Tiveden Nationaal Park: verborgen ‘natuur’ parel in Zweden

Amsterdam, de stad waar ik woon, waar alles kan, maar waar ook iedereen op elkaar woont. Tegenwoordig heb je er via verschillende apps binnen 10 minuten je boodschappen, is er op iedere hoek van de straat wel een sportschool of sportklasje en is er is altijd wel iets te doen. Drankje hier, hapje daar, alles is binnen handbereik en de keuze reuze.

Wonend in Amsterdam, terwijl ik uit mijn raam, op een van de drukste kruispunten in Amsterdam Oud West, mensen gehaast voorbij zie fietsen stel ik mijzelf regelmatig de vraag of het hebben van zoveel keuzes en mogelijkheden ons wel echt zo gelukkig maakt. Om daar achter te komen reis ik tijdens mijn rondreis door midden Zweden af naar Tiveden Nationaal Park. 

De natuur in tussen Göteborg en Stockholm

Tiveden Nationaal Park is een prachtig en rustig bosrijk gebied, in het hart van Zweden, halverwege tussen Göteborg en Stockholm. Ik ga er twee nachtjes overnachten in een Zweeds huisje (ook wel stuga genoemd) van Hamgården Nature Resort Tiveden bij de Nederlandse Marian en Arjan. Zij besloten samen het gehaaste Nederland achter zich laten voor rust, ruimte en heel veel natuur.

Het dorpje Tiveden ligt op zo’n 3 uur rijden van Stockholm en is dus de ideale plek als je tussen je citytrip Göteborg en citytrip Stockholm even de natuur in wil duiken. Het is een onontdekt stuk van Zweden en hierdoor minder toeristisch en heerlijk rustig.

vakantie in Zweden - natuur tussen Stockholm & Göteborg

Nadat ik geland ben op het vliegveld Arlanda Stockholm begint mijn drie uur durende avontuur richting de natuur. De herfstkleuren in combinatie met het prachtige licht maken zelfs het rijden op de snelweg geen straf. Maar eigenlijk beginnen de ‘wauw’ momentjes pas echt als ik vanaf Laxå de landelijke weg 205 opdraai. 

Het meer van Unden -vakantie in Zweden - natuur tussen Stockholm & Göteborg

Als het tegen vijven is en de zon steeds verder aan het zakken is besluit ik even te stoppen om wat foto’s bij het Unden meer te maken. Later blijkt dat mijn accommodatie Hamgården Nature Resort Tiveden, op nog geen 5 minuten afstand ligt.

Zweedse rode huisjes

‘Deze speciale rode verf, genaamd Faluröd was voor iedereen verkrijgbaar. Had je geld dan verfde je je huis in een andere kleur’ zegt Marian als ze mij een dag later de omgeving laat zien.

Tiveden dorp - Zweden

We beginnen de dag in het nabij gelegen dorpje Tived, waar bijna alle huisjes typisch Zweeds rood geverfd zijn. De kleur van de huizen komt oorspronkelijk van het pigment uit het ertsafval van de kopermijnen in Falun. Vanwege de lage kosten werd de kleur vaak gebruikt op het platteland.

Tiveden Nationaal park

Tiveden Nationaal Park ligt op ongeveer 15 minuten rijden van de accommodatie en de weg er naar toe is al als een sprookje. We rijden onder andere langs meren, riviertjes en hoge rotsen.

Tiveden Nationaal park Zweden

In het nationaal park liggen negen verschillende wandelroutes en het bewandelen van een van de routes mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie. De paarse route is 9,5km lang en gaat rondom het meer en is een aanrader tijdens de zomermaanden.

Stenkällerundan wandelen

Een andere wandelroute die je zeker niet mag overslaan is de Stenkällerundan wandeling (de gele-route). De wandeling is 2,2 km lang, maar doordat het aardig klimmen en klauteren is over het pad, moet je er voldoende tijd voor uittrekken.

Tiveden Nationaal park Zweden - wandelingen Stenkällerundan

‘Je mag hier niks afbreken, alleen maar ombouwen’ zegt Arjan de eerste avond. Dat blijkt als ik de Stenkällerundan wandeling loop. Bomen, takken, mos, alles groeit door elkaar heen.

Lees ook:  3x Stockholm restaurant tips voor 2022

Het wandelpad wordt aangegeven met linten om bomen. Af en toe is er van hout een trap of degelijke gemaakt om naar boven te klimmen of om over te steken, maar dat is het dan ook. Verwacht dus zeker niet zo’n commercieel wandelpad als we in Nederland gewend zijn. Alles is gewoon zoals het is en eerlijk, ik hou daar wel van.

Tiveden Nationaal park Zweden - wandelingen Stenkällerundan

Iets wat ook opvalt tijdens de wandeling zijn de metershoge rotsen die verspreid liggen langs de wandelroute. Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 11.000 jaar geleden, kwamen deze rotsen mee.

Tiveden Nationaal park Zweden - wandelingen Stenkällerundan

Inmiddels zijn de rotsen begroeid met rendierkorstmossen en is de reusachtigheid ervan wat de wandeling zo bijzonder maakt.

Restaurants in Tiveden Nationaal Park

Nu zou je denken; Tiveden’s Nationaal Park ligt in de ‘middle of nowhere’ dus er zou wel geen restaurantjes te bekennen zijn. Integendeel, er zijn genoeg leuke ‘geheime’ plekjes waar je zeker een bezoekje aan moet brengen. 

Tiveds lanthandel 

Het bekendste, midden in het dorp, is Tiveds Lanthandel. Dit is de lokale supermarkt, die nog geen jaar omgetoverd werd tot restaurant en delicatessenwinkel.

Restaurants in Tiveden Nationaal Park - restaurant Lanthandel

Je kan hier eigen gerookte spek (Fläskfilé Rökt), diverse kazen en lokale biertjes en frisdranken kopen. Daarnaast is Lanthandel ook een restaurant en ideaal als je opzoek bent naar een fijne lunchplek. In de wintermaanden is dit het enige restaurant welke in de buurt geopend is.

Tijdens mijn bezoek ontmoet ik de eigenaar, Joachim, die mij vertelt dat hij naast Lanthandel, in de zomermaanden ook Luripompa runt.

Luripompa

Luripompa ligt letterlijk aan de overkant van Lanthandel en is alleen in de zomermaanden geopend (en dan ook vaak alleen in het weekend, dus check van te voren even of Luripompa geopend is).

Restaurants in Tiveden Nationaal Park - restaurant Luripompa

Luripompa is een fijne plek als je van eenvoudige en lokale Zweedse gerechten houdt. Je eet hier een goede burger, Zweedse tapas als gerookt vlees en drinkt er een lokaal biertje.

Tivedens Mat

Op een kwartiertje rijden van Lanthandel en Luripompa ligt Tivedens Mat. Tivedens Mat is een rustiek buurt restaurant, midden in het bos. Je eet hier in een soort van eetkamerschuur waar eigenaar Jon heerlijke Frans/Zweedse culinaire gerechten voor je klaarmaakt. Het bijzondere aan dit restaurant is dat Jon alles zelf doet.

Restaurants in Tiveden Nationaal Park - restaurant Tivedens Mat

En dat hij alles zelf doet is aan de ene kant fantastisch, maar kan aan de andere kant ook moeilijkheden met zich meebrengen. Zo is de website voor eeuwig onder constructie, is het lastig om een reservering via de e-mail te maken en zijn grotere groepen niet welkom. Daar kun je over vallen (zoals een paar mensen doen op Tripadviser), maar ik vind dat dat ook wel weer zijn charme heeft.

Logeer je bij Hamgården, vraag dan aan Marian of ze Jon even belt om een tafeltje te reserven. Eerlijk is eerlijk, connecties hebben op het platteland van Zweden helpt. Het restaurant is van mei tot eind september op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 16:00 geopend. 

Tivedstorp

Tivedstorp is een cultureel gebied dat dateert uit de 17de eeuw. Het is een soort van commune, waar je kan eten, drinken en overnachten midden in het bosrijke Tiveden Nationaal Park.

Restaurants in Tiveden Nationaal Park - restaurant Tivedstorp

Afhankelijk van de periode dat je naar Tiveden Nationaal Park reist is er van alles te doen bij Tivedstorps Vandrarhem, Café, Keuken & Bar. Het koffiehuis is sowieso bijna altijd open en in de weekenden vinden er vaak culturele activiteiten en tweedehandsmarktjes plaats. Daarnaast wordt er volksmuziek gespeeld en als het een dagje regent kun je spelletjes spelen in het koffiehuis.

Lees ook:  Doen in Jämtland: 6-daagse route over de Wilderness Road.

Bakstugan

De laatste tip qua restaurants in Tiveden Nationaal park is Bakstugan. Dit is een boscafé en bakkerij waar versgebakken etenswaren, koffie en brood verkrijgbaar zijn. In de zomermaanden kun je hier kiezen tussen twee typische Zweedse lokale gerechten en eet je hier volgens Marian het meest lokaal. Aanradertje dus!

Doen in de buurt

Een vakantie naar Tiveden betekent rust, ruimte, natuur en lokaal eten. Nu kan ik mij zo voorstellen dat je het ook leuk vind om een stadje te bezoeken tijdens je vakantie. Dat kan!

Askersund

Askersund is een klein vissersdorpje waar je naast de grote supermarkt ook een aantal leuke winkeltjes vindt.

Vakantie in de natuur in Zweden - Tiveden / Askersund

Een winkel die je zeker moet bezoeken is Danielssons Krukmakeri, in de haven van Askersund. Je kunt hier terecht voor echte Zweedse ambacht. Ooit, zo’n 30 jaar geleden begon Karl – Herbert Danielsson, hier met het maken en verkopen van aardewerk.

Zijn kleindochter, Sandra, hing als kind al in zijn werkplaats. Ze raakte geïnteresseerd in zijn werk en zo’n 10 jaar geleden begon hij haar de kneepjes van het vak te leren. Jarenlang oefenen samen met haar opa gingen voorbij, totdat ze in 2018 besloot, op de werkplaats van haar opa, Danielssons Krukmakeri te openen. Hier verkoopt ze nu haar eigen aardewerk.

Vakantie in de natuur in Zweden - Tiveden / Askersund  - Danielssons Krukmakeri

Naast Danielssons Krukmakeri, zitten er aan de haven ook nog een aantal andere ambachtelijke Zweedse winkeltjes die zeker het bezoeken waard zijn.

Overnachten in een stuga aan het water

Enthousiast geworden over een vakantie naar Nationaal Park Tiveden? Overnachten doe je uiteraard in een typische Zweedse stuga aan het meer van Unden.

Hamgården Nature Resort Tiveden

De stuga’s van Hamgården hebben een woon, slaap, badkamer en klein keukentje. Je kan een verblijf boeken met ontbijt en diner (lees: een heerlijk Zweeds drie-gangen diner verzorgd door Marian) of zelf gaan kokkerellen. Alles is mogelijk. Er zijn meerdere huisjes op het terrein. `Wat erg fijn is is dat ze op voldoende afstand van elkaar liggen, zodat je niet bij elkaar naar binnen kijkt.

In zowel de zomer, maar ook zeker de wintermaanden (goede Wim-hof training) kun je een duik nemen in het meer van Unden. Aan het meer van Unden staan ligbedden en er is een kleine 2-persoonssauna waar je als gast gebruik van mag maken.

Hamgården Nature Resort Tiveden

Als ik een paar dagen later aankom in Stockholm merk ik dat ik meteen weer overprikkeld ben van alles om mij heen. Even denk ik terug aan mijn fijne rustige dagen in de natuur van Tiveden. Op het eerste oog leek het mij wat saai, maar achteraf gezien kan ik dit natuur tripje aan iedereen aanbevelen. Want zeg nou zelf; hoe lekker is het om af en toe te disconnecten van alle drukte en op te laden in de natuur. Maar of minder keus en drukte  mij nou voor altijd gelukkig zou maken? Tja, daar ben ik nog steeds niet over uit. Wordt vervolgd!

Heb je nog vragen over dit artikel na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief, of volg ons via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.