Zo miste ik bijna mijn vlucht! (+ 5 tips om je vlucht wel te halen)

We rennen met onze koffers over het vliegveld van Eindhoven. Over precies 8 minuten gaat onze vlucht naar Bologna. Ik heb het zweet op mijn voorhoofd staan. Sabrina wordt tegengehouden bij de douane, ze heeft nog een flesje water in haar bagage zitten. Ik ben al klaar en zeg: “ik zie je bij de gate, schiet op!” Hijgend en puffend kom ik aan bij gate 7. “Ben je alleen? Volgende keer wel graag twee uur van tevoren aanwezig zijn, er zijn niet voor niets regels juffrouwtje”, zegt de grondstewardess op een belerend toontje. “Mijn vriendin komt eraan” zeg ik nog half buiten adem. “Dan hoop ik dat ze opschiet, als ze binnen 1 minuut hier niet is, kan ze niet meer mee op deze vlucht.”

Vliegtips om een vlucht te halen Eindhoven Airport Chloe Sterk Sabrina Beek

In mijn hele reis bestaan heb ik nog nooit (dit moet ik even afkloppen) een vlucht gemist. Ik ben zelden twee uur van tevoren op het vliegveld, maar ben altijd wel ‘ruim’ op tijd. Doordat ik vaker vlieg en reis merk ik wel dat ik lakser word in mijn planning. Dit ging bewonderenswaardig altijd goed, maar afgelopen keer ging het bijna mis.

Onze vlucht naar Bologna stond gepland om 18:30 uur. De planning was om rond de klok van half 4 weg te rijden vanaf Amsterdam. Achteraf gezien, met alle files die tijdens de spits door het land staan, was dit al een slechte planning. En over planning gesproken: een van mijn slechtste eigenschappen is plannen.

Tot overmaat van ramp reden we ook nog eens fout toen ik een ‘goede’ alternatieve sluiproute had bedacht om zo de files te ontwijken.

Om drie uur vertrokken mijn ouders en ik uit Noordwijk. Binnen een half uurtje in Amsterdam zijn was sowieso niet haalbaar. We kwamen daar dus pas rond de klok van kwart voor 4 aan. Vliegensvlug moest ik ook nog even een zonnebrilletje ophalen. Maar hierna begon de ellende pas echt.

Er stond kilometers aan file. Tot overmaat van ramp reden we ook nog eens fout toen ik een ‘goede’ alternatieve sluiproute had bedacht om zo de files te ontwijken. De klok tikte door en ik had echt het gevoel dat we de vlucht niet gingen halen; om half zes zaten we namelijk nog op de ring van Utrecht. Als ik dit nu zo schrijf snap ik ook echt niet hoe het ons uiteindelijk wel gelukt is.

Precies om 18:20 uur (de gate ging kwart over 6 dicht) kwamen we aan op Eindhoven Airport. Waar we vervolgens als twee gekken over het vliegveld heen vlogen. Precies vijf minuten voordat we zouden vliegen kwamen we aan bij de gate. Hier stond een chagrijnige grondstewardess ons op stond te wachten.

Precies vijf minuten voordat we zouden vliegen kwamen we aan bij de gate.

We mochten nog mee! Wat hadden we een geluk en wat was er een blijdschap. Achteraf hoorde ik dat een volger ditzelfde op Eindhoven Airport heeft meegemaakt, maar zij mocht dus niet meer mee. Zij zag letterlijk haar vliegtuig voor haar neus wegvliegen.

Ik ben zo blij dat dat ons niet is overkomen. We vlogen naar Bologna en er gaan bijna geen vluchten hiernaartoe. Terwijl ik gestresst in de auto zat, was ik tegelijkertijd met het meisje van het hotel (waar ik hier mee samenwerk) aan het appen.  We zaten er zelfs over na te denken om dan maar een ticket later die avond naar Milaan te boeken. Dan zou ik vervolgens de huurauto met de trein in Bologna op gaan halen (super omslachtig).  Mede dankzij mijn lieve ouders, die Sabrina en mij naar het vliegveld hebben gebracht, hoefde dit dus niet.

Vliegtips om een vlucht te halen Eindhoven Airport Chloe Sterk Sabrina Beek

Heb jij nou ook vaak stress en ben je bang dat je je vliegtuig gaat missen? Dan heb ik hier vijf tips om je vlucht niet te missen.

De vijf tips om je vlucht niet te missen

  1. Laat je grote koffer achter en neem alleen handbagage mee.

Naar Bologna wilde ik in eerste instantie een grote koffer meenemen. Deze moest ik natuurlijk van te voren inchecken. Toen wij wisten dat we pas rond kwart over 6 aan zouden komen besloot ik mijn grote koffer in de auto te laten. Gelukkig had mijn moeder een handbagage koffer bij zich. Bij haar dus snel alles eruit gegooid en de belangrijkste spullen uit mijn koffer in deze kleine koffer gegooid. Dit was even lastig in een auto (lees: vooral krap), maar het is ons gelukt. Eerlijk? Als ik dit niet al gedaan had in de auto dan hadden we de vlucht nooit gered.

  1. Zorg van tevoren dat je echt alle vloeistoffen (en laat alles boven de 100ML in de auto) in zo’n doorzichtig zakje hebt zitten, hou je laptop en camera apart.

Naast dat ik lak heb aan twee uur van te voren aanwezig zijn, heb ik dat ook altijd aan dat doorzichtige zakje. Ik gooi regelmatig gewoon mijn make-up tas op de band en sorteer niks (sorry, douane personeel!). Dit gaat vaak goed, maar het kan ook wel eens mis gaan. Moet je een vlucht halen? Dan is het handiger dat je je gewoon even aan de regels houdt. Hierop win je enorm veel tijd! Ga ik de volgende keer ook doen. Beloofd!

  1. Hou je ticket en paspoort gereed

Klinkt misschien als een stomme tip, maar zeker niet als je net zo ongeorganiseerd als ik ben. Tegenwoordig heb je overal poortjes, dus zorg ervoor dat je in de auto al die QR-code groot in beeld hebt en de helderheid van de telefoon op hoog staat. Zo kun je veel sneller door het eerste punt van de douane.

Vliegtips om een vlucht te halen Eindhoven Airport Chloe Sterk Sabrina Beek

  1. Ren iedereen voorbij in de rij en roep: “Sorry, moet een vlucht halen!”

Aardig en lief doen in deze situatie heeft echt geen zin. Je moet die vlucht halen en ga er gerust vanuit dat de rest wel twee uur van te voren aanwezig is. Dus die mensen kun je makkelijk een ‘klein beetje asociaal’ inhalen. Gooi je schuldgevoel overboord, je bent jezelf echt dankbaar als je in het vliegtuig zit.

  1. Ga niet op elkaar wachten na de douane maar laat iemand alvast vooruit rennen.

Dit is een tip die je gewoon moet opvolgen. Als wij namelijk hadden gewacht op elkaar na de douane hadden we de vlucht nooit gered. Doordat ik vooruitging, kon ik nog snel even een praatje maken met de ‘leuke’ grondstewardess en rekte ik tijd voor Sabrina. Top idee dus!

Ook al zijn hardlopers doodlopers, ren altijd als je een vlucht moet halen. Dit is sowieso beter dan betalen voor een nieuwe vlucht. Succes en veel plezier bij je volgende trip!

Lees ook: De zeven tips om vliegen aangenamer te maken. 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Vreselijk! Ik word al zenuwachtig als ik dit lees! Haha! Ik ben dus wel (bijna) altijd twee uur van tevoren aanwezig, zelfs vanuit Twente, want rennen naar het vliegtuig… pfff, tot twee keer toe. Een keer gehaald en een keer net niet. Ik wacht liever twee uur op het vliegveld dan dat ik zo moet haasten.
    Wel heel leuk geschreven, hoor!

  2. Ik ben altijd veeeeel te vroeg op het vliegveld. Elke keer denk ik: ik kan best iets later weg, maar ik durf gewoon niet en ben eerder 3 uur van te voren op het vliegveld, dan 2 uur. Dit zou mij dan ook niet snel overkomen, maar zeg nooit nooit. Ik ga ook vaak met de trein en pak dan voor de zekerheid nog even een trein eerder (of 2). Haha.

  3. Wanneer ik niet twee uur op voorhand op de luchthaven ben, schiet ik ongelooflijk in de stress. Laatst moest ik overhaast een taxi nemen omdat de trein vertraging had. En dan kan je nog zo braaf je vloeistoffenzakje en laptop bij de hand hebben, wanneer de persoon voor jou alles moet gaan zoeken en ompakken om door de beveiliging te komen, moet je alsnog rennen om je vlucht te halen.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP