“Die online datingapps? Dat doe ik echt niet, hartstikke spannend. Praten met een vreemde? Nooit gedaan. En het loopt altijd teleurstellend af, dan zit je daar.” zegt ze tegen mij terwijl we koffie drinken in de zon in Zuid – Spanje. “Bekijk het gewoon als een sollicitatiegesprek wanneer je een date plant. Dat maakt het minder eng. Bovendien, als je het nooit probeert, zul je nooit weten hoe het zou kunnen zijn.” Ze kijkt me aarzelend aan “je hebt gelijk, wie weet.”
Bovenstaand gesprek had ik alweer een paar weken geleden met mijn buurvrouw in Zuid-Spanje. Ze is single, midden veertig, en de gedachte aan het gebruik van online dating apps maakte haar angstig.
Ondanks ons verlangen naar liefde lijken we tegenwoordig nauwelijks moeite te willen doen
Maar waarom kunnen we wel eindeloos praten over al die datingprogramma’s zoals B&B vol Liefde, terwijl het daten zelf en het praten met dates door velen als een angstaanjagend proces wordt ervaren?
En waarom lijken we, ondanks ons verlangen naar liefde (en een relatie), tegenwoordig nauwelijks moeite te willen doen?
Het is alweer enkele jaren geleden sinds ik mijn laatste datingartikelen heb geschreven. In 2018 deelde ik mijn gedachten en uitdagingen met betrekking tot daten en mijn online zichtbaarheid en later dat jaar gaf ik tips over het overwinnen van de angst voor daten. Tijd voor een nieuw artikel!
Goed, ik begrijp zeker dat online daten en praten met vreemden op een dating app intimiderend kan lijken, maar eigenlijk is het vergelijkbaar met het ontmoeten van mensen in een kroeg. Hieronder eerst even wat tips om het online daten wat fijner voor je te maken:
Vier handige tips voor online daten:
- Focus je niet alleen maar op de mooie plaatjes, kijk ook of er een klik is (qua gesprekken) met diegene
- Houd altijd in het achterhoofd dat online praten makkelijker is dan offline. Een leuk online gesprek geeft geen garantie op een succesvolle ontmoeting (en visa versa). Blijf dus zeker niet eindeloos appen!
- Laat je niet meeslepen door jouw eigen geschetste perfecte plaatje van jouw match (vaak is dit onze eigen illusie die we creëren in het hoofd)
- Heb je een leuke match en klikt het, spreek er dan gewoon mee af! Wie niet waagt, wie niet wint
En over de illusie van het perfecte plaatje en verliefd worden daarop, dat brengt mij op een recent onderzoek naar die oh, zo populaire datingprogramma’s waar we allemaal zo van genieten. Het onderzoek onderzocht hoe succesvol deze programma’s eigenlijk zijn en waarom de deelnemers zo snel verliefd worden op elkaar.
Is dit gevoel dan echt, of bouwen mensen op zo’n moment puur iets op drijfzand?
Aubrey Thomas, relatietherapeut uit Tel Aviv suggereert dat de vakantiesfeer een enorm grote rol speelt. Op vakantie heb je geen dagelijkse verplichtingen en zorgen. Daarnaast verlagen de zon en de zee het stressniveau en stijgt het dopamine gehalte.
De stof dopamine zorgt er voor dat we ons tevreden en beloond voelen en komt vrij in kortstondige stoten. Serotonine komt geleidelijk en langzaam en zorgt voor lange termijn geluk.
Ook bevind je je in een geïsoleerde onbekende omgeving, wat ideaal is om verliefd te worden. Maar, is dit gevoel dan echt, of bouwen mensen op zo’n moment puur iets op drijfzand?
Als je interesse er in hebt: wat betreft het slagingspercentage kwamen The Bachelor en Boer zoekt vrouw als beste uit de bus.
Herken je jezelf al in dit verhaal? Ben jij ook iemand die wel wilt daten, maar stiekem toch liever afleiding zoekt en daarom maar weer een nieuwe aflevering van B&B vol Liefde, Boer zoekt vrouw, Temptation Island en The Bachelor besluit weg te bingen.
Voordat je online gaat daten en op een dating app gaat, is er wel iets anders waarvoor je moet waken en dat is verslaving. Verslaafd aan een dating-app? Hoe dan? Nou, dating-apps kunnen je een flinke dosis dopamine bieden, wat wellicht meteen de reden is waarom we ons vaak tot swipen en matchen beperken.
Swipen en de daaropvolgende matches geven ons een kortstondige bevestiging, een tijdelijke high van goedkeuring
Swipen en de daaropvolgende matches geven ons namelijk een kortstondige bevestiging, een tijdelijke high van goedkeuring.
Door de dopamine die vrijkomt lijkt het alsof we even goed in ons vel zitten, maar de diepgewortelde angst om te gaan daten en een echte verbinding aan te gaan blijft achterwegen. Niet handig dus!
Omdat onze hersenen over het algemeen veel meer waarde hechten aan direct genot (dopamine) dan dat ze geïnteresseerd zijn in een gezonde toekomst later (serotonine) is het heel logisch dat je makkelijker opzoek gaat naar dingen die je dopamine geven.
En hoe langer we op die dating-app zitten, hoe meer van deze kortstondige prikkels we krijgen. Heerlijk, maar wel maar voor de korte termijn! Want, wil altijd meer van dopamine!
Vaak creëren we in ons hoofd ook nog eens een ideaal beeld van een partner dat voor ons comfortabel voelt en pluizen daardoor iedere match helemaal uit.
En, omdat er altijd wel iets te vinden is (vooral bij mensen die bindingsangst symptomen en of vermijdendehechtingstijl hebben) valt er altijd wel wat tegen en komt het daardoor nooit tot een date.
Maar zoals je vast al wel weet heeft ons hoofd geen inzicht in het hart. En uit ervaring sprekende kan een date (vooral als je hem of haar van te voren helemaal hebt geïdealiseerd in het hoofd) enorm tegenvallen.
Hoe graag we ook controle willen hebben op bepaalde situaties, we kunnen het simpelweg niet voorspellen met ons hoofd
Maar, ik heb ook zeker verassende ontmoetingen gehad, waarbij iemand op de app ‘mwah’ leek, maar in werkelijkheid mega leuk bleek te zijn. Lang verhaal kort; hoe graag we ook controle willen hebben op bepaalde situaties, we kunnen het simpelweg niet voorspellen met ons hoofd. Volg daarom je hart!
Bijt dus even door die angst heen om die veilige comfortzone te verlaten. Stop met het zoeken naar afleiding in al die tientallen datingshows en zet de stap om af te spreken met die ene leuke match.
Want zeg zelf, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je één avond van je leven hebt besteed aan een date, die mwa is? Geloof me, verspilde tijd is het nooit, omdat je zelfs van zo’n avond weer kunt leren.
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.