Stewardess worden? Dat ging bij mij zo!

Wie weet er nou op jongere leeftijd helemaal zeker wat-ie in de toekomst wilt worden? Veel dromen, maar geen realistische banen. Zo koos ik voor de middelbare hotelschool, want werken in de horeca is altijd goed. Althans, dat dacht ik toen. Na mijn opleiding ging ik aan de slag als assistent bedrijfsleidster bij een groot cafe/restaurant in mijn geboortestad Maastricht.

Maar al snel kreeg ik het benauwd. Benauwd van mijn werk, want elke dag weer was het hetzelfde riedeltje met dezelfde collega’s. Was dit nou wat ik de rest van mijn leven ging doen? Ik kreeg het ook Spaans benauwd van Maastricht. Ze zeggen weleens dat het geen stad is, maar een dorp, iedereen kent elkaar. En dat klopt. Ik wilde weg, weg uit deze stad en de horeca…..

Was dit nou wat ik de rest van mijn leven ging doen?

Ik was inmiddels 21 jaar oud en wilde terug naar het buitenland. Het jaar ervoor had ik stage gelopen in Zuid-Frankrijk en in Curacao. Vooral in Curacao, daar had ik de tijd van m’n leven gehad (hoe bedoel je klein en iedereen kent elkaar….). Maar moeders blijven moeders en de mijne vond het maar niks. Een behoorlijk ontmoedigingsbeleid kwam eraan te pas. Als enigskind wilde ze niet dat haar dochter aan de andere kant van de wereld ging wonen.

KLM Stewardess worden? Daisy Panis

En toen kwam het beroep stewardess ineens tevoorschijn. Met deze baan kon ik veel reizen, maar toch in Nederland wonen. Ik ging op onderzoek uit, want is er eigenlijk een stewardess opleiding en hoe werkt het nou precies? Na een beetje online speurwerk vond ik vele forums met informatie. Er is een stewardess opleiding genaamd luchtvaart dienstverlening op MBO niveau 4, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld hotelschool te doen en vanuit hier te soliciteren. Dit heb ik zelf gedaan. En daarom besloot ik er meteen een aantal sollicitaties uit te gooien. Wie denkt dat je weinig keus hebt, dan heb je het mis. Ik solliciteerde bij maar liefst vier grote maatschappijen.

Ik solliciteerde bij maar liefst vier grote maatschappijen

Mijn research was niet zeer grondig geweest, dus meteen vielen er al drie maatschappijen af  (oa. het vereiste om Frans te spreken en seizoen contracten). Uiteindelijk bleef er maar een maatschappij echt over. Voor deze maatschappij ging ik door voor de volledige sollicitatie ronde.

Het begon met een Engelse brief. Oei! Ik sprak Engels, maar een brief die je al nauwelijks in het Nederlands kan schrijven, moest nu opeens in het Engels. Even kreeg ik paniek. Ik vroeg een oud-klasgenoot die in Amerika had stage gelopen om hulp. Mijn brief bleek goed genoeg, want ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Daarvoor moest ik wel naar Amsterdam afreizen.

Uiteindelijk duurde het twee weken totdat ik ‘de brief’ binnenkreeg waarop stond dat ik was aangenomen

Daar ging ik dan, midden in de nacht vertrok ik vanuit Maastricht om op tijd te zijn voor mijn eerste echte sollicitatiegesprek. Gekleed in een zwart mantelpakje, pumps en mijn haren in een mooie knot. Ik was nerveus, maar ook weer niet. Het was op dat moment (nog) niet mijn droombaan dus er hing weinig vanaf.

Ik doorliep twee gesprekken, waarvan er een half in het Engels was. Daarnaast vond er een medische keuring plaats. Uiteindelijk duurde het twee weken totdat ik ‘de brief’ binnenkreeg waarop stond dat ik was aangenomen. En ja hoor, stiekem was ik toch wel heel erg blij en deed ik een klein vreugde dansje. Het grote avontuur gaat beginnen.

KLM Stewardess worden? Daisy Panis

Jemig wat is dit alweer lang geleden. Inmiddels is het namelijk alweer 11 jaar geleden dat ik solliciteerde voor de functie van stewardess. En zou ik je vertellen. Elke dag wordt het meer en meer mijn droombaan. Ik geniet van het vliegen, de verschillende culturen en de kans die ik heb om de wereld te mogen ontdekken tijdens mijn werk. Het is te gek!

Wil je ook stewardess worden?

Stewardess is een droombaan en dat weten de mensen. Hierdoor zijn inmiddels de selectieprocedures in de loop der jaren een stuk strenger geworden. Er zijn veel aanmeldingen en maar weinig vacatures. Waardoor de maatschappijen het zich kunnen permitteren om selectief te zijn. De eerste ronde zal vaak beginnen met een computertest, deze kun je oefenen online (figuurreeksen, analogieën). Ik kan inhoudelijk verder weinig tips geven, maar wat ik wel kan meegeven is;

  • bereid je goed voor
  • onderschat het niet
  • google op ervaringen van anderen
  • kleed je netjes aan (mantelpakje is een must!)
  • wees jezelf (jezelf anders voor doen dan je werkelijk bent heeft geen zin)
  • indien je onzeker bent kun je een sollicitatie training volgen, deze zijn er ook speciaal voor stewardessen.

De aankomende maanden ga ik jullie meenemen met al mijn avonturen. Heb je vragen of zou je het leuk vinden dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Laat het mij dan vooral weten. Voor nu ga ik mijn spullen pakken want ik vlieg morgen alweer naar…Oh en de volgende keer vertel ik jullie meer over solo backpacken in Centraal Amerika.

Wil je meer weten over een stewardess opleiding of  heb je vragen aan Daisy, of wil je gewoon iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Daisy Panis
Daisy Panis

Daisy (32) is single en heeft 10 jaar in Amsterdam gewoond, maar is nu terug in Maastricht. Ze geniet van het bourgondische leven, is gek op carnaval, oftewel vastelaovend in 't Mestreechs. Ze is altijd bezig met reizen en nu alweer nieuwe trips aan het plannen. Volg haar reizen via Instagram: @DaisyLoves2Travel.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP