Toko Oost: gezond afhalen in Nijmegen.

Het is dinsdag avond, het is al vroeg donker en het regent. Ik heb een drukke dag gehad op het werk en het laatste wat ik nu wil is nog moeten koken als ik thuis kom. Eén appje naar een vriendin is voldoende en we spreken af bij ons favoriete plekje, Toko Oost aan de Koolemans Beynenstraat in Nijmegen. Achter de balie staat Noortje, eigenaresse van de zaak én mijn schoonzus. Ik zoek een plekje, kom “toevallig” mijn broer tegen en ik weet één ding zeker; vanavond ga ik heerlijk eten!

Noortje Rinzema heeft een echt horeca-hart. Na jarenlang gewerkt te hebben bij lunchroom Bairro Alto (ook een favoriet trouwens!), wilde ze meer.

Toko Oost - gezond afhalen in Nijmegen - Noortje Rinzema

Ze stopte bij Bairro Alto om er achter te komen wat ze graag zou willen doen en eigenlijk werd dat haar al best snel duidelijk. Haar passie ligt bij lekker eten, koken en mensen blij maken met goed eten. Dus besloot ze vanuit huis te gaan koken.

Van thuis koken naar eigen zaak

Iedere donderdag kookte ze iets lekkers en kon je van te voren, via WhatsApp, aangeven hoe laat je je eten kwam afhalen. Ik wist niet wat ik zag toen ik bij mijn broer en Noortje binnen kwam. Beide stonden ze in de keuken te koken, want er hadden zo’n 25 mensen gereageerd!

Het had dus succes en het werd tijd voor uitbereiding. Er stond een pand leeg in de buurt en van het een kwam het ander; Toko Oost was een feit!
Het heet “Toko Oost”, want we zitten in Nijmegen Oost en Noortje vind dat wel lekker klinken. De verwarring is er soms nog wel bij mensen die denken dat het een Aziatisch afhaalrestaurant is.

Toko Oost is een gezonde afhaalzaak in Nijmegen, maar je kunt ook plaatsnemen en blijven eten. Een stamppotje, salade en een soepje zijn gerechten die regelmatig op de kaart staan. Iedere week is er een vast menu en de week erop verandert Noortje een of twee gerechten. Op www.toko-oost.nl kun je op maandag zien wat het weekmenu is en eventueel direct bestellen via de mail.

Wanneer je binnenstapt bij Toko Oost kom je in een ruimte met veel licht. Er zijn ook een aantal tafeltjes en een bar waar je aan kunt wachten, wanneer je de maaltijd liever mee naar huis neemt. De mogelijkheid om ook in de zaak te eten maakt dat het eigenlijk altijd gezellig druk is. Die drukte, dat was iets waar Noortje in het begin alleen maar van droomde.

Lees ook: Bistrobar Bankoh; een stukje Azië aan de Waal in Nijmegen.

“We zijn nu een jaar verder en het gaat eigenlijk heel goed! Ik heb inmiddels een aantal vaste meiden erbij die hier werken, omdat het steeds drukker wordt.” Daarnaast wordt haar vaste klantenkring ook steeds groter, mensen komen terug en er komen regelmatig spelers van voetbalclub N.E.C. langs om eten mee naar huis te nemen. “Je leert mensen echt kennen en dat vind ik erg leuk”.

Menu Toko Oost Nijmegen

Vandaag kies ik voor de stamppot. Ik ben fan van boerenkool en die staat op het menu, yay! Boerenkool met Tempeh, atjar en gebakken uitjes. Ik ben niet vegetarisch maar ik eet net zo lief geen vlees als dat ik dat wel doe. En deze tempeh is enorm smaakvol in combinatie met boerenkool. Maar daarnaast staan er nog tal van andere lekkere dingen op het menu. De salade-wrap is een van mijn favoriete gerechten, tenzij de groentenburger op het menu staat.

Ik neem de medium variant (€9,-), want ik weet dat ik daar genoeg aan heb. Heb je écht honger dan is er voor een meerprijs van €2,- de large variant.
Voor de zoetekauw is er ook voldoende keus; denk hierbij aan spekkoek, carrotcake of crumble met Griekse yoghurt en rood fruit. Naast heerlijk eten, verkoopt Noortje bij Toko Oost ook streekproducten zoals de plantaardige kaasjes van Peek&Pim en Chilly Bottles!

Toko Oost, aanrader?

Mensen die mij kennen worden, denk ik, gek van het feit dat ik regelmatig zeg (of deel op Instagram) dat ik naar Toko Oost ga of daar ben geweest. Maar het werkt, want stiekem gaan er steeds meer mensen in mijn omgeving ook even proberen bij Toko Oost én krijg ik regelmatig goede berichten van hen terug! Dus voor mij is Toko Oost zeker een aanrader!

Toko Oost – Koolemans Beynenstraat 98 – Nijmegen

Anne Kolkman
Anne Kolkman

Anne (30), woont in Nijmegen met haar twee katten Frum & Bobbie. Ze is single en werkt als Manager Operations bij YveY, de horeca partner van N.E.C. Voor DailyNonsense.nl schrijft ze over the single life struggles, vriendschap en deelt ze ook al haar guilty pleasures.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Vanavond na de Kerst ,Geen.zin om te koken!Ook niet om uit eten te gaan! Maar twee heerlijke maaltijden gehaald,het was echt super lekker! Indonesië Pulled Chicken!

    1. Hi Veronica, wat leuk om te lezen dat je afgehaald hebt bij Toko Oost! Het is ideaal als je geen zin hebt om te koken.
      Ik ga er vanavond weer naar toe!

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP