gaan?

(ver)dwalen door het dorp

Ik besluit ze te gaan zoeken, maar wanneer ik vervolgens op een kruising uit kom met vijf verschillende wegen besef ik dat ik ze waarschijnlijk kwijt ben. Ik verdwaal dromerig door het dorp verder en verwacht dat ik ze later wel weer op de route terug vind. De uitdrukking ‘Er zijn vele wegen die naar Rome leiden‘ bestaat tenslotte niet voor niets.

Terwijl ik langs de huizen loop luister ik naar het geroezemoes van het Berberse leven in de huizen. In een van de huizen zie ik een prachtige vrouw geheel gekleed in traditionele amazigh / Berber kleding. Ik staar, wellicht wat onbeleefd, naar binnen. De vrouw is wat ouder, heeft grijs haar en wordt omringd door een paar kinderen. Ik vraag me af of het haar kinderen, kleinkinderen, of gewoon kinderen uit de buurt zijn.

Lees ook:  9x Star Wars filmlocaties om te bezoeken in Tunesië

Dan ontdekt de vrouw mij achter de muur. Abrupt wil ik me omdraaien, want ik voel mij toch ergens een soort van pottenkijker. Maar, net voordat ik dat doe maakt de vrouw een vriendelijk en uitnodigend handgebaar.

Dahar gebergte in Zuid-Tunesie Toujane mooiste plekken

Met mijn ringvinger wijs ik naar mijzelf. Nodigt ze mij nou uit bij haar in het huis. Weer maakt ze hetzelfde handgebaar en ook een paar kinderen komen nieuwsgierig dichterbij. Ik loop over het erf heen en voordat ik het doorheb sta ik in haar huis.

Onverwachtse ontmoeting met een Berberfamilie

Ondanks dat we niet elkaars taal spreken voel ik mij welkom. Ze geeft mij een hand en lacht vriendelijk. Het huis lijkt een beetje op een oude stenen schuur. Overal liggen spullen en een oude TV staat aan op een druk zwart/wit programma. De kinderen kijken mij aan en zeggen wat onverstaanbaar in hun eigen taal. Het voelt goed om hier te zijn.

Even later besef ik me dat ik door deze spontane ontmoeting de tijd ben vergeten. Mijn reisgenoot zou zich wellicht ongerust maken. Ik neem in mijn iets wat gebrekkige Frans afscheid. Voordat ik terug loop naar de grote weg neem ik nog snel even een filmpje op. Niet om te plaatsen op social media, nee puur om even mijn gevoel te ventileren over deze fijne ontmoeting. Op een later tijdstip kan ik dat dan nog eens rustig terug kijken.

Dahar gebergte in Zuid-Tunesie Toujane mooiste plekken

Terugwandelend bekijk ik mijn gemaakte foto’s en video’s. Ik zoom wat in en uit als ik op een van de foto drie hoofdjes boven de stenen muur uit zie komen. De beweging die ik tijdens het filmen leek op te merken, maar niets bleek te zijn toen ik mij daarna omdraaide blijken de schattige nieuwsgierige kinderen uit het huis te zijn. Er verschijnt een grote glimlach van geluk op mijn gezicht.

Vijf minuten arriveer ik in het koffietentje van Toujane. Het jongetje dat tot nu toe alleen maar heeft gelachen zit, wederom met een glimlach, op een plastic witte stoel onder het afdak. Voor hem staan wat potten honing en olijfolie en achter hem zie ik mijn reisgenoot, gids en de café-eigenaar zitten.

Dahar gebergte in Zuid-Tunesie Toujane mooiste plekken

‘We hebben je overal gezocht, waar was je?’ zegt mijn reisgenoot met een bezorgd gezicht. ‘Ja, jullie waren plots weg, maar ik ben er weer’. In eerste instantie heb ik het idee dat het wel allemaal ok is, maar dan blijkt dat er een kleine paniek is ontstaan terwijl ik weg was. ‘We zouden naar de grotwoning gaan, jij bent weggelopen. Iedereen was je hier aan het zoeken’ zegt mijn reisgenoot met een harde stem. Het fijne gevoel van net is opeens voor de zon verdwenen en ik voel mijzelf enorm schuldig.

Omdat het niet echt prettig voelt om te discussiëren in het bijzijn van anderen, zij kunnen ons immer niet verstaan, maar voelen de frictie zeker, besluiten ik met mijn reisgenoot iets verder op verder te praten. ‘Ik was bezorgd dat je weg was. Je bent en blijft een meisje he Chloe’ zegt hij gelukkig nu wat rustiger. Ik bied mijn excuses aan hem aan en stel voor om als bedankje voor het jongetje op de stoel een drankje te kopen.

‘You guys have a good heart’ zegt de cafe-eigenaar als ik het jongetje de cola geef. ‘Hij is doof, wist je dat? En ze hebben schijnbaar ook een geheime taal’ zegt mijn reisgenoot vervolgens. In de tijd dat ik weg was heeft hij met de cafe-eigenaar, die Fathi Tarhouni blijkt te heten, een gesprek gehad.

Lees ook:  Tunis citytrip: de leukste tips voor twee dagen

Familiebedrijf Fathi Tarhouni in Toujane

Het cafe waar hij naast koffie ook berbertapijten, honing , olijfolie en stenen verkoopt werd 25 jaar geleden door zijn vader geopend. Inmiddels is zijn vader, zoals hij zelf zegt, oud en runt hij samen met zijn broer de zaak. En zijn moeder? Die weeft gemiddeld nog zo’n vier uur per dag.

Zijn jongetje broertje, Mohamed, gaat in Medenine, 30km verderop, naar een dovenschool. Als hij vrij is helpt hij waar kan in de winkel of leidt hij toeristen door het dorp. Een prachtig familie bedrijfje. Ik kijk naar Mohamed, die inmiddels het halve flesje cola leeg heeft gedronken. Ik voel tranen opkomen die ik niet helemaal weet te plaatsen. Waarschijnlijk is het een emotie die opkomt, omdat ik het ergens te doen heb met Mohamed, maar het aan andere kant zo prachtig en enorm kracht vind hoe zijn familie en het dorp met zijn doofheid omgaat.

Leren over de traditionele berber vloerkleden

‘Do you want to see how we make the carpets here in the village?’ vraagt Fethi vriendelijk. Dat wil ik wel! En wederom stemt mijn reisgenoot ook toe. We lopen links van de winkel de stenen trappen af, langs de schapen en geiten naar het atelier. In het atelier staat een groot weefgetouw, op de grond liggen een paar kleden en over het weefgetouw hangen gekleurde wollen garens.

Traditioneel worden weefgetouwen volledig van hout gemaakt en voor het maken van Tunesische, maar ook Marokkaanse tapijten zijn er twee soorten weefgetouwen.

Lage en hoge pool weefgetouw

Het weefgetouw met hoge pool (verticaal) en het weefgetouw met lage pool (horizontaal). De lage pool wordt veelal gebruikt door de nomaden en het hoge weefgetouw zie je meer in steden en dorpen. Het is vast en stevig, waardoor het tapijt in één keer kan worden gemaakt. 

De vrouwen in het dorp weven gemiddeld zo’n vier uur per dag en na ongeveer zes maanden is een tapijt klaar. Een tapijt in de winkel van Fethi kost gemiddeld 270 dinar, wat omgerekend zo rond de 80 euro is.

Fathi Tarhouni in Toujane  berber vloerkleden kopen in Tunesië  mooiste plekken in 2022

We hebben nog een druk programma dus moeten helaas weer door. Maar voordat we vertrekken wil ik graag, voor zowel de herinnering als voor een artikel op mijn website, een foto maken van de Fethi en Mohamed in hun winkel.

Over de hele wereld spreken we misschien wel niet dezelfde taal en je zou dan wellicht denken dat we niet kunnen communieren met elkaar. Maar mede door deze ontmoeten besef ik maar weer al te goed dat taal en spraak vaak helemaal niet het probleem is van miscommunicatie. Communicatie gaat namelijk niet over zenden en ontvangen, veel belangrijker is verbinden en elkaar begrijpen.

Fathi Tarhouni in Toujane  berber vloerkleden kopen in Tunesië  mooiste plekken in 2022

Een paar weken later, als ik weer terug in Nederland ben, voeg ik Fethi toe via Facebook. Hij heeft inmiddels een Facebookpage voor zijn winkel aangemaakt en vraagt als ik met hem in gesprek kom of ik hem wellicht een beetje kan helpen. Uiteraard wil ik dat voor hem doen en vertel hem dat ik zelfs een artikel aan zijn dorp en de ontmoeten zou wijdden. Zo gezegd, zo gedaan!

TIP: Combineer Toujane met een bezoek aan het authentieke Berberdorp Tamezret en overnacht in een grotwoning bij Auberge de Tamezret.

Heb je nog vragen, over Toujane of over een rondreis door Tunesië, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.