Tijgers spotten in India. Dat doe je zo!

Vol spanning kijkt hij met beide handen door de verrekijker. Hij gaat met zijn hoofd van links naar rechts. Voor mij praat de naturaloog honderd uit over alle vogels in het park. Ik geniet van het zonnetje dat opkomt. “O my god, is this a real tiger footprint?” zijn gezicht staat op stand excitement. Ik lach. “Wat lach jij nou weer?” hij kijkt mij aan. “ Oh Tom, ik moet gewoon lachen hoe je hier weer zo op in gaat. Zelfs terwijl het zes uur in de ochtend is”. Hij lacht ook. “Chlo, je weet toch hoe ik ben? Ik zie alles als een groot spel. Dit noem ik het safari spel, het is een soort van reality game en we gaan sowieso die tijger vinden”.

Half april vloog ik voor de tweede keer met Jet Airways voor een rondreis van 14 dagen naar India. Nadat ik in 2017 plekken als Mumbai, Goa, Kerala, Jodphur, Varanasi en Agra had bezocht was het nu tijd voor iets totaal anders.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mOusjCPTUkM&width=450&height=253&loop=1&rel=0[/embedyt]

The Ultimate Travelling Camp (ook wel bekend als TUTC) had mij samen met Tom (waar ik ook een roadtrip in Oostenrijk mee deed) uitgenodigd voor een heuse safari experience in India. Hoe cool!

Waar kun je Tijgers spotten in India?

Tijden geleden kwamen tijgers voor in grote delen van Azie. Maar die tijd is voorbij. Op dit moment leven wilde tijgers alleen nog op enkele plekken in India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azie. Er leven wereldwijd rond de 3900 tijgers waarvan +/- 2000 in India. Grote kans dus om een wilde tijger te spotten in India. India heeft verschillende parken en reserves in zowel het noorden als het zuiden waar het mogelijk is om de wilde tijger te spotten.

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Wij werden uitgenodigd om tijgers te spotten (en natuurlijk andere wilde dieren) in Dudhwa National Park. Dit park ligt in de Indiase staat Uttar Pradesh op steenworp afstand van de Nepalese grens. Tijdens deze unieke experience verbleven we vier nachten bij Jaagir Lodge.

Jaagir Lodge Dudhwa

Jaagir Lodge is een oase in de wildenis. De accommodatie ligt op 7km afstand van Dudhwa National Park en is van alle gemakken voorzien. Ze bieden bepaalde safari pakketten aan zodat je je over niks druk hoeft te maken. Deze zogeheten “package deals” zijn inclusief ontbijt, lunch, diner en bepaalde excursies. Tijdens de vijf dagen in de lodge heb ik heerlijk gegeten (het was echt een feestje). Iedere dag heb je keuze uit een vers gemaakt drie gangen menu (zowel voor lunch als diner). Daarnaast wordt er  ook rekening gehouden met vegetariërs en mensen die niet zo van Indiaas eten houden. Er is dus altijd een Westerse optie. Voordeel dus! Maar als je er dan bent, laat je dan ook een keer verrassen door een Indiase Thali.

Lees ook:  De blauwe stad Jodhpur mag niet ontbreken tijdens je reis naar Noord India

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Mijn safari experience in India

Nog nooit was ik op een safari geweest, dus dit was voor mij een geheel nieuw avontuur.  Dieren leven in de ochtend, dus hoe vroeger je op een safari gaat hoe groter de kans dat je wilde dieren spot. Dit betekende dat we twee ochtend om vier uur werden gewekt om vervolgens rond de klok van vijf (ja je leest het goed) op pad te gaan. In een open jeep reden we richting het park. De eerste dag (ochtend en middag) reden we door Dudhwa National Park en de tweede dag ontdekte we Kishanpur Wildlife Sanctuary. Terwijl het eerste park veelal bestond uit bomen en heel erg donker was, was het tweede park licht en vele malen kleiner. Het toffe aan de hele experience vind ik dat ook ontbijt in het park (zie foto’s) en dat je het gevoel hebt dat je aan een soort van zoektocht mee doet. Hoe dan ook, je wilt die tijger vinden.

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

 

Safari’s in India is een ding opzicht. De ervaring is er een die bijna met geen pen te omschrijven is. Je zit echt de hele tijd met spanning in de auto. Er gaan twee mensen mee die constant opzoek zijn naar sporen en dit is natuurlij een groot avontuur. Uiteindelijk spotten we diverse neushoorns en herten in het wild (zie foto’s hieronder). Daarnaast stikt het park van de apen die overal heen lijken te springen. Heel eerlijk, ik ben een enorm fan van apen. Het lijken toch gewoon net mensen? Ik kan er urenlang naar kijken. Maar pas wel op met eten, voordat je het weet zitten ze in je auto.

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Wilde tijgers in Kishanpur Wildlife Sanctuary.

Na een hele dag rond crossen zonder resultaat hadden we op onze tweede dag meer geluk. Net na binnenkomst in Kishanpur Wildlife Sanctuary kregen we te horen dat er tijgers gespot waren. Als een speer croste we door het park. Ik vond het reuze spannend. Steeds werd er gezocht naar sporen en toen opeens kwam er een tijger tevoorschijn. Wel heel ver weg, maar jemig dit was gaaf. De tijger liep heel rustig over de weg en ging zelf nog even liggen om te rusten. Onze reactie? Dat is wel duidelijk door deze foto hieronder. Wat een ervaring!

Lees ook:  Reis naar India: dit zijn de 15 hoogtepunten

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Activiteiten in Uttar Pradesh India

Naast op safari gaan kun je nog veel meer doen in de Indiase staar Uttar Pradesh India. Jaagir Lodge ligt in een deelstaat die nog redelijk onbekend is (vooral voor Nederlanders) dus daardoor is het alles behalve toeristisch. Dit vind ik echt een groot voordeel. Het is  groen gebied en daardoor heb je echt niet het gevoel van het  “meanstream India“. Het is er niet druk en vies zoals je misschien gewend bent van de overbevolkte steden als Mumbai en Delhi.

Onze activiteiten in Uttar Pradesh bestonden uit fietsen, een beetje toeren langs de dorpjes (dat vind ik altijd enorm leuk) en een bezoek aan een tribe in Chandan Chauki. Ik werd binnengehaald als one of them en werd meteen in een traditionele Tharu jurk gehesen. Deze jurk wordt speciaal gedragen tijdens het bekende Holi feest en met het maken van deze prachtige kledij zijn ze meer dan twee maanden bezig.

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Tijger safari India Jaagir Lodge Dudhwa

Uiteindelijk kan ik iedereen een tijger safari in het noorden aanraden. Naast dat Uttar Pradesh net even een keer wat anders is dan de standaard staten waar iedereen heen gaat (zoals Ratjastan) is het een unieke ervaring.

Hoe kom je in Dudhwa National Park?

Iedere dag gaan er rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam met Jet Airways naar Delhi. Vanaf hier kun je een overstap maken naar Lucknow. Hierna is het ongeveer +/- 5 uur met de taxi. Slaap je bij Jaagir Lodge dan wordt er vervoer vanaf de luchthaven geregeld.

Lees alle artikelen over India

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Leuk dat je een tijger gespot hebt! Wij zijn tijdens onze rondreis in India langs Ranthambore National Park gegaan (niet ver van Jaipur vandaan) en hebben in drie safari’s maar liefst 8 tijgers gespot, van heel dichtbij! Alleen wij hebben dan weer niet de neushoorn gespot, gaaf!