Tom zeilde met de sailing taxi de wereld over opzoek naar een milieuvriendelijke ski.

Consuminderen en milieubewust bezig zijn tegenover een steeds groter wordende kapitalistische maatschappij waarin black Friday hoogtij viert. Hoe denken jongeren over deze onderwerpen en kunnen zij een bijdrage leveren aan de milieukwestie vanuit het kleine kikkerlandje? In deze interviewreeks ga ik het gesprek aan met jongeren die hier overdenken en praat ik over hun initiatieven en ideeën. Want kunnen wij dit probleem oplossen of zijn wij enkel een druppel op een gloeiende plaat?

Tijdens het afgelopen FreeRide Film Festival, welke jaarlijks plaatsvindt in Tuschinski Amsterdam ben ik geboeid door de film Zeedrift. Zeedrift gaat over een groep Nederlandse jongeren (Erin, Casper, Guus, Luuk, Olivier en Tom) die het idee hebben om op een zo milieuvriendelijk mogelijke ski’s te bouwen van het afval dat ze vinden op de Noorse stranden, om vervolgens zeilend de fjorden in te gaan, de bergen op te lopen en met deze ski’s naar beneden te glijden.  

duurzame initiatieven amsterdam, zeedrift door de sailing TAXI Tom de Ruyter

De film trekt mij enorm aan en na afloopt kom ik in contact met een van de organisatoren van het filmproject: Tom de Ruyter. Omdat ik meer wil weten over Zeedrift, de zeiltocht en de milieu impact van ski’s besluit ik een paar weken later met hem af te spreken bij Café De Schaapskooi, op de Albert Cuyp in Amsterdam. 

Als ik aan kom lopen zit Tom al met een kopje koffie op mij te wachten. Hij draagt een donker groene joggingbroek, een blauw jack en Chelsey boots. Op de grond staat een grote leger tas. ‘Ik ben vandaag weer gaan schaatsen, ik heb de smaak te pakken’ zegt Tom met een grote glimlach, terwijl hij naar de grote tas op de grond wijst. ‘Heb je weer een nieuw project gevonden, jij zit ook nooit stil he?’ zeg ik. ‘Ja ik ben aan het trainen voor de alternatieve Elfstedentocht in het Oostenrijkse Weissensee’, een nieuwe uitdaging voor de Sailing Taxi crew. Ik lach en neem plaats op de bank. Nadat ik ook een koffie heb besteld vuur ik meteen de eerste vraag af. 

‘Ben je eigenlijk altijd al bezig geweest met milieu en dergelijke?’ 

‘Ik ben opgegroeid in een gezin van 4, allemaal jongens. Misschien dat de inspiratie voor de combinatie avontuur en wat bijdragen aan de wereld van mijn ouders komt. Mijn vader is hydroloog en heeft in het verleden onder andere in Guinee Bissau jarenlang ontwikkelingswerk gedaan rondom waterbeschikbaarheid.

Mijn moeder houdt zich altijd bezig met het onder andere het verbeteren van de vrouwelijke stem in de wereld. Persoonlijk is mijn interesse voor milieu uitdagingen tijdens mijn studie Future Planet Studies gegroeid. In de volksmond beter bekend als milieuwetenschappen.’ 

‘Je hebt ook een tijdje voor de The Plastic Whale gewerkt toch? Was je onder de indruk van hoeveel plastic er in de Amsterdamse grachten ligt?’

‘Tijdens mijn studie heb ik inderdaad een tijdje als schipper gewerkt voor The Plastic Whale. Deze organisatie biedt trips aan waarbij je gezamenlijk de grachten van Amsterdam kan opruimen. Van de gevonden pvc flessen die ze vinden wordt schuim gemaakt waarvan weer nieuwe boten gemaakt kunnen worden. Hoe meer tripjes je dus boekt, hoe beter het is voor het milieu.

duurzame initiatieven amsterdam, zeedrift door de sailing TAXI Tom de Ruyter

Terug te komen op je vraag; tijdens deze tochtjes zag ik inderdaad veel plastic, maar ik was eigenlijk meer geshockeerd van het plastic probleem tijdens mijn reizen. In Kaapverdië bijvoorbeeld is door de wind een kant van het eiland brandschoon en de andere kant van het eiland ligt bezaaid met plastic. In landen als Indonesië en Thailand is dat eigenlijk niet anders. Treurig om te zien.’

‘Ontstond toen het idee van Zeedrift?’

‘Het idee van Zeedrift ontstond als een vaag plan. We (de Sailing Taxi; ook wel Luuk, Olivier, Guus en ik) hadden in 2017 een zeilboot van Amerika naar Nederland gevaren en dachten dat we alles aan konden. We wilden de wereld verbeteren en duurzame vraagstukken oplossen. Dit deden we door middel van de Sailing Taxi, waarmee we ‘upcycling expedities’ over de wereld gingen organiseren.

duurzame initiatieven amsterdam, zeedrift door de sailing TAXI Tom de Ruyter

Hierna kwamen we in contact met de organisatie Plastic Fantastic. Zij maken van afval allerlei producten, waardoor de kwaliteit van het product (dus afval) omhoog gaat. Volgens de cradle to cradle theore ook wel upcyclen genoemd. Zeedrift was ons  grootste upcycling project.’

‘Terug naar het skiën, hoe milieu vervuild is skiën nou eigenlijk?’ 

‘Niet alleen skiën, maar ook de dingen die eromheen moeten gebeuren om te kunnen skiën zijn milieubelastend. Het begint er al mee, dat voor een skipiste bomen moeten worden gekapt, waardoor je een ecosysteem vernietigt. Daarnaast kost het draaien van een skilift en het gebruik van de pistenbully enorm veel energie en dan heb ik het nog niet eens over de ski zelf. De ski is een eindproduct en gaat na gebruik zo de afvalberg op. De kwaliteit van het product gaat dus omlaag, want na gebruik wordt het afval. Dit wordt downcyclen genoemd. 

duurzame initiatieven amsterdam, zeedrift door de sailing TAXI Tom de Ruyter

Wij wilden het tegenovergestelden waar gaan maken in Noorwegen. In de film Zeedrift zie je dat we van het afval dat wij vinden op de Noorse stranden proberen een ski te maken, dus upcycling. Dit was minder makkelijk dan wij dachten.

Al moet ik zeggen dat wij uiteindelijk wel van het afval met de Noorse kinderen plantenbakjes hebben gemaakt. Dat was echt super leuk om te doen en het is fantastisch om te zien hoe blij die kids daarmee waren.’ 

‘Vind je, omdat je niet de ski hebt kunnen maken zoals jullie hadden bedacht, het project Zeedrift mislukt is?’

‘Nee zeker niet. Wij zijn er misschien iets wat naïef in gegaan, maar we zijn uiteindelijk wel gegaan. Ons doel was om op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier de berg af te gaan en toch lol te hebben. Dat alles is zeker gelukt. We zijn namelijk in plaats van in een diesel busje gereden, met een zeilboot gevaren naar Noorwegen. Zijn naar boven de berg opgelopen, in plaats van dat we de skilift hebben gepakt en zijn op een paar houten ski’s en een paar ski’s met epoxy van haar naar beneden gegleden. 

Naast dit bovenstaande hebben wij ook enorm veel inspirerende mensen ontmoet. Een voorbeeld is Endre Hals, hij is de eigenaar van Evi Ski (ook wel eeuwige ski vertaald vanuit het Noors). Koop je een paar Evi Ski dan kun je na een aantal jaar terugkomen om ze te laten vervangen. De ski’s worden dan verhit, waardoor de lagen los laten en ze vervangen kunnen worden. Hierdoor hoef je in principe nooit meer nieuwe ski’s aan te schaffen. Evi Ski is dus veel beter voor het milieu.’ 

‘Kunnen we het plastic probleem in Nederland oplossen?’

Wij zijn een welvarend land en hebben de capaciteit om iets te doen. Dus waarom niks doen? Het is natuurlijk wel zo dat als mensen het idee hebben dat het niet gaat werken, ze al gauw opgeven of niet meer durven. Maar juist de kleine dingen kunnen al bijdragen aan een beter milieu. Al is het maar als inspiratiebron. Ik moet hierbij wel zeggen dat niet alleen de consument, maar ook de industrie moet veranderen. Een goed begin zou een plastic tax heffing kunnen zijn’.

Hoe gaat het verder? Komt er een Zeedrift 2.0? 

Op dit moment ben ik 25 en ik moet zeggen dat ik iets bescheidener ben geworden. Ik heb meer rust gevonden en heb niet meer die enorme drang dat ik echt iets moet oplossen. Wat ik in de toekomst zou willen doen is nogal onduidelijk. Misschien advies geven bij bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Wat vast staat: ik wil graag inspireren en een positieve boodschap overbrengen op de mens. Een zeedrift 2.0 zou dus zomaar kunnen! En over een paar jaar? Ooit wil ik een zeilend Co2 neutraal onderzoeksplatform opzetten. Maar dat duurt nog wel even…denk ik?

duurzame initiatieven amsterdam, zeedrift door de sailing TAXI Tom de Ruyter Chloe Sterk

Na het interview bestellen we nog een lekker appeltaartje met slagroom en moet ik vervolgens al weer door naar mijn volgende afspraak. Op de fiets denk ik nog even terug aan het gesprek met Tom. Ik besef dat zijn positieve boodschap heeft gewerkt en ook mij heeft geïnspireerd. Hij heeft mij geïnspireerd om een interviewreeks te maken waarin ik jongeren interview over hun milieu inactieven. Want juist deze initiatieven verdienen de aandacht! 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP