De 5 handigste tips voor een stedentrip New York.

Ik loop Times Square op. Overal om me heen zijn lichten, geluid en mensen. Er zijn zoveel prikkels dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken. Ondanks dat ik hier al eens eerder geweest ben, voelt het alsof ik een heel nieuw avontuur ben aangegaan. Ik neem alles in me op en sluit mijn ogen even, terwijl ik de kriebels door mijn buik voel gieren. Het is echt waar, ik ben er echt. Ik ben in New York!

‘The Big Apple’, ‘the city that never sleeps’, ‘concrete jungle’… Alleen al de veelvuldige bijnamen van New York laten de stad tot de verbeelding spreken. Al sinds jaar en dag staat de stad bovenaan de lijstjes van gelukszoekers, wereldreizigers en anderen die nieuwsgierig zijn naar wat New York nu zo speciaal maakt. Ook ik behoorde tot deze groep: ik groeide op met series als ‘Sex and The City’ en ‘Gossip Girl’, maar ook films als ‘King Kong’ en ‘ Breakfast At Tiffany’s. In 2009 reisde ik dan eindelijk met mijn ouders af naar Amerika: ik was als 16-jarige niet gelukkiger te krijgen. We gingen op stedentrip naar New York en ik vond het fantastisch.

Fast forward naar 2020, op de bank met mijn vriend. Ik ben een volwassen vrouw, samenwonend, met een goede baan. We zijn aan het kijken naar vakanties en struinen van de ene reisblog naar de andere. Als ik New York voorbij zie komen, begint het toch weer een beetje te kriebelen. Nadat ik mijn vriend overgehaald heb, kan ik mijn geluk niet op: ik ga weer terug naar New York! Toch bekruipt me ook meteen een licht overwhelmed en angstig gevoel: toen ik tiener was, regelden en betaalden mijn ouders alles. Hoe gaan wij in vredesnaam een stedentrip New York betalen?

 stedentrip New York - de budget tips voor een paar dagen weg

Spoiler alert: het is allemaal gelukt, en omdat ik denk dat meerdere mensen dit gevoel hebben bij het bezoeken van een grote stad, heb ik mijn beste tips voor een stedentrip New York voor je op een rijtje gezet.

Bezoek New York in de beste tijd van het jaar

De eerste tip is een soort van open deur en lijkt misschien een inkoppertje, maar ik wilde deze tip toch niet achterwege laten. Het kan je namelijk echt heel (heel) veel geld schelen! Abonneer je op updates van reisblogs die aanbiedingen in de gaten houden, schrijf je in voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen en houd het allemaal goed in de gaten. Soms zijn er combi-deals (vlucht+hotel) die heel voordelig zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook wachten op acties als de KLM werelddeal weken. Het is echt je tijd en geduld waard om goede research te doen. Ik heb mijn vlucht uiteindelijk geboekt voor minder dan de helft van de prijs die ik zag toen ik voor het eerst ging kijken. Qua weer is april, mei, september en oktober ideaal om een stedentrip naar New York te maken

Maak een ‘to do list’ en pin alvast je stedentrip route op Google Maps

Don’t get me wrong: ik ben de laatste persoon die met een mapje vol met reisschema’s en dagindelingen op pad ga. Ik heb veel bewondering en respect voor de mensen die de discipline hebben om dit wel allemaal weken van tevoren uit te stippelen, maar mij is het helaas nog nooit gelukt. Wel heb ik inmiddels geleerd dat het heel veel scheelt om van tevoren wat research te doen: dat geeft je, eenmaal ter plaatse, veel meer rust.

Ik heb van tevoren een lijstje gemaakt met musea, restaurants, bezienswaardigheden en winkels die mij leuk en interessant leken. Deze heb ik allemaal per categorie opgeschreven en daarna ben ik ze gaan pinnen op Google Maps. Zo kun je de locaties gemakkelijk opslaan en als je de kaart van je bestemming dan download, kun je hem ook offline gebruiken.

Extra stedentrip New York tip: mocht je naar New York gaan, is de website nycgo.com echt een aanrader. Het heeft mij enorm geholpen het kaf van het koren te scheiden en mijn reis voor te bereiden. Ik heb uiteindelijk niet alles gedaan wat ik opgeschreven had, maar heb ter plekke gekozen waar ik wel en niet heen wilde. Zo heb je niet het gevoel je aan een streng schema te moeten houden, maar ben je toch enigszins voorbereid op je stedentrip New York.

Koop een New York CityPASS

Okay, toegegeven: deze had ik ook bij de tweede tip kunnen zetten. Maar deze pas heeft mijn stedentrip New York zo veel makkelijker gemaakt, dat ik vond dat hij met recht een eigen alinea heeft verdiend. Als ik een gouden tip voor New York zou kunnen geven, is het namelijk deze: koop een New York CityPASS. Met deze pas bespaar je maar liefst 40% op de meest populaire attracties van New York en – waar ik als chaoot dus heel erg blij mee was – het scheelt je enorm veel tijd en moeite.

 stedentrip New York - de budget tips voor een paar dagen weg

Lees ook: De vijf tips voor een perfecte roadtrip langs de USA westkust

Hoe werkt de New York CityPASS?

De New York CityPASS geeft je toegang tot The Empire State Building, The American Museum of Natural History, The Metropolitan Museum of Art (mijn favoriete museum aller tijden), Top of the Rock of het Guggenheim museum, een ferry tour naar Statue of Liberty & Ellis Island of een Circle Line Sightseeing Cruise, het 9/11 Memorial & Museum of Intrepid Sea, Air & Space museum.

Je hoeft dus eigenlijk alleen je favorieten uit te kiezen et voila: je bent klaar. Je hoeft geen tijdslot te boeken en bij aankomst is er vaak een aparte rij voor CityPASS houders, zodat je eigenlijk nooit lang hoeft te wachten. Daarnaast zitten er nog een aantal leuke extra’s bij: zo kun je bijvoorbeeld op de dag dat je het Empire State Building bezoekt ook nog terug voor een avondbezoek (wat echt de moeite waard is). Alles is al betaald, zodat je tijdens je reis vele minder geld uit hoeft te geven. Ideaal! 

Praat met locals tijdens je stedentrip New York.

Je kunt nog zoveel reisgidsen, blogs of documentaires kijken: niemand kent zijn of haar woonplaats zo goed als een local. In New York heb ik het geluk gehad om heel veel open en aardige mensen tegen te komen, die enorm leuke en goede tips hadden. Zo zaten mijn vriend en ik een avond bier te drinken in Chelsea Market, toen we werden aangesproken door een jongen van onze leeftijd. Hij heeft ons uiteindelijk meegenomen naar het restaurant waar zijn vriendin werkte, waar we heerlijk gegeten hebben en de lekkerste cocktails dronken.

Ook kregen we op de boot naar Ellis Island de tip om ons in te schrijven voor de Broadway loterij – ik wilde als fervent musical fan super graag naar een Broadway show, maar de prijzen (tussen de 150 en 200 dollar per ticket) hielden me tegen. Op de boot werd ons verteld ons in te schrijven voor de shows waar we graag heen zouden willen. De volgende ochtend om negen uur zouden we dan een mail ontvangen met de boodschap dat we wel of niet gewonnen hadden. Als je wint, had je vervolgens een uur om je kaart(en) te claimen. Deze kostten dan slechts 30 dollar per stuk.

Lees ook: Voor deze 5 dingen wil ik terug naar Los Angeles

Wij hebben uiteindelijk gewonnen en zijn naar Aladdin geweest (mijn favoriete Disney verhaal OOIT): een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en die ik niet had meegemaakt, mocht ik niet met een local gepraat hebben. 

Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen

Misschien wel de beste tip die ik kan geven: doe het gewoon! Als je al een tijdje met een bestemming als New York in je hoofd zit, ga er dan werk van maken. Ja, het een stedentrip New York is duur, maar zodra je berekeningen gaat maken en slim omgaat met de middelen die je hebt (aanbieding voor je tickets, AirBnB in plaats van een hotel, een New York CityPASS aanschaffen…), zie je dat het helemaal niet zo ver weg is als je denkt. Kijk hoeveel geld je ongeveer nodig hebt en hoe je daarvoor kan sparen.

Denk ik mogelijkheden en niet in beperkingen. Houd het niet als een wazige droom in je hoofd, maar maak het praktisch en overzichtelijk. Dan zul je zien dat elke reis die je wil maken binnen handbereik is. 

Krijg 25 euro Airbnb tegoed voor jouw stedentrip New York

Mis deze kans niet om je gratis 25 euro Airbnb-coupon te bemachtigen door je via deze link aan te melden bij Airbnb! Ja, je moet een nieuw account maken met een uniek e-mailadres, maar dat duurt slechts 2 minuten en een paar klikken. Het is de gemakkelijkste manier om een ​​paar euro voor je stedentrip New York te besparen. 

Het is inmiddels de derde week dat ik thuiszit. Ik kan gelukkig nog doorwerken vanuit huis, maar ik merk dat de muren af en toe wel even op me afkomen. Ik pak mijn telefoon uit mijn broekzak en open mijn fotogalerij. Met nostalgische gevoelens scroll ik door mijn foto’s van New York. Wat voel ik me intens gelukkig en dankbaar dat ik deze mooie reis heb kunnen maken. Ik hoop dat het goed gaat met de mensen die ik daar ontmoet heb en dat de wereld snel weer normaal word. Maar deze herinneringen neemt in ieder geval niemand meer van me af.

Nikita Foe
Nikita Foe

Nikita (27) is PR en social media specialist in de hospitality. Twee jaar lang woonde- en werkte ze in de magische wereld van Disneyland Parijs, nu woont ze in de gezellige Baarsjes met haar vriend en Franse Bulldog Bob. Ze is een hopeloze romanticus (en feministe in wording) met een gezonde dosis zelfspot. Verder is ze gek op reizen, schrijven, dansen, dieren en verslaafd aan koffie. Post ook gedichtjes op Instagram (instagram.com/quotablesbynikita).

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Ik had eindelijk geboekt om op 1 april naar New York te gaan, maar dat is nu allemaal niet doorgegaan. Ik had al een aantal keren aan mensen gevraagd in New York hoe of het was in New York maar volgens hen was het prima. Naar nu blijkt was het dus helemaal niet goed. Maar ik hoop dat ik volgend jaar op 1 april naar New York kan gaan. ❤

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP