The Yeatman is een iconisch hotel, gelegen aan de overkant van de Douro, in Vila Nova de Gaia. In 2016, tijdens een stedentrip Porto, bezocht ik de spa van het hotel, dronk ik koffie op het terras en genoot ik van de zon aan het zwembad (welke de vorm heeft van een decanteer karaf).
Het werd een middag om niet snel te vergeten. Zes jaar later, in 2022, overnacht ik maar liefst drie nachten bij The Yeatman en leer ik meer over de geschiedenis en visie van het hotel.
In 2016 besefte ik mij al dat de The Yeatman een hotel is voor op je reis-bucketlist, maar dat werd in 2022, onder andere door alle achtergrond informatie die ik tijdens mijn laatste verblijf in dit super de luxe wijnhotel nabij Porto heb gekregen, extra bevestigd.
Het verhaal achter The Yeatman
De wortels van The Yeatman liggen in het Britse Dorchester. Het was Morgan Yeatman die in 1838 partner werd bij het port merk Taylor (wat later bekend werd als Taylor – Fladgate en Yeatman). Vanaf 1928 was hij al een bekende klant en tegen zo’n prachtig aanbod van Joseph Taylor (de oprichter van Taylor) zei hij uiteraard geen nee.
Verschillende Morgans volgde hem op, tot Frank Morgan, ook wel bekend als de Smiler’ in 1897 (tot 1949) er bij kwam als partner.
Dick Yeatman en Taylors’s Chip Dry
Hij kreeg de zware taak om na de phylloxera aanval (1860), die de productie van port halveerde, de wijngaarden weer op te bouwen. Door zijn succes wordt hij uiteindelijk het sleutelfiguur in de geschiedenis van Taylor’s.
Tijdens de oorlogsjaren stapten familieleden Dick en Stanley in het bedrijf, waarna Dick het hele concern in 1960 overnam. De eerste droge witte port wijn, bekend onder de naam Taylors’s Chip Dry, werd door hem ontwikkeld. Het is daarom ook niet gek dat de bar in The Yeatman, Dick’s bar, naar hem is genoemd.
Rond 1970 werd het stokje aan Alistair Robinson (de neef van Dick) en zijn vrouw Gillyane overgedragen.
Alistair Robinson en Late Bottle Vintage
Zij waren het ook die een nieuw soort portwijn genaamd Late Bottle Vintage (LBV) ontwikkelden. Daarbij werd ook onder hun gezag in 1997 het eerste luxery hotel in de Douro regio (de regio waar port vandaan komt), genaamd The Vintage House, gelegen in Pinhão, geopend.
Adrian Bridge en The Yeatman
Pas rond 2020 kwamen de huidige eigenaren van The Yeatman, dochter Natasha en haar man Adrian Bridge (algemeen directeur) in het vizier. Er ligt zoveel geschiedenis rond de porthuizen van Vila Nova de Gaia, dat een luxueus wijnhotel op deze plek geen verkeerde keus zou zijn.
Het hotel zou volgens Adrian niet alleen een authentiek verhaal over Porto vertellen, maar juist ook de hele regio beter op de kaart gaan zetten.
Dat hotel, waar wijn en wijncultuur voorop staat, werd onder de naam The Yeatman (waarvan het logo een Y is in de vorm van een wijnglas is) in 2010 geopend. Inmiddels, meer dan 10 jaar later is The Yeatman niet meer weg te denken uit zowel het beeld van Porto als in de luxueuze hotelindustrie.
Luxueus wijnhotel The Yeatman
Wat meteen opvalt tijdens het inchecken is de grote hoeveelheid certificaten, oorkondes en prijzen die bij de lift aan de muur hangen. Het zijn de prijzen die The Yeatman de afgelopen tien jaar mede door zich te specialiseren in wijntoerisme, heeft ontvangen.
Wat meteen opvalt tijdens het inchecken is de grote hoeveelheid certificaten, oorkondes en prijzen die bij de lift aan de muur hangen. Het zijn de prijzen die The Yeatman de afgelopen tien jaar mede door zich te specialiseren in wijntoerisme, heeft ontvangen.
Want ondanks dat de Yeatman zijn naam dank aan de geschiedenis in de portindustrie richt het hotel zich niet alleen op port.
Wijnkelder en proeverijen
De diverse tafelwijnen, waarvan 95% bestaat uit Portugese wijnen liggen opgeslagen in de wijnkelder op de achtste verdieping. Op aanvraag kan je een kijkje nemen in deze knusse wijnkelder en iedere donderdagavond kan men deelnemen aan een wijndiner waarbij bepaalde regio’s en of stijlen worden uitgelicht.
Daarnaast is het ook mogelijk om een wine tasting masterclass te boeken om zo op wijnontdekkingsreis door Portugal, wijn regio’s en verschillende terroirs te gaan.
Een masterclass waarbij je 5-6 verschillende wijnen proeft boek je voor 120 euro per persoon. Wil je meer wijnen proeven (10 tot 12) dan betaal je 200 euro per persoon.
In 1756 werd de Douro regio het eerste afgebakende wijngebied ter wereld. Toch werden de Franse wijnstreken een veel bekender wijngebied. Volgens José Sá, wijnkenner en directeur van de WOW Wine School, komt dit puur omdat de Fransen op een betere manier hun wijnen wisten te vermarkten.
De goede prijs/kwaliteit is volgens Ricardo Martins, sommelier van The Yeatman, de reden om eens niet voor de bekende wijnen, maar juist voor een Portugese tafelwijn te kiezen.
Portwijnkelder met bijzondere vintage ports
De echte wijnschatten van The Yeatman liggen op de 4de verdieping van het hotel. Hier, in de wijnkelder die eerder gebruikt werd voor alle wijnen, liggen achter slot en grendel de meest bijzondere portwijnen.
Port dank zijn naam aan de havenplaats Oporto, waar de wijn traditioneel werd opgevoerd en geëxporteerd, en kent verschillende stijlen.
In de portwijnkelders van The Yeatman liggen de eeuwenoude vintage ports van Fonseca, Taylor, Krohn en Croft opgeslagen.
Vintage port is een selectie van de beste wijn met een groot rijpingspotentieel van slechts een oogstjaar. Hij kan jong gedronken worden, maar de smaak wordt beter namate hij langer rijpt in de fles. Gelduld is dus hierbij zeker een schone zaak.
Jaarlijks op 23 april wordt bekend gemaakt of er een nieuwe Vintage Port wordt gecalareerd. Om je een indicatie te geven: ieder decennium kent gemiddeld zo’n drie vintage jaren. Uit onderzoek bleek dat mijn geboortejaar (1989) geen goed vintage jaar was. Helaas pindakaas!
Restaurants en Michelin chefkok Ricardo Costa
Naast goede Portugese wijnen staat The Yeatman bekend om de gerechten van chefkok Ricardo Costa.
Vanaf de opening in 2010 zwaait hij de scepter in de keuken van The Restaurant, The Orangerie en Dick’s Bar & Bistro. The Restaurant ontving mede door zijn uitmuntende gerechten in 2017 zijn tweede Michelin ster.
Op de eerste middag lunchen we bij The Orangerie. Ondanks het slechte weer zijn zowel de gerechten als het uitzicht op Porto geen straf. Ik begin met een carpaccio van octopus en bestel daarna een typisch Portugees gerecht genaamd Cataplana de Marisco (een stoofpotje met verse zeevruchten).
Hotelkamers met uitzicht op Porto
The Yeatman wordt gezien als urban retraite (even ontsnappen uit het drukke Porto) en daarom zijn de 109 kamers (met uitzondering van drie suites) tussen 42m2 en 48m2 groot. Je kan je dus echt even heerlijk terugtrekken in je hotelkamer om zo weer helemaal opgeladen de stad in te gaan.
Daarnaast is The Yeatman zo gebouwd dat alle hotelkamers een prachtig uitzicht hebben over Porto en de Douro (zie foto hieronder).
Iedere kamer is gekoppeld aan een Portugese wijnpartner waarvan de wijn te bestellen is in The Yeatman. Zelf verbleef ik drie dagen in de Valados de Melgaco kamer, een wijnbodega welke bekend staat om de alvarinho druif.
Wat meteen opvalt bij binnenkomst is de boekenkast (wat mijn hart, als boekenwurm, harder laat kloppen). Hierin vind je verschillende wijn gerelateerde boeken, een boek over het ontstaan van The Yeatman en een boek welke meer informatie geeft over het onlangs geopende nieuwe project van Andrian Bridge, WOW Porto.
Daarnaast heeft iedere kamer een grote badkamer met bad, regendouche en apart toilet. Hangen er badjassen en staan de badslippers klaar in de kast bij aankomst. Ook vind je naast het bed een zogeheten pillow menu, waaruit je tal van kussens kan kiezen wanneer de kussens op het bed niet helemaal naar wens zijn.
Al enthousiast geworden? Boek een overnachting bij The Yeatman hier
Uiteraard kan het Nepresso apparaat niet ontbreken. Wat is het toch heerlijk om in de ochtend je eerste kopje koffie in de badjas op het balkon van de hotelkamer te drinken.
Exposities in de gangen van The Yeatman
De gangen van de meeste hotels zijn vaak saai en lelijk, maar dat gaat bij The Yeatman niet gebeuren is wat Adrian Bridge dacht. Hij creëerde daarom op iedere gang een expositie die je meer laat leren over Portugal en zijn geschiedenis.
Op deze manier hoopt hij onder andere zijn gasten enthousiast te maken om niet alleen Porto, maar ook andere plaatsen in Portugal te gaan ontdekken.
Laat je dus lekker betoveren door de geschiedenis van Porto, de Portugese wijnregio’s, verschillende ontdekkingsreizigers en mappen van Portugal (1550-2020). Op de zevende verdieping is naast de expositie over Portugese ontdekkingsreizigers, ook een kleine expositie over kurk en de Galo de Barcelos te vinden.
Uitgebreid kwalitatief ontbijtbuffet
Als ik iets kan waarderen dan is het een kwalitatief uitgebreid ontbijtbuffet. Geloof mij, bij The Yeaman kom je op dit aspect niks te kort. Of je nou een gezonde detox juice, een vers bereidde omelet of een English breakfast, er is voor ieder wat wils.
Ben je bij The Yeatman bestel dan zeker een cappuccino tijdens het ontbijt. De verschillende soorten latte art, hierboven op de foto met het logo van The Yeatman, wil je sowieso gezien (en geproefd) hebben.
Caudalie Spa Vinothérapie’s
In The Yeatman is een van de vier Caudalie Spa Vinothérapie’s gevestigd. Dit Franse huidverzorgingsmerk uit Bordeaux is gespecialiseerd in vinotherpaie en staat bekend om zijn huidverzorgingsproducten die extracten van de druif en wijnstok gebruiken.
Naast verschillende behandelingen en massages kun je er ook voor kiezen om te ontspannen in de barrel bath behandelkamer waar vanuit je een prachtig uitzicht hebt over Porto. Naast de spa is er een binnenzwembad en een gym aanwezig. Het buitenzwembad is geopend van april tot en met oktober.
Taylor’s Port museum
Je kan Porto niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan Taylor’s Port (welke letterlijk aan de overkant, op nog geen minuut lopen van The Yeatman, ligt). Hier is waar het allemaal begon in 1692 en deze plek ademt dan ook familiegeschiedenis.
De portwijn werd namelijk maar liefst 300 jaar lang met zogeheten Rabelo boat oftewel Douro boots vanaf Oporto (Porto) verscheept naar andere landen. Pas in 1960 kwam daar, door de aanleg van een goed wegennetwerk verandering in.
Maar wist je dat tot 1986 port alleen verhandeld vanaf Porto mocht worden. Pas na die tijd mochten de wijnmakers hun wijnkelders openen in de Doura regio.
Groot voordeel is dat je tijdens je bezoek een audiotour kan doen die zelfs in het Nederlands beschikbaar is.
Door deze tour leerde ik dat LBV, een Late Bottle Vintage een hoge kwaliteit port is van een specifiek oogstjaar die langer op hout wordt bewaard en op dronk is zodra de wijn gebotteld is.
Door de hoge kwaliteit kan de portwijn per glas geproefd, gedronken en verkocht worden. En dat proeven dat deed ik aan het einde van de tour.
Portwijn proeverij
Standaard in een entreeticket (boek een ticket online hier) zit een tasting van drie verschillende portwijnen inbegrepen.
Ik proefde als eerst de Chip Dry, welke een perfecte start is als aperitief, volgde met een LBV uit 2017 en sloot af met een Tawny Port (een mengeling van port die gemiddeld tien jaar hebben op het vat hebben gerijpt).
Hotel The Yeatman zit in het luxe segment en de kamerprijzen variëren tussen de €265 en €400 per nacht (in de wintermaanden). De prijzen zijn hoger in mei en juni en kunnen dan oplopen tot €600 per nacht.
Tijdens mijn verblijf heb ik een aantal dagen minder weer gehad, maar heel eerlijk vond ik dit niet eens zo’n probleem.
Stedentrip Porto
Mede door de komst van WOW Porto – The Cultural District (restaurant en musea), de heerlijke grote hotelkamer en andere faciliteiten van The Yeatman heb ik mij geen moment verveeld en ben ik weer helemaal opgeladen.
Ik kan het dus zeker aanraden om in de wintermaanden (wanneer het laagseizoen is, en dus de kamers goedkoper zijn) een tripje naar The Yeatman en Porto te boeken!
Heb je nog vragen, over een stedentrip Porto of over dit hotel, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.